fbpx Skip to content

Az Apple a csütörtöki keynote-on mutatta be az iMac 27 colos, retinásított változatát, amiről Tóth András kolléga már írt egy cikket. A bemutató óta a számítógép megvásárolható, és megjöttek az első vélemények is róla. Egyszóval: elképesztő!

riMac

Az Egyesült Államokban nettó 2499 dollárért, míg itthon bruttó 849 900 forintért (például az iSTYLE-tól) megvásárolható 27 colos, retina felbontással rendelkező iMac 5K képernyővel, azaz 5120×2880 felbontással rendelkezik. Az alapgépben 3.5GHz-en ketyegő négymagos Intel Core i5 processzor van, 8GB RAM-mal, 1TB Fusion Drive háttértárral és AMD Radeon R9 M290X grafikus processzorral, ami 2GB GDDR5 memóriával rendelkezik. Szóval nem gyenge. ☺

30 évvel azután, hogy a Mac megváltoztatta a világot, az OS X Yosemite-t futtató új retinás 5K iMac a legdurvább Mac, amit valaha készítettünk – mondta Phil Schiller, az Apple marketingért felelős alelnöke. – A lélegzetelállítóan szép 14.7 millió képponttal, gyorsabb CPU-val, a Fusion Drive-val és a Thunderbolt 2 csatlakozóval ez a valaha készült legszebb és a legerősebb iMac.

A retinás iMac-nél választhatunk 4GHz-es Intel Core i7-es négymagos processzort, 32GB RAM-ot, 3TB Fusion Drive-ot vagy 1TB SSD-t és jobb videókártyát is.

Az újságírók már kipróbálhatták gépet és egyszerűen le voltak nyűgözve tőle. Néhány idézet:

TechCrunch:

Az új képernyő, ahogy várható, első látásra gyönyörű és minél tovább nézed, az élmény csak fokozódik. Még annak is nagy előrelépés, aki eddig fő gépként retinás MacBook Pro-t használt.

The Verge:

Az Apple szeret szemre tetszetős iMac-et készíteni. Először sokkal kecsesebb, majd később sokkal vékonyabb lett, ma pedig nem a házra, hanem a képernyőre fókuszáltak. És micsoda képernyőre: az új 27 colos retinakijelzős iMac 5K, azaz 5120×2880-as felbontása hihetetlenül néz ki. Hihetetlenül. Mit is mondhatnál még? A képernyő gyönyörű. Eléggé tükröződő, de éles és pontos.

Tom’s Guide:

Ennek egy nyálcsorgató csészével együtt kellett volna megjelennie. Attól függetlenül, hogy éppen szemből vagy oldalról (nagyon oldalról) néztem az iMac 5K-s retinás kijelzőjét, elgyengültem a nagy részletezettségű és színes látványtól. 5120×2880 képpont van belepakolva, így az új iMac-nek van a legélesebb képe, amit valaha PC-n láttam. De ez nem csak a felbontásról szól. Az Apple oxid TFT-re váltott amorf TFT-ről, így a képpontok megvilágítása gyorsabb és jobb nézet miatt tovább is tartja őket bekapcsolva.

Macworld:

A keynote utáni tapizáson láttam az új 27 colos iMac-et, ahogy 4K-s videót szerkeszt és a képernyő bal oldalán még elég hely volt Final Cut Pro összes eszköztárát és gombját megjeleníteni. A Final Cut Pro még nem is foglalta el a teljes képernyőt (lásd a lenti képet), hanem az alján, a Docknál még van hely. Nem rossz.

imac-retina-final_cut_pro-100525477-large

Szóval az Apple megint kitett magáért. Még mondja valaki, hogy Jobs után kihalt az innováció… Egy tesztre bármikor kipróbálnám. ☺

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. Biztos szépen futna rajta a duke nukem :D, egy egyszereggyes négyzetben

  2. ;0) duke nukem…istenem..de sokat nyomtuk..még LAN-ban is! Ez.az iMac brutál! Akarok egyet!!

  3. Csak a kijelzőt meg lehet vásárolni? Nekem a benne lévő hardver gyenge és kevés a tárhely is. De a kijelző nagyon “baba”. Tudom ott a dell készüléke, de az nem ennyire elegáns. Általában szokott cinema display néven csak a monitor futni, de most nem látom sehol…

  4. @kleinguru: jelenleg nincs retinás Cinema Display.

  5. @kleinguru: Mivel ez egy számítógép, ezért nem lehet külön a kijelzőt megvenni. De van egy megoldás, veszel egy iMac 5K-t, majd egy másik erős gépet, s bekötöd úgy, hogy a másik gép képét mutassa, a benne levő hardvert meg kukázod! :))

  6. Méghogy gyenge :), talán a NASA-nak dolgozol, mert ha a maxot választod és arra is azt mondod hogy gyenge, akkor téged nem lehet kielégíteni semmivel! Gyenge ezen besírtam

  7. Ed Harley:

    A gyenge az relatív kifejezés. Ezért írtam bele, hogy számomra.
    A munkám a Facebook olvasása, hol van ehhez a Nasa…
    Viccet félretéve videót vágok és kevés (értsd lasabban “kódol”). A 6 esetleg 8 magos lga2011-3 platform ideálisabb számomra. Nasa mi:)?

  8. Kleinguru: vegyél egy macpro fullt mellé az alap imac retinát és tiéd a pálya! ;p

  9. @kleinguru: Olcsóbban a Dell csak monitorával sem jössz ki 😀 Szóval Target Display mód és jó vagy 😀

  10. Hja…aztán mehet. NASA project ;0))))

  11. 2499 dodóból hogy lesz 849000huf
    2500 áfásan forintosítva cirka 660000huf, a vám lenne a többi kb 25%
    Na én ezt csak azért is rendelem, vagy konténerbe rak atom az Usában

  12. @pandita: az amerikai Store-ban az összes ár nettó, arra még rájön az adott szövetségi tagállamnak megfelelő helyi forgalmi adó. az európai árszabás eleve nem számolható az amerikaiból. behozatalkor a szállítási költség is beleszámíthat abba az összegbe, amiből a vám értékét számolják, plusz ott a 27% ÁFA is.

  13. Szép volt LG…

  14. 250USD + 9-12% USA AFA + 27% magyar afa es megvan a vegeredmeny

  15. bocsanat 2500USD + 9-12% USA AFA + 27% magyar afa es megvan a vegeredmeny

  16. @draft: Nem így számolják a magyar árat 🙂
    Van az USA nettó amit ők elkérnek mindenkitől. Ebből csinálnak EU árat. Ez legtöbb esetben ugyanaz az összeg csak bruttóban. Már ezzel brutális pluszt fizettetnek ki az európaiakkal, hogy az amerikaiak önérzete ne sérüljön vagy nem tudom miért csinálják, de mindegyik ezt csinálja. És akkor erre jön a mi jobban teljesítő gazdaságpolitikánk, ahol az Apple pénzügyi szakértői számolgatnak, kihoznak egy euró árfolyamot, az felszorozzák, hozzáteszik a kiugróan magas ÁFA-t és mi csak nézünk, hogy húbazdmeg 😀

  17. jövőre gépet kell cserélnem 🙂 remélem addigra sima monitorban is kapható lesz az 5K 🙂

  18. Hát ja, régebben Apple ennyit sem vacakolt az árazással, pl UK ban siman benyomták az amerikai árakat csak persze fontban. Pl: ha usa ban egy imac 1200 dollar volt akkor Uk ban az 1200 font. Na mármost az nagyon nem mindegy…

  19. Na egy pár hónapig nem eszek, de egy ilyen iMac-et veszek!! 🙂


Add a Comment