fbpx Skip to content

Abban mind egyetérthetünk, hogy otthonunk védelme nagyon fontos, ahogy ezt egy korábbi tesztünkben is hangsúlyoztuk. Köthetünk mindenféle biztosítást betörés esetére, felszerelhetünk hétlakatos zárakat, hogy távol tartsuk azokat, akik a mi kárunkon gazdagodnának meg.

ipkamerak01

Most négy kamerát szeretnénk bemutatni nektek, amelyek segítségével szemmel tarthatjuk otthonunkat.

Piper NV

Első ránézésre a készülék majdnem olyan, mint bármelyik IP kamera, amivel korábban találkoztunk, de a látszat néha csal. Most nagyot csalt!

piper_01

A Piper belsejében helyet kapott egy 180 fokban látó lencse, amely mögött 3,4 megapixeles érzékelő található, így elméletben 1080p-s képet kapunk, és a beépített infrának köszönhetően éjszaka is láthatunk vele. Helyet kapott benne egy igen hangos sziréna, illetve egy hangszóró és egy mikrofon is, amelyekkel akár oda-vissza kommunikáció is lehetséges, de található benne hő- és páratartalom-mérő, és egy nagyméretű hardveres mozgásérzékelő is. A legfurcsább hardveres dolgot utolsóként fedeztük fel, ez pedig a szünetmentes tápegység, ami tulajdonképpen 3 db ceruzaelem, amely áramkimaradás esetén lehet hasznos.

A hardveres áttekintést követően kellemes meglepetést okozott a szoftveres megoldások tömkelege is. A tesztelt készülékek közül talán ennek volt a legegyszerűbb, legkevésbé komplikált az üzembe helyezése és használata, bár sajnos egyelőre csak angol nyelven hajlandó kommunikálni velünk. Beletelt néhány percbe, mire rájöttünk, hogy a viszonylag egyszerű felület rengeteg, vagy még annál is több beállítási lehetőséget kínál.

Kezdjük talán a képbeállítással, amely a felbontás ellenére sajnos nem azt hozta, amire számítottunk: nem volt tűéles. Ez annak köszönhető, hogy a 3,4 megapixel a teljes látószögre értendő, így már közel nem lesz a kép fullHD, de a legtöbb IP kamera képéhez képest azért még így is egész jól teljesít. A képfunkciók közül a legizgalmasabb talán az, hogy a 180 fokos látóteret egyfajta digitális PTZ-ként is használhatjuk, és négy részre osztva nagyíthatjuk az élő kép egy-egy részletét.

A kamera képe:

piper-kamerakep01

piper-kamerakep02

piper-kamerakep03

A rengeteg beállítás mélyén még egy videóminőséget szabályzó csúszka is helyet kapott, ahol külön beállíthatjuk, hogy milyen képet kapjunk attól függően, hogy épp mobilhálózatot, vagy Wi-Fi-t használunk az iPhone-on, amin a képet épp megjelenítjük.

A Piper teljes riasztási rendszere üzemmódok köré épül, amelyeken belül külön-külön hozhatunk létre szabályokat (távollét, otthonlét, nyaralás és még egy, amikor semmi nincs bekapcsolva). Még az is megadható, hogy csak akkor riasszon, vagy kapcsolja be a fűtést egy konfigurált Z-Wave eszközön keresztül, ha csökken a hőmérséklet a lakásban. A mozgásérzékelő érzékenysége is kalibrálható, amely keretében még háziállat-üzemmód is létezik. Nagyon tetszett nekünk, hogy a riasztás nemcsak push üzenet lehet, hanem akár SMS, vagy telefonhívás is, ezzel együtt nemcsak a saját készülékünkre érkezhet értesítés, hanem megadhatunk úgynevezett Trusted Circle-t, vagyis olyan ismerősöket, rokonokat, akik szintén értesülnek, ha illetéktelenek járkálnak a lakásunkban. Külön szabály hozható létre, hogy az itt megadott emberek milyen módon és miről kapjanak értesítéseket. A szabályrendszereket úgy állíthatjuk össze, hogy az egyes feltételeket mozgáshoz, hanghoz, hőmérséklethez, vagy Z-Wave eszközhöz kötjük. Például mozgás érzékelése esetén rögzítsen videót a saját felhőszolgáltatásába, vagy ha esetleg csökken a hőmérséklet, akkor szólaljon meg a sziréna, és így tovább.

pipersettings01

A Piper NV-t összeköthetjük Z-Wave technológiás okoseszközökkel: nyitásérzékelőkkel, okoskonnektorokkal (ilyenkor a kamera szolgál Z-Wave hub-ként), így egy teljes okosotthont hozhatunk létre, és még az illetéktelen behatolókat is könnyebb lesz nyakon csípni. A Z-Wave eszközök sajnos nem a csomag részei, csak külön vásárolhatók meg, de szerencsére a SzifonStore-ban is elérhetők.

zwave02

A készülék hátránya, hogy sajnos csak iOS és Android eszközről használható, számítógépről nem. A videófelvételeket ugyan le tudjuk menteni és szinkronizálni, de közvetlenül számítógépről nem tudunk ránézni az üresen hagyott lakásunkra.

Amaryllo iCamPRO

Az Amaryllo cég több kamerával is meglepett minket, az egyik legjópofább és leginnovatívabb megoldásnak az iCamPRO-t találtuk, amely újragondolta a mozgásérzékelő és a kamera egyesítésének lehetőségét.

icampro01

A gyártó mindjárt három darab mozgásérzékelőt is épített a kamerába, amely így 360 fokban képes érzékelni, rögzíteni és követni a mozgást. Kissé hátborzongató élményt nyújtott, amikor háttal álltunk a kamerának és az hirtelen magától felénk fordult, de ez kétségtelenül hasznos funkció. A kamera a mozgást x és y koordináta mentén is képes követni, így a 1080p-s felbontásban is képesek leszünk felügyelni egy teljes szobát, 360 fokban, egyetlen eszközzel, éjjel és nappal is, ugyanis ez a kamera is egy meglehetősen jól használható éjjellátót kapott. Az iCamPRO szintén saját, felhő alapú tárhellyel rendelkezik, amelyet ingyen is használhatunk, és lehetőségünk van akár 24 óra folyamatos rögzítésre is. Csak üdvözölni tudjuk, hogy a gyártók másra is gondoltak, és nem erőltetik tűzzel-vassal a saját cloud szolgáltatásukat, így akár Google Drive-ra, vagy saját NAS eszközre is rögzíthetjük a felvételeket, vagy a készülékbe mikro-SD kártya is helyezhető.

icamprosettings

Sajnos a beállítási lehetőségek sokkal szegényesebbek, mint a Piper esetén, de így is megtaláljuk a szükséges és elégséges funkciókat: kérhetünk riasztást push üzenetben, ha mozgást, hangot érzékel. Beállíthatjuk, hogy kövesse a mozgást 360 fokban, ami szinte hangtalanul történik, így nem is feltűnő. Rögzíthetünk csak esemény hatására, vagy folyamatosan is, amit a Piper esetén hiányoltunk.

A kamera képe:

icampro03

Amaryllo iSensor Patio HD

Az Amaryllo család kissé elhanyagolt tagját is sikerült tesztelnünk. Az iSensor Patio HD egy kifejezetten külső használatra tervezett készülék, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak, esőnek, párának, UV fénynek is.

patioHD01

Az iCamPro-hoz hasonlóan a nap 24 órájában képes videót rögzíteni, és mozgásérzékelőjének köszönhetően ez is képes riasztást küldeni és azonnal rögzíteni is az eseményt. Előnye, hogy négy különböző Wi-Fi hálózatot is képes kezelni egy időben, így a hálózat esetleges meghibásodása esetén is biztosan online maradhatunk. A lencse mögött található érzékelő csupán 720p-s képet tud rögzíteni – de sajnos csak nappal, ugyanis éjjellátót nem építettek a készülékbe, amit mi nagyon hiányoltunk. Persze ez egy udvar megfigyelése esetén nem is annyira hatékony, így a gyártó egy mozgásérzékelős lámpa felszerelését javasolja a kamera mellé.

A készülék rendelkezik fizikai mozgásérzékelővel is, de a mozgást nem képest követni. Ennek ellenére a kamera a szoftver segítségével távolról mozgatható, így 180 fokos szögben pásztázhatjuk vele udvarunkat. Ezenkívül 4GB belső memóriát is kapott. A gyártói adatok szerint -20 és +40 fokos hőmérsékleti viszonyok között használható ideálisan. Mivel az iCamPRO és az iSensor Patio HD gyártója azonos, így ezek szoftveres megoldásokban nem különböznek. Aki bejárati ajtót, vagy udvart figyelne meg, annak tökéletes választás lehet ez a termék.

A kamera képe:

patio02

iSmart iCamera KEEP

Az iSmartAlarm termékcsomagról korábban már írtunk, de ennek nem része az iCamera KEEP. A kamera tökéletes szimbiózisban működik az iSmart saját riasztócsomagjával, de önálló kameraként is nagyon jól használható.

A készülék 720p-s képet is tud közvetíteni, éjszaka is lát, mikrofont is kapott, de a hangszóró sajnos ebből a konstrukcióból kimaradt. Az iCamera KEEP 350 fokban forgatható távolról is, de sajnos a mozgást önállóan nem képes követni, és fizikai mozgásérzékelővel sem rendelkezik. Ezt valamelyest kompenzálja a szoftveres megoldás, így természetesen kapunk értesítést, ha elhalad valami a kamera előtt.

iCameraKEEP01

Rögzítésre saját felhő alapú szolgáltatást kínál, ahol azonban maximum 5 perc videóanyagot tárolhatunk. Előnyére szolgál, hogy állóképet bármennyit rögzíthetünk manuálisan, ugyanis azt a készülékünkön tárolja, saját fotóink közt (létrehoz egy saját mappát nekik).

Meglepetés volt számunkra a beüzemelés egyszerűsége, csak össze kellett dugni a kamera hátoldalán lévő USB csatlakozón keresztül az iPhone-nal (igen, Lightning-kábellel) és a szoftver jóváhagyás után kiolvassa az aktuális Wi-Fi SSID-t és jelszót is. Innen minden automatikusan ment, semmi más teendőnk nem volt.

Az iCamera KEEP-hez tartozó alkalmazás az alap dolgokat hozza: riasztási beállítások (mozgásra, hangra), éjjellátó, a mozgás és hang riasztási érzékenysége, és itt véget is ér a sor, amennyiben önálló kameraként használjuk.

icamerakeep02
iSmartAlarm rendszerhez kötelező darab, de önmagában is megállja a helyét, ha az egyszerűbb megoldásokat kedveljük.

A kamera képe:

ismartdayandnight01

Konklúzió

Tapasztalataink alapján nehezen mondható ki egyértelműen, hogy melyik kamera teljesített a legjobban, mert mindegyik más-más célt szolgál. Talán a Piper NV és az iSmart iCamera KEEP használható hasonló módon, riasztórendszerként is. Tény viszont, hogy ehhez az iSmart esetén plusz kiegészítőkre van szükségünk. Néhány funkcionális dolog a Piper esetén előre adott, mint a beépített riasztó és fizikai mozgásérzékelő. Ezek a funkciók az iSmart-nál csak az induló riasztócsomaggal együtt érhetőek el, így viszont már hasonló mennyiségű pénzt költöttünk el, mintha Pipert vásároltunk volna, ugyanis a Piper NV minden előny ellenére nem kifejezetten olcsó, de ezt valamelyest kompenzálja a beépített Z-Wave chip, amely segítségével viszonylag szabadon bővíthető. Egybehangzó véleményünk szerint a Piper jó választás, ha egy egyszerűen bővíthető és viszonylag könnyen használható sokfunkciós riasztórendszert szeretnénk mindenféle szerelgetés nélkül.

Az Amaryllo kamerák mind nagyon jópofák és tökéletesen megfelelnek az alapvető elvárásoknak, de sajnos nem kifejezetten riasztásra valók, nagy előnyük ugyan a 24 órás rögzítés, de sem szirénát sem nyitásérzékelőket nem tudunk hozzájuk csatlakozatni, ezért az Amaryllo család az IP-kameráktól elvárható kötelezőt hozta tesztünkön.

A kamerák és a Z-Wave eszközök megvásárolhatók a SzifonStore-ban:

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Írhattatok volna árakat a cikkbe, igaz, nem lenne annyi átkattintás, viszont kényelmesebb lenne.
    Az első kamera nagyon szimpatikus, kivéve, hogy olyan a képe, mintha a medve megevett volna egy VHS-szalagot, majd kihányta.

  2. Szeretem olvasni az ilyen cikkeket,lehetne kicsit több tech rovat.Amit még hiányolok,azok a jb-s postok,hogy állnak vele,mikor publikálják stb stb.Esetleg valaki tudna ajánlani kültéri ip kamerát(fontos a minőségi kép,videó rögzítés)?

  3. @halaszlaci: Szia! 🙂 Köszönjük, igyekszünk. Elvileg @Jadeye kolléga épp most tervez egy Jailbreak cikket.

    Egyébként elég sok tech cuccról szoktunk írni, pl ott van a rengeteg januári CES2016 cikk, aztán az audió világban is rengeteg termékről írunk, illetve most volt autós töltő is. 🙂 Lesz még kamera cikk a Nest Cam-ről és a Netatmo-ról is, és tervezünk cikket néhány más kiegészítőről is.

  4. @admin: Ennek örülök,várom már nagyon a jb-s cikket! 🙂


Add a Comment