fbpx Skip to content

Alig pár órás az élmény, hogy kezünkbe foghattuk Jadeye kollégával a Microsoft új üdvöskéjét, a Surface névre keresztelt táblagépet. Ahogy a cikk címében is említettem, a kipróbáltuk szó hűen tükrözi azt, hogy alig 2 órát volt a kezünkben. Első blikkre? Kell! Nehezen mondok ki ilyen szavakat nem Apple termékre. Handrás múltkor látatlanban picit túlzott azzal, hogy a Microsoft Surface nem iPad killer.

Azt én sem állítom, hogy killer lenne, azonban egy komoly vetélytársa lehet az Apple-nek. A Microsoft fejlesztői egy valóban komoly eszközt hoztak létre. Míg egy Windows Phone vagy Android telefonra biztos nem váltanék, addig a Surface már megmozgatta a fantáziámat. Persze azt is számba kell venni, hogy jelenleg nincs iPadem, tehát a Surface is valószínűleg csak kezdeti fellángolás, azonban ki tudja. 🙂

Pozitívumok

Először is én még életemben nem láttam Windows RT-t, sőt még Windows 8 rendszert sem, így számomra a felület új volt. Sokkal jobban tetszik, mint az Android, és a táblagépeken még jobban néznek ki ezek a “csempék”. A felület minden szempontból megnyert magának, kellően letisztult, kellően használható. A Windows RT-ben rettentően jól eltaláltak az érintéssel kapcsolatos mozdulatokat. Tulajdonképpen a kijelző mind a 4 szélén van 1-1 mozdulat, vagy több, amivel vezérelhetjük az egész eszközt. Pár perc tapogatás után számomra teljesen logikusak ezek.

Megmondom őszintén, nem hiányzott a retina kijelző, észre sem vettem, hogy nem azt tartok a kezemben. Minden oldalról tökéletesen láttam a képét. Akadásmentesen hajtotta végre az összes mozdulatot, tehát itt az UI-ban már nincs akkora különbség, szépen működnek az alkalmazások is, nem lassúak és hibátlanul betöltöttek. A kijelző után térjünk át rögtön a “billentyűzetre”. Először azt gondoltam, kényelmetlen lesz az írás vele, de ez sem igaz. Valójában csak hozzá kell szokni, és máris működik. Nyilván magyar billentyűzetre ne számítson az ember, de szépen lehet vele gépelni, persze ékezetek vannak, mindössze át kell állítani a kiosztást, és vakon gépelni – mint bármely másik angol billentyűzet esetén, ha azt magyarul használnánk (noha a rendszer nyelve maga egyelőre nem állítható magyarra). Az egyetlen furcsa dolog, hogy van egerünk is. 🙂 Érdekes egerezni a billentyűzet touchpadján, de nem volt rossz érzés. Eszembe sem jutott, hogy a Surface kijelzőjén kezdjek el gépelni, hiába érintős ugye, mert teljesen logikusnak tűnt a különálló billentyűzet.

A csatlakozás nagyon masszív, szinte komoly erőfeszítést kell kifejteni, hogy eltávolítsuk a klaviatúrát. Ez persze nem probléma, sőt. Az eszköz hátoldalán találjuk meg az ugyancsak mágnessel felszerelt kitámasztó részt. A billentyűzettel és a hátsó résszel tökéletesen meg lehet támasztani az Surface-t, nem csúszott el egyetlen egyszer sem, azonban kell egy tiszta és stabil felület a kitámasztásához. Ahogy az iPaden, itt is találunk elő- és hátlapi kamerát. Mindkettő képes 720p-s videófelvételre és jóminőségű fotóra is.

A hangszórója teljesen átlagos, azonban a Surface már rendelkezik microSD kártya olvasóval és USB bemenettel. Ez szerintem egy hatalmas előny, mivel nem kell külön venni hozzá 10.000Ft-ért SD kártya olvasót, illetve külső merevlemezt is csatlakoztathatunk probléma nélkül. Nyilván ezekről a külső eszközökről bármit felmásolhatunk, a Microsoft Office 2013-nak hála pedig bármikor szerkeszthetjük dokumentumainkat.

Fotósként egyébként rettentően megörültem az SD kártya bemenetnek, így a fotóimat azonnal ellenőrizhetem, azonban itt bizony hiányzik a retina. Külön érdemes még megemlíteni a micro-HDMI kimenetet, amivel bármikor ráköthetjük egy külső monitorra vagy tévére és prezentálhatunk az eszközzel. Illetve a billentyűzeten is találhatunk a funkcióhoz dedikált gombokat, például hangerő csökkentés, növelés, illetve gyors keresés, beállítások elérése.

Negatívumok

Természetesen a Surface sem fenékig tejfel. Először is sajnos tényleg olyan anyagból van összerakva, hogy érdekes helyeken tud tönkremenni, például mi is találkoztunk vele, hogy a kihajtható támasz mágnesének rögzítése nem minden esetben tökéletes.  Másodsorban az eszköz nem a formatervezésével fogja meghódítani a vásárlókat. Számomra egy icipicit nagy volt a készülék, a kijelző 16:9-es mivolta miatt inkább laptopnak felel meg, mint táblagépnek. Inkább olyan laptoposan leülős, mint kézben nyomkodós. Itt jön képbe az is, hogy nehéz, inkább férfias, mint nőies. Egy nőnek sajnos nehéz lesz a készülék.

Nagyon nagy probléma az alkalmazások elérhetősége. Alig van jelenleg alkalmazás, például Facebook még meg sem jelent rá, így ott marad a böngészőből való nézegetés. A hivatalos Skype kliens, előtelepített Messaging alkalmazás jelenleg nem képes videó- és hangkapcsolatra, és így tovább. Tehát itt kell a legjobban fejlődnie az eszköznek. Ha már szoftver, akkor hatalmasat csalódtam abban, hogy még mindig visszakapom a Windows “asztalt”. Borzasztó volt látni a Windows 7-es ikonokat, sajátgépet stb… Ronda volt az egész rendszer abban a nézetben és ráadásul a felhasználók többsége valószínűleg nem fogja futtatni a töredezettségmentesítést az eszközön (pláne mert leginkább szükségtelen is). 🙂 Nem értem, miért kellett így ebben a formában benne hagyni, és ha már itt tartunk miért kell 16GB-ot elfoglalnia az operációs rendszernek? Teljesen felesleges… Tehát egy 32GB-os Surface-en maximum 16GB-ot tudunk használni,  és már több 10 frissítés, ilyen olyan “defender” hülyeség érkezett. Szoftver szinten amilyen jó a csempe rész, olyan rossz ez a Windows 7-es nézet.

Konklúzió

A Surface nagyon jó alternatíva az iPad mellett. Egyetemistáknak, tanulóknak, olyan üzletembereknek, akik komolyan használják a Microsoft Office alkalmazásokat, tökéletes a készülék. Külön dicséretet érdemel a Windows 8 felület, nagyon egyben van, és nagyon szép. A microSD kártya és az USB bemenettel rengeteg lehetőségünk van, így ez is mindenképp pozitív dolog. Nem gondoltam volna, de ez egy általam ajánlott eszköz lett 1-2 óra nyomkodás után már, és akár még vásárolnék is.

Hátránya jelenleg, hogy alig forgalmazzák, illetve alig vásárolható, igaz ez az iPhone 2G-re is igaz volt anno 5 éve. 🙂 Nagyon szépen köszönjük a BetaTeam-nek, hogy tapogathattuk rövid időre a Surface-t, és így nektek is írhattunk róla.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. nem hittem volna, hogy ilyen objektív review-t írtok. kellemes csalódás

  2. @busman001: mert mi is kellemesen csalódtunk az eszközben 🙂

  3. Érdekes dolog ez.
    – Táblagépnek nem az igazi, mert nehéz és kényelmetlen.
    – Notebooknak kevéssé használható, mert ahhoz képest gyenge a billentyűzet és ölben sem igazán jól használható.
    – Alkalmazások gyakorlatilag nincsenek rá, amik vannak azok más rendszeren béta kategóriát sem érnék el sokszor (az Office meglétét sokan pozitívnak tekintik addig, amíg nem próbálják meg rendesen használni a táblagépre és érintésre alig felkészített felületét).
    – A rendszer bizony képes rettenetesen belassulni, a nálam járt példány esetén volt rá példa, hogy az alkalmazások indulására 10-15 másodpercet kellett várni és akadozott az egész rendszer működése, a gazdája szerint ilyenkor elég újraindítani és ismét jó lesz (ez kb. vicc kategória).

    Ha már mindenképpen valami hibrid megoldás kell valakinek akkor egy Asus Transformerrel lényegesen jobban jár, arra legalább vannak alkalmazások, kétszer annyi az üzemideje billentyűzettel, nem ilyen vásári a kivitele (a nálam járt példánynál a billentyűzet már el volt repedve-szakadva a hajtásnál) és gépelni is ezerszer jobban lehet rajta.

    Sajnos ez egy tipikus példája a multifunkciós eszköznek, ami minden akar lenni, de valójában egyik funkcióját sem képes ellátni jól (se tabletnek, se notebooknak nem alkalmas). Már egyszer nekifutottak ennek a hibrid megoldásnak 10 éve és akkor sem volt jól használható és sajnos most sem lett az.

  4. “Persze azt is számba kell venni, hogy jelenleg nincs iPadem, tehát a Surface is valószínűleg csak kezdeti fellángolás, azonban ki tudja.” Én tudom.

    Ha lenne iPad-ed és fotósként vagy közgazdászként sokat használnád, akkor ez a cikk sem így íródott volna meg…

    Ezek specializált eszközök, azt kell választani, ami a pillanatnyi igényeidnek megfelelő. pl:

    Fotós vagy és MAC-et használsz: retina kijelzős iPad
    IT rendszergazda vagy és imádod hegeszteni a géped: Samsung TAB
    Win hívő fanatikus rendszer machinátor: Surface

    Átlag user: Azt fogod választani, amit vagy ajánl neked egy okosnak tartott hozzáértő, vagy amelyik 5 perc nyomkodás után megtetszik. De 5 perc alatt az iPad győzi meg a legtöbb embert…

  5. Kéne valami anyukámnak. A 2005- ös G4- es számítási teljesítménye jelenleg is kielégítő, de asztali gépet nehéz hurcolni. Ráadásul szoftveresen is annyira elavult, hogy szinte lehetetlen bármit frissíteni, és kiesik a támogatott eszközök sorából. Ezt a teljesítményt a mai okostelók is tudják már könnyű hordozhatóság mellett. Az asztali géphez viszont egy 17″- os képernyő társul. Tulajdonképpen kéne a kijelző, processzorral és hasonlókkal, valamint egy- két praktikus beviteli eszköz. Ez még egy jó kérdés. Asztali gépnél billentyűzet és egér, telefonnál, tabnál az ujjaink. A Surface erre a problémára elég jó kompromisszumnak néz ki ötlet szinten. Bár, ahogy elnézem a Microsoft bármely fantasztikus ötletet képes kívül helyezni a minőségi kialakítás korlátain. Anyu sosem fog egy notebookot hordozni. A tabletek viszont nem számítógép szerűek. Egy Surface – hez hasonló bigyó lehetne a hiányzó láncszem.

  6. Szerintem az elgondolás nagyon jó!

    Én ezt az eszközt már nagyon régóta vártam!
    Viszont ez az RT-s változat, a Surface Pro kicsit combosabb… i5-el meglepő volna a 15 másodperces várakozás…

    Az majd elválik, hogy mennyire lesz használható és mennyire forr ki, valamint mennyire tartja életbe a microsoft ezt a terméket, abbam a tekintetben, hogy az ios és android eszközök renegát kütyük és már a támogatottságuk is a béka segge alatt van abbol kifolyólag h teljesen más rendszert futtatnak, ebben látni a jövőt… Itt gondolok arra, ha ez a kütyü tetemes tábort alakítana ki, rövid időn bellül jönnének a moddolt programok, játékok érintéses kezeléssel is… És akkor azt lehetne mondani hogy Surfacre gyakorlatilag létezik minden…

    Windows 7 felületre meg hogy lehet azt mondani, hogy nincs rá szükség ? :S Meg, hogy csúnyán néz ki ? Ez a megállapítás nem éppen volt okszerű, az asztalos felület és annak opciói nélkül, hogyan másolgatsz össze dolgokat ? Hogyan módosítasz fájlokat ? Hogyan lenne egyáltalán képes működni így működni ez a rendszer ???

    Vonatkoztassunk már ez az iPad-töl azért mert azon nincs asztal nem jelenti azt, hogy ide sem kell… Arra pedig mocskosul kíváncsi leszek, hogy ezen milyen eddig létező programok fognak futni mert más értelmét nem látom egy windows táblának minthogy működjön rajt az elmúlt 10 év program mennyisége…

  7. @Gomb:

    “az ios és android eszközök renegát kütyük és már a támogatottságuk is a béka segge alatt van abbol kifolyólag h teljesen más rendszert futtatnak”

    Hát igen, iOS-re már 1 millió alkalmazás van, ebből 280 ezer ami konkrétan tabletre készült. Lassan nincs olyan gyártó, amelyik ne készítene az ilyen eszközökhöz kiegészítőket, perifériákat.
    Az Android, ami a mobil piacnak már 75%-át lefedi.
    Igazad van, a kutya sem támogatja ezeket 😀

    A Microsoft Surface, amire ma még egyáltalán nincs épkézláb alkalmazás, a Windows 8, amit a legtöbb cég és fejlesztő elutasít (a Windows Phone-ról nem beszélve, aminek elterjedtsége a statisztikai hibahatár alatt van), az meg nincs a béka segge alatt 😀

    “Windows 7 felületre meg hogy lehet azt mondani, hogy nincs rá szükség ?”

    Mondjuk azért, mert egy érintőfelületes eszköznél használhatatlan? Mert a vezérlő felületek egérre és nem ujjra vannak méretezve?

    “Arra pedig mocskosul kíváncsi leszek, hogy ezen milyen eddig létező programok fognak futni”

    A sima Surface-en konkrétan semmi, mert ARM alapú eszköz. A Pro fogja futtatni a sima x86-os alkalmazásokat is, csak kérdés, hogy minek, mert érintőképernyőn azok közel használhatatlanok (kb. boxkesztyűben tojáspucolás szindróma), másrészt a hozzá adott billentyűzet is harmatgyenge bármilyen notebookhoz képest.

    Mondom, nem újdonság a Surface, hiszen már évek óta kaphatsz ilyen eszközöket (TabletPC), csak eddig nem volt dedikált tablet felülete a rendszernek, amit futtatott. Most azzal próbál a MS “újítani”, hogy kvázi két rendszert ad az egy hardverhez. Apró bibi, hogy még a saját szoftvereinél sincs átjárás a két felület között (pl. Internet Explorer desktop verziójában elmentesz egy bookmarkot, az nem jelenik meg a Metrós alkalmazásban). Mondjuk nincs új a nap alatt, ilyen már volt, aki látott már, vagy használt HTC Shift-et, annak van némi dejavu érzése a Windows 8 kétarcúságával szemben (az, hogy ez a megoldás mennyire sikeres lett, nem kell szerintem ecsetelni 🙂 ).

  8. @Mordon: Alapvetően rossz az a felfogás (vagy nem tudom, az iPad-hez hasonlítás miatt van valószínüleg), hogy csak és kizárólag tablet felület létezik, csak az a jó, és a desktop használhatatlan valami. A desktop azért van (WindowsRT-n legalábbis), hogy ha az USB-re rákötsz egy egeret (vagy veszel egy stylust), az összes jelenlegi platformnál jobban (iOS-en tudtommal nem is létezik, Androidon van fájlkezelés), a lehető leghatékonyabban tudjad a fájlokat kezelni, és ez egy hihetetlenül nagy dolog tablet szinten.

    Az x86-os taboknál is megint rossz a megközelítésed: A Windows 8 egy hibrid os: a ModernUI (aka Metro) a klasszikus tabletként való funkciók ellátására van (netezés, filmnézés, stb), míg a klasszikus desktop felület tartalom-előállításra, produktív munkára: rákötöd a huszonegynéhány colos monitorodra, és már dolgozhatsz is rajta, és minden adatod ott van. Ezért is hiba az x86-os tableteket a mezei ARM-es tabokhoz hasonlítani, mivel nem is egy kategóriában vannak, ezek az ultrabook-ok leváltására készültek.

  9. @Mordon: +1
    Mindent elmondtál 🙂 bár én azért szügségszerűnek tartom az asztal nézetet.
    Az emeli ki a sima tabletek közül, de ettől még mindig sehol sincs az iPadhez képest.

  10. @ExtremeEdition: Ő látja a lényeget… 🙂

    @Mordon: Te meg még mindig nem érted, vagy nem is akarod az elvakultságtól… igen van 1 millió alkalmazás, amiből 500,000 játék, 150,000 klónja önmagának, 300,000-et meg még nem töltött le senki 🙂 A windows mögött ez akkor is csak egy allultámogatott rendszer, nem ellene szólok, de így van… Ios egy mobil eszközökre szánt rendszer, a windows meg hagy ne kelljen kifejtenem…

    A kiegészítős téma rossz példa, nem tudom hány embernek van szüksége, mini projektorra 200 ezerért, vagy kézi kameratartóra 150 ezerért.. de lényegetelen…

    A lényeg, hogy ezen windows fut, ami még ha windows is sokkalta alkalmasabb bármire és ezt is leírtam fentebb hogy ne az RT-t nézzük ami egy ótvar windows port, hanem a Surafce Pro-t amin ha pl WoW-ozni akarok akkor azt teszem, de ha kedvem tartja elindul az autocad is, mehetek vele lan party-ra, szóval a lehetőségek végtelenek. Az android 75%-os mobil piaca meg ne haragudj de, hogy jön egy új windows tablethez?

    fölösleges a win7 felület.. 😀 végülis több mint 20 év alatt alakult ki és azóta így néz ki 😀 valószínű használható és szükség is van rá.. mert talán az ujjacskáiddal nem tudod imitálni a jobb és bal egér funkciókat ? de akár dughatok rá egeret… vagy billentyüzetet 🙂

    Én eddig is a Pro-ról beszéltem és nem az ARM-rol és az előbbin futni fog, futnia kell mindennek.

    De egy példát még felhoznék, fogjunk 2 egyforma pc-t tegyük egymás mellé, egyiken winfos lenne másikon ios, melyiknek látnád több értelmét ?

  11. @Gomb
    Neked ugy latszik kar magyarazni de reagalni azert szeretnek…
    az 1 millio alkalmazas kozul minden kategoriaban talalsz valamit korulbelul nincs olyan mobileszkozon hasznalhato alkalmazas tipus ami nincs ra.

    Ha wowozni meg autocadezni akarsz egy mobileszkozon, csak gratulalni tudok hozza

    LAN partyra ha mennel, akkor kivancsian varnam amikor bedugnad az UTP kabelt a tabletbe 😉

    Az utolso peldadhoz, egy PC nem futtat ios-t de meg osx-t se 😉 De ha egyebkent ket gepet egymas melle raksz osx es windows-al akkor konnyen tudok valasztani…

    Win 7 felulet egyebkent asztali gepre van es valoban szuksegtelen egy tabletra

    Szerintem egyezzunk ki abban h legy tagja az <1% win tablet tabornak es mozgasd at magad az ottani forumokra

  12. @Gomb: Hagyd rájuk. Amit az évek alatt megtanultam mint apple felhasználó, hogy a fanatikus apple tábort nem lehet még ész érvekkel sem meggyőzni, hogy van olyan termék ami bizonyos esetekben jobban használható mint egy apple termék. Bizony direkt nem írtam, hogy jobb, mert pl. nekem is ipadem van, és amire használom bőven elég, (ipad 1 16gb) de bizony egy surface pro, vagy egy sony vaio duo 11 megmozgatja a fantáziámat, hogy mennyivel többet tudnék kihozni egy tabletből. Mivel van már laptopom, így marad ez a felállás egyelőre.


Add a Comment