fbpx Skip to content

A hamarosan megjelenő iOS 10.2-be az Apple egy Vészhelyzet – SOS funkciót is beépített, amit az Apple Watch tulajdonosok már ismerhetnek, és amiről a legutóbbi béta megjelenésekor már említést is tettünk.

veszhelyzet

A Vészhelyzet – SOS használata rendkívül egyszerű. Szükség esetén nagyon gyorsan nyomjuk meg egymás után ötször a bekapcsoló gombot (ha többször nyomjuk meg, az sem baj), majd a készülék automatikusan elkezdi tárcsázni hazánkban a 112-t. Miután leraktuk, rögtön felugrik az orvosi azonosítónk is, így amikor a segítség megérkezik, láthatóak a kitöltött adataink. Készítettünk erről egy rövid videót is.

A vészhelyzeti hívás esetén lehetőségünk van a hívás vége után a vészhelyzeti kontaktjainkat is értesíteni:

sos-01 sos-02

Ilyenkor a készülék egy SMS-t küld az Egészség app Orvosi azonosító kártyája alatt megadott kontaktjainknak, és egyúttal megosztja velük a helyzetünket is:

sos-03

Látható, hogy a 10.2 egyelőre béta állapotú, így a szövegek nincsenek lefordítva (és van egy lorem ipsum is! 🙂 ), és az SMS is angol nyelvű.

Természetesen az Apple gondolt azokra is, akik nem szeretnék ezt használni, így a Beállítások, Általános, Vészhelyzet – SOS alatt a funkció kikapcsolható.

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. 8 évvel ezelőtt már volt a Samsungban ilyen. Az android meg sehol nem volt. Ott meg a telefon első és hátsó camerával képet is készített amit elküldött a vész eseti kontaktoknak az előre meg irt üzenettel. Inkább a gépelést kellene tökéletesíteni az IOSben. Németül szuper de magyarul egy vicc. Ja! És nem tanul. Ellenben a konkurenciával. Üdv!

  2. Akkor White64GB huzz el valami samsungos blokkra….senki nem kényszeritt rá hogy Iphont vegyél.vedd csak a Samsungot ha meg vagy elégedve vele.ne itt trolkodj.tudjuk az ilyen kis buzik mint te erre élveznek otthon…????????????

  3. @White64GB:
    Mondjuk én sem nagyon értem a fikádat. Hogy jön ez ide? Nem tudom miért van hogy a Samsung és/vagy Android tulajok mindenképp szükségességét érzik annak, hogy elmenjenek iOS/Apple termékekkel foglakozó fórumokra és elmondják hogy az Ő termékük mennyivel jobb és az iOS/iPhone milyen szar.
    Én soha nem mentem még Samsung/Android fórumokra fikázni. Pedig nyilván Neked is van iPhone készüléked ahogy nekem is volt pl. Samsung Galaxy S6 EDGE.

  4. De amúgy értitek azt amit olvastok?
    Szerintem nem fikázott csak jelezte, hogy Samsung már az android elötti időkben is tudta ezt.
    A medical ID meg teljesen értelmetlen, vészhelyzetben senki nem fogja nézegetni, a benne lévő információkat meg pláne nem veszik biztosra, vicces lenne, tévedésből már vércsoportú vért adni a medical ID alapján :).
    Ugynaz a baromság mint az ICE telefonszám 😀
    2010 óta iPhone-t használok 🙂

  5. @Agent_H: volt már rá példa, hogy hasznos volt elsősegély esetén az orvosi azonosító, még ha egyébként a benne lévő információkra az egészségügyi személyzet nem támaszkodhat. és volt már olyan is, hogy az abban lévő információk segítettek visszajuttatni az elveszett telefont a jogos tulajdonosának. szóval azt azért nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy teljesen értelmetlen.

  6. @Agent_H:
    Nem a hozzászólás első részével van a bajom. Hanem az egészével. Ha kiragadod az első mondatot, abban még igaza is lenne. És itt ha befejezi, akkor nem fika. De ami utána van, az bizony az. Egy sor dolgot fel lehet hozni amiben jobb az Android, de semmi értelme. Én ezért kérdeztem hogy akkor ennek így mi az értelme?
    nekünk van egy “nagymama telefonunk”, Ami kb 7 éve tudja az SOS funkciót. Mégsem írtam be, mert felesleges. Valamelyik ebben jó, valamelyik másban.

  7. Android használók sohasem fogják megérteni, hogy az iPhone „az nem telefon”, hanem iPhone. Egy életforma.

  8. @Gyopár THoth: Ooops! “az nem telefon”, “Egy életforma.” – Ezt hogy kell érteni? És hogy most sikerül degradálni az androidos telefon használókat, ettől Te most hogy érzed magad? Ez elég gáz. 😀

  9. @Gyopár THoth: Mitől annyira “életforma” egy iPhone? Ugyanúgy el tud romolni, ugyanúgy össze tud törni, és tele van – mondom TELE – szoftverhibákkal. Én ezen a blogon minden frissítés után csak a panaszkodásokról olvasok – most ez nem jó, most az nem jó és már jön is az újabb béta. Szóval mitől is annyira iPhone ez az iPhone. Értem én, hogy törődik velünk az Apple. De így? Hát Köszi. Egy használati eszköz semmi más, ami előbb vagy utóbb ugyanúgy a kukában végzi, mint egy androidos telefon. Mert ez a dolga ennek is. Vagy nem?

  10. Gyopar: 3gs ota vagyok iPhone tulaj,de azota azt vallom hogy jol hangzik ez az iPhone egy eletforma,de ezt csak azok mondjak akik erre verik a nyalukat,hogy nekik ez van.gizdulasbol meg telefont valasztani elegge buta dolog…

  11. @makimano: “Én ezen a blogon minden frissítés után csak a panaszkodásokról olvasok – most ez nem jó, most az nem jó és már jön is az újabb béta.”
    mindig mindenért panaszkodás van, ha jön frissítés, ha nem. ha valakinek ennyire nem felel meg a készülék, akkor cserélje le.

  12. @Jadeye: Te valamit nagyon félreértesz. Nem a készülékkel van a baj, hanem a szoftverrel. A kettő pedig nem ugyanaz. Vagy igen? Működik már a blútúsz hibátlanul? Sokak állandóan erről panaszkodnak. Te hogy nem látod? Miről beszélgetünk?

  13. @makimano: mi köze a bétának ahhoz, hogy a release esetén gond van a Bluetooth-szal? ha a számtalan alkalommal már linkelt megoldási javaslatokat tartalmazó cikkünkben leírtak végrehajtása nem vezet eredményre, akkor a problémát kizárólag az Apple fogja tudni megoldani, tehát feléjük kell jelezni. néma gyereknek az anyja sem iskolapéldája. ha mindenki ezzel zargatná az Apple Supportot, akkor már léptek volna az ügyben.

    én legalábbis biztos, hogy minden egyes nap minimum egyszer felhívnám a magyar vonal végén ülő kollégákat, hogy piszkáljam őket azzal, hogy az adott dolog még mindig nem jó. ha ugyanezt legalább annyian megjátszanák, akik a frissítésekről szóló cikkek alatt leírják, hogy ez nem megy vagy az nem megy, akkor szerintem néhány nap alatt sikerülne az ügyfélszolgálat agyára menni annyira, hogy eljutna az illetékesek szintjéig a dolog.

  14. @Péter Hóbor: sajnálom hogy te ilyen egyszerű ember vagy. Illetve, hogy egy véleményt fikázásnak hiszel. Több Apple eszköz van a birtokomban, és igen Fan vagyok és nem Samsungos. Illetve nem vagyok meleg. De úgy dobálózz ilyen szavakkal, hogy a rágalmazást a törvény bünteti és a mértéket az határozza meg, hogy mekkora társaság elott teszed azt. Legyen szép a napod.


Add a Comment