fbpx Skip to content

Az Apple a mai WWDC keynote alkalmával bemutatta az macOS operációs rendszer legújabb változatát, a macOS Mojave-t.

Alapvetően főleg teljesítményjavulást és apróbb újdonságokat várhatunk az ősz folyamán megjelenő operációs rendszertől, ugyanakkor pont ezek az apró frissítések fogják befolyásolni a mindennapi felhasználói élményünket.

Dark Mode

A Dark Mode egy lényegesen megújult nézet, amely segít abban, hogy a munkádra fókuszáljunk. A visszafogott színvilág a tartalomra helyezi a hangsúlyt miközben a felhasználói felület többi eleme a háttérben marad.

A Dark Mode eddig is elérhető volt a macOS korábbi verzióiban, azonban eddig kizárólag csak a dock és a menüsor kinézetét változtatta, mostantól pedig a felhasználói felület többi elemére is kihatással van, mint például a Finder vagy a Safari ablak háttérszíne.

Dinamikus asztal

A dinamikus asztal háttérképe mindig a napszaknak megfelelően változik, így más megvilágításban látjuk reggel a háttérképünket, mint például délután vagy este.

Pakli – új módja a fájlok rendszerezésének

A Pakli (Stacks) funkció segítségével könnyebben rendben tarthatjuk az asztalon tárolt fájljainkat, amelyek ezentúl automatikusan csoportokba rendeződnek az alapján, hogy milyen típusú fájlok.

Finder – új módja a fájlok megtekintésének

A Finder egy új nézetet kapott, amelynek segítségével még látványosabban és hatékonyabb kezelhetjük a fájljainkat, főleg a fotóinkat és videóinkat, ahol már azonnal láthatjuk a metaadatokat.

Ugyanezen nézet esetén pedig lehetőségünk van olyan alapvető műveletek elvégzésére is, mint például a képek elforgatása vagy a PDF dokumentumok jelszavas védelmének bekapcsolása.

Quick Look – fájlok szerkesztése a megnyitásuk nélkül

A megújult Quick Look segítségével már anélkül szerkeszthetünk képeket, videókat és írhatunk alá PDF dokumentumokat, hogy meg kéne nyitnunk a Megtekintő alkalmazást.

Továbbá elérhető a már iOS esetén megszokott markup funkció is, amelynek segítségével írhatunk is a dokumentumokra.

Megújult képernyőfotók

A megújult képernyőfotók funkció hasonlóképp működik a macOS Mojave esetén, mint ahogyan azt már megszokhattuk az iOS-en.

A képernyőfotó elkészítése után a fotó nem tűnik el azonnal a képernyőről, hanem a kijelző sarkában pár másodpercig látható marad, ahol azonnal szerkeszthetjük, valamint megoszthatjuk az adott képernyőfotót.

A képernyőfotó készítésén kívül pedig már képernyővideókat is készíthetünk anélkül, hogy a külön alkalmazást kéne hozzá megnyitnunk, mint például a QuickTime-ot.

Continuity Kamera

A Continuity Kamera funkció segítségével egy dokumentum vagy prezentáció szerkesztése során azonnal beilleszthetjük az adott képet az iPhone készülékünkről egyetlen kattintással és érintéssel.

FaceTime

A megújult FaceTime már lehetőséget add arra, hogy egyszerre több emberrel beszélgessünk, egészen pontosan maximum 32 felhasználó tud egyszerre videó-, illetve audióhívást folytatni.

További új alkalmazások

Az iOS-verziók után már macOS esetén is elérhető lesz a News, Részvények, Otthon és a Hangjegyzetek alkalmazás.

Ezek közül itthon egyedül a News alkalmazás nem lesz elérhető várhatóan, hiszen ennek az iOS-verziója sem működik hazánkban.

Mac App Store

A Mac App Store is teljesen megújult külsőt kapott a macOS Mojave esetén, melynek segítségével könnyebben tudunk új alkalmazásokat felfedezni, valamint a kártyás elrendezésnek köszönhetően ismét nagyobb az összhang a macOS és az iOS verzió között.

Adatvédelem és biztonság

A macOS Mojave esetén még nagyobb figyelmet és hangsúlyt kapott a felhasználók adatainak a védelme, így például a honlapok esetén külön figyelmeztetést kapunk abban az esetben, ha az adott honlap követni szeretné a böngészési szokásainkat más oldalak esetén is.

Megjelenés ősszel

A macOS Mojave első fejlesztői béta változata a mai nap folyamán már letölthető a fejlesztők számára. Várhatóan idén is lesz nyilvános béta program, de arról egyelőre nincs információ, az mikortól indul.

A macOS Mojave az alábbi számítógépekre lesz elérhető:

  • MacBook (Early 2015 vagy újabb)
  • MacBook Air (Mid 2012 vagy újabb)
  • MacBook Pro (Mid 2012 vagy újabb)
  • Mac mini (Late 2012 vagy újabb)
  • iMac (Late 2012 vagy újabb)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (Late 2013, illetve Mid 2010-es és Mid 2012-es modellek a javasolt, Metal-képes GPU)

A hivatalos verzió pedig idén ősszel várható egy ingyenes frissítés formájában.

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. Számomra hihetetlen a Continuity alatt mi minden az eszükbe jut… 😀 Anno egyetemen ezt baromi sokat használtam volna, pedig így is tök “menő” volt ahogy a Photostream működött relatíve gyorsan a kábeles dugogatás helyett…. De ez.. jobb klikk, take photo. Beszarás 😀

  2. Tegnap én is letöltöttem és ez a dark mód nagyon ott van!:) Ezt a dinamikus asztalt hol lehet beállítani? Nem találom előre is köszi!:)

  3. Sziasztok. Segítségre lenne szükségem.
    Telepítettem mojave. Viszont kipróbálni nem tudom mert a bejelentkezési képernyőnél tovább nem jut. És nincs kitöltve a felhasználó név mező. Kitöltöm beírom a jelszót elindulna de ujra indul és ugyanez fogad. Ötlet?

  4. @Lajhar: Háttérképnél a dinamikus hátteret állítsd be és a helyzet meghatározást engedélyezd

  5. Sziasztok. Sikerült elindítani kb 10 újraindítás után betölt. Mi lehet a baj?

  6. @WiC0: Nagyon köszönöm!:) De nem találom ennek a bekapcsolását:( Amikor kiválasztom a dinamikus háttérképet, akkor írja, hogy engedélyezzem a helymeghatározást, de nem találom, hol tudom ezt beállítani

  7. @KRolbas: az, hogy béta. nem napi használatú gépre van. ne használj bétát.

  8. Nekem privát felhasználóként a legjobban azt tetszik, hogy végre lesz Home App ????

  9. Köszönöm az okos hozzászólást !!!!

  10. @KRolbas: hát de most komolyan, mégis mit vársz? éppen ezért béta! az Apple kifejezetten leírja minden alkalommal, hogy napi használatú gépre NE tedd fel. mivel fejlesztő vagy (ha nem vagy fejlesztő, akkor miért tettél fel fejlesztői bétát?), ezzel neked is pontosan tisztában kell lenni. ahogyan azzal is, hogy a béta felrakásával egyúttal azt is vállaltad, hogy jelented a hibákat az Apple felé.

    https://szifon.com/2015/01/18/gyakori-kerdesek-hogyan-kuldheto-visszajelzes-az-apple-nek/

  11. Hát nagyon köszönöm a kioktatást is. Csak gondolom a fáradságot nem vetted hogy elolvasd. Attól hogy béta egy program úgy gondolom akármennyire is rossz fejlesztő vagyok azért had tudjak belépni a MacBook ba. Teljesen mindegy hogy fejlesztésre vagy otthoni használatra szánom. És ha végig olvastad volna az is tudatosulhatott volna hogy nem kioktatást kértem hanem segítséget hátha valaki rajtam kívül is bele futott ebbe fejlesztőként. De te gondolom mindenki felett álsz hogy mindent tudsz. Azt is ki a fejlesztő és ki használja otthoni gépen a szoftvert.

  12. Ja és jelentve is van a hiba csak hogy meg nyugodjon a lelked. Szép napot.

  13. @KRolbas: tudom, hogy egyszerűbb rajtam kitölteni a frusztrációdat, amit a béta okozott, de ez akkor is ilyen. a watchOS 5 beta 1-et például vissza is vonta az Apple. ez ilyen, nem igazán érthető, mi ezen a meglepő.

    a hibákat meg ne miattam jelentsd, hanem azért, hogy az Apple szépen kijavíthassa őket, hogy mire a hivatalos verzió megjelenik, addigra már ne legyenek ezek benne.

  14. @KRolbas: Ha nem tudsz belépni a gépbe, rém egyszerű a teendőd Macbooknál. Indításnál CMD+R és újratelepíted a rendszered.

  15. Nem értitek. Mindegy

  16. @KRolbas: nem baj, legalább kiadod magadból.

  17. Nem értitek. Mindegy. Köszönöm Dani hogy amatőrnek nézel. De látom itt nem érti senki mi a probléma.

  18. @KRolbas: Teljesen egyértelmű a problémád. Nem tudod használni a gépedet, mert nem tudsz belépni. Mégis hogyan képzeled a probléma megoldását úgy, hogy semmihez nem férsz hozzá azon kívül, hogy újratelepíted? Látszólag sehogy…vagy valami olyanra vársz, hogy leírja valaki, hogy nyomsz egy alt-cmd-shift-space-8-loginplease kombinációt és akkor jó lesz? Benyeltél egy hibát amitől hasznalhatatlan lett a gépd, van ez így betázás során. Újratelepíted és visszaállítasz mindent a bittonsági mentésből. Nem történt tragédia…

  19. Nem értitek még mindig. A hiba jelenség az hogy ha újra indítom a gépet akkor minimum még tízszer újra kell inditanom hogy be töltsön. De közben be tudok jelentkezni. A végén mikor már betölti rendesen a rendszert kéri a nevet és a jelszót. Ilyenkor sikerül elindulni a mojave rendszernek. Minden tökéletesen működik. De ha kikapcsol vagy újra indul kezdhetem előről. És igen fejlesztőként is fejtörést okoz. Nem az a megoldás egyből hogy újra telepitem. De köszönöm a hozzászólásokat. Sokat segített abban hogy igazából milyen segítőkész emberek vannak. Szép estét a nagy fejlesztőknek.

  20. @KRolbas: azt ugye nem gondolod, hogy kvázi zéró megadott információból bárki is tud neked válaszolni egy mindössze kettő napja elérhető béta rendszer kapcsán?

    single user módban mi a helyzet? mit mutat a system.log? egyáltalán milyen gép pontosan? paraméterei? minden gyári benne? SSD vagy HDD? APFS vagy HFS+? recovery-ben futtattál First Aidet a köteten? be van kapcsolva a FileVault?

  21. srácok a public beta mikor jöhet ki kb. ???


Add a Comment