fbpx Skip to content

Tegnap este az Apple bemutatta az új iPad Air modelleket, melyeket már jó ideje hanyagolt a cég a Pro-val szemben. Nem is értem igazából, hogy kinek szól az Air, de abban egészen biztos vagyok, hogy az árak miatt egy keskeny rétegnek.

Félreértés ne essék, szerintem az Air ára nem annyira vészes, közel 300.000Ft, azonban tudja az új Pencil támogatást, M2-es processzor van benne és persze új generációs előlapi kamerát is kapott. Ezekkel együtt leginkább az oktatásban résztvevőknek szánja ezt a készüléket az Apple, de ahhoz meg talán egy kissé drága. Pár hete írtam arról, hogy milyen iPadet érdemes vásárolni, és az abban leírtak szerintem most is megállják a helyüket. Na de nézzük is meg, mire képes az új iPad Air!

Szerintem egy remek választás volt az Apple részéről az új, 13-as méret – illetve mellette a már megszokott, 11-es méretben is elérhető az új modell.

A sima iPadhez képest az új Air egyik hatalmas előnye a kijelzője: egy rendkívül vékony Retina kijelzőt kapunk, ami tükröződés elleni bevonattal van ellátva és mellette a P3-as színtartományt is támogatja. Összességében már ránézésre is egy sokkal jobb kijelzőt kapunk, ami mindenképp az Air mellé teszi le a pontot.

Ezen kívül egy jóval gyorsabb, M2-es processzort is kapunk, ami bőven elegendő lehet a következő 5 évben, sőt. Az Apple így ír a chipről:

“Az Apple saját tervezésű M2 chip­jének a CPU‑ja 15 százalékkal, míg a grafikája 25 százalékkal gyorsult fel, a memória-sávszélessége pedig 50 százalékkal nőtt az előző gene­rációhoz képest. Ez a feno­menális alapteljesítmény kellő hátteret biz­to­sít mindenféle produktív és kreatív feladathoz. Lenyűgöző sebességgel fut­tathatod a komoly grafikai igényű játéko­kat, kifinomult zenéket sze­rez­hetsz, és akár 3D‑s terveket is ké­szíthetsz és renderel­hetsz az olyan appokban, mint a Trimble SketchUp.

A 40 százalékkal gyorsabb Neural Engine-jével az iPad Air egy bámu­latosan hatékony AI-eszköz.Felgyorsítja a gépi tanulást az olyan iPadOS-funkciókban, mint a téma­kiemelés és az élő szöveg rögzítése. Emellett lehetővé teszi pél­dául az AI-jal működő jegyze­telést a Goodnotes 6-ban, a fotók feljavítását egy koppintással a Photo­matorban és a profi minő­ségű ütés­követést az Onform: Video Analysis Appban.”

Beszélgessük az AI-ról

Az AI-t sokan nem értik, mert régebben sokkal egyszerűbb volt az, hogy ha jobb egy processzor, akkor gyorsabban tudjuk szerkeszteni a képeinket. Na jó, de manapság már mindent egyetlen gombnyomással is megtehetünk, rányomva a varázspálca ikonra és azonnal sokkal szebbek lesznek a képek.

Na de mi alapján? Mi az, ami szerint a gép tudja, hogy úgy a kép jobb lesz és nem rosszabb? Ez bizony az AI, a mesterséges intelligencia, ami korábban több millió kép alapján megtanulta, hogy bizonyos körülmények között a képet hogyan lehet javítani egyetlen gombnyomással. És persze folyamatosan tanulja is, minden egyes alkalommal, amikor fotózunk egyet, az AI tanul. Megtanulja, hogy macska van a képen, hogy hol a fókusz, eltünteti a hátteret, és így tovább… Egyszóval az AI nem csak arról szól, hogy lefordítunk egy szöveget, hanem arról, hogy “láthatatlanul” segíti a munkánkat.

Az Apple már 2017-ben tudta ezt, amikor az iPhone X mellett bemutatta az új Apple A11 Bionic chipet, mely az első Neural Engine-t is tartalmazta, amivel a cég elindult a mesterséges intelligencia avagy az AI felé. Tehát azóta folyamatosan tanulnak ezek a chipek és évről évre csak azt vesszük észre, hogy jobbak és gyorsabbak lesznek az iPadOS rendszer bizonyos “egy gombos műveletei”.

Minden évben fejlődik a chip és gyorsabban és jobban dolgozza fel azokat az adatokat, amik évről évre sokkal többek is, sokkal jobb kamerát kapunk, több információt adunk az eszköznek, többet kommunikálunk, jobb fotókat készítünk stb… Ezeket mind fel kell dolgozni a másodperc törtrésze alatt és ezért rendkívül érdekes az AI, és fontos az életünkben! Ezért nem lehet csak úgy elhagyni, és az Apple nagyon jól tudja, hogy ha az AI nem dolgozik megfelelően vagy gyorsan, akkor egy termék semmit sem ér – lásd az alábbi videót:

(Direkt odatekertem, de 9:36-tól érdemes nézni, vagy akár az egész videót, mert az AI-ról szól.)

Nézzétek meg, egy egyszerű feladatot adtunk ki a rendszernek, hívd fel Aaront. Az AI megnézi a névjegyzéket, kiválasztja a megfelelő kontaktot és hívja is. Legalább ennek 1 másodperc alatt kéne lennie, nem pedig több mint 10-nek… Ilyen amikor a chip vagy éppen az internet másik oldalán lévő feldolgozás nem megfelelő, és bizony ezért mondja az Apple évről évre, hogy mennyit fejlődött az AI. Mert lehetne ilyen is, mint a videóban, de ezt ők biztos nem adnák ki.

De hogy visszatérjünk az iPad Air modellekhez, többek között emiatt is érdemesebb ezt a készüléket választani, ha olyan programokkal dolgozunk, amikhez kell az AI kapacitás, akkor jóval gyorsabban és könnyebben számolja ki a rendszer az M2-es processzorral, mint a régebbi generációk vagy a sima iPad. Ezen kívül természetesen az jobb előlapi kamera és vékonyabb design is egy fontos szempont lehet, kérdés az, hogy mennyire fontosak ezek a funkciók, megéri-e a sima iPad árához, vagyis a 179.990Ft-hoz képest inkább 299.990Ft-ot fizetni.

Az én véleményem az, hogy egy átlagfelhasználónak továbbra bőven elegendő a sima iPad, az Air eléggé specifikus lett, arról nem beszélve, hogy ha már áthelyezték a kamerát az iPad hosszabbik oldalára, ami így fekvő tájolású lett, akkor miért nem kapta meg az Air is a Face ID-t a Touch ID helyett. Emellett azt is érdemes még kiemelni, hogy a fizikai SIM helyett csak eSIM használható vele, bár mivel itthon mindhárom nagy szolgáltatónál van eSIM, ez nem feltétlen probléma.

További információt az új iPad Air modellekről az Apple oldalán olvashattok.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok