fbpx Skip to content

Egy érdekes történetet szeretnék leírni mindenkinek, amely nem az USA egy soha nem hallott városkájában történt, hanem itt Magyarországon.

Egyik kedden kora délután egy kedves barátom hívott fel, hogy eltűnt az iPhone 4-ese és Mobile Me-n próbáljak ránézni, merre járhat a készülék. Sajnos addigra ki volt kapcsolva és nem láttunk semmit, de bejelentkezve maradtam és kb. 1 óra múlva láttam, hogy a Gödöllőn eltűnt készülék Veresegyházán van. Gyorsan szóltam is ismerősömnek, hogy induljon oda és közben még egy veresegyházi barátot is próbáltam értesíteni, de sajnos nem értem el. A jel a tó partján mutatta az utolsó pozíciót, de sajnos mire odaértek, már 12 perce nem volt friss jel. Másik böngészőben próbáltam az ismerős gyerekének a készüléket nézni Mobile Me-n, hogy a lehető legjobban meghatározhassam, merre kell haladniuk!

Közben a rendőrséget is kihívtuk, meg is érkezett a járőr és felvette az adatokat, de sajnos lecsúsztunk az elkövetőről. Maradtam online és kb. 1,5 óra múlva újra jelet fogtam már Gödöllőn, sajnos csak cellainformáció alapján, bár csak néhány ház jöhetett szóba.

Ismerőst gyorsan a megfelelő helyre navigáltam, de a leginkább gyanús ház sem jött be. Bement személyesen is, próbált a környéken körülnézni, de semmi. Maradtam online…

Kb. 1 óra múlva gyenge cellainformáció alapján megjelölt a rendszer egy utcát, 2 embert is mozgosítottunk, de sajnos nem találtunk semmit a kiérkezéskor. Nem adtuk fel, maradtam online…

Kb. 2 óra múlva felvillant GPS alapon a meghatározás egy háznál. Megörültem, gyors behívtam ismerős másik készülékét, elkezdtem navigálni, már fordul be az utcába mikor mondja, hogy egy szám hívja, mindjárt visszahív… Pár perc múlva csörög a telefon, hogy a lánya osztálytársának apukája hívta: a fia talált egy iPhone-t ma és kiderült, hogy ismerősé a készülék, náluk van! Erre ismerősöm: – Itt állok a házatoknál! 😀

Mivel a fiú többször is látta aznap a tulajdonost és a készülékben ismerős nevek is voltak, így a nap végére kiderült, hogy kié a készülék. Így nem egy bűnözőt kergettünk egész nap, hanem egy 11 éves fiút, aki fél napot a szüleivel ment a rokonokhoz.

Tanulság: érdemes az Apple által nyújtott Mobile Me szolgáltatást igénybe venni. Ez a történet amúgy is szerencsésen zárult volna, de ha rossz kezekben kötött volna ki a készülék, akkor is lett volna lehetőség a nyomára bukkanni.

Ha valaki nem értene a Mobile Me Find my iPhone szolgáltatásához, akkor az iSzervizPont-ba behozva a készüléket, segítünk azt beállítani.

Olvasd el a hozzászólásokat is

39 Comments

  1. Ez mind szép és jó, de aki kicsit is ismeri a telefont, az tudja, hogy kell kikapcsolni. Én egy jelszavas védelmet azért raktam volna bele, hogy csak a jelszó beírása után lehessen kikapcsolni.

  2. Ez klassz kis történet és jó, hogy meg is lett a készülék. Ez csak iPhone 4-en megy? Én próbáltam 3GS-en (4.2.1), de nem megy. hogyan kell beállítani?

  3. Grat, hasznos dolog…más kérdés, hogy úgy meríti a telefont, hogy egy éjjel alatt képest 30%-ot merülni…ez azért elég kellemetlen :S

  4. Ehhez a find my iphone hoz kell net a telón vagy a gps en keresi?

  5. @errant: És ha nyomom a kikapcs gomb és a homb gomb akkor az nem kapcsol ki?:)

  6. A szovegben tobb irodalmi hiba is talalhato.De a lenyege az hogy ez tenyleg hasznos.

    @DrJuris: nemtudom milyen keszuleked van, nekem iphone 4 es amiota megvan hasznalom a find my iphonet.passcode es restrtiction kod is van rajta. ja es ennek ellenere ha egy ejjelig bekapcsolva hagyom a 3G-t,MobilAdatot,WiFit. akkor a maximalis merules eddig 5-6% volt.
    i4 ios 4.3.1

  7. ha nemtudod kikapcsolni kod nélkül és tört akkot ssh-val másfélperc alatt szedem le az egészet és kész ha nemtévedek, javítsatoo ha nincs igazam. azért jo h meglett, én meghülyültem volna ennyi idő alatt.. inkább ne is legyen szifonnégyem 😀

  8. @errant:

    melyik ez a progi? 3g-re kellene. 🙂 köszi!

    norbesz74, a többség szerintem nem tudja ezeket a speckó ájfón trükköket. 😉

  9. @norbesz74: Nem a telefonról beszélek, a szolgáltatás kikapcsolásáról…

  10. @dokk: hivatalosan csak iPhone 4-en és 4.2.1-es vagy annál nagyobb fw verzió esetén működik a Find My iPhone..

  11. @errant: Ha van jelszó, ha nincs, a lock screenen ki lehet kapcsolni a telefont.

  12. @errant: Akkor a telefonra nem elég a pin? Jelszó védelmet mit értesz akkor?:) Köhike

  13. @Chopiniana: 🙂 Félre érthetően írt, ezért nem a telefont hanem a szolgáltatásról írt.:)

  14. PepeSK8, az ssh-hoz tudnod kéne a jelszavam, ami az első, amit meg kell változtatni, ha ssh-t engedélyezel a jb-s telefonon.

  15. @norbesz74:
    ja, akkor nem túrom fel a fél világot ez után keresve. 😀 köszi! 🙂

  16. nem tudom, szerintem aki ellop egy telefont (vagy talál egyet és nem akarja visszaadni), annak csak van annyi esze, hogy azonnal kikapcsolja, és amíg nem adott túl rajta/nem vitte el valamilyen szakértőhöz nem kapcsolja be.

    power resettel kikapcsolom, utána DFU és egy restore után kétlem, hogy a FMI megtalálná (+szerintem ki lehet kapcsolni a telefont akkor is, ha van rajta passcode lock, de ebben most nem vagyok biztos)

  17. Ugye ez működik akkor is, ha a findmyiphone app épp nem fut a háttérben igaz? Ha kikapcsolom az adatforgalmat akkor is megy? Szóval, ha picit is gondolkozom le tudom tiltani a követést?
    Hát ez szerintem nem annyira jó, mint amilyennek reklámozzák. :S Ez így nem úgy működik, ahogy annak kéne. :S Jobb a semminél, de azért nem sokkal.

  18. @Ace1985: ha kikapcsolod az adatforgalmat max wifinél mehet, magától meg nem csatlakozik hozzá

  19. bocsi az off-ért de van egy iphone 4-em amin 4.1 van ma fel akartam tenni 4.2.1-et de erorrt ad ez azért van mert már ki adták a 4.3-4.3.1-et ?

  20. Sikerült megcsinálni, csak azt nem találom hogy hogy adhatok hozzá az enyémen kívül másik készüléket?

  21. Dejó! Örülök, hogy meglett végül… 😉

  22. VeresegyházOn, nem VeresegyházÁn.

    Üdv Veresegyházról.

  23. Ok, rájöttem hogy ilyen lehetőség nincs! 🙂

  24. @invezz: pedig bizony van rá lehetőség: a másik eszközön is be kell állítanod ugyanazzal a felhasználónévvel és jelszóval, és az hozzáadja.

    az ingyeneshez 5 eszközt lehet hozzáadni, és csak 4.2.1-es vagy frissebb rendszerrel ellátott készülékek esetén működik. a fizetős 3.0-val ellátott eszközökkel kezdődően is támogatja ezt.

  25. Jarodfree. Ezt sokan nem teszik meg 1 , 2 pedig rádugon itunesra valahol az megmondja a nevét az adott cuccnak és abból megint lehetne találgatni, de igazad van 😀

  26. Nekem 3gs 4.2.1-em van, de mikor a mobile me-nel visszaellenőriz, az kapom, hogy “nem támogatott eszköz” ennek mi lehet az oka?

  27. Inkabb a cylay-t haaznalom annak van legalabb ertelme. A findmyphone egy hulyeseg es ki is jatszhato

  28. @mazsi1911: irodalmi hiba? szerintem erősen nyelvtani hibát akartál írni.
    az irodalom egyébként is megenged magának hibákat, különösen bizonyos műfajokban 🙂

  29. Ez neten vagy GPS en működik pls help!! Mer at&t és nem tudom függetleníteni

  30. @zsozsobasa: A Cylay fizetős nem?

  31. @németh bálint: szerinted net nélkül hogyan tudná lekérdezni a készüléktől, hogy mik a koordinátái? a GPS egy passzív, egyirányú szolgáltatás, te nem tudsz más eszközöket a GPS műholdjaival követni, ahogyan azt a különféle filmekben teszik. ennek a használatához épp ezért térerő, és mobilnet, vagy ezek hiányában wifi kapcsolat kell. anélkül nem megy.

  32. @XCage:

    Igen fizetos

  33. @Jadeye: Hát akkor pl a navigon mér mükszik mobilnet nélkűl vagy az azért mert van nekik egy külön műhódjuk 😉 apple barátunknak is be kellene szereznie eggyet 😀 anyagi helyzetének biztos nem ártana 😀

  34. @németh bálint: nem érted a GPS működését. a navigonnal sem tudod azt megcsinálni, hogy távolról követed a telefont, az is csak azt tudja megtenni, hogy a készülék méri be a SAJÁT helyzetét saját magán kijelezve a GPS műholdak alapján.

    a navigon azért működik mobilnet nélkül, mert a GPS pozíciókat egy külön chip számítja ki, ami pozíciók kiszámítása alapján a térképszelvényeket a navigon a saját, beépített térképéről jeleníti meg, és nem a netről tölti le.

    az iPhone-ban maga a GPS nem alkalmas, csak passzív működésre, tehát csak fogni tudja a GPS-műholdak jelét, ami alapján kiszámítja a saját helyzetét. de ezt NEM tudja visszaküldeni a műholdnak, és nem is célja visszaküldeni. ennek az információnak az elküldéséhez internetkapcsolat kell, azon keresztül kapja meg a Find my iPhone szolgáltatás a készülék saját maga által meghatározott koordinátáit.

    (máskor kevesebb szmájlit, több utánaolvasást, az hasznosabb.)

  35. @dokk min. 4.2.1 OS legyen a 3Gs-en, ezután egy iphone/ipod touch 4-el vagy ipaddel rendelkező ismerősre lesz szükség: aktiváljátok a find my iphone szolgáltatást az ő készülékén a Te apple ID-del, majd töröljétek a hozzáférést. Ezután ha beállítod a saját 3G/3Gs -eden simàn fog működni!

  36. @Jadeye: neked ehhez hogyan van türelmed? komolyan kérdezem, nekem már rég nincsen és most próbálom majd visszaszerezni (:

  37. ( @zsozsobasa: )
    Telenoros kártyám van, jelenleg semmilyen netes előfizetéssel nem rendelkezem.
    Megoldható valahogy az, hogy ha valamelyik alkalmazás akar csatlakozni (de csak az, pl findmyi, cyloy, igotya, stb), akkor bekapcsol az adatforgalom? Erre gondolom van valamilyen cydiás tweak, de inkább az lenne a kérdés, hogy Telenornál melyik netes lehetősséget válasszam ilyen célra? Olyan kell, ami nem havi-, hanem adatforgalom díjas, de olyat sajnos nem találok. 1220 mond olyan opciót, hogy 1 hónapig havi 500mb-os csomag ingyen kipróbálható, de ha aktiválni próbálom SMS-ben, akkor visszakapom az sms-t, hogy szopóka-nyalóka, neked ez nem fog menni… Köszi

  38. 3gs 4.0.1-en működik.
    de kell hozzá adatkapcsolat, ha azt kikapcsolod vége.
    wifivel pontosabb volt a meghatározás.


Add a Comment