fbpx Skip to content

Scott Devitt, a Morgan Stanley elemzője szerint a Google idén mintegy 1 milliárd dollárt fizet az Apple-nek, hogy az iOS rendszerben a Google legyen az alapértelmezett kereső.

Googlekereső

A két cég megállapodásában nem nyereségmegosztás szerepel, hanem a keresőóriás készülékenként fizet. Korábban úgy számoltak, hogy az iOS-en megkeresett 1 dollárból a Google 75 centet visszaoszt az Apple-nek. Az összeg idén 1 milliárd dollár körül alakul.

Persze a cég előző negyedéves, 13 milliárdos nyereségéhez képest kis összegről beszélünk. Azonban ez tiszta haszon, nem kell érte tenni semmit, biztosan befolyik. És ahogy egyre több iOS készüléket adnak el, az összeg csak növekszik.

Persze azért a Google sem jár rosszul. A dinamikusan növekvő mobilpiacon 1 milliárdot fizetni egy monopóliumért, nem rossz ár. A cég hamar kitermeli azt. Emellett a Google azt is naplózza (értelemszerűen névtelen adatgyűjtéssel), hogy az iOS-t használók mire keresnek, és ez alapján pontosabb profilokat állítanak fel róluk, amiket aztán prémium kategóriában értékesíthetnek a hirdetőknek. Az is sejthető, hogy a Google mobilhirdetésekből szerzett bevételének 80%-át az iOS eszközökön megjelenő hirdetésekből szerezte 2008 és 2011 között, és emellett a cég a mobilhirdetési piac nagyjából 95%-át uralja.

Ráadásul ekkora cégeknek, mint az Apple vagy a Google ez az évi 1 milliárd dollár csak csepp a tengerben, meg sem kottyan.

És hogy mire lehet használni a Google keresőjét? Azt talán nem kell bemutatni, de azért itt van két reklám. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. És a Wikipedia?

  2. az kuka


Add a Comment