fbpx Skip to content

Az elmúlt napokban az élő felületünkön követhettetek minket Párizsban, kollégáinkat és barátainkat pedig Münchenben és Augsburgban. Megvettük az új készülékeket, köszönjük szépen ezúton is azoknak, akik segítettek az élő közvetítésben. A Szifon.com csapata idén is Párizsban volt, így hát most szombat reggel még innen írom meg tapasztalatainkat, először az iPhone 5s-ről.

IMG_6194

Jó magam egy fekete, vagyis most már egy megújult, inkább szürkébb Space Gray, magyarra fordítva az Apple szerint asztro szürke változatot vásároltam, de kezemben van egy kolléga arany színű készüléke is. A fehér készülék nem változott így, azt nem is nagyon bontottam ki, hasonlítottam össze. Külsőre az iPhone 5s és 5 különbözik. Egyrészt ugye színben, másrészt pedig a Home gombnál lévő ujjlenyomat-olvasónál.

IMG_6198

Balra az iPhone 5s, jobbra pedig egy fóliázott iPhone 5. Jól látszik a Space Gray szín, aki eddig is szerette a sötét készüléket, most is tetszeni fog neki a kicsit világosabb változat. A külső méretek nem változtak, tehát bármelyik iPhone 5 tokkal használható az új 5s készülék is, illetve az iPhone 5 pedig az Apple új tokjával is, ami számomra szimpatikus módon számtalan változatban elérhető a régi és új készülékre is:

Screen Shot 2013-09-21 at 8.52.09

(Rendelhető a SzifonStore-ból)

Az új fekete szín mellett az iPhone 5s újdonsága még az arany szín és az ujjlenyomat-olvasóval ellátott home gomb. Az arany színről érdemes picit beszélni. Szerintem egyáltalán nem fiatalos, inkább a klasszikus aranynak mondanám. Így várhatóan nem a fiatalok fogják megvásárolni ezt a színt. Ettől függetlenül az Apple nagyon keveset gyártott belőle, szinte alig 5-25-50db érkezett az egyes Apple Store-okba, így nagyon gyorsan elfogyott. Az új arany szín mellett a Home gomb is kapott egy ugyanolyan színű kört, ami fényesen csillog. Igazából ugyanazt kell elképzelni, mint amilyen a fehér iPhone 5, csak picit csillog az arany oldalt és van egy mattosabb hátulja a készüléknek:

IMG_6186

IMG_6175

Összességében külső jegyekben ezt lehet elmondani az új készülékekről, úgy gondolom, az arany készüléket mindenképp érdemes látni, mielőtt az ember vásárlásra adja a fejét, nagyon megosztja majd az emberek tetszését. A fotók ebben az esetben nem tudják teljességgel visszaadni azt, amilyen a készülék élőben.

Az új iPhone 5s ujjlenyomat-olvasójában pozitívan csalódtam. Az emberekben mindig az a tévhit van, hogy ujjlenyomat-olvasó már régóta elérhető, használható, olyan mintha az Apple csak most találta volna fel. Ez azért nem teljesen igaz. Egyrészt az Apple egy valóban könnyen használható ujjlenyomat-olvasót készített nekünk, másrészt ezzel a készülékkel és szoftverrel nagyon gyorsan reagál:

Körülbelül másfél napja használom a készüléket, és ezalatt nem történt még olyan, hogy ne olvasta volna be az ujjlenyomatomat elsőre! Az olvasás sebessége nagyon gyors, egy másodperc tört része alatt olvas és már nyitja is ki a készüléket. Hozzászokni azonban nem könnyű. Én még mindig nagyon sokszor a csúszkát húzom el, és realizálom, hogy jelkódot kér. Amikor egy iMessage-t vagy egy push üzenetet szeretnénk elolvasni, úgy hogy, a lezárt képernyőn az adott értesítést húzzuk el, már nem teljesen használható sajnos. Mivel ilyenkor elhúzzuk az üzenetet, bejön a jelkódzár és vagy akkor már beírjuk azt is, ha rövid, vagy pedig ilyenkor használhatjuk az ujjlenyomat-olvasót. Tehát ha egy értesítést szeretnénk megnyitni a képernyőről akkor már talán kissé körülményes a használata, minden egyéb esetben tökéletes.

Összességében az ujjlenyomat-olvasó tökéletes. Abban most ne menjünk bele, hogy mennyire biztonságos használni, vagy sem, engem ez nem érdekel. Legtöbbször nagyon kényelmes használni és nagyon pontos. Egyszerre 5 ujjlenyomatot képes kezelni a készülék, így én mindkét hüvelykujjamat és 1 mutatóujjamat regisztráltam be. Az olvasó maga egyébként nagyon érdekes, például egy cica is feltudja oldani adott esetben: 🙂

Az iPhone 5s másik “kézzel fogható” frissítése a kamera. Most már 120fps slo-mo, vagyis lassított felvételeket is készíthetünk vele. Ez egyébként nagyon látványos, és az emberek többségét az ujjlenyomat-olvasó mellett biztos ez fogja majd meg. Az Apple tökéletesre csiszolta a lassítást, így az eredeti videó sebességének a negyedére lehet lassítani bármit. Ezt egyébként a készülék szoftveresen oldja meg, az eredeti videóhoz nem ér hozzá. Tehát ez tulajdonképpen egy API is egyben, de jelenleg még csak az iOS tudja kezelni. Ez azt jelenti, hogy például az Instagramra egyelőre csak kerülőúton lehet feltölteni lassított videót, de például a Facebook-integráció segítségével a Facebookra már lassítva is fel lehet tölteni. Ellenben, ha le szeretnénk menteni a lassított videót, már nem egyszerű a dolgunk, mert ott az eredetit találjuk csak meg. De ha elküldjük bárhová, akár emailben vagy iMessage-ben, akkor már a lassított videót kapja meg a címzett, mert ilyenkor egy exportált változatot küld el az iOS.

Emellett az iPhone 5s természetesen szebb képeket is készít, ami nem csoda, köszönhetően a jobb teljesítményű kamerának. Erről bővebben már írtunk korábban a részletes iPhone 5s cikkünkben: Apple iPhone-esemény összefoglaló: az iPhone 5s. Az iPhone 5s kamerája fotózáskor csak nagyon kis mértékben tér el nappal az iPhone 5-től. Talán picit több színt kapunk, illetve egy hangyányit szebb képet. Azonban éjszaka, vagy amikor kevés fény van a fotózáshoz, akkor mutatkozik meg az új kamera képessége. Sokkal több részletet kapunk kevesebb fény mellett, mint az iPhone 5-nél. A másik újdonság a Burst mód, amivel 10fps-sel készülnek a képek, amikből az iOS automatikusan kiválaszt egyet, ami szerinte a legkevésbé van bemozdulva és a legjobb képet adja, de magunk is válogathatunk. Ez jó lehet egy mozgássorozat lekövetésére is akár. Igazából itt a képek számítanak, íme pár fotó, ami épületen belül készült, akár rosszabb fényviszonyok között is:

IMG_0122

IMG_0087

IMG_0092

IMG_0091

IMG_0106

Összességében az iPhone 5s kamerája hozta a vártat. Valóban szebb és jobb képeket készít, de az igazi nagy durranás mégis a 120fps slo-mo, amivel azt hiszem, a YouTube-on megsokszorozódnak majd a lassított felvételek.

Az iPhone 5s komolyabb ráncfelvarrást kapott a sebesség terén is. A nevében az “s” utalhatna akár a speed, tehát sebesség szóra is, mivel a 64 bites processzornak hála a rendszer is gyorsabban mozog (erről nemsoká részletesebb cikkünk is lesz). Ezt egyébként ameddig nem támogatják az appok, addig tényleg csak az iOS rendszerben fogjuk érzékelni. Ahogy azt már megszokhattuk, gyorsabb lett az alkalmazások megnyitása, 1-1 oldal betöltése és így tovább. Az alábbi Geekbench teszten látszik, hogy bizony van itt sebességnövekedés rendesen:

IMG_7328

(Balra az iPhone 5, jobbra pedig az iPhone 5s)

Szétszedtük

Hardveres szervizpartnerünk, az iSzervizPont csapata már tegnap reggel, a megjelenést követő órában szét is szedte az iPhone 5s-t. Erről már tettünk ki akkor reggel egy képet, de az internetkapcsolatuk problémái miatt a videót nem tudták a kollégák felölteni. Most viszont itt a rövid videó, és hamarosan egy részletes elemző cikkel jelentkezünk, melyben megvizsgáljuk, milyen is szervizes szempontból az új készülék.

Konklúzió

Eddig a száraz adatokat írtam le, most azonban a személyes véleményemet is elmondanám. Az iPhone 5s, ahogy más blogok is írják, egy frissített készülék, de ahogy eddig megszokhattuk, nem csak új processzort és így gyorsabb működést kaptunk, hanem egy komolyabb ujjlenyomat-olvasót és kamerát is. Mindkettő miatt az iPhone 4 és 4S tulajdonosok bátran váltsanak az új készülékre. Mielőtt kijöttem Párizsba, hogy először írhassunk nektek erről, azon gondolkoztam, kell-e nekem iPhone 5s az iPhone 5 után. Mindig arra jutottam, hogy nem kell. Azonban az 5s ujjlenyomat-olvasója tényleg az, ami miatt váltok és tetszik, a kamera pedig már csak egy plusz, ami még jobban megerősített abban, hogy az Apple egy értelmes frissítést rakott le az asztalra.

Ezzel egyébként nem csak én vagyok így, mivel az iPhone 5s azonnal elfogyott az egész világon, rengetegen megvásárolták a készüléket. Azt pedig, hogy az arany mennyire hivalkodó, mindenki döntse el maga. 🙂 Az iPhone 5c-ről is hamarosan írunk.

Tegyétek fel a kérdéseiteket alább, ha valamire a cikk nem adott volna választ, és válaszolunk rájuk!

Olvasd el a hozzászólásokat is

49 Comments

  1. A fényképekről nem nagyon tudom eldönteni hogy a fekete(szürke) színű készüléknek a kerete az vajon most is festett és pattogzani fog mint az 5 esetében? Vagy esetleg ezért is lett világosabb?

  2. @Tomi77: ezért lett világosabb, igen ezt le akartam írni, hogy ugyan úgy le fog pattogzani, de nyilván azért mert világosabb kevésbé látszik.

    @krisgo: Nem voltunk elég komolyak?

  3. “aki eddig is szerette a sötét készüléket, most is tetszeni fog neki a kicsit világosabb változat.”
    hát nekem pont, hogy nem tetszik… Amikor kijött az iphone 5 örültem, hogy végre van egy teljesen fekete iphone, erre megint nincs… Ha már 2 “fehér” készülék van, akkor miért nincs inkább 2 fekete is?

  4. nektek is 2 notification jott?

  5. No akkor most mi is a helyzet ezzel a 120 fps-sel? Valósan felvesz 120-at, vagy csak 30-60-at és abból interpolál frameket?

  6. Apple’s 64-bit A7 az pontosan és részletesen kifejtve mit takar?!

  7. @krisgo: hamarosan szervizes szempontú teszt is lesz, és most frissítettük a cikket szétszedős videóval. ez nem a szervizes szempontú teszt.

    @Tomi77: egyik sem festett, hanem az anyag felső rétege van eloxálva. mivel alatta az alumínium eredeti színe van, így ha odaütöd, akkor az eloxált réteg leverődhet, és előbukkan az alumínium saját, csillogó szürke színe. ha ettől tartasz, vegyél fehéret, ott ez nem látszik (legalábbis nem szembetűnő annyira, mint a fekete vagy az arany esetén), vagy vegyél rá tokot. mindenesetre nem dobáltuk szándékosan, hogy ezt teszteljük, de a live-ra tettünk ki épp ilyen videót, ahol dobálják.

    @dnp: felvesz, 720p-ben.

    @becy: idézek a cikkből: “a 64 bites processzornak hála a rendszer is gyorsabban mozog (erről nemsoká részletesebb cikkünk is lesz)”

  8. @Jadeye: Rendben kíváncsi vagyok rá 🙂

  9. @admin: Igen ezen valóban 120fps látszik, csak kérdés ezt hogy éri el. Láttam pár 120as videót jutubon és sok gyanúsan mosott, mintha utómunkázott lett volna. Ha tényleg hardwaresen csinálja, akkor az egyes framekenek élesebbnek kellene lenniük. Úgy néznek ki mintha hosszú expoval lövöldözné a képkockákat, de akkor meg időben egymásra csúsznának, ami megint nem reális… fura nekem ez.

  10. @Jadeye: “a 64 bites processzornak hála a rendszer is gyorsabban mozog” mivel minden progi perpill 32-es, nem hinném. Sőt, mivel konvertálgatni kell fel 64-re, gondolom lassabb is egy hangyaf**nyit.

  11. Nèztem összehasonlító teszteket, engem nem győzött meg. Volt hogy az iphone 5 gyorsabb volt. 64 bitről annyit hogy honapok is eltelhetnek amíg kijön egy 64 bites alkalmazás. Kiváncsi leszek a nagy különbsègre. Kamera: követtem a szifon.com/live ot, pár kèpet posztoltak, nem volt különbsèg a kettő közt. Sheffield be pl sor nèlkül lehetett 5s -t venni. 😉 Elkapkodták az iphonokat mert volt üzlet ahova csak 50 et szállítottak. 🙂 Iphone 5 röl biztosan nem váltok. Max egy LG G2 😉

  12. @dnp: dehogy. egy rakás appot frissítettek már, a gyári appok meg eleve erre vannak optimalizálva, azokat 64 bitesnek mondta az Apple.

  13. @Jadeye: az mèg nagyobb baj. Nincs különbsèg az indításuknál, ahogy a video is mutatja. 🙂

  14. @AppleFan: és én ezzel mit csináljak? nekem még a kezemben sem volt a készülék, a cikket sem én írtam, admin kolléga meg így látta. de akkor tessék, jelezd az Apple felé a problémádat: http://www.apple.com/support/contact/

  15. LOL 😀 Nekem nem gond. 🙂 Nem tudom mièrt kell ilyen stilusban válaszolni?! Hozzászoltam a cikkhez. Elmondtam a vèlemènyem. Mondtam hogy csinálj vele valamit? Be cool man, be cool…

  16. Szerintem legtöbben azért akarunk majd ilyet mert ez az új iphone:) Ezen kívűl nem sok újdonság van. Persze az a kettő az tetszik nekem is:)
    Csak kár,hogy ekkora felára lesz a váltásnak ha az ember váltani akar.
    Persze ez nagyon szubjektív. Szerintem azért csináltak más szineket,hogy azok is megvegyék akik csak villogni akarnak mert így látszik,hogy más:)))
    Amúgy tényleg szép a home gomb körüli “gloria”

  17. Nincs itt olyan nagy pukkanás, hogy az i4et leceréljem… Paraszt vakítás…. Majd ha megszélesítik a kijelzőt, mert a hely adott hozzá.

  18. Mennyiért tudtad megvenni?

  19. vegig olvastam a cikket, arra viszont rajottem hogy a cikk iroja egy tipikus hulye, badarsag 5rol valtani egy 5Sre az ujjlenyomat olvaso miatt…Ezert tart itt a vilag ahol tart, nekem van egy 4Sem de az istenert se cserelnem le, teljes mertekbe meg vagyok vele elgedve, az Admin-t meg csak megtapsolom alljon be a hulyek moge a sorba…(Y) ahelyett hogy a realitas talajara lepnenek 😉 Parasztvakitas ne tovabbja :)))

  20. Applemate lehetek hulye, de akkor ezt a cikket nem olvasnad itt. 1 szoval nem irtam le hogy iPhone 5-rol erdemes valtani.

  21. Miért kell valakit csak így egyszerűen lehülyézni azt sem fogom sosem megérteni. De hát ilyenek is vannak:)

  22. Azt hiszem a "cica os fel tudja oldani adott esetben" nem véletlen 😀
    Mintha utalni akarnátok valakire 😀
    Hogy ez milyen Hfrappans 😀

  23. @admin: “azon gondolkoztam, kell-e nekem iPhone 5s az iPhone 5 után. Mindig arra jutottam, hogy nem kell. Azonban az 5s ujjlenyomat-olvasója tényleg az, ami miatt váltok”

  24. @Jadeye: Köszönöm a válaszokat.
    Az iPhone 5-öm fekete volt, és végig egy Ozaki tokban tartottam, soha nem ütöttem oda sehova, és sajnos nagyon kicsi foltokban, de lejött róla a “festék”.
    De akkor meggyőztetek, mostmár mindenképpen fehéret fogok venni 🙂

  25. @appleMate: Te egy jó nagy barom marha vagy akkor, ezek szerint. 🙂

  26. Ez nem parasztvakítás csak fejlődés.
    Lassan te is váltani fogsz mivel eléri azt a szintet a 4S is, hogy már nem fog elfutni rajta az újabb programok/játékok.

  27. @Bencissimo: és ezzel szerinted azt írta, hogy mindenkinek megéri váltani? nyilván azért, hogy naprakészek legyünk, és minden felmerülő kérdésre válaszolni tudjunk, nekünk igazából nem opció a váltás, hanem kötelező. ettől még másnak nem kell váltani, nem is írt admin ilyet a cikkben. ő váltott, de rajta kívül meg fogják tenni sokan, hiszen jó áron eladva az iPhone 5-öd, nagyon kis ráfizetéssel megvan az új. akkor meg miért ne váltsanak?

  28. Egy technikai jellegű kérdés…
    A home gomb teljesen kapacitív, vagy csak a touch ID használatakor nyomogatásmentes és amúgy "benyomható"?

    Köszi 🙂

  29. @Fasirt: a nyomásfunkció természetesen megmaradt, csak az ujjlenyomatot olvassa be érintéssel.

  30. Volt aki irta hogy nem nagy füst I4ről nem vált…Hat nekem is I4em van es tuti h váltok.Es ha már most veszek telefont h kint van az 5S azt veszem meg.Anno mikor 4et vettem picit megbantam.Piacon volt a 4S de ugy voltam h jo ez nekem.Ha már eddig vártam akkor az újat veszem.És nem azért h dicsekedek h huu ilyenem van..Egyszeruen mert tetszik(ujlenyomat olvasot kiprobalom de nem mozgatott meg inkabb a kamera meg h remelhetoleg a gyakorlatba is gyorsabb az 5Nel.
    Az hogy valaki 5röl valt 5S re egy adott dolog miatt es ezert hulye nah ez viszont vicces..Miert lenne hulye!mindenkinek mas az igénye.Van aki el van az I4el es akkor valt ha szelesebb lesz a kijelzo.En nem akarok szelesebb kijelzot ez teljesen jo szerintem!Viszont az I4 mar lassu foleg az IOS7el.El vagyok vele de megmozgatja rendesen.Nekem a lenyeg a jo kamera és hogy gyors legyen!:) és ezt tudja az 5S..:)ahany ember annyi igeny..:) En minden esetre varom h megvehessem!:)További szép napot/estét mindenkinek!:)

  31. Szép és jó az 5S, de pl én a 64gigás 5ösömet biztos nem cserélem le egy vagyonért egy ujjlenyomat leolvasó miatt…. Se pinkódot se passlockot nem kér a telóm, nálam ez nem kardinális. és egy vagyon lenne egy új 64es modell, mert ez alá – nekem legalábbis – nem érdemes bemenni.
    Reméltem, meg is szűnik a 16 gigás modell és a 32 lesz a belépő verzió.
    Jön majd jövőre a 6, új design és remélem nagyobb újdonságok, mert sokan már az 5nél is húzták a szájukat, én i4-ről boldogan cseréltem. Boldogan akarom ezt jövőre is.
    Mondjuk az, hogy nincs fekete kiborít…. egyszerűen a fekete i5 valami meseszép, tokba se tettem pont emiatt, erre most elveszik. Fehéret nem veszek, elég volt nekem fehér telóból régen a Nokia N97, meghagyom a csajoknak, az aranyat meg a norvégoknak a melegítőjükhöz.

  32. Farkas: ha neked megér egy ujlenyomatolvasó, ici-picivel jobb kamra meg 1cm-rel hosszabb kijelző, ami szerintem aránytalan az i4-hez képest. hogy játsz 250 ezret. Szerinted ez normális dolog? Ha csak nem annyi a pénze valakinek mint a szemét és egy raklappal is tud venni. Főleg ahogyan itt szokás részletre meg 2 év hűség idő. Az nem ér 250 ezret, hogy egy jó telefont leváltsak

  33. @Bencissimo: Ez így rendben is van, de ettől még Te nem fogod megvenni mert én úgy éreztem tetszik valami az új telefonban. 🙂 Nem azt mondtam hogy VEGYÉTEK MEG MERT KELL. Hanem elmondtam nekem mi tetszik benne, ÉS elmondtam hogy 4/4s tulajdonosoknak érdemes erre váltaniuk, 5-ről szó sem volt.

  34. Sziasztok! Azt amit a cikkben olvastam azt teljesen osztom! Talán ami még figyelmet érdemel az az akumlátor és annak teljesítménye. Én 4s ről váltottam 5s re nekem az volt a fontos hogy ne 2x v 3x keljen tölteni a telefonom. Korábbi cikekek egyikében boncolgatták a hozzá szólásban, hogy csak 10% ék növekedés volt. Ahogy használom a telefont látom, nekem volt igazam vagy is a Mavericks-ot bemutató kolegának. Szerintem az M7 nek és az új memoría kezelő fáljrendszernek köszönhető az a 20-30%-os teljesítmény növekedés.

  35. Hozzá teszem ha játszok akkor is 2x kell töltenem.

  36. @trigmegistos: igen közben én is észrevettem ezt, hogy az akkumulátor nem csak 10%-kal lett jobb, hanem inkább 20-30%. Persze ez betudható hogy a 4s akkumulátora pl 2 éves az iPhone 5 pedig 1. Azért annyi idő alatt már romlik is.

  37. A vezérlőközpont átlátszósága, csak nálam nem működik? 🙂

  38. Hát ebben igazad van nekem a 4s után sokkal látványosabb. Arra viszont kiváncsi leszek, hogy 2 év után mivel tudják majd még tetézni. Bár amit a kis kinai csaj csinált a nanotechnológiájával hogy fél perc alatt tölt fullra és az bele raknák akkor teljesen mind 1 lenne hogy hány alkalommal töltöm a telefont. 🙂

  39. Sziasztok!
    Lehet tudni, hogy mikor lesz a T nel vagy Vodanal?

  40. @admin, Jadeye: Teljesen rendben van a tesztetek! A Tiétek egy szerintem szubjektívabb teszt, mint az Ananandtech tesztje.
    Jellemzően nem az Anantech típusú tesztek alapján vesznek az emberek iPhone-t, de ha valakit behatóbban érdekelne, hogy mit tud az új, ott igazán belemerülhet. Főleg, ha iPhone 5-ről szeretne váltani.
    Keep up the good job!

  41. Remélem október elejéig itthon is megjelenik…

  42. @krisgo: Persze, de ha valami nem jó azt azért én is leírom, persze nyilván nem fogok azonnal másik telefont vásárolni iPhone helyett, ha nem tetszik, inkább elfogadom és tovább lépek. Ebben a cikkben az volt a fontos, hogy amennyire csak lehet magyarul elmondjuk milyen az új készülék azoknak, akik nem tudnak vagy nem érnek rá külföldi oldalakat olvasni. Ezt megtettük 🙂

  43. Szerintem ez a teszt a célját elérte. Gyakorlatilag az 5-ös szériához viszonyított, legszembetűnőbb, illeteve az emberek figyelmét legjobban felkeltő újdonságokra fókuszált.
    Gratula, és köszönjük a tesztet, s gyorsaságotokat!

  44. Ekkora marketing szennyet. Pontosan tudják , hogy mennyi uj készülék kell. Max nem a nyitónap fog elfogyni hanem heteken belül. És elfogyott… :S

  45. Ezt a mozgó hátteret ki lehet kapcsolni valahogy?


Add a Comment