fbpx Skip to content

Mint azt már olvashattátok nálunk a T-mobile és a magyar AppleStore is kirakta az iPhone 4S árakat. Így azt mondhatnánk, hogy most már mindenki eltudja dönteni, hogy vált-e az iPhone 4S-re, vagy sem. Azért itt volna még valami. 🙂

Az AppSolute csapata már az iPhone 4S megjelenése napján szétszedte itthon a készüléket, így azt hiszem érdemes elolvasni, mert még több “titkot” tudhatunk meg az 4S-ről.

A készülék belseje első pillantásra nagyon hasonlít az iPhone 4-re, második szemrevételezés után viszont rengeteg különbség fedezhető fel:

  • Az akku egy hajszálnyival nagyobb kapacitású, mint elődjében.
  • Az antennák elrendezése más, a készülék kerete 3 helyett 4 részre van már osztva.
  • A rezgőmotort felváltó új egység a dokkmodul mellé került és kb. kétszer annyi helyet foglal el, mint a korábbi. A rezgése teljesen más, sokkal határozottabb.
  • A perifériák csatlakozói a kamera mellől a kamera alá kerültek, a szalagkábelek vezetése is máshol történik, ami a szerelhetőséget kissé megnehezíti.
  • Egy-két helyen igen törékenynek tűnik a panel, emiatt még jobban oda kell majd figyelni szerelés közben, felfedeztünk néhány rejtőzködő csavart is.

Amit a legfontosabb felépítésbeli fejlesztésnek tartunk az a Home gomb belső szigetelése, hasonlóan a negyedik generációs iPod touch-hoz. Nagyon sok olyan iPhone 4-gyel találkoztunk, aminek a Home gombja a portól vagy nedvesség hatására nehezen vagy csak sokadjára érzékelt. Ez annak tudható be, hogy a készülék használójának ujjáról akarva-akaratlanul is belekerülhetett szennyeződés, nedvesség az eddig teljesen védtelen Home gomb elektronikához. Nagyon örülünk, hogy az Apple észrevette ezt a tervezési hibát és javította.

Itt még nincs vége!

 A kérdés, hogy az iPhone 4S-ben egy teljesen új készüléket tisztelhetünk, vagy csak az iPhone 4 frissített példányával állunk szemben?

Vegyük először a legfontosabb változásokat:

  • A5 kétmagos processzor 1GHz-es órajellel (tudtunkkal ez korlátozva van 800 MHz-re energiatakarékossági okokból). A memória mennyisége nem változott, az iPhone 4-hez hasonlóan 512MB. A további beépített chipekről az iFixit-en olvashatunk.
  • Az iPhone 4S képalkotó egysége egy 8 megapixeles kamera, amit a Sony fejlesztett. A kamerában – hasonlóan az iPhone 4-ben lévő kamerához – hátsó megvilágítású szenzortechnológiát (BSI) használt az Apple, amit a Sony fejlesztett olyan szintre, hogy mindennapos eszközökbe is gazdaságosan be lehessen építeni. Előrelépés az 1080p videofelvevő képesség 30 képkocka/másodperc sebességgel az eddigi 720p-hez képest. A kamerával készített videofelvételek erősen rezgéscsillapítottak, bár ez valószínűleg inkább szoftveres, mint hardveres változás.
  • Vezeték nélküli képességekben a legfontosabb fejlesztés a GSM és CDMA modellek egyesítése, eddig SIM kártyás és kártya nélkül működő iPhone 4 is volt. Az iPhone 4S jelenleg a világon lévő összes mobilhálózaton tud üzemelni, akár SIM kártyával, akár nélküle (CDMA hálózaton).
  • A Wi-Fi ugyanúgy támogatja a 802.11b/g/n hálózatokat, mint az iPhone 4-ben, viszont a Bluetooth 2.1 helyett az iPhone 4S már a Bluetooth 4.0 szabványt is támogatja, ami az alacsony fogyasztású Bluetooth kiegészítők elterjedését célozza meg nagyfokú optimalizáltságával (Bluetooth Low Energy, BLE).
  • Az akkumulátor kapacitása egy hajszálnyival nagyobb, mint az iPhone 4-ben: 1420mAh helyett 1430mAh. Érdekes dolog, hogy míg a lehetséges beszélgetési idő nőtt egy órával (8 óra 3G hálózaton), addig a készenléti idő 100 (!) órával lecsökkent az eddigi 300 óráról 200 órára.

Az iPhone 4S felépítéséről is ejtenénk pár szót, melyről előző bejegyzésünkben már publikáltunk képeket. Örülünk, hogy a felépítési alapkoncepción nem változtatott az Apple, miszerint ugyanúgy egy központi fém vázra épül a készülék, ami nagy merevséget és tartósságot ad.

Az iPhone 3G/3GS-nél ott hibázta el a dolgot az Apple, hogy a készüléket egy műanyag házba építette bele, amire került aztán rá a ragasztott fém keret és végül a kijelzőmodul. Ez a felépítés minden volt, csak nem tartós, egy-másfél év alatt a terhelések hatására a fém keret elválik a hátlaptól, elmozdul a többi alkatrész is, szalagkábelek elnyíródnak és végül tönkremegy teljesen a telefon. Lényeg a lényeg, hogy az iPhone 4/4S vonalon az Apple végre visszatért az első generációs iPhone felépítési modelljéhez és nem a gyenge 3G/3GS vonalat vitte tovább.

  • Hasonlóan az iPhone 4-hez rengeteg csavar tartja egyben a készüléket, szinte nincs két egyforma közöttük, emiatt nagyfokú koncentrációt igényel a precíz javítása. Az iPhone 4S hátlapját a jól ismert 5 oldalú csillaghornyú csavarok tartják helyén, speciális csavarhúzó kell a kinyitáshoz.
  • A fém keret az eddigi 3 helyett 4 részre van osztva, az egyes szegmensek szolgálnak egy-egy vezeték nélküli hálózat antennájaként. Remélhetőleg ez előrelépés lesz az iPhone 4 antennaproblémáinak megoldására.
  • Az iPhone 4S oldalán lévő gombok helyzete pont annyira változott, hogy az iPhone 4-hez gyártott tokok nem lesznek jók hozzá.
  • Az akkumulátor mérete ugyanakkora, mint az iPhone 4-ben (csekély különbség azért van a kapacitásban), viszont a csatlakozó sajnos más, így nem kompatibilis az iPhone 4 és 4S akkuja.
  • A kijelző felépítése nem változott az iPhone 4-hez képest, ugyanúgy egy alkatrészt képez az LCD, az érintőpanel és a felső üvegréteg. Emiatt a kijelző csak egyben cserélhető, hiába csak az üveg törik be, emiatt igen költséges a cseréje. Cserébe nem tud por kerülni a rétegek közé, mint ahogy az történt a 3G/3GS készülékeknél. A kijelzőpanel a ráragasztott műanyag kerettől eltekintve ugyanaz, mint az iPhone 4-ben, csak máshol vannak a rögzítési pontok. Elméletileg a keret lecserélésével kompatibilis az iPhone 4-gyel, viszont észrevettünk egy apró fényterelő lapocskát a kijelző tetején, ami talán egy jelző LED számára készült. Érdekes még, hogy a közelítésérzékelő nyílását körbeburkolták szivaccsal, talán ez javítani fogja a félreérzékelő proximity szenzorokat, amik miatt sokszor hívás közben is aktív maradt a kijelző.
  • A belső szalagkábelezés is változott, a felső zajszűrő mikrofon már nem a bekapcsológomb és a proximity szenzor szalagkábelén helyezkedik el, hanem az audioaljzati flexibilis kábelen.
  • A lengősúlyos rezgőmotort felváltotta egy lineáris oszcillációs egység, ami sokkal több helyet foglal el, mint elődje, cserébe sokak szerint kellemesebb érzést nyújt.
  • A Home gomb szalagkábele nincs a gombra rögzítve, hanem a készülék vázán nyugszik, gyakorlatilag megfordítva. Erre azért volt szükség, mert a Home gomb belső felét teljesen elszigetelték a külvilágtól, egész szélesen egy gumilappal van a kijelző belső felére ragasztva. Ez egy nagyon nagy előrelépés – talán a legnagyobb – tartóssági szempontból. Nagyon sok esetben a kapilláris elven beszökő nedvesség miatt adta meg magát az iPhone 4 Home gombja. Reméljük ez a megoldás sokkal nagyobb tartósságot eredményez ilyen szempontból.

Véleményünk szerint az iPhone 4S egy sok oldalról finomíott, aktualizált készülék az iPhone 4-hez viszonyítva, de semmiképpen nem beszélhetünk egy teljesen új készülékről. Szerintünk ez nem is baj, ami jó azon nem kell nagy változtatásokat eszközölni, legfeljebb alkalmazkodni az új technológiákhoz, amit az Apple nagyon ügyesen meg is tesz általában.

Köszönjük szépen az AppSolute.hu-nak ezt a korrekt leírást/pontosítást. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

22 Comments

  1. Nem tudom feltűnt-e már valakinek de az iTunes beállításain belül a nyelv menüben ki lehet választani a magyart is. \o/ xD

  2. @deddy:
    Erről volt cikk is, ha jól emlékszem.

  3. Deddy: volt róla szó, mikor az iOS5-el egy időben megjelent az új iTunes 10.5.

  4. Én a storeban vásárolható készülékeknél találtam egy olyan apróbetűs részt tegnap, hogy a gyári független nem működik CDMA hálózaton.

  5. Így van ami jó azt nem kell nagyon átszabni.
    Nekem nagyon tetszik a 4-es formája mindíg is tetszett. Reméltem azért hogy nagyobb akku lesz benne… De ennek ellenére Én cserélem a 4-est…

  6. “A lengősúlyos rezgőmotort felváltotta egy lineáris oszcillációs egység, ami sokkal több helyet foglal el, mint elődje, cserébe sokak szerint kellemesebb érzést nyújt.”
    😀

  7. Home gomb hiba mennyire jellemző a 4-nél? ( Ismerősnek próbálgattam az i4-ét, de ott is gyakran csak másodjára érzékelte, a touch 4-emnél meg még nem tapasztaltam ilyet..) Lehet inkább egy 4s-re kéne beruháznom ( 20 ezerrel lenne több készülékváltással kb..)…. szerintetek?

  8. @davidsom: Nem azon a 20 ezren múlik már akkor. 🙂 És van egy vadi új iPhone-od 🙂

  9. @Szanya: ezt már leírtuk. a CDMA-hálózaton való használathoz a készüléket sepciális szoftverrel a szolgáltatónak kell konfiguálnia. azért nem megy CDMA-val csak úgy, magától. egyébként Európában ennek nincs is jelentősége, mert kb Ukrajnán kívül nem is jellemző, hogy lenne CDMA-hálózat.

    roamingolni Amerikában meg szintén nincs értelme CDMA-val, mert van GSM-szolgáltató több is.

  10. Olyankor mi van, ha én kimegyek az USA-ba hosszabb időre, majd veszek ott valami feltöltős előfizut? Akkor ott belövik nekem a telefont, hogy menjen CDMA hálón?

  11. @mremil: semmi értelme nincsen a CDMA-n erősködni. például van ugyan 3G sebességed, de nem tudsz jelenleg egyszerre netezni és telefonálni. ha olcsó feltöltőkártyást akarsz, akkor T-mobile US. ez tapasztalat.

    másrészt ha konfigurálják CDMA-ra a készülékedet, akkor az az itthoni működésében *esetleg* okozhat problémákat. értsd: noha a GSM része független marad, *elképzelhető*, hogy mégsem fogod tudni majd használni itthon a saját kártyáddal, mert ilyenkor továbbra is mondjuk verizonos készülékként akarna roamingolni, ha nem törölték róla a konfigurációt. ergo nincs értelme, és valódi haszna sem kifejezetten.

    de ha kérdéseid vannak, akkor írj a verizon vagy a sprint supportjának, és megmondják pontosan, és hogy lehet-e egyáltalán külső forrású készüléket aktiválni náluk (lehet), és hogy iPhone 4S esetén mi a módja, és milyen költségek lehetnek.

    de szerintem nem érdemes ezzel vacakolni, egyszerűbb venni egy AT&T vagy T-mobile kártyát.

  12. Off!
    bocsi sracok érte,de lenne egy nagyobb problema.
    adott egy 4es szifon 4.3.2es gyari fuggetlen,angliabol , a god az h barki hiv szinte nem hallja mit is mondok,neha mar uvoltenem kell, h halljanak es eleg kellemetlen.a tererom barhol is tartozkodok egy csik erossegu,soha nem tobb.mi lehet a gond?en hallok mindenkit rendesen azzal nincsen gond,leteszteltem hangfelvevo progival hatha a mikrofon szart be de rendesen szepen tisztan adja vissza.
    elore is koszi a segitseget.
    Aren

  13. @aren85: no és restore volt már? set up as new iPhone? ha nem, illene megpróbálni. ha ugyanez a helyzet, akkor vidd el az iStyleba, hogy cseréljék ki.

  14. Restore nem volt rajt most csak amikor frissitettem4.3.2re.miert kell ujra reggelnem mint uj iphone?es ga mikrofon hiba az mennyibe faj nekem?

  15. @aren85: restore és set up as new iPhone továbbra is azért kell, mert a szerviz is ezt tenné, és ők sem tesznek vissza semmit. ha restore-olod, és visszaállítod backupból, akkor visszateheti, ha szoftveres hiba volt. mivel a készülék 1 évig garanciális, így semmibe nem kerül, ha visszaviszed.

  16. Ertem.es ha a restore se segit?este meg is probalom.ios 5meg csak tethred?

  17. Ezt a Home gomb részt ipod touch 4nél cáfolom. Ugyanúgy többszöri nyomásra érzekel az itouch 4 mint a régebbiek. 🙁

  18. @Jadeye: Köszi szépen. Ha megyek, akkor T-nélveszek, azzal tuti nem lesz gond.

  19. jadeye!
    mielott holnap neki allok egy restornak,ami sajnos tutti bele telik par oraba mivel szet van hackelve a cucc:)otleted sincsen akar melyik progrsm okozhatja a terero problemat?pont elotte frissitettem par napja es utana jottek a gondok.egy eszrevetel,ha megnyitom az sbsettingset es ott csak az edge van bekapcsolva es a 3g kilove akkor nem dobja el a halozatot annyiszor,kepes megragadni elerheto szinten,viszont amint benyomom a 3gt mar szall is el.igaz ez a melohely teruleten ervenyes (audi).ezen kivul nem csinal ilyet de a tereo akkor is 1 es nem hallanak jol engem.elore is thx.
    irtad h vigyem vissze mert 1 ev gari van ra az mar nyaron lejart hiszen a megjelenes ota van nalam.(anglia).
    Aren

  20. jadeye.
    kellene egy mail cim hogy gyorsabban menjen a komunikacio.

    4.3.2re akartam restorelni meg is kapom a hibat itunesban nyomok neki egy redsnowt lefut azt irja oke minden.es ujra aktivalo kepernyo

  21. hali.
    sikerult megoldanom a dolgot.
    uj iphonekent reggeltem ra,es a tererom szinten a minimalis egy csik.otlet?nem lehet h belul lesz vmi antenne hiba vag vmi ilyesmi?kit lehetne ezzel megkeresni?

  22. ja es egy poen a vegere a 4.3.2-bol hova tunt a mobilnet beallitas?mert mikor ramegyek h 3g akkor elo kellene h jojjon alatta egybol az apn!


Add a Comment