fbpx Skip to content

Majdnem napra pontosan egy évvel a macOS High Sierra megjelenése, két és fél hónappal a 10.13.6, valamint tizenegy béta változat és külön GM nélkül az Apple kiadta a macOS 10.14-es frissítést, ami a macOS Mojave nevet kapta.

Az új rendszer esetén 11 főbb újdonságot emelt ki az Apple a WWDC-n való bejelentéskor, de ezek mellett sok olyan apróság is érkezik az új rendszerrel, amelyek a mindennapi használhatóságot hivatottak megkönnyíteni.

Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord őket: Hogyan telepíthető?

Olvasd végig a cikket, mielőtt kérdeznél, mert igyekeztünk az összes lehetséges kérdésre már előre megadni a választ. A cikkünket folyamatosan frissítjük majd, ha időközben új kérdések merülnének fel.

Újdonságok

Az Apple weboldala az alábbiakat emeli ki az új rendszerről, ezeket most átemelnénk ide.

Sötét mód – A lényeget emeli ki

Az új Sötét mód elragadó megjelenése segít az igazán fontos dolgokra koncentrálni. A tartalmak finom pontjai, lágy színei kerülnek a közép­pontba, míg az eszköztárak és a menük a háttérben maradnak.

A Rendszer­beállításokban, az Általános lapon kapcsolhatod be a Sötét módot, hogy a szemedet gyönyörködtető és pihentető, zavartalan munka­környezetet teremts. A Mac beépített alkalma­zásaival működik, de külső appokkal is használhatod.

Dinamikus Asztal – Mindig a legjobb arcát mutatja

Az új idő­érzékeny háttér­képeken mindig az aktuális napszak köszön vissza, bárhol is vagy.

Paklik – Gyönyörű rend a fájlok között

A Paklik automatikusan a megfelelő csoportokba rendezi a fájlokat, így könnyebben tarthatsz rendet az íróasztalodon. A típus szerinti csoportosítással a képek, a doku­mentumok, a táblázatok, a PDF-ek és minden egyéb magától megtalálja a helyét. Dátum alapján is rendezheted fájljaidat, ha pedig projekt­specifikus meta­adatokkal (például ügyfél­nevekkel) címkézed fel őket, a csoportba rende­zéssel egyszerre több projektet is hatékonyan kezelhetsz.

Az érintőpadon két ujjal, a Multi-Touch egéren pedig egy ujjal lapozhatsz végig egy paklit. Ha egy adott fájlt keresel, bontsd ki a paklit egy kattintással, és már meg is nyithatod.

Finder – Több nézet, több lehetőség

A macOS Mojave rendszerben a Finder most még többre képes. Gyorsan megkereshetsz egy fájlt az előnézete alapján, és azonnal megtekintheted a fájlok metaadatait. A gyorsműveletekhez meg sem kell nyitnod az appokat.

Galérianézet – A galérianézetben nagy méretű előnézeti képek között válogatva kereshetsz fájlokat. Vagyis sokkal gyorsabban megtalálod például a színes diagrammos PDF-eket, vagy az óriáskeréknél mosolygó lány fotóját.

Gyorsműveletek – Az Előnézet panel gyorsműveleteivel közvetlenül a Finderben dolgozhatsz a fájlokon. Képeket forgathatsz el, PDF-eket hozhatsz létre, videókat vághatsz, és számos más funkciót is elérsz anélkül, hogy meg­nyitnál egy alkalmazást, vagy átneveznéd és elmentenéd a fájlt. Akár egyszerre több fájlt is módosíthatsz, vagy egyedi gyorsműveletet hozhatsz létre egy Automator-munkafolyamat alapján.

Minden metaadat – A metaadatok a fájlok legfontosabb adatai. Az Előnézet panel mostantól megjeleníti az összes metaadatot – de beállíthatod úgy is, hogy csak a neked szükségeseket mutassa. Ha például egy adott képet keresel, gyorsan ellenőrizheted a kamera márkáját, rekeszértékét, zársebességét és egyéb adatait.

Gyorsnézet – Dolgozz egy fájlban anélkül, hogy megnyitnád

A szóköz billentyű lenyomása mostantól többet nyújt a fájlok gyorsnézeténél. Alkalmazások megnyitása nélkül végezhetsz a fájltípusnak megfelelő műveleteket.

Így megjegyzéseket fűzhetsz a PDF-ekhez, elforgathatsz és körbevághatsz képeket, sőt még hang- és videofájlokat is vághatsz. Ha pedig elkészültél, egyenesen a gyorsnézetből oszthatod meg a fájlt.

Megújult képernyőfotók – Egy szem­villanás alatt

A macOS Mojavéban egy mozdulattal kiválaszthatod a megfelelő képernyőfotózási beállítást. Ha elindítod az új segédprogramot, vagy megnyomod a Shift+Command+5 billentyűket, egy egyszerű menü jelenik majd meg az új képernyő­felvételi eszközökkel. Itt akár időzítőt is indíthatsz, megjelenítheted a kurzort, vagy megadhatod, hova szeretnéd elmenteni a képernyőfotóidat.

Amikor képernyő­fotót készítesz, megjelenik egy bélyegkép a képernyő sarkában. Ha nem csinálsz vele semmit, a rendszer a kiválasztott helyre menti, de közvetlenül be is húzhatod a képet egy dokumentumba. Egy kattintással szerkesztheted, és azonnal meg is oszthatod – másolat mentése nélkül. Tiszta sor. Egyszerűbb, mint valaha.

Folytonosságkamera – Fotózz egyenesen a Macedre

Mostantól az iPhone-oddal lefotózott tárgyakat vagy beszkennelt dokumentumokat automatikusan megjelenítheted a Maceden. Ehhez válaszd a Fájl menü alatt a Fotó beszúrását.

Például lefotózhatsz valamit a szobában, ami egyből meg is jelenik egy Pages-dokumentumban, vagy beszkennelhetsz egy nyugtát, amit PDF-ként azonnal megtalálsz a Finderben. A Folytonosságkamera a Finder, a Mail, az Üzenetek, a Jegyzetek, a Pages, a Keynote és a Numbers alkalmazásban is működik. Az iPhone és a Mac ebben is egymásra kattantak.

FaceTime akár 32 résztvevővel – ősszel érkezik

Mindenkit bevonhatsz a beszél­getésbe. A macOS Mojave akár 32 résztvevős FaceTime-beszélgetést is képes futtatni. Bárkit meghívhatsz, és a meghívottak bármikor be tudnak kapcsolódni. Ugyanahhoz a híváshoz videóval vagy anélkül is lehet csatlakozni. A barátaiddal és kollégáiddal könnyedén beszélgethetsz az éppen kéznél lévő eszközök bármelyikével – legyen az Mac, iPhone, iPad vagy épp Apple Watch.

Ez a funkció a macOS Mojave első kiadásában nem érhető el, hanem egy szoftverfrissítéssel fog megérkezni még az ősz folyamán.

Új appok – Nagy­képernyős premierek

Három közkedvelt iOS-alkalmazás készen áll Maces verzióban is villantani. Követheted a tőzsdét, előadásokat vehetsz fel, vagy lekapcsolhatod a légkondit – mindezt anélkül, hogy felállnál az asztaltól.

Részvények – A Részvények app a legjobb választás, ha a tőzsdepiacot szeretnéd követni. A részvényekre kattintva részletes adatokat és interaktív grafikonokat nézhetsz meg. A személyre szabható figyelési listában pedig gyorsan áttekintheted az árfolyamokat.

Otthon – Az Otthon alkalmazással a Macedről vezérelheted a HomeKit-kompatibilis eszközeidet és berendezéseidet. Felkapcsolhatod otthon a lámpákat, miközben a munka­helyeden az utolsó simításokat végzed egy prezentáción, vagy videó­szerkesztés közben ellenőrizheted a bébiőrt.

Hangjegyzetek –  A Maces Hangjegyzetekkel minden eddiginél könnyebben rögzíthetsz személyes emlékeztetőket, iskolai előadásokat vagy akár interjúkat és dalötleteket. Az iCloudnak köszönhetően az iPhone-on rögzített hangjegyzeteket a Macen is elérheted.

A negyedik, a News itthon nem elérhető, hiszen ennek az iOS-verziója sem működik, ha a rendszer régiója esetén Magyarország van megadva.

Mac App Store – Fenomenális új mód az appok felfedezéséhez

Az újratervezett Mac App Store megújult külsővel és izgalmas, új szerkesztői tartalmakkal érkezik. Érdekes történeteket olvashatsz, válogatott gyűjteményeket böngészhetsz, és videókat nézhetsz – így segítünk neked megtalálni a tökéletes appot. És mindezt a kedvenc Maces időtöltéseidnek megfelelően elrendezve találod.

Felfedezés – Minden héten szakértő szerkesztők válogatják össze a legütősebb új és frissített alkalmazásokat. Részletes történeteket és videókat tekinthetsz meg az alkalmazásokról, megismerheted az appokat a felhasználók szemszögéből, és többek közt toplisták, valamint témák szerint rendezett gyűjteményekben is keresgélhetsz.

Tematikus lapok – A megújult Kategóriák lap mellett a Mac App Store lapjai mostantól négy témát is képviselnek: Kreatív, Munka, Játék és Fejlesztés. Mindegyik téma szerkesztők által válogatott tartalmakat kínál, szakértői ajánlásoktól és listáktól egészen az oktatóanyagokig, amelyeket még a tapasztalt felhasználók is imádni fognak.

Történetek – Megismerheted az alkalmazásokat életre keltő fejlesztők és művészek inspiráló történeteit arról, hogy milyen hatással vannak az appok a mindennapjainkra.

Videók – Az alkalmazások videóajánlói első kézből mutatják be a funkciókat és a felhasználói felületet, így már a letöltés előtt megismerheted az appokat.

Adatvédelem és biztonság

Az adataid csak rád tartoznak. És ehhez ragaszkodunk. Folyamatosan dolgozunk az adataid védelmén és biztonságán. A macOS Mojave átfogó fejlesztései minden eddiginél hatékonyabb védelmet és adat­vezérlést nyújtanak, és megvédenek attól, hogy külső felek lekövessenek.

Kontrolláltabban kezelheted az adataidat – Az adataid, az arcod és a hangod csak a tiéd, és csak te dönthetsz arról, hogy megosztod-e őket az alkalmazásokkal. A macOS Mojave alkalmazásainak engedélyt kell kérniük tőled, mielőtt hozzáférhetnének a Maced kamerájához vagy mikrofon­jához. Ugyanez vonatkozik az olyan adatokra is, mint az Üzenetek-előzmények vagy a Mail-adatbázis.

Fejlettebb követésmegelőzés – Amikor böngészel a neten, a hirdetők az eszközöd tulajdon­ságait felhasználva „ujjlenyomatot” készíthetnek, ami alapján követhetnek. A Safari mostantól csak egy leegyszerű­sített rendszer­profilt mutat a külvilágnak, így megnehezíti a követést. A továbbfejlesztett intelligens követés­megelőzés pedig megakadályozza, hogy az engedélyed nélkül kövessenek az olyan beágyazott elemek, mint a közösségi média lájk- és megosztás gombjai vagy a kommentmodulok. Ezt biztos lájkolni fogod.

Automatikus erős jelszavak – A macOS Mojave minden eddiginél többet tesz azért, hogy a jelszavaid erősek és egyediek legyenek. A Safari automa­tikusan erős jelszavakat hoz létre, majd ezeket tárolja, és automatikusan kitölti. A beállításokban pedig meg­jelöli azokat, amelyeket már használtál, így könnyen frissít­heted őket. A biztonság most felhasználó­barátabb, mint valaha.

Még több funkció, hogy még többet hozhass létre a Macen

A weboldalak ikonjai láthatók a Safari-lapfüleken – Egyetlen pillantással felismerheted az összes megnyitott weblapot, ha engedélyezed a webikonokat a Safari beállításaiban.

Pattints egy emojit az e-mailedbe – Az új Emoji gombbal kifejezőbbek lehetnek az e-mailjeid. Amikor pedig kijelölsz egy üzenetet a Mailben, az app javaslatot tesz, hogy melyik postafiókba helyezd.

A Mac csiszolt a nyelvtudásán – A macOS Mojave több nyelvopcióval bővült (egyesült királyságbeli és ausztrál angol, kanadai francia és hongkongi hagyományos kínai), jobb térképeket tartalmaz Kínáról, és felismeri a japán átírással bevitt angol szavakat.

Hogyan telepíthető a macOS Mojave?

Először is készítsünk egy biztonsági mentést a készüléken található adatainkról. Ezt megtehetjük a TimeMachine szolgáltatás segítségével, vagy pedig manuálisan. Mentés soha sem árt, hiszen inkább legyen egy feleslegessé vált mentésünk, mint bármi, nem várt hiba miatt egy adatvesztésünk.

Ha lassan töltődik le a telepítő, akkor várjunk, vagy próbálkozzunk újra. Rengetegen próbálnak most frissíteni, úgyhogy az Apple szerverei valószínűleg eléggé leterheltek!

A hivatalosan megjelent macOS Mojave buildszáma egyelőre nem ismert, de várhatóan újabb lesz, mint a legutóbbi béta, mert a macOS Mojave esetén még kiadásra szánt (GM) verzió sem érkezett.

[appstore id=”1398502828″]

Letöltés

Összességében tehát a macOS Mojave egy látványos és egyben hasznos frissítés lett, ami ingyenesen letölthető a Mac App Store-ból.

Kompatibilitás

A macOS Mojave az alábbi számítógépekre elérhető:

  • MacBook (Early 2015 vagy újabb)
  • MacBook Air (Mid 2012 vagy újabb)
  • MacBook Pro (Mid 2012 vagy újabb)
  • Mac mini (Late 2012 vagy újabb)
  • iMac (Late 2012 vagy újabb)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (Late 2013, illetve Mid 2010-es és Mid 2012-es modellek a javasolt, Metal-képes GPU)

Ha a frissítés végén nem tölt be az új rendszer

Valószínűtlen, de adott esetben előfordulhat, hogy a frissítés végén nem tölt be az új rendszer, hanem bármi, nem megszokott képernyővel találkozunk, mint például kérdőjeles mappa, tiltó jelzés, lakatot ábrázoló ikon:

  

Ha ez a helyzet, akkor az Apple alábbi támogatási dokumentumából tájékozódhatunk a lehetséges megoldásokról: A Mac indulásakor megjelenő képernyők.

Linkgyűjtemény

A macOS Mojave-ról szóló összes cikkünk megtalálható a macOS Mojave címke alatt.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!