fbpx Skip to content

Otthonunk védelme nagyon fontos dolog, hiszen vannak emberek, akik mások kárán akarnak megélni, meggazdagodni. Felszerelhetjük házunkat, lakásunkat speciális zárakkal, ajtókkal, köthetünk mindenre biztosítást, kamerákat és riasztó rendszereket is beszerelhetünk otthonunk védelmére.

ismartalarm-cover

Az iSmartAlarm egy okos riasztórendszer, mely kitűnően működik együtt az iOS és Android eszközökkel, így egyből értesülhetünk arról, ha valami történt a lakásunkban a távollétünk alatt.

Az iSmartAlarm egy termékcsomag, mely négy különböző eszközből áll, de többől is két darab található a dobozban, így igazából hat darab kütyüből áll a csomag. A rendszer lelkét egy 10x10x10cm-es doboz adja, mely a CubeOne névre hallgat és egy Ethernet-kábel segítségével a routeren keresztül kommunikál a szolgáltatás szervereivel, illetve a rendszer további részeit képező eszközökkel. Ez maga a riasztó is, ami max. 100dB-en kezd el visítani, ha illetéktelen behatolót érzékel. Egy mozgásérzékelő felelős a lakáson belüli nem kívánatos mozgások észleléséért, melyet 3db normál ceruzaelem működtet.

ismartalarm-mozgasismartalarm-contactsensor

Most jutottunk el az izgalmasabb részekhez, amik közül az első a Contact Sensor nevet viselő, mágneses ajtónyitás érzékelő, melyből kapásból kettő található a dobozban. Ez egy két részből álló kis szerkezet, amit egy lapos gombelem működtet és az a feladata, hogy értesítse a CubeOne-t, ha a két rész elválik egymástól (20mm-nél nagyobbnak kell lennie az elmozdulásnak), ezzel aktiválja a riasztót. Ideális ajtók és ablakok széleihez felszerelni, hiszen nagy eséllyel a betörők is ezeken keresztül próbálnának meg bejutni a házunkba. Kétoldalú ragasztóval bárhova felragaszthatjuk és bármikor áthelyezhető máshova. Nem érdemes viszont állandóan áthelyezni anélkül, hogy a ragasztót cserélnénk rajta, mert nekem előfordult, hogy a teszt miatt sok helyen kipróbáltam, és állandóan ide-oda helyeztem a szenzort, de egyik éjjel a ragasztó megadta magát és a szenzor egyik fele lesett, ezzel a két rész közti kapcsolat megszakadt és valamikor hajnalban arra keltem, hogy a riasztó hihetetlen hangosan vijjog. Nem mondom, hogy nem ijedtem meg, nem túl kellemes arra ébredni, hogy lehet, valaki épp most akar kirabolni.

ismartalarm-remote

A csomag utolsó darabja, vagyis igazából darabjai a távirányítók, melyek az alkalmazás funkcionalitását hozzák el azoknak a családtagoknak, akik nem rendelkeznek okostelefonnal, vagy épp nem szeretnék, ha a telefonjuk lemerülése, irodában hagyása megakadályozná, hogy bejussanak a saját lakásukba anélkül, hogy az betörőnek érzékelné őket.

Most, hogy megismertük a csomag hardveres részét, térjünk is rá a szoftveres dolgokra, az alkalmazásra és a szolgáltatás egyéb funkcióira. Egy gyors regisztráció során létre kell hoznunk egy iSmartAlarm fiókot, illetve a különböző eszközöket is életre kell kelteni, meg persze felszerelni őket oda, ahova szeretnénk. Ezek után rögtön használhatjuk is már a szolgáltatást. Az alkalmazás fő képernyője Control névre hallgat, ahol a legfontosabb négy funkciót találjuk – Arm, Disarm, Home, Panic (ez változatható). A bal felső sarkokban található házikó gombbal tudunk a saját profilunkon módosításokat végezni (kép, név, telefonszám, biztonsági email, segélyhívó), de itt menedzselhetjük, hogy kik férhessenek hozzá a riasztóhoz, kiket veszünk fel a “családba”, amit amúgy a “családfő” telefonján megjelenő QR kód leolvasásával tehetünk meg.

iSmartAlarm-11 iSmartAlarm-12

Az Arm és Disarm túl sok magyarázatra nem szorul, ugyanis ezzel a két gombbal tudjuk a riasztót ki- és bekapcsolni. A Home már sokkal érdekesebb, mert ez egy olyan módot állít be, aminél a belső mozgásérzékelők inaktívak, de a nyílászárókra szerelt szenzorok aktívak, így a saját mozgásunk nem indítja be a riasztót, viszont ha valaki kívülről próbál bejutni, az már igen. A Disarm mód ideális azokra az alkalmakra mikor ki-be pakolunk házban és nem szeretnénk minden ajtónyitáskor a riasztót kapcsolgatni. A Panic arra jó, ha valamit észlelünk a lakásban, de a betörő nem olyan helyen jutott be, ahol lenne bármiféle érzékelő, akkor a gombot kétszer benyomva bekapcsolhatjuk a riasztást, ami a maximális 100dB-en elég durva tud lenni. Én mikor még csak próbálgattam az iSmartAlarmot és nem tudtam, hogy kapcsoljam ki, inkább kihúztam a konnektorból, különben hamar az összes lakó az ajtómon dörömbölt volna, hogy minden rendben-e vagy hogy mi ez a lárma.

iSmartAlarm-4 iSmartAlarm-5

A Panic gomb, mint már korábban írtam, módosítható, amivel különböző speciális riasztási módokat hozhatunk létre, de nézzünk is ehhez egy példát. Egy kertes házban kerti sütögetést tartanak, a vendégek ki-bejárnak a házból, ezért a rendszer Disarm állapotban van, hogy ne legyen gond, viszont az utcafronton azért a bejárati ajtót szeretnénk bekapcsolva hagyni, de a többi nyílászárón lévő szenzort nem. Ekkor létrehozhatunk egy olyan módot, melyben mondjuk csak a bejárati ajtó szenzora működik, hogy tudhassunk róla, ha valaki illetéktelen jönne be a bulinkba. Természetesen nem csak egy eszköz kapcsolható az ilyen módokban aktív állapotban, hanem amennyit szeretnénk.

iSmartAlarm-6 iSmartAlarm-7

Az alkalmazás következő fülén (Monitor) nézhetjük meg, hogy a családtagjaink, akik csak távirányítóval rendelkeznek, mikor és mire állították a riasztót. Illetve a Safety Monitor alatt lehet megnézni, hogy melyik eszköz milyen állásban van éppen, rákoppintva pedig visszanézhető, hogy mikor milyen állásban volt. Ezen a fülön lehet később újabb eszközöket hozzáadni a már aktív rendszerünkhöz, vagy ha épp elemcsere vagy hasonló után mégse látna a rendszer. Ehhez csak húzzuk le a képernyőt a Safety Monitor fülön és már hozzá is adhatjuk az eszközöket a riasztórendszerünkhöz.

Az iCamera részt hardver hiányában nem tudtam tesztelni, de egyértelmű, hogy ezzel lehet kibővíteni az iSmartAlarm képességeit és szolgáltatásait. Sok esetben a riasztó se riasztja vissza a betörőt, hogy azért pár dolgot a sziréna ellenére is elvigyen a házunkból, de egy kamera segítségével akár képet is készíthetünk az elkövetőről.

iSmartAlarm-8 iSmartAlarm-9

A More alatt találjuk a beállításokat és az egyéb információkat. Itt meg tudjuk nézni, hogy melyik eszköz eleme milyen állapotban van. Az izgalmas rész viszont az Alarm Settings alatt található. Öt dolgot tudunk itt beállítani. Mindig, amikor az Arm vagy Disarm funkciót bekapcsoljuk, akkor a CubeOne elkezd csipogni, ami jó is, meg nem is, mert legalább tudjuk, hogy az alkalmazás/távirányító biztosan átküldte az utasítást, viszont egy idő után nagyon zavaró tud lenni, de szerencsére kikapcsolható. 30mp/1 perc/3 perc/5 perces intervallumra állítható az az idő, ami riasztó élesítése és a tényleges élesítés közt eltelik, így megtehetjük azt, hogy még mielőtt öltözni kezdünk, beélesítjük a rendszert és nyugodtan elmehetünk anélkül, hogy az ajtóban a kulccsal együtt a riasztóval is szórakoznunk kellene. 10mp/30mp/1 perc/3 percünk van arra, hogy a lakásba belépés után kikapcsoljuk a riasztót, hogy az ne nézzen minket betolakodónak és ne szólaljon meg a sziréna. A CubeOne ugyebár maximum 100dB-en tud vijjogni, de ha ez túl hangos, akkor lejjebb is vehetjük. Egy beállítás található itt még: hangjelzést kérhetünk, ha a nyílászáró szenzor aktiválódik Disarm módban, amikor alapból nem jelezne emiatt, de erről akár push értesítést is kérhetünk.

Apropó, értesítések. Természetesen mindenről kapunk értesítést, ha a riasztó élesítve van vagy egyéb beállítás miatt más állapotban is jelez. Fontos megjegyezni, hogy nem mindegy, hogy hol vásároljuk meg az iSmartAlarmot, ugyanis telefonhívásban is kérhetünk értesítést, de ez csak abban az adott országban érhető el, ahol a csomagot vettük, ahogyan a regisztráció is csak ott fog menni. Épp ezért az ajánlom, hogy a SzifonStore-ban vásároljátok meg az iSmartAlarmot, ha megtetszett és otthonotokat szeretnétek biztonságban tudni.

Eleinte voltak apró nehézségeim a termékkel, de amint kiismertem, már biztosan rá mertem bízni az otthonom őrzését. Az alkalmazás és a távirányító könnyen és gyorsan működik, csak meg kell szokni, hogy mindig állítsuk a megfelelő állásba a riasztót, különben nem ér semmit se, de persze az egész az iCamerával lesz teljes. Bármi kérdésetek van, bátran forduljatok a SzifonStore-os srácokhoz vagy az iSmartAlarm Support oldalához, ahol egyéb információkat is megtalálhattok.

[appstore id=”615159814″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. “…nem tudtam, hogy kapcsoljam ki, inkább kihúztam a konnektorból, különben hamar az összes lakó az ajtómon dörömbölt volna, hogy minden rendben-e vagy hogy mi ez a lárma.”

    Akkor ez egy igen megbízható riasztó. A betörőnek mindössze annyi a dolga, hogy kihúzza a konnektorból?
    Furmányos szerkezet…

  2. Ez egy hobbiriasztó rendszer, ami biztos hogy jó, egy kis lakásra elég, de nekem nem kellene. 100dB pedig nem olyan hangos, persze nem is halk.

    (Egy igazi riasztó ott kezdődik, hogy Paradox, internet modullal, saját akkuval, 848Mhz-es kódolt távirányítóval, relé vezérléssel, kisállat védett mozgásérzékelővel. Árban ugyanitt vagy még olcsóbban. Persze ezzel nem célom az almát a körtéhez hasonlítani, csak annyiban hogy mindkettő gyümölcs. :D)

  3. Nincs benne szabotázs jelző? Az fasza. Legtöbb házban kívül van a villanyóra, amihez van egy főkapcsoló is és jobb esetben egy 1000 forintos Elzet zár “védi”, de sokszor még az sem. A házba sem kell bejutni és kilövi ezt az okos riasztót.

  4. Igen sajnos ez nagyon gagyinak tűnik külföldi oldalak tesztjei alapján is. Valóban a legtöbb házban odasétálsz éjjel a kertben a villanyórához és lekapcsolod a biztosítékokat, majd besétálsz a házba ha ezzel van védve. De elég csak a villanyoszlop felé menő internet kábelt elcsípni, már akkor sem kapsz meg online semmilyen jelet, vagy pusztán mágnessel nyitod az ablakot és már bent is vagy… Ez egy nagyon fancy Apple riasztó, de úgy tűnik csak hobbiból jó a tesód vagy a semmirekellő haverok ellen. Viszont ennyi pénzért vehetsz normális riasztót is, amit nem tudsz csak úgy áramtalanítani, minimum GSM blokkolót kell beszerezned, hogy ne riasszon telefonon azonnal és az ajtó nyitás érzékelőit nem vered át egy sima 300 forintos neodym mágnessel. Az viszont igaz, hogy ennyi pénzből nem fogod azt a telefonodról vezérelni, se a kamera képét nézni online, szóval nem okos. Viszont jobban megvédi a házad vagy lakásod mint ez, az tuti.

  5. Hat azért meg lehet támogatni egy ups-sel, a routerrel együtt. Es mar az egyik fele megvan oldva. Ha van háttér géped torrentre, stb. Akkor amúgy sem árt. Es máris 1-2ora üzem idő. Amúgy me aki veszi a fáradságot hogy előtte körül néz, áram, internet,stb. Na annak tutira van Gsm/GPS blokkolója akkor is kuka a hiper szuper Gsm riasztó. ? azon csak a rádiós segít, ami a kapcsolat állapotát is figyeli de az meg nem havi ingyenes.
    Egyedül a nyitás erzrkeloket érzem nagyon a gyenge pontnak. :(( ha tényleg egyszerűen kijatszahatoak…

  6. Egyébként ha a központi server nem érzékeli a riasztót kapunk push üzenetet, hogy valami nincs rendben, ez általában pár másodperc alatt meg is jön. Szóval ha az áramot lekapcsolják tudunk róla.

  7. És szünetmentes tápról még nem hallottatok? Nekem minden így van bekötve és nincs gond az áramszünettel vagy ha lelövik a villanyórát!

  8. @expa: Hány ember hallot ups-ről? Még kevesebbnek van is otthon. Ezt magától kéne tudnia, mert a biztonság nem csak azoknak fontos, akik képben vannak ezekről, hanem mindenkinek. Annak is, aki szerint az “iPhone egy szint” gesétál az iAkármibe és vesz egy ilyet, mert látta, hogy jó a telefonjához.
    A szabotázs jelés vagy a szabotázs kiküszöbölése alap dolognak kéne lennie egy biztonsági renszernél.

    @admin: ezt még mindig a hajadra kenheted, mert el nem ilyeszt senkit a telefonoson lévő push notification.

  9. Az igaz, hogy a “sziréna” lekapcsol, ha lelövik a biztosítékot, DE a tulaj minden eseményről kap push értesítést ami alapján cselekedhet…

    Ami azt illeti a hangos (vagy nem is olyan hangos) riasztó hang kit riaszt el? Ha megszólal az utcában egy autó riasztója meg lehet figyelni hányan mennek oda, vagy hányan néznek ki az ablakon, átlagosan az első 5 percben kb 0, utána amikor már rendesen idegesít mindenkit, akkor szoktak kinézni az emberek… Magyarán, nem sokat ér! A tulajok értesítése az eseményekről ennél biztosan hasznosabb!

  10. @ikiegeszitok: A sziréna megszólalására a tolvajok többsége kereket old. Nem fognak 3 percig egy üvöltő házban pakolászni.
    Az értesítés pedig pont annyira nem ér semmit, mint a 15 perces vonulási idővel és nulla jogkörrel rendelkező távfelügyeleti szolgáltatások.

  11. @zeharom: a cikkben linkelve van, hogy hol tudod megvenni.

  12. Raktárkészlet:0(sajnos)

  13. Most csinaltam egyet a mult héten, egyenlőre tökéletesen üzemel 🙂

  14. Tudtok nekem segíteni egy eszközt sem tudok akrivàlni ebben a rendszerben. Hogyan kell tenni??? Vlalamit biztosan rosszul csinàlok


Add a Comment