fbpx Skip to content

Nem igazán beszélhettünk eddig vízállóságról, ha iPhone-okról volt szó. Az előző generációk mindegyike elég gyorsan beázott és tönkre is ment, kivéve ha gyorsan eljutottunk vele egy szervizbe.

Screen Shot 2015-10-01 at 12.37.40

Eddig, ha esetleg beázott az iPhone-unk, egyetlen esélyünk egy gyors szerviz volt, azonban ha nem sikerült pár órán belül orvosolni a problémát, komoly károk keletkeztek a készülékben. Az Apple ezen változtatott most. Az iPhone 6s készülékek sokkal jobban bírják a vizet, mint az előző generációk.

Persze a készülékek továbbra sem vízállóak, de én már cseppállónak nevezném őket. Az Apple ugyanakkor nem: egyetlen egy hivatalos oldalon sem találkozhatunk azzal, hogy bármiben is változtatott volna a cég a készüléken a vízállóság, cseppállóság kapcsán. Én arra tippelek, hogy az Apple részéről ez a készülék egyfajta teszt. Valószínűleg továbbra is lesznek balesetek, és majd a statisztikai adatokból kiderül, hogy mennyire lett jobb a készülék, de az Apple nem akarta hangoztatni, hogy megtettek bizonyos lépéseket a cseppálóság felé.

244723

Az iFixit oldalán frissült az iPhone 6s leírása, gondolom, ők is észrevették, hogy bizony a készüléken az Apple eszközölt néhány újítást.

Felfedeztünk egy apró, de mérhető növekedést a keretet körbefutó perem szélességén: ez nagyjából 0.3mm-rel szélesebb, mint amit az iPhone 6 esetén használt az Apple, ami így épp elegendő ahhoz, hogy az apró tömítés elférjen rajta. Egyharmad milliméter nem tűnik túl soknak, de figyelembe véve azt, hogy mennyire szigorúak a gyártás során a méretek tűréshatárai, ez a változás még szabad szemmel is látható. És ez minden bizonnyal elegendő változás ahhoz, ami miatt a többi alkatrészt is módosítani kellett, hogy passzoljanak.

244720

Ezek az apró csatlakozók a készülék legsérülékenyebb részei: könnyen zárlatosodnak és korrodálódnak, ha folyadék éri őket. Az Apple még márciusban adott be egy szabadalmat, amiben ezeknek a csatlakozóknak vízhatlan szilikon szigetelésekkel való ellátásáról írnak. Úgy tűnik, hogy az ebben a szabadalomban leírt megoldás egészen gyorsan bekerült a gyártott készülékekbe.

Az alábbi videókból is kiderül, hogy rövid ideig egyáltalán nem ázik be a készülék, úgymond cseppálló lett. Ez azt jelenti, hogy ha esetleg egy baleset következtében beleejtenénk a vízbe a készüléket, elég nagy az esélyünk, hogy semmi baja nem lesz. Természetesen úszni már ne próbáljunk vele, illetve ne kísérletezzünk a szakadó esőben való telefonálással sem, és így tovább…

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. én még sose próbáltam ki az iphone 6-om hogy vizálló-e,multkor bevittem a szervizbe sima kattogásos hibával,szétszedték és voltak benne viznyomok csak azt nem tudom mitől amikor még a fürdöszobába se viszem be,esőbe meg headszettel használom.És az iphone 6-ról is volt fenn 1-2 videó hogy milyen jól birja a vizet.Kétlem

  2. Thx!

  3. Bathorypeti: Szerintem eleg hogyha meleg paras levego jut a keszulekbe, es a viztartalma hidegebb idoben lecsapodhat a keszulek belsejeben.

  4. Ádám Csigás: Az lehet,de óvom a széltöl is,kitörölgették nekem az istylebe,és nem vesztettem ezzel garanciát,de meglepett a dolog

  5. Na most mi van? Az egyikben 1 óra múlva is minden ok a másik vidóban meg 2 percet sem bírt ki?

  6. @trigmegistos: Egy órát volt egy “pohár” vízben, ezzel a legtöbb hétköznapi veszélyt tudják tesztelni, amikor hasonló szituációba kerül a telefon. A másikban lenyomták a víz alá, ott már azért nem csak a víz jelenti a veszélyforrást, de a nyomás is nagyobb, így nem tud ugyanúgy viselkedni.

  7. Mas azert nem kapta meg az uj telefont, mert keszletrol elraboltak es megszakoltak egy medenceben 😛

  8. Mas azert nem kapott telefont, mert elvittek az orra elol a keszletet es megszakoltak egy medenceben 😛

  9. Az én 4S-em is, és egy ismerősöm 5-öse is volt vízben pár másodpercre, de nem lett egyiknek sem semmi baja. De mondjuk az menő volt, amikor nyáron valamelyik fürdőben egy család valamilyen mobillal jött be az élménymedencébe és fotózgatták egymást. 🙂

  10. Az enyemen nem megy ilyen gyorsan a stopper, ha vizbe teszem. Ebbol is latszik ez valami buhera …:-)

  11. kerdes hogy az érzékelők hol helyezkednek el, vajon a gari ugrik egy 1-2mp-es furdes eseten is?

  12. Biztos,hogy ugrik a gari ha vizet talalnak benne,am jo hogy "kibirt egy orat", de 1-2 percnel mar latni a buborekokat ahogy szepen aramolnak befele…:)


Add a Comment