fbpx Skip to content

A ZDNet beszámolója szerint Adobe arról tájékoztatta a fejlesztőket, hogy megszünteti a mobilok böngészőihez való Flash további fejlesztését:

Our future work with Flash on mobile devices will be focused on enabling Flash developers to package native apps with Adobe AIR for all the major app stores. We will no longer adapt Flash Player for mobile devices to new browser, OS version or device configurations. Some of our source code licensees may opt to continue working on and releasing their own implementations. We will continue to support the current Android and PlayBook configurations with critical bug fixes and security updates.

Ez gyors fordításban a következőt jelenti:

A Flash fejlesztésével kapcsolatos további terveinkben arra fókuszálunk majd, hogy a fejlesztőknek lehetőséget nyújtsunk natív alkalmazások készítésére az Adobe AIR környezetének segítségével az összes nagyobb alkalmazásbolt számára. A továbbiakban nem frissítjük majd a Flash Player mobilokhoz való változatát, sem új böngészőkhöz, sem OS verziókhoz, vagy készülékekhez. Egyes partnereinknek lehetőséget biztosítunk majd a licenszeik alapján, hogy saját Flash-implementációkat adjanak ki. A jelenlegi Android és PlayBook rendszerek esetén továbbra is biztosítjuk majd a kritikus vagy biztonsági hibák javításait.

És hogy mibe fektetik majd a további energiáikat, amik a mobilos Flash fejlesztésének felhagyásával felszabadulnak? Jelentősen növelni fogják a HTML5-ös befektetéseiket.

Steve Jobs még 2010 áprilisában írt hosszabban arról, hogy miért nem fogják támogatni iOS eszközök esetén a flasht. Összefoglalva azt mondta, hogy mivel a flash a személyi számítógépekre készült, és nem mobileszközökre, így a mobilok esetén túl sok erőforrást használna fel, ami viszont a használhatóság rovására menne. Úgy tűnik, ezt mostanra az Adobe is belátta, és ők is a HTML5 felé forulnak. Azt meg majd meglátjuk, hogy hosszú távon ez mit eredményez, mindenesetre ez egy új korszak kezdetét jelenti.

Az Adobe holnapra ígért részletes tájékoztatást, amelyet az oldalukon tesznek majd közzé.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Józan ésszel ezt simán be lehetett látni. Gépeket is megizzaszt a flash nem hogy mobil eszközöket!
    Off, ipaden ha ipaden verzióval nézem az oldalt, akkor hiába nyomok a login to comment gombra, nem történik semmi!

  2. Én hülye meg azt reméltem, hogy Steve halálával véget ér a nagy flash ellenesség és az iOS6-ra natív támogatást kapunk. Mert az látni kell, hogy az elmúlt 4 évben szinte semmi nem változott a világban, az iOS eszközökkel mai napig a fél internetet nem lehet megnézni.
    Hogy a fenti hír következményeként változik-e valami a következő években vagy sem azt nem tudom, de ha igen, akkor az nagyon lassan fog menni és addig mi Apple felhasználók továbbra is szívunk.

  3. miért szívnánk? nekem momentán semmilyen flash tartalmú oldal nem hiányzik! ami meg “fontos” és nagy oldal annak van HTML5 támogatása.

  4. @BoRRoNeo: miről beszélsz? 😀 egyre több helyen jelenik meg a html5, és fél internetet nem lehet elérni? el nem tudom képzelni, milyen oldalakat látogatsz, mert nekem sosem volt ilyen gondom.

  5. bocsi az offért de nemtudom hova írjam.

    idegesítő hibát csinált ma az i4-em napközben. pesten voltam és egyszerűen egyik pillanatról a másikra eldobta a térerőt. nem voltak pálcikák, a 3G felirat viszont ott volt és a net is tökéletesen működött csak épp telefonálni és sms-t küldeni nem tudtam…
    ez így volt egész nap és csak itt falun ahol már nem volt 3G itt jött vissza a térerő.
    találkozott már ilyennel valaki, vagy van valami ötletetek, hogy mitől lehetett? :S
    mintha nem működött volna a 3G-s területeken a teló, remélem holnapra kinövi 🙂

  6. Egyre több helyen jelenik meg a html5 ez nem kérdés, de 4 év alatt nagyon keveset léptünk előre. A nagy videómegosztók egy-két kivétellel még mindig falsh alapúak, így a subba blognak vagy hasonló oldalaknak a nagy része nem nézhető. De például a videa.hu-nak is hiába van iphone kompatibilis verziója, kereseni, rendezni nem lehet a videókat, mint a “nagy” oldalon.
    A showder klub fanok pedig böngésszék a http://www.bodocstibor.hu oldalt. 🙂

  7. @ispo: Az való igaz, hogy a nagy és fontos oldalak már iOS kompatibilisek, de nem csak nagy és fontos oldalak vannak. Én egyébként az iPhone-nal viszonylag elviselem, ha valami érdekes van akkor bookmarkolom és itthon megnézem, de egy táblagépnél ez megbocsáthatatlan.

  8. @Skinee: Nekem 2-3 hete ezt csinálja, azóta egyszer sem tudtam telefonálni vele, sosincs térerő, 3G pedig gond nélkül megy, szintén Budapesten. Vodafone hálózaton használnám, futottam már pár kört velük is, de egyelőre semmi, egyébként gyári vodás 4ről van szó. Nálad?


Add a Comment