fbpx Skip to content

Az Apple törölte az App Store-ból az AppShopper alkalmazást, mert az sértette a felhasználási feltételeket azzal, hogy alkalmazásokat listázott. Kissé ironikus a dolog, hiszen ezzel az app gyakorlatilag épp az Apple bevételeit növelte.

appshopper

Már az App Store 2008-as indulásakor sem állt az Apple a helyzet magaslatán, amikor valaki az újonnan megjelenő alkalmazásokra volt kíváncsi. Az iTunes-ban nem volt ilyen listázási lehetőség, tulajdonképpen még mindig nincs ez a funkció a programba beépítve.

Hiánypótlásként jelent meg az appshopper.com, ahol háromféle kategóriában lehetett az alkalmazásokat listázni: új appok, frissítések, árcsökkentések. Ha valaki regisztrált, akkor a Wish List-ben a külön megjelölt programokról változtatás esetén emailt is kapott.

Hogy ne csak a böngészőn keresztül lehessen nézegetni az appokat és az adatforgalom is kevesebb legyen, elkészítették iOS alkalmazásukat. A program ingyenes volt, igaz egy sávban hirdetést tartalmazott, de ezt el lehetett viselni. Hogy képben legyek, jómagam napi rendszerességgel nézegettem az oldalt és az appot is. Azonban egyszer minden jó véget ér, ugyanis az Apple tegnap eltávolította a programot az App Store-ból.

Indoklásként a fejlesztői szerződés 2.25-ös pontját idézik:

2.25 Apps that display Apps other than your own for purchase or promotion in a manner similar to or confusing with the App Store will be rejected.

Vagyis:

2.25 Minden olyan alkalmazás, mely nem a fejlesztő saját alkalmazásait jeleníti meg, hirdeti vagy kínálja megvételre olyan módon, ami hasonló vagy összetéveszthető lehet az App Store-ral, visszautasításra kerül.

Tehát az AppShopper legnagyobb bűne az volt, hogy listázta az App Store alkalmazásait. Ezt a szabályt az Apple még szeptemberben hozta, de csak most érvényesítette az érdekeit.

Jómagam megértem, hogy Cupertinoban nem akarnak az iTunes-nak konkurenciát fenntartani, azonban az AppShopper hiánypótló volt. Olyan funkciók elérhetőségét tették lehetővé, amelyeket általában nem nyújt az iTunes. Szóval előbb talán a saját házuk táján kellett volna söpörni, utána lépni a kitiltás ügyében…

Egyébként aki korábban beszerezte az alkalmazást, az használhatja továbbra is, ameddig a készülékére telepítve van, vagy az iTunes Library-jéből nem törli ki, és a weboldal is megy tovább, de maga az alkalmazás már nem kap majd új funkciókat, vagy nem javíthatják az esetleges bugokat sem, mert a Store-ban már nem érhető el. Én minden esetre az .IPA fájlról készítettem egy biztonsági másolatot…

RIP AppShopper app.

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. remélem az appsgonefree “marad”… 😀

  2. Én az appzapp ot használom az is hasznos tud lenni…

  3. Nem hogy a sok lehúzós kamu app-pal foglalkoznának…idióták.

  4. “de már nem lesz több frissítés az appban” – remélem ez nem azt jelenti, hogy az AppShopper listái nem frissülnek többé, hanem hogy nem lesz újabb szoftververzió. Kicsit félreérthető volt ez a fogalmazás… 🙂

  5. Én mindig a weboldalukat néztem ha unatkoztam 😀
    AppZapp fent volt régen, de sosem indítottam el… Szóval nem nagy gond, de tényleg vicces.

  6. Egyre ellenszenvesebb lesz nekem ez az Apple… Mintha idiótákra cserélték volna a staffot, a mapgate óta hibát hibára halmoznak, az apple store létszámleépítés stbstb, most meg ez…

  7. @Jadeye: tökéletes, köszi! 🙂

  8. Progit nem hasznalom, mert szamomra irrelevans cuccokat is mutogatott, ha meg csak a a kelendokre szurtem ra, ott meg nem minden jot lattam. Viszont a webes kiadas tokeletes. Naponta atnyalazom 🙂

  9. Nah erre írok nekik egy aranyos levelet.
    Nevetséges, ha normálisan megcsinálnák az Appstoret akkor nem lenne szügség ilyesmire.
    De normálisan keresni se lehet, a rohadt lista nézetet is ki kellett dobni.
    Nevetséges…

  10. Rengeteg jó vásárlást köszönhetek ennek az alkalmazásnak, remélem rendeződik a dolog. Most is sok alkalmazás van a kívánságlistámon, amint leárazzák megveszem.

  11. Sztem a Buy/Get gombot (ami mellesleg nálam amúgy sem működik egy ideje sajnos, tehát nem nyitja meg valamiért az app store-t) át kéne nevezniük Open is App Store (vagy iTunes), azt kész. Mert arra vonatkozik sztem ez a rész: “vagy kínálja megvételre olyan módon, ami hasonló vagy összetéveszthető lehet az App Store-ral”
    Mivel az tényleg pont olyan, mint az appstoreban a buy install (mondjuk ott az ár van, nem a buy).

  12. *Open in
    *Buy/Install

  13. Mar regota rohad az alma, de ez egy ujabb merfoldko a sullyesztoben.

  14. Pedig az App store is alkalmazásokat listáz 😀
    Az az alma sajnos úgy rohadt el, hogy soha meg sem érett. Én a héten határoztam el, hogy elég volt ezekből a kütyükből… érdemben egy beígért funkió sem használható 100%-ban. Ezennel lefokozom a 4S-emet iPoddá és játékkonzollá és visszatérek a Nokia 6300-hoz, ami az egyik utolsó használható mobil volt.


Add a Comment