fbpx Skip to content

Sokszor lenne szükségünk arra, hogy egyes billentyűzet-kombinációkat ne fejből kelljen használni, vagy adott esetben mondjuk angol billentyűzet helyett a magyar karaktereket látnánk szívesen. A billentyűzet cseréje drága, de van rá sokkal olcsóbb megoldás.

Pár héttel ezelőtt a Stylebolt facebook oldalán futottam bele egy grafikusoknak igencsak hasznos termékbe, egy olyan billentyűzetvédő fóliába, ami nemcsak, hogy védelmet biztosít a billentyűzet számára, hanem a Photoshopban használt eszközök és funkciók gyorskulcsainak képe is a fóliára van nyomtatva, ráadásul látványosan színekkel kategorizálva. Ez annyira megtetszett, hogy utánanéztem, milyen plusz “funkcióval” rendelkezők vannak még, és ekkor találtam meg a Stylebolt és a KB Covers közös termékét, egy olyan billentyűzetvédő fóliát, mellyel a külföldi MacBookok billentyűzetét tudjuk magyar kiosztásúra változtatni.

macbookmagyarfolia1

A Macek egyre jobban elterjednek hazánkban is, és több ismerősömnél is azt tapasztaltam, hogy egyre többen szeretnek bele az Apple-be és szeretnének maguknak is egyet. Viszont sajnos a hazai árak igen magasak, főleg a fizetésekhez mérten, ami sokakat eltántoríthat a vásárlástól. Sokan éppen az ár miatt külföldről szerzik be a gépüket, főleg az Egyesült Államokból, mivel ott sokkal kedvezőbb áron lehet beszerezni, főleg ha az árfolyam is kedvező. Viszont a külföldi gép vásárlása esetén több kompromisszumot is kell kötni: töltő-fejeket le kell cserélni európaira, de ez olcsón megoldható; a garanciával nem kell törődni, mivel a Mac számítógépekre világgarancia van; viszont sajnos a billentyűzet kiosztása már egy igen komoly probléma lehet.

Az amerikai (QWERTY) kiosztásnak több problémája is van: magyar ékezetes karakterek természeten nincsenek rajta, és a magyar kiosztáshoz képest eggyel kevesebb billentyűt tartalmaz, így a hosszú ‘í’ és a ‘0’ máshogy használható. A billentyűkre igaz nincsenek rányomva az ékezetes karakterek, viszont ha az OS X szoftveres kiosztását magyarra állítjuk, akkor gond nélkül használható, csak meg kell tanulnunk, melyik karakter hol van. Nekem is egy amerikai gépem van kicsit több mint 2 éve, és a mai napig gondban vagyok sokszor az ‘ő’, ‘ú’, ‘ű’, ‘ó’ karakterek, illetve a számsor Shift-tel elérhető karaktereivel, főleg a zárójelekkel, mert az pont eggyel arrébb van, mint a magyarban.

macbookmagyarfolia5

Ha azt akarjuk, hogy az ékezetes betűk is látszódjanak, akkor akár fel is matricázhatjuk a billentyűket, de az egy ilyen szép gép estén csúnya megoldás; a gép komlett házának cseréje magyar billentyűzetesre igen költséges lenne. Billentyűket lehet külön is rendelni és úgy lecserélni egyesével, de ez is igen költséges megoldás és ehhez is gyakorlott kéz szükséges. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldásnak a Stylebolt és KB Covers közös termékét, a szilikonos hajszálvékony magyarító billentyűzet védő fóliát tartom.

macbookmagyarfolia2

Egy hihetetlen vékony fóliáról van szó, hiszen csak 0,1mm vastag (ami ötöde a hagyományos fóliáknak), mely ráadásul igen strapabíró is, hiszen mosható, gyűrhető és akárhányszor leszedhető, majd visszarakható. Mivel a teljes billentyűzetet lefedi, így nem csak a magyarosítás miatt hasznos, hanem még védi is a gépet attól, hogy a billentyűzet rései közt kosz vagy nedvesség jusson a gépbe. Az egyes billentyűknek a fólián van egy-egy kidomborodása, ezért felhelyezéskor tökéletesen rásimul a klaviatúrára, így a felhelyezése gyerekjáték.

macbookmagyarfolia6

Elsőre nagyon furcsa volt a gombok lenyomása a fólia miatt, de ezt könnyen meg lehet szokni (mire idáig jutottam a cikkben már teljesen természetesnek tűnik) és látványra abszolút nem zavaró. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ez mind szép és jó, de mi a helyzet a billentyűzet-világítással? Az sajnos nem világít úgy át, ahogyan fólia nélkül tenné, viszont a billentyűk közt opálosan átlátszó a fólia, így ott a a fény át tud szűrődni. Így valamennyire látszódnak a karakterek is, de azért egy komolyabb, sötétben való gépeléshez már annyira nem tudnám ajánlani, viszont minden más alkalomra nagyon is hasznos tud lenni. A Caps Lock zöld LED-jének külön kis ablakot hagytak, így azt minden esetben láthatjuk, hogy be van-e kapcsolva.

macbookmagyarfolia8

A 11″-es MacBook Airt leszámítva az összes többi MacBook modellel kompatibilis, még a fehér műanyag MacBookkal is (csak sajnos fehér billentyűs változat nincs a fóliából) és a Late 2008-as, már unibody-házas MacBookkal és az új retinás modellekkel, vagy akár a fekete MacBookkal  is.

Két változata van a a fóliának: egy, ami az amerikai kiosztásra jó, és egy, ami az európai kiosztásra (ez olyan mint a magyar, csak nem a mi betűink vannak rajta, viszont a gombok száma megegyezik a magyar változatéval). Online rendelés esetén nagyon fontos, hogy a megfelelőt válaszd ki, nehogy rosszat hozzanak házhoz!

macbookmagyarfolia3

macbookmagyarfolia4

Igazából csak annyi negatívumot tudnék mondani, hogy engem egy kicsit zavarnak a plusz nyilak és egyéb kis jelek a ‘Shift’, ‘Tab’, ‘Caps Lock’, ‘Delete’, ‘Control’ és ‘Option’ gombokon, de tudom, hogy a magyar MacBookokon alapból így van. Na jó, a ‘Space’-en a reklám kifejezetten zavaró. Ezeket nehéz az amerikai után megszokni. Illetve ugye a billentyűzet-világítás sem a legtökéletesebb, de azt nem is nagyon lehet hibának felróni, mivel a magyar karakterek úgyse tudnának úgy világítani, ahogy kellene nekik, hiszen alattuk más alakú az eredeti billentyűn az átvilágító rész.

Minden olyan magyar MacBook felhasználónak, akinek nem magyar kiosztású a gépe billentyűzete, őszintén tudom ajánlani, nagyon megéri az árát. Iszonyat jó érzés, hogy így már alig vannak pirossal alá húzott szavak egy-egy cikk megírása után, hiszen végre a megfelelő ékezetes karaktereket nyomom le. Számomra egy rendkívül hasznos és elengedhetetlen kiegészítő lett, melyet ezúton is köszönök a Styleboltnak.

A magyarító fólia kizárólagosan csak a Styleboltban vásárolható meg.

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Ekkora baromságról ilyen szép hosszú cikket írni. Minden elismerésem a szerzőnek! 😀 Aztán megnéztem az árát és röhögtem még egy nagyot 😀 Bár nagy fekete pont amiért ez komolyan lett véve! 🙂

    Vagy tényleg van olyan hülye aki csillagászati áron vesz MacBookot, hogy aztán egy kényelmetlen “kontonon” keresztül gépeljen amit mindenhova hurcolászhat magával? 😀 Valamikor az Apple azt jelentette, hogy valaki igényes … vagy birka és megveszi mert a többi birkának is az van 🙂 De mostanra már kezd az egész egy drága poén lenni.

  2. Te atya úr isten.. 7e ft??? Én azt csináltam, igaz, h nem volt olyan szép…
    Kinyomtattam a betűket, szépen kivágtam és a megfelelő helyre ragasztottam.. Sohasem csináltam nagy ügyet ebből.. Csak leleményesség kell… 7ezret számomra nem ér meg.. egy nyanvadt fólia!

  3. @neu: Mivel sok iPhone vásárló vesz egy Macet is, azok akik a csiricsáré tokjaikat ráheggesztik a telójukra a MacBookból is bazárt csinálnak. Ez még egy egész szolíd példány. Láttam már kék meg zöld billentyűzetet. Na azok…

  4. @neu: hasonlítsd össze a hazai bruttó árakat az amerikai árakkal, és rögtön rájössz, hogy az a sok “hülye” és “birka”, aki ilyen “kontonon(?)” keresztül amerikai billentyűzetes gépet nyomkod, nem is annyira hülye. bár ha szerinted hülyeség súlyos tízezreket (néha százezres tételek) megspórolni, akkor valóban hülyék.

    a mindenhova hurcolászást egyszerűen nem értem. ha elolvastad a cikket, vagy megnézel élőben is egy ilyen “vackot”, akkor látni fogod, hogy fel sem tűnik, hogy rajta van, a hurcolászás meg értelmetlen kifejezés, mert egyszerűen lecsukod a gépet, és kész. nem kell levenni róla, nem esik le, stb.

    @Put2: a termék árának összetevői: mivel egyedi termék, így az egyedi gyártási költség, szállítás, és mivel amerikai forrású, ezért ott van még a vám és az áfa is, valamint a saját árrés.

  5. @Jadeye

    Igénytelen emberektől ne várj jobb reakciót.

    Jó ötlet, profi kivitelezés! Gratula a fóliához.

  6. Sracok! Szanalmas ami csinaltok, ha megjelenik egy termek es draga akkor birka aki veszi akinek ez a velemenye arra az ,,Apple,, fan maris az igenytelen jelzot hasznalja! Mivan veletek! Ezek a termekek amerikai piacra keszulnek, mire eler ide addigra lesz ilyen draga. Nekem is iphone van bar a mac szamitogepeit nem szeretem de ettol nem vagyok igyenytelen es birka…… Az ilyen hozzaszolasok miatt tekintenek sokan birkakent egy apple hasznalora!

  7. Steve Jobs forog a sírjában, ha ezt a gányolást meglátja 🙂

  8. A hűtést nem rontja ez a mod? A laptopok esetében sokszor minden apró felület vagy szellőző, vagy hőleadó, és a billentyűzettel sincs ez másképp.
    Cserébe viszont cseppálló lesz a bill, ami egyébként nagyon hasznos tud lenni (ez a felület van leginkább kitéve a beleöntésnek…)

  9. @john42: ez a fólia már akkor is volt amikor Jobs élt mert nem ez volt a fő profil hanem a gyors billentyük pl:aperture. PS, FinalCut stb szánalmasak vagytok.

  10. Ez a cikk olyan mintha egy Samsung telefonokkal foglalkozó oldalon írnának a legújabb Samsung hűtőkbe kapható bortartókról! 🙂 De nyilván valaki nyert vele… 😉

  11. @szala: iPhone-t és Macet is használunk, és noha elsősorban iPhone-os dolgokról írunk, ugyanúgy szót ejtünk a Macekről is. de miért is ne tehetnénk meg? amellett a telefon és a hűtő két teljesen különböző termékkategória, nem összehasonlítható.

    egyébiránt neked is csak ezt tudom mondani: hasonlítsd össze a hazai bruttó árakat az amerikai árakkal, és rögtön rájössz, hogy az a sok ember, aki ilyen fólián keresztül amerikai billentyűzetes gépet nyomkod, nem is annyira hülye, és a megspórolt, adott esetben százezres tétel mellé egy ilyen fólia már nem összeg, hiszen eleve sokat nyersz azon, hogy kint veszed a gépet.

    ezek a fóliák eredetileg például billentyűparancsokhoz voltak, amilyenek most is kaphatóak egyébként, de így ez a speciális darab meg megkönnyíti azok dolgát, akiknek nem magyar billentyűzetes a gépe.

  12. @Jadeye: Azt vágom, h egyedi és anyagköltség meg még kitudja mi.. De akkor is…7e ft 1 fóliáért? Ezek azok a dolgok, h értelme van, jó is, meg még véd is…és lehet, h kellene Is. De akkor sem hiszem L, h nem lehet kihozni 800~1200 ft-ból!!! Én még annak idején emléxem, h írásvetítőre, (még suliban) csináltatunk fóliákat 1 nyomdában… Filléres áron, biztos, h lehetne találni olcsóbb megoldást itthon..

  13. USA Ára 30$ azt hogy hozod ki 1200 Ft-ból. Aki vesz egy Mac-et az pont lesz@rja a 30$ – át mert ha az még számítana akkor venne egy fos windows-os valamit 200 dodoért ennyi. Ha meg nincs rá szükséged akkor meg nem mindegy mennyibe kerül hiszen úgysem kell. Ez ugyan olyan mint amikor elmész nyaralni egy drága helyre de arra már sajnálod a pénzt hogy 1200 forintért igyál 2 deci kólát mert az szerinted drága holott pl egy 4-5 csillagos hotelben vagy, akkor meg minek mentél oda. Ha már azt választottad ne rinyálj a drága árak miatt akkor maradj otthon ennyi.

  14. @szorian: az emberek többsége azt hiszi, hogy azért, mert valami csak egy ostoba fólia, az valójában csak egy filléres tétel. eszükbe nem jut ennek a gyártása mögött álló technológia, tervezés, és egyéb költségek, amikből a kész termék ára összejön. szerintem ez annak köszönhető, hogy miután a gyártó elköltötte a fejlesztési költségeket, és így elkészült a gyártáshoz szükséges forma, megvan a kívánt anyagösszetétel, méret, színek, festékek, stb, azt már nem tart semeddig lemásolni másnak, és az alacsonyabb haszon – magasabb forgalom elve alapján olcsóbban adni az eredeti termék másolatát. lásd a rengeteg kínai termékmásolatot, amik valóban sokkal olcsóbbak, mint az eredeti termék. és miért kárhoztatnánk bárkit azért, hogy ha megveheti ugyanazt olcsóbban, akkor nem fog többet fizetni a drágábbért?

    csak nem veszik azt észre, hogy ezzel épp azt érik el, hogy sok termék meg sem valósulhat, mert egyszerűen nem lesz, aki megveszi annyiért, amibe a fejlesztése és előállítása valójában kerül. ez szerintem a warez analóg formája, amikor a másolatgyártók lopják el a gyártótól a befektetés megtérülését. és talán valamilyen szinten ezért vágnak bele egyre többen kickstarter-jellegű megvalósításba, mert úgy biztosan bejön az előállításhoz kellő bevétel.

    a másik része meg az, hogy azt sem értik meg, hogy hogyan működik a kereskedelem, ha azt jogkövetően akarod csinálni. egy kínai rendelés általában kis tételszámú, ha magadnak rendelsz ugye, és így az értéke is a vámmentes határ alá szokott esni. de abban a pillanatban, hogy értékesítésre rendelsz, már nem elég 2 darab, hanem kell 200, aminek az ára és a mennyisége már nem olyan, hogy “átcsússzon” a vámon, aztán még jön rá az ÁFA. mivel sokan maguknak rendelgetnek, így ezt a részét nem látják, és nem is értik. pedig már volt róla külön cikk is egy drágább SzifonStore-os tok kapcsán. az emberek nagy részét egyszerűen nem érdekli. így marad az az elterjedt nézet, hogy az eladó az, aki ilyenkor elképesztő haszonra tesz szert. nagyon nehéz kiirtani ezt a hibás nézetet. nem mondom, hogy felesleges megpróbálni, de kevés eredménnyel kecsegtet.

  15. @Jadeye: Fura, hogy egy elgépelés miatt máris kínainak látszik amit írok 😀 Csupán csak próbáltam rávilágítani arra, hogy hatalmas igénytelenség egy műanyagfólián keresztül gépelni legyen az akármilyen vékony. Főleg úgy, hogy az ember kicsenget csillagászati összegeket magáért a gépért. Még azt is meg tudom érteni ha valaki matricákat ragaszt rá, de ezen a fóliás hülyeségen tényleg csak röhögni tudok.

  16. @neu: ez sokkal kevésbé rondít bele a képbe, mint a matricázás. kipróbáltam, nyilván nem saját gépen, mert az enyém magyar billentyűs. de volt felmatricázás, az azonnal látszott, és zavaró volt, és volt ez, aminél elsőre fel sem tűnt, hogy rajta van, csak kicsit furcsán halkabb volt a billentyűzet, illetve feltűnt a szóközön a felirat. ha választanom kellene, sokkal inkább egy ilyen fólia, mint egy rosszul feltapadt matrica, ami alá oda tud menni a kosz, és felpöndörödik a széle, és nem igazán takarítható tőle a billentyűzet sem. de ízlések és pofonok, szerencsére nem vagyok rákényszerülve, hogy ilyet használjak.


Add a Comment