fbpx Skip to content

Majdnem napra pontosan egy évvel a macOS High Sierra megjelenése, két és fél hónappal a 10.13.6, valamint tizenegy béta változat és külön GM nélkül az Apple kiadta a macOS 10.14-es frissítést, ami a macOS Mojave nevet kapta.

Az új rendszer esetén 11 főbb újdonságot emelt ki az Apple a WWDC-n való bejelentéskor, de ezek mellett sok olyan apróság is érkezik az új rendszerrel, amelyek a mindennapi használhatóságot hivatottak megkönnyíteni.

Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord őket: Hogyan telepíthető?

Olvasd végig a cikket, mielőtt kérdeznél, mert igyekeztünk az összes lehetséges kérdésre már előre megadni a választ. A cikkünket folyamatosan frissítjük majd, ha időközben új kérdések merülnének fel.

Újdonságok

Az Apple weboldala az alábbiakat emeli ki az új rendszerről, ezeket most átemelnénk ide.

Sötét mód – A lényeget emeli ki

Az új Sötét mód elragadó megjelenése segít az igazán fontos dolgokra koncentrálni. A tartalmak finom pontjai, lágy színei kerülnek a közép­pontba, míg az eszköztárak és a menük a háttérben maradnak.

A Rendszer­beállításokban, az Általános lapon kapcsolhatod be a Sötét módot, hogy a szemedet gyönyörködtető és pihentető, zavartalan munka­környezetet teremts. A Mac beépített alkalma­zásaival működik, de külső appokkal is használhatod.

Dinamikus Asztal – Mindig a legjobb arcát mutatja

Az új idő­érzékeny háttér­képeken mindig az aktuális napszak köszön vissza, bárhol is vagy.

Paklik – Gyönyörű rend a fájlok között

A Paklik automatikusan a megfelelő csoportokba rendezi a fájlokat, így könnyebben tarthatsz rendet az íróasztalodon. A típus szerinti csoportosítással a képek, a doku­mentumok, a táblázatok, a PDF-ek és minden egyéb magától megtalálja a helyét. Dátum alapján is rendezheted fájljaidat, ha pedig projekt­specifikus meta­adatokkal (például ügyfél­nevekkel) címkézed fel őket, a csoportba rende­zéssel egyszerre több projektet is hatékonyan kezelhetsz.

Az érintőpadon két ujjal, a Multi-Touch egéren pedig egy ujjal lapozhatsz végig egy paklit. Ha egy adott fájlt keresel, bontsd ki a paklit egy kattintással, és már meg is nyithatod.

Finder – Több nézet, több lehetőség

A macOS Mojave rendszerben a Finder most még többre képes. Gyorsan megkereshetsz egy fájlt az előnézete alapján, és azonnal megtekintheted a fájlok metaadatait. A gyorsműveletekhez meg sem kell nyitnod az appokat.

Galérianézet – A galérianézetben nagy méretű előnézeti képek között válogatva kereshetsz fájlokat. Vagyis sokkal gyorsabban megtalálod például a színes diagrammos PDF-eket, vagy az óriáskeréknél mosolygó lány fotóját.

Gyorsműveletek – Az Előnézet panel gyorsműveleteivel közvetlenül a Finderben dolgozhatsz a fájlokon. Képeket forgathatsz el, PDF-eket hozhatsz létre, videókat vághatsz, és számos más funkciót is elérsz anélkül, hogy meg­nyitnál egy alkalmazást, vagy átneveznéd és elmentenéd a fájlt. Akár egyszerre több fájlt is módosíthatsz, vagy egyedi gyorsműveletet hozhatsz létre egy Automator-munkafolyamat alapján.

Minden metaadat – A metaadatok a fájlok legfontosabb adatai. Az Előnézet panel mostantól megjeleníti az összes metaadatot – de beállíthatod úgy is, hogy csak a neked szükségeseket mutassa. Ha például egy adott képet keresel, gyorsan ellenőrizheted a kamera márkáját, rekeszértékét, zársebességét és egyéb adatait.

Gyorsnézet – Dolgozz egy fájlban anélkül, hogy megnyitnád

A szóköz billentyű lenyomása mostantól többet nyújt a fájlok gyorsnézeténél. Alkalmazások megnyitása nélkül végezhetsz a fájltípusnak megfelelő műveleteket.

Így megjegyzéseket fűzhetsz a PDF-ekhez, elforgathatsz és körbevághatsz képeket, sőt még hang- és videofájlokat is vághatsz. Ha pedig elkészültél, egyenesen a gyorsnézetből oszthatod meg a fájlt.

Megújult képernyőfotók – Egy szem­villanás alatt

A macOS Mojavéban egy mozdulattal kiválaszthatod a megfelelő képernyőfotózási beállítást. Ha elindítod az új segédprogramot, vagy megnyomod a Shift+Command+5 billentyűket, egy egyszerű menü jelenik majd meg az új képernyő­felvételi eszközökkel. Itt akár időzítőt is indíthatsz, megjelenítheted a kurzort, vagy megadhatod, hova szeretnéd elmenteni a képernyőfotóidat.

Amikor képernyő­fotót készítesz, megjelenik egy bélyegkép a képernyő sarkában. Ha nem csinálsz vele semmit, a rendszer a kiválasztott helyre menti, de közvetlenül be is húzhatod a képet egy dokumentumba. Egy kattintással szerkesztheted, és azonnal meg is oszthatod – másolat mentése nélkül. Tiszta sor. Egyszerűbb, mint valaha.

Folytonosságkamera – Fotózz egyenesen a Macedre

Mostantól az iPhone-oddal lefotózott tárgyakat vagy beszkennelt dokumentumokat automatikusan megjelenítheted a Maceden. Ehhez válaszd a Fájl menü alatt a Fotó beszúrását.

Például lefotózhatsz valamit a szobában, ami egyből meg is jelenik egy Pages-dokumentumban, vagy beszkennelhetsz egy nyugtát, amit PDF-ként azonnal megtalálsz a Finderben. A Folytonosságkamera a Finder, a Mail, az Üzenetek, a Jegyzetek, a Pages, a Keynote és a Numbers alkalmazásban is működik. Az iPhone és a Mac ebben is egymásra kattantak.

FaceTime akár 32 résztvevővel – ősszel érkezik

Mindenkit bevonhatsz a beszél­getésbe. A macOS Mojave akár 32 résztvevős FaceTime-beszélgetést is képes futtatni. Bárkit meghívhatsz, és a meghívottak bármikor be tudnak kapcsolódni. Ugyanahhoz a híváshoz videóval vagy anélkül is lehet csatlakozni. A barátaiddal és kollégáiddal könnyedén beszélgethetsz az éppen kéznél lévő eszközök bármelyikével – legyen az Mac, iPhone, iPad vagy épp Apple Watch.

Ez a funkció a macOS Mojave első kiadásában nem érhető el, hanem egy szoftverfrissítéssel fog megérkezni még az ősz folyamán.

Új appok – Nagy­képernyős premierek

Három közkedvelt iOS-alkalmazás készen áll Maces verzióban is villantani. Követheted a tőzsdét, előadásokat vehetsz fel, vagy lekapcsolhatod a légkondit – mindezt anélkül, hogy felállnál az asztaltól.

Részvények – A Részvények app a legjobb választás, ha a tőzsdepiacot szeretnéd követni. A részvényekre kattintva részletes adatokat és interaktív grafikonokat nézhetsz meg. A személyre szabható figyelési listában pedig gyorsan áttekintheted az árfolyamokat.

Otthon – Az Otthon alkalmazással a Macedről vezérelheted a HomeKit-kompatibilis eszközeidet és berendezéseidet. Felkapcsolhatod otthon a lámpákat, miközben a munka­helyeden az utolsó simításokat végzed egy prezentáción, vagy videó­szerkesztés közben ellenőrizheted a bébiőrt.

Hangjegyzetek –  A Maces Hangjegyzetekkel minden eddiginél könnyebben rögzíthetsz személyes emlékeztetőket, iskolai előadásokat vagy akár interjúkat és dalötleteket. Az iCloudnak köszönhetően az iPhone-on rögzített hangjegyzeteket a Macen is elérheted.

A negyedik, a News itthon nem elérhető, hiszen ennek az iOS-verziója sem működik, ha a rendszer régiója esetén Magyarország van megadva.

Mac App Store – Fenomenális új mód az appok felfedezéséhez

Az újratervezett Mac App Store megújult külsővel és izgalmas, új szerkesztői tartalmakkal érkezik. Érdekes történeteket olvashatsz, válogatott gyűjteményeket böngészhetsz, és videókat nézhetsz – így segítünk neked megtalálni a tökéletes appot. És mindezt a kedvenc Maces időtöltéseidnek megfelelően elrendezve találod.

Felfedezés – Minden héten szakértő szerkesztők válogatják össze a legütősebb új és frissített alkalmazásokat. Részletes történeteket és videókat tekinthetsz meg az alkalmazásokról, megismerheted az appokat a felhasználók szemszögéből, és többek közt toplisták, valamint témák szerint rendezett gyűjteményekben is keresgélhetsz.

Tematikus lapok – A megújult Kategóriák lap mellett a Mac App Store lapjai mostantól négy témát is képviselnek: Kreatív, Munka, Játék és Fejlesztés. Mindegyik téma szerkesztők által válogatott tartalmakat kínál, szakértői ajánlásoktól és listáktól egészen az oktatóanyagokig, amelyeket még a tapasztalt felhasználók is imádni fognak.

Történetek – Megismerheted az alkalmazásokat életre keltő fejlesztők és művészek inspiráló történeteit arról, hogy milyen hatással vannak az appok a mindennapjainkra.

Videók – Az alkalmazások videóajánlói első kézből mutatják be a funkciókat és a felhasználói felületet, így már a letöltés előtt megismerheted az appokat.

Adatvédelem és biztonság

Az adataid csak rád tartoznak. És ehhez ragaszkodunk. Folyamatosan dolgozunk az adataid védelmén és biztonságán. A macOS Mojave átfogó fejlesztései minden eddiginél hatékonyabb védelmet és adat­vezérlést nyújtanak, és megvédenek attól, hogy külső felek lekövessenek.

Kontrolláltabban kezelheted az adataidat – Az adataid, az arcod és a hangod csak a tiéd, és csak te dönthetsz arról, hogy megosztod-e őket az alkalmazásokkal. A macOS Mojave alkalmazásainak engedélyt kell kérniük tőled, mielőtt hozzáférhetnének a Maced kamerájához vagy mikrofon­jához. Ugyanez vonatkozik az olyan adatokra is, mint az Üzenetek-előzmények vagy a Mail-adatbázis.

Fejlettebb követésmegelőzés – Amikor böngészel a neten, a hirdetők az eszközöd tulajdon­ságait felhasználva „ujjlenyomatot” készíthetnek, ami alapján követhetnek. A Safari mostantól csak egy leegyszerű­sített rendszer­profilt mutat a külvilágnak, így megnehezíti a követést. A továbbfejlesztett intelligens követés­megelőzés pedig megakadályozza, hogy az engedélyed nélkül kövessenek az olyan beágyazott elemek, mint a közösségi média lájk- és megosztás gombjai vagy a kommentmodulok. Ezt biztos lájkolni fogod.

Automatikus erős jelszavak – A macOS Mojave minden eddiginél többet tesz azért, hogy a jelszavaid erősek és egyediek legyenek. A Safari automa­tikusan erős jelszavakat hoz létre, majd ezeket tárolja, és automatikusan kitölti. A beállításokban pedig meg­jelöli azokat, amelyeket már használtál, így könnyen frissít­heted őket. A biztonság most felhasználó­barátabb, mint valaha.

Még több funkció, hogy még többet hozhass létre a Macen

A weboldalak ikonjai láthatók a Safari-lapfüleken – Egyetlen pillantással felismerheted az összes megnyitott weblapot, ha engedélyezed a webikonokat a Safari beállításaiban.

Pattints egy emojit az e-mailedbe – Az új Emoji gombbal kifejezőbbek lehetnek az e-mailjeid. Amikor pedig kijelölsz egy üzenetet a Mailben, az app javaslatot tesz, hogy melyik postafiókba helyezd.

A Mac csiszolt a nyelvtudásán – A macOS Mojave több nyelvopcióval bővült (egyesült királyságbeli és ausztrál angol, kanadai francia és hongkongi hagyományos kínai), jobb térképeket tartalmaz Kínáról, és felismeri a japán átírással bevitt angol szavakat.

Hogyan telepíthető a macOS Mojave?

Először is készítsünk egy biztonsági mentést a készüléken található adatainkról. Ezt megtehetjük a TimeMachine szolgáltatás segítségével, vagy pedig manuálisan. Mentés soha sem árt, hiszen inkább legyen egy feleslegessé vált mentésünk, mint bármi, nem várt hiba miatt egy adatvesztésünk.

Ha lassan töltődik le a telepítő, akkor várjunk, vagy próbálkozzunk újra. Rengetegen próbálnak most frissíteni, úgyhogy az Apple szerverei valószínűleg eléggé leterheltek!

A hivatalosan megjelent macOS Mojave buildszáma egyelőre nem ismert, de várhatóan újabb lesz, mint a legutóbbi béta, mert a macOS Mojave esetén még kiadásra szánt (GM) verzió sem érkezett.

[appstore id=”1398502828″]

Letöltés

Összességében tehát a macOS Mojave egy látványos és egyben hasznos frissítés lett, ami ingyenesen letölthető a Mac App Store-ból.

Kompatibilitás

A macOS Mojave az alábbi számítógépekre elérhető:

  • MacBook (Early 2015 vagy újabb)
  • MacBook Air (Mid 2012 vagy újabb)
  • MacBook Pro (Mid 2012 vagy újabb)
  • Mac mini (Late 2012 vagy újabb)
  • iMac (Late 2012 vagy újabb)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (Late 2013, illetve Mid 2010-es és Mid 2012-es modellek a javasolt, Metal-képes GPU)

Ha a frissítés végén nem tölt be az új rendszer

Valószínűtlen, de adott esetben előfordulhat, hogy a frissítés végén nem tölt be az új rendszer, hanem bármi, nem megszokott képernyővel találkozunk, mint például kérdőjeles mappa, tiltó jelzés, lakatot ábrázoló ikon:

  

Ha ez a helyzet, akkor az Apple alábbi támogatási dokumentumából tájékozódhatunk a lehetséges megoldásokról: A Mac indulásakor megjelenő képernyők.

Linkgyűjtemény

A macOS Mojave-ról szóló összes cikkünk megtalálható a macOS Mojave címke alatt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. vajon ez lett a végleges? macOS 10.14 (18A389)

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    elvileg újabb, 18A391.

  3. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Nekem még mindíg nem dobja fel.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ott a letöltési link a cikkben. :slight_smile:

  5. Nekem sem, de kreatívan megnéztem a cikket :smiley:

  6. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Okksa köszi már települ:)))))))

  7. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Jajj lemaradt hogy köszönöm s segítséget sorry!:)))))

  8. Szerintetek 2012late Mini fogja bírni? Tudom, hogy erre telepíthető, de várható, hogy hasonlóan az iOS12-höz itt is érdemes frissíteni a régi készüléket?

  9. Sziasztok!

    Régebbi gépre érdemes telepíteni? Szintén 2012-es gép, Macbook Air (i7 ,8gb). Vagy inkább maradjak egy régebbi rendszeren? Manapság bármilyen művelettel 60+ fokos lesz a proci (böngészés, fut egy progi) telepítésnél meg simán felmegy 90+ -ra :frowning: , takarítva volt és pasztázva is.

  10. Akkor ott valami más gond van, mert nekem is ugyanez van 16 GB rammal meg SSD-vel szerelve i5 proci és nincs gondja a hőmérséklettel szépen teszi a dolgát.

  11. Valaki esetleg jártas a Mail app-al kapcsolatban? Folyamatosan kéri a jelszómat, aztán kiírja hogy nem érhető el, offline-t is ír. Millió dolgot megprobáltam már, amiket találtam a neten. Gmail egyébként. Köszi

  12. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    megpróbáltad törölni és újra hozzáadni is?

  13. Nem tudtam törölni, sehol sem találtam. Pedig már azt is kerestem. Hozzá adni hozzá tudok. Nagyon bosszant.

  14. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a Rendszerbeállítások, Internetes fiókok alatt sincs?

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    miért IMAP-ként adod hozzá, és nem Google-ként?

  16. Avatar for Czo Czo says:

    Engedelyezve van a fiokodhoz a nem biztonsagos modon valo hozzaferes? (A google szerint semmi sem biztonsagos, ami nem tud tobb faktoros belepest es az IMAP protokoll nem tud)

  17. IMAP, POP ezt dobja fel, a gmail fiókot hogy lehet máshogy hozzá adni? nagyon nem vágom.

    Igen engedélyezve van. Már kezdem feladni. 3 napja ezzel baszódok -.-

  18. Valahogy sikerült hozzá adnom és működik. Erre iszok egy kis whisky-t. :wink:
    De most kipróbálom ezt a google dolgot, mert kíváncsi vagyok. Köszi szépen skacok!

  19. Enyém is SSD-s. Van egy másik ugyan ilyen gép a családban csak az i5 /4gb , ott nincs ilyen hőmérséklet probléma. Lehet , hogy a kis hűtésnek overkill az i7-es proci? Vagy más a gond? Vagy ez ilyen lenne i7-el?

  20. Nem hiszem el. Ez egy perces dolog, Én meg napok óta szívok :smiley: ma is tanultam valamit. köszi

  21. Kedden reggel telepítettem a Mojave-t egyenesen az App Store-ból mert akkor nekem még nem adta fel frissítésként a rendszer.
    A telepítés után vlahogyan akadozott a dolog, különösen a boot volt a korábbihoz képest nehézkesebb.

    Ma reggel csináltam egy Clean Install-t, de a boot továbbra sem a régi.

    Bekapcsolás után megjelenik a bejelentkező képernyő, a kód beírása után elindul a betöltés, aztán teljesen elsötétedik minden, majd kisvártatva megjelenik az “alma” és onnan folytatja a boot-ot elég lassan. Hát ez elég furcsa…!
    Más tapasztalatom egyenlőre nincs, még “be kell lakni” az új rendszert.

  22. SMC és PRAM resetet próbáltad?

  23. Avatar for Czo Czo says:

    A leirt bootolasi mod a filevault2-es rendszer indulasara utal. Ott dobja fel a rendszer, meg a firmware idejeben a filevault2 feloldasahoz a authentikacios, jelszokerot, majd ezutan a diszk decryptelese utan elkezdodik a tenyleges bootolas (ebben az esetben viszont mar ki fog maradni az authentikacio, hiszen az mar a firmware idejeben megtortent). Ha tul sokaig van a fekete resz, en esetleg megprobalbam a system preferences/starup disknel ujra kivalasztani a bootparticiot.

  24. Köszönöm a tanácsot. Azt választottam, hogy kikapcsoltam a FileVault funkciót. A MacBook-ot egyedül én használom magáncélra, nincsenek rajta érzékeny adatok. A kikapcsolás után után úgy bootol ahogyan régen…gyorsan és egyszerűen.

  25. Köszönöm, én Czo javaslatát fogadtam el. Kikapcsoltam a FileVault funkciót, ez megoldotta a problémát. Mélyebben nem turkáltam a gépben, nehogy “elkeverjem a kalapácsnyelet”!

  26. Sziasztok,

    Hogyan tudom használni az Folytonosságkamera funkciót? Nekem sehogyan nem ajánlja fel az iphone lehetőséget…07

  27. Avatar for Czo Czo says:

    Mas continuityt erinto dolgok mukodnek? Milyen tipusu telefon? Frissitetted mar iOS 12-re?

  28. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Új frissítés jelent meg a Mojave-hoz! 2.22GB méretben

  29. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Gondolom csak a fejlesztőknél dobja fel

  30. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    10.14.1 18B45d

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    igen, ez béta. közben már nem csak a fejlesztőknek, de a nyilvános bétát használóknak is elérhető.

  32. Nem frissítettem IOS 12-re. Iphone x készülék.

  33. Avatar for Czo Czo says:

    Az iOS 12 nelkul nem fog menni, hiszen ebben jelent meg.

  34. Avatar for Blaxx Blaxx says:

    Sziasztok!
    Mióta feltettem a Mojave-t, drasztikusan merül az akku készelnéti állapotban, más is tapasztalt ilyet?
    Este lehúzom töltőről 100%, másnap mire hazaérek munkából és felcsapom a gépet délután, az akku már csak 46%-on volt… High sierra alatt eddig max 97%-ra esett le…
    2015 eleji 13" Retina MBP , akkuciklus 151

  35. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    próbálj meg egy clean installt, de előtte még megpróbálhatod kinyomozni, mi zabálta be az akkut. nem lehet, hogy engedélyezve volt például, hogy a töltőről lehúzva is mentsen a TimeMachine?

  36. Ez a dark mode nem sokat er. Kevesbe lathato nagy kulso feny eseten. Ejjel jo lehet, nem vakit annyira. Fogyasztast sem kimeli, mert nyilvan a vilagos reszek miatt igy is ugy is meg kell vilagitani. Osszessegeben a vilagos mod szerintem hasznalhatobb.

  37. Avatar for Blaxx Blaxx says:

    Clean installal telepítettem eleve, nem szeretek frissítgetni.
    TimeMachine-t nem használom eleve, külső hdd-n tartom a dolgaimat.
    Van valami tipp, hogy tudom kinyomozni mi zabálja le?
    Köszi előre is! :slight_smile:

  38. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hmm, hát akkor jó kérdés. a Tevékenységfigyelő alatt nem ír semmi hasznosat?

  39. Avatar for Blaxx Blaxx says:

    Semmi érdemleges,
    De utánanéztem külföldi topikokon is, más is tapasztalja ezt a hibát Mojave alatt.
    https://discussions.apple.com/thread/8553128.
    Itt írnak róla bővebben, ha jól értelmezem, az alvó mód nem működik megfelelően…
    Ez már az apple-nek nem az első húzása, hogy elkapkodják a megjelenést :neutral_face:
    Így hát várom a hibajavítást. :expressionless:

  40. Szia,

    Nekem is hasonló a problémám azaz, ha újraindítom a gépet sokkal lssabb a bootolása… sokáig meg a csík az alma alatt, de ez csak a Mojave telepítése után… eddig pillanatok alatt bootolt. Mi lehet a baj?

    Köszönöm előre is a segítséget!

  41. Sziasztok kinek mi a tapasztalata, érdemes feltenni a Mojave-t? Vagy várjam meg az első frissítést? MacBook Pro (Retina kijelzős, 15 hüvelykes, 2015 közepe) 2,8 GHz Intel Core i7 16Gb ram.
    köszi

  42. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a jelek szerint nincsenek vele túl nagy problémák. én clean installal tettem fel, mert frissítve akadt meg strandlabdázott. egyébként hamarosan itt a 10.14.1, szóval ha eddig nem frissítettél, akkor azt már akár meg is várhatod.

  43. Akkor azt gondolom azt már megvárom. Köszi Jadeye!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for CsacsaHC Avatar for Lajhar Avatar for arphone Avatar for postmaster Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for Blaxx Avatar for airness23 Avatar for skylinelaca Avatar for Istvan33 Avatar for sullerj Avatar for Jadeye Avatar for szorian Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. vajon ez lett a végleges? macOS 10.14 (18A389)

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    elvileg újabb, 18A391.

  3. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Nekem még mindíg nem dobja fel.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ott a letöltési link a cikkben. :slight_smile:

  5. Nekem sem, de kreatívan megnéztem a cikket :smiley:

  6. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Okksa köszi már települ:)))))))

  7. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Jajj lemaradt hogy köszönöm s segítséget sorry!:)))))

  8. Szerintetek 2012late Mini fogja bírni? Tudom, hogy erre telepíthető, de várható, hogy hasonlóan az iOS12-höz itt is érdemes frissíteni a régi készüléket?

  9. Sziasztok!

    Régebbi gépre érdemes telepíteni? Szintén 2012-es gép, Macbook Air (i7 ,8gb). Vagy inkább maradjak egy régebbi rendszeren? Manapság bármilyen művelettel 60+ fokos lesz a proci (böngészés, fut egy progi) telepítésnél meg simán felmegy 90+ -ra :frowning: , takarítva volt és pasztázva is.

  10. Akkor ott valami más gond van, mert nekem is ugyanez van 16 GB rammal meg SSD-vel szerelve i5 proci és nincs gondja a hőmérséklettel szépen teszi a dolgát.

  11. Valaki esetleg jártas a Mail app-al kapcsolatban? Folyamatosan kéri a jelszómat, aztán kiírja hogy nem érhető el, offline-t is ír. Millió dolgot megprobáltam már, amiket találtam a neten. Gmail egyébként. Köszi

  12. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    megpróbáltad törölni és újra hozzáadni is?

  13. Nem tudtam törölni, sehol sem találtam. Pedig már azt is kerestem. Hozzá adni hozzá tudok. Nagyon bosszant.

  14. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a Rendszerbeállítások, Internetes fiókok alatt sincs?

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    miért IMAP-ként adod hozzá, és nem Google-ként?

  16. Avatar for Czo Czo says:

    Engedelyezve van a fiokodhoz a nem biztonsagos modon valo hozzaferes? (A google szerint semmi sem biztonsagos, ami nem tud tobb faktoros belepest es az IMAP protokoll nem tud)

  17. IMAP, POP ezt dobja fel, a gmail fiókot hogy lehet máshogy hozzá adni? nagyon nem vágom.

    Igen engedélyezve van. Már kezdem feladni. 3 napja ezzel baszódok -.-

  18. Valahogy sikerült hozzá adnom és működik. Erre iszok egy kis whisky-t. :wink:
    De most kipróbálom ezt a google dolgot, mert kíváncsi vagyok. Köszi szépen skacok!

  19. Enyém is SSD-s. Van egy másik ugyan ilyen gép a családban csak az i5 /4gb , ott nincs ilyen hőmérséklet probléma. Lehet , hogy a kis hűtésnek overkill az i7-es proci? Vagy más a gond? Vagy ez ilyen lenne i7-el?

  20. Nem hiszem el. Ez egy perces dolog, Én meg napok óta szívok :smiley: ma is tanultam valamit. köszi

  21. Kedden reggel telepítettem a Mojave-t egyenesen az App Store-ból mert akkor nekem még nem adta fel frissítésként a rendszer.
    A telepítés után vlahogyan akadozott a dolog, különösen a boot volt a korábbihoz képest nehézkesebb.

    Ma reggel csináltam egy Clean Install-t, de a boot továbbra sem a régi.

    Bekapcsolás után megjelenik a bejelentkező képernyő, a kód beírása után elindul a betöltés, aztán teljesen elsötétedik minden, majd kisvártatva megjelenik az “alma” és onnan folytatja a boot-ot elég lassan. Hát ez elég furcsa…!
    Más tapasztalatom egyenlőre nincs, még “be kell lakni” az új rendszert.

  22. SMC és PRAM resetet próbáltad?

  23. Avatar for Czo Czo says:

    A leirt bootolasi mod a filevault2-es rendszer indulasara utal. Ott dobja fel a rendszer, meg a firmware idejeben a filevault2 feloldasahoz a authentikacios, jelszokerot, majd ezutan a diszk decryptelese utan elkezdodik a tenyleges bootolas (ebben az esetben viszont mar ki fog maradni az authentikacio, hiszen az mar a firmware idejeben megtortent). Ha tul sokaig van a fekete resz, en esetleg megprobalbam a system preferences/starup disknel ujra kivalasztani a bootparticiot.

  24. Köszönöm a tanácsot. Azt választottam, hogy kikapcsoltam a FileVault funkciót. A MacBook-ot egyedül én használom magáncélra, nincsenek rajta érzékeny adatok. A kikapcsolás után után úgy bootol ahogyan régen…gyorsan és egyszerűen.

  25. Köszönöm, én Czo javaslatát fogadtam el. Kikapcsoltam a FileVault funkciót, ez megoldotta a problémát. Mélyebben nem turkáltam a gépben, nehogy “elkeverjem a kalapácsnyelet”!

  26. Sziasztok,

    Hogyan tudom használni az Folytonosságkamera funkciót? Nekem sehogyan nem ajánlja fel az iphone lehetőséget…07

  27. Avatar for Czo Czo says:

    Mas continuityt erinto dolgok mukodnek? Milyen tipusu telefon? Frissitetted mar iOS 12-re?

  28. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Új frissítés jelent meg a Mojave-hoz! 2.22GB méretben

  29. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Gondolom csak a fejlesztőknél dobja fel

  30. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    10.14.1 18B45d

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    igen, ez béta. közben már nem csak a fejlesztőknek, de a nyilvános bétát használóknak is elérhető.

  32. Nem frissítettem IOS 12-re. Iphone x készülék.

  33. Avatar for Czo Czo says:

    Az iOS 12 nelkul nem fog menni, hiszen ebben jelent meg.

  34. Avatar for Blaxx Blaxx says:

    Sziasztok!
    Mióta feltettem a Mojave-t, drasztikusan merül az akku készelnéti állapotban, más is tapasztalt ilyet?
    Este lehúzom töltőről 100%, másnap mire hazaérek munkából és felcsapom a gépet délután, az akku már csak 46%-on volt… High sierra alatt eddig max 97%-ra esett le…
    2015 eleji 13" Retina MBP , akkuciklus 151

  35. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    próbálj meg egy clean installt, de előtte még megpróbálhatod kinyomozni, mi zabálta be az akkut. nem lehet, hogy engedélyezve volt például, hogy a töltőről lehúzva is mentsen a TimeMachine?

  36. Ez a dark mode nem sokat er. Kevesbe lathato nagy kulso feny eseten. Ejjel jo lehet, nem vakit annyira. Fogyasztast sem kimeli, mert nyilvan a vilagos reszek miatt igy is ugy is meg kell vilagitani. Osszessegeben a vilagos mod szerintem hasznalhatobb.

  37. Avatar for Blaxx Blaxx says:

    Clean installal telepítettem eleve, nem szeretek frissítgetni.
    TimeMachine-t nem használom eleve, külső hdd-n tartom a dolgaimat.
    Van valami tipp, hogy tudom kinyomozni mi zabálja le?
    Köszi előre is! :slight_smile:

  38. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hmm, hát akkor jó kérdés. a Tevékenységfigyelő alatt nem ír semmi hasznosat?

  39. Avatar for Blaxx Blaxx says:

    Semmi érdemleges,
    De utánanéztem külföldi topikokon is, más is tapasztalja ezt a hibát Mojave alatt.
    https://discussions.apple.com/thread/8553128.
    Itt írnak róla bővebben, ha jól értelmezem, az alvó mód nem működik megfelelően…
    Ez már az apple-nek nem az első húzása, hogy elkapkodják a megjelenést :neutral_face:
    Így hát várom a hibajavítást. :expressionless:

  40. Szia,

    Nekem is hasonló a problémám azaz, ha újraindítom a gépet sokkal lssabb a bootolása… sokáig meg a csík az alma alatt, de ez csak a Mojave telepítése után… eddig pillanatok alatt bootolt. Mi lehet a baj?

    Köszönöm előre is a segítséget!

  41. Sziasztok kinek mi a tapasztalata, érdemes feltenni a Mojave-t? Vagy várjam meg az első frissítést? MacBook Pro (Retina kijelzős, 15 hüvelykes, 2015 közepe) 2,8 GHz Intel Core i7 16Gb ram.
    köszi

  42. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a jelek szerint nincsenek vele túl nagy problémák. én clean installal tettem fel, mert frissítve akadt meg strandlabdázott. egyébként hamarosan itt a 10.14.1, szóval ha eddig nem frissítettél, akkor azt már akár meg is várhatod.

  43. Akkor azt gondolom azt már megvárom. Köszi Jadeye!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for CsacsaHC Avatar for Lajhar Avatar for arphone Avatar for postmaster Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for Blaxx Avatar for airness23 Avatar for skylinelaca Avatar for Istvan33 Avatar for sullerj Avatar for Jadeye Avatar for szorian Avatar for SzifonAdmin