fbpx Skip to content

Az Apple még 2020 év végén tette elérhetővé az új, ARM alapokra épülő processzor családját, amit az Apple olyan szintre fejlesztett, hogy bizony 3 év után sem képes beérni a konkurencia, az évről-évre való fejlődésnek hála. Jelenleg az M3-nál tartunk, azonban az M2-es és M1-es gépek is tökéletesen megfelelnek, ha a 13 hüvelykes szériát keresünk. Nem mindegy a méret!

Azóta, hogy az Apple bemutatta ezeket a processzorokat lényegében az Inteles modellek a földbe álltak, ha az árat tekintjük. Viszont elmondható, hogy itt a méret a lényeg: nem mindegy, hogy használtan milyen gépet vásárolunk, mert 15 és 16 hüvelykes méretben még mindig elfogadható az Intel processzorral szerelt, 5-6 éves gép is, azonban ez 13 colon már nem mondható el. Vágjuk is bele, mikor érdemes M1-es gépet vásárolni, és mi a helyzet a használt piacon!

A cikk elején még úgy gondoltam, hogy leginkább az M1-re fogok kitérni, de elég nagy szeletet kíván a cikkből a 2016-2019 generáció is, főleg ha a használt piacot nézzük. Így aki nem kíván Inteles gépet vásárolni, nyugodtan ugorja ezt át, azonban aki nyitott erre is, mindenképp olvassa el az alábbi részt us.

Nézzük először az Intel processzorokkal felszerelt, hordozható Mac-eket!

Internetezésre még egy 10 éves gép is megfelel, de nyilván nem csak ez a cél. Manapság szívesen megnéznénk a fotóinkat is a gépen, esetleg szerkesztenénk őket. Az iPhone például már 4K-s videót készít évek óta, ezeket egy 10 éves gépet nem lehet érdemben lejátszani. Elmondható az, hogy ha egy gépen fut a legfrissebb macOS, ami jelenleg a macOS Sonoma, akkor az gép teljesen jól használható. Nyilván még ennél régebbi szoftverrel is jól használható, de újabb frissítés vagy bármilyen támogatás azokra már nem feltétlen érkezik, ezért nem számolunk velük.

Az Apple által jelenleg szofteveresen is támogatott, hordozható Mac-ek a következők:

  • MacBook Pro (15 hüvelykes, 2018) vagy újabb

  • MacBook Pro (13 hüvelykes, 2018, négy Thunderbolt 3-port) vagy újabb

  • MacBook Air (Retina kijelzős, 13 hüvelykes, 2018) vagy újabb

Ez akkor ugye 2024 révén 5+ évet jelent jelenleg, tehát 5 éves gépet még bátran vásárolhatunk átlagos használatra, ez jelen esetben pont a fentieket jelenti. Itt nagyjából 3 évig még nem nagyon futunk bele problémába, azonban érdemes megjegyezni, hogy a 15 és 16 colos, 2018-2019 vagy 2020-as Inteles gépek időtállóbbak, mivel rendelkeznek beépített másodlagos GPU-val (“videókártyával”), ami jobban elbír a videó- vagy fotószerkesztéssel. A 13-as széria ezt nem mondhatja el magáról – és itt jön képbe az M1-es gépek vásárlása.

Érezhetően és láthatóan nem ezekre az Inteles gépekre fejlesztette már az Apple ezt az operációs rendszert, és az Intel processzorban található, beépített “videókártya” nem is képes úgy meghajtani a Sonomát, de még egy régebbi rendszert sem, ahogy azt egy dedikált GPU a 15-16 colos gépben. Az egyéb alkalmazásokról ne is beszéljünk. Szóval elmondható, hogy a 13-as széria esetén már költsünk egy picit többet, ha használt gép vásárláson gondolkozunk, és vegyük az M1-es gépeket. Azonban ennél nagyobb méretnél teljesen megváltozik az ár/érték arány, itt érdemes az Intelt is fontolóra venni, mert sebességben ugyan lassabb lesz, de használatban megegyezik, viszont közel fél és negyed áron kaphatóak ezek a gépek az M1-esekkel szemben!

Tehát egy 13″-os, M1-es gép 250-300.000Ft körül kapható meg, ugyanez 600.000Ft fölött van 16 colos változatban használtan, viszont Intel processzor esetén ez 300-400.000 körül van 15-16-os méretben. Tehát:

  • Ha 13-as gép kell, akkor M1, és 250-300.000Ft körül kapjuk meg 2024-ben
  • Ha 15-16-os változat kell, akkor Intel és közel 300-400.000Ft körül kapjuk meg 2024-ben.
  • Ha van pénzünk, akkor elindulhatunk az M1 felé a 16-os változatban is, azonban ott már érdemes elgondolkozni a Pro, vagy Max irányában, ami 1 millió körül van, tehát itt már nem az a cél, hogy minél olcsóbban vásároljuk meg.

De miért van ez? Azért, mert a 16-os, M1-es gépeket nem adják el a tulajdonosaik, mert 1 millió forint körül vásárolták anno, az Intelesek pedig az M1-esekhez képest rettenően lassúak és ennek a szegmensnek pedig ez is számít. A 13-as szegmens pedig árban vetekszik, ők szeretnének cserélni M2-re vagy M3-ra, mert miért ne, belefér, ha ennyiért eladható a gépük.

Szóval ezért van az, hogy ketté kell bontani a méretet: ha valakinek kell a nagyobb kijelző, akkor még érdemes Intelben gondolkozni, ha a pénztárcánk véges, ha pedig nem, akkor már a 13-as M1-es gép is tökéletesen megfelelhet.

Pillangómechanikás billentyűzet és USB-C port hibák

Az Apple 2015-ben mutatta be a butterfly, azaz pillangómechanikás billentyűzetet, amit én kifejezetten szerettem – mindaddig, ameddig nem lett hibás. Gyorsabban tudtam gépelni, szerintem jóval halkabb volt, mint a korábbi generáció, és persze jól is nézett ki. Na de ezek csak ideig-óráig működtek, sokszor fél év múlva már egy-egy billentyű beragadt és 1-2 év után általánosságban véve teljes billentyűzetcserére volt szükség, mert az Apple érdemben nem tudta orvosolni azt, hogy a gombok belsejébe por kerüljön. Cserébe ez ilyenkor új akkumulátort és hangszórókat is eredményezett “ajándékba” az Apple-től, mert a cég teljes topcase-t volt kénytelen ilyenkor cserélni a beragasztott akkumulátor miatt. Ezek a gépek egészen 2019-ig voltak elérhetők, tehát 4 évig szívatta az Apple a felhasználóit és persze saját magát is.

Utóbbi mondatom nem teljesen igaz, mert ezek a gépek most is forgalomban vannak, de erre visszatérek később. 2016-2017 arról szólt, hogy minden egyes MacBook modellben tönkremegy a billentyűzet, de az Apple az elején ezt nem igazán javította ingyenesen, aztán persze ahogy az eladások növekedtek, úgy nőtt a hibás gépek száma is, végül 2018-ban a cég elismerte, hogy hibáztak és vásárlástól számított 4 évig ingyenesen cserélte az érintett gépek billentyűzeteit (teljes topcase-szel együtt). Ez egyébként jó hír volt a felhasználóknak, de rossz hír a jelenlegi használt gép vásárlóknak. Jelenleg ilyen gépeket kapunk a fent említett időtartományból, ha 15-16 colos gépeket vásárolunk, 2019-es gépek esetén már viszont visszatértünk a korábbi, ollómechanikás billentyűzethez, amelynél nincsenek ilyen problémák, mint a pillangómechanikánál.

Tehát, ha régebbi, Inteles gépet vásárolunk, akkor számoljunk a billentyűzet hibákkal, vásárláskor pedig ellenőrizzük, hogy minden billentyű megfelelően működik-e, és ezt tegyük meg többször is. 😅 Manapság ez amúgy már nem akkora baj, inkább csak dühítő lehet, már minden Apple szerviz javítja ezt, nem is szükséges hivatalos szervizbe menni vele. Mivel a 4 év már minden gép esetén letelt, ingyenesen nem fogja javítani nekünk az Apple, így adott esetben nekünk kell majd utánamennünk ezeknek a hibáknak.

Ezen kívül viszonylag nagyobb számban hullanak az USB-C portok is ezeknél a gépeknél, mivel ugye azon keresztül töltjük a gépeket is. A 15-16 collnál egy-egy USB-C port hibája talán még beleférhet a négyből, de ezeket is lehet javítani.

2015-2014-es Inteles MacBook Pro-k 150.000Ft körül

Én egy 2015-ös 15 colos gépről váltottam anno a 2018-as pillangó mechanikás gépre, majd azt váltottam le 2020-ban egy 13 colos M1-es gépre, amit azóta is használok. A 2015-ös gép még minden egyes porttal fel volt szerelve, tehát az is pozitív, illetve hivatalosan ugyan nem fut rajta a macOS Sonoma, de kis ügyeskedéssel felrakható és teljesen jól működik.

 

Igazából ez is egy jó alternatív megoldás sok szempontból, de nyilván problémás lehet a használata a hivatalos támogatás hiánya miatt. Az ár persze kecsegtető.

Na de ennyit az Inteles gépekről – remélem, azért tudtam segíteni, hogy ha mégis Intel, akkor miért és merre. Térjünk is rá a M1-es gépekre.

Mire jó 2024-ben egy használt M1-es 13 hüvelykes gép?

Hivatalosan M1-es gépet már nem lehet újonnan vásárolni, viszont M2-es MacBook Pro és MacBook Air lehet újonnan, aminek az új ára 500.000Ft-tól kezdődik, viszont használtan az M1-esek már 280-300.000 körül elérhetőek, a különbség nem feltétlen szembetűnő, 18%-os CPU és 35%-os GPU sebesség növekedés, ezt ritkán vesszük észre, azonban az M3 azért már komoly sebesség növekedést tudhat magának, ott a CPU és a GPU már jelentősen erősebb az M1-hez képest.

Persze megkérik: az árát másfélszer többet kell adni érte, mint egy használt M1-es gépért. De a kérdés persze adott, elég-e egy majdnem 4 éves M1-es laptop 2024-ben? Szerintem több mint elég!

Én 2024-ben is továbbra is a 2020-as M1-es gépemet használom, semmi olyan dolog nincs rajta, amit ne tudnék elvégezni: videót vágok rajta, 4K-s filmeket nézek HDR-ben, fotót szerkesztek, és persze internetezésre is tökéletes. Még az M1-es gépeken is tökéletesen elfutnak a legfrissebb macOS-re optimalizált játékok, mint például a SnowRunner, amiről ebben a cikkben írtam korábban.

Mit kell tudni az M1 processzorról: miért inkább ez, mintsem az Intel?

Az Apple az M1-et nem most kezdte el fejleszteni, hanem közel 10 éve, és ugye 4 évvel ezelőtt mutatták be. A cél egy olyan processzor volt, ami egy modernebb architektúrára épüljön, a lehető legkevesebbet fogyasszon, és a lehető leggyorsabb kommunikációra legyen képes a memóriával és persze a GPU-val, vagyis a grafikus processzorral. Ez egyébként nagyjából akkora lépés volt, mint anno az iPhone, csak éppen nem látszik. Még 4 évvel később sem érte be ezt a konkurencia a hordozható gépek esetén, és az M1-es, első generációs processzor is fényévekkel gyorsabb, mint egy pár éves, Inteles gép.

Ezen kívül persze az is szempont volt, hogy az Apple saját processzort gyártson, és így ne függjön semmilyen más gyártótól, ami végül bevált, és mára már minden egyes Mac-ben M-es processzor van, és persze lehető legjobban lehet erre optimalizálni az operációs rendszert is. Ezért is érdemes már az M1-et vásárolni, mert nem 5-6 évig lesz támogatott az adott gép, hanem akár 10 évig is. Továbbra sincs olyan dolog a MacBookok esetén, amit az M1 ne támogatna a legfrissebb szoftverrel.

Jelenleg még mindig nem nagyon ismerünk olyan gyermekbetegséget, ami az M1-et érintené, talán az USB-C hiba itt is előjöhet idővel, de a billentyűzet a legfrissebb, a kijelzőről nem jön le a tükröződésvédő réteg, és az akkumulátor is megfelelően működik még több év elteltével is.

Összességében az mondható el, amit fentebb is írtam: 13-as méret esetén nyugodtan vegyük az M1-gyel felszeret gépeket, vagy ha nincs annyi pénzünk, akkor inkább várjunk és tegyünk hozzá. A 15-16″-os gépeknél pedig gondolkozzunk el az Intelen, mert az még mindig jó ár/érték aránnyal rendelkezik, de figyeljünk oda az egyes generációk sajátosságaira.

Ha kíváncsi vagy a részletes tesztjeinkre, akkor az alábbi cikkeket érdemes elolvasni:

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    " Ezért is érdemes már az M1-et vásárolni, mert nem 5-6 évig lesz támogatott az adott gép, hanem akár 10 évig is."

    Ezt honnan lehet biztosra tudni? Mert ha ez igaz akkor tényleg érdemes ilyen gépet venni.
    Köszi!

  2. Hát azt vedd alapul hogy jelenleg egy inteles gép 5-6 évig kap támogatást, most tartunk 3-4 évnél az M1-nél, és még csak lassulás vagy akadás bármi jelét sem vettem észre, mire az intel ilyenkor már általában használhatatlan az újdonságok miatt. Sztem legalább dupla annyi ideig lesz támogatva az M1 mint anno az intel akkor akkor az 8-10 évet is jelent. :slight_smile: Itt igazából a hardver tud csak tönkre menni szoftveresen jelenleg nem lehet problémánk. Érdekes hogy ez ennyire jól működik nem várnád az Apple-től. Ettől függetlenül az Apple jelenleg arra megy hogy új design és hardveres funkciót miatt cseréld le az M1-est, ami elég jól megy mert az új Air is baromi jó kis gép lett.

  3. Avatar for expa expa says:

    3-4 éves inteles gép használhatatlan? Azért ezt nem jelenteném így ki. Van olyan gép amit 2013-ban raktam össze és simán felmegy rá a legújabb win11.
    Valóban jó lenne ha sokáig lenne támogatás mert egy M1 Max-os géppel szemezgetek :grinning:

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a fenti cikkben nem volt szó PC-ről vagy Windows-ról.

  5. Avatar for Czo Czo says:

    Nekem, semmit sem lassult a 2018-as MBP-m az elmult evek alatt. Az Xcode kb pont ugyonolyan gyorsan buildel, a benchmarkok is ugyonazt futjak. Ez egy 6 eves gep, jelenleg a teljes tamogatasi ciklusban van.

    En ugy tippelem, hogy a Sonoma lesz az utolso Inteles verzio, ezek utan pedig, tovabbra is maradni fog a mostani tamogatasi idoablak. Ami egyebkent, kb egyezik a telefonos/iPades palettaval. Ott is a 2018-as modellev a teljes tamogatasi ablak alja, a regebbi modellekre mar csak biztonsagi tamogatas van.

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    én nem tapasztalok lassulást (2019, 16", Intel i9). az akku öregedése miatti gyorsabb merülés, illetve az alacsonyabb töltöttség miatt esetleg visszavett órajel más kérdés, töltőn semmi különbség nincs.

  7. Ez 13-asra értettem, a cikkben is az van hogy 15-16-os gépnél ez nem igaz.

  8. 13 vagy 15? :slight_smile: Nyilván Te specifikus vagy de én pl akadást vettem már észre az ilyen gépeknél 13-as esetén külső videókártya nélkül.

  9. Avatar for Czo Czo says:

    13-as gep. Az UI ugyonannyira keves fps, mint amennyi anno volt (exposenal kimarado framek elsore, masodjara mar fluid ugyonaz az expose animacio). Sem kulso 5k-val nem lett rosszabb, sem ha csak a belsot hasznalom. En a belsot nem a gyari felbontasokon, hanem 1920x1200 HiDPI modban hajtom, azaz erosen skalazott a felbontas (3840x2400 - 2560x1600). Akkor van egyedul normalis sebessege az UI-nak, ha nem 5k monitor van raduva, hanem egy 27"-es 1440p-s nem retina. Ez erezhetoen gyorsabb, de ugyonez erezhetoen gyorsabb volt a multban is. Viszont, mivel ez a gep pont ugyonilyen az elejetol fogva (ertsd, soha nem hasznaltam a gyari modokat), igy nekem ezzel semmi bajom nincs.

  10. Avatar for expa expa says:

    SzifonAdmin-tól idéztem, nem a cikkre értettem. Neki is ment a válaszom.

  11. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ő nem PC-t említett, a cikk kizárólag Mac-ekről szól.

  12. Avatar for expa expa says:

    ja, inteles mac gépek. Így már értem. Köszi :grin:

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    én viszont a kérdésedet nem értem, mert szerintem teljesen egyértelműen le van írva már a cikk címében is, hogy Mac-ről van szó. a Mac-eket pedig semmiben sem befolyásolja, hogy mi a helyzet az Intel processzoros PC-kkel és a Windows-zal, tehát eleve értelmetlen lett volna azokat a cikkbe venni.

  14. Na erről beszélek. UI fosra. Ez engem anno annyira zavart hogy mindig bekapcsoltam a másodlagos videókártyát, hogy ne “akadjon” az egész rendszert. Ez mondjuk az első frissítésig nem is volt gond, de amint jött egy új szoftver az intel és beépített cucca kevés volt. Valszeg ez az Apple hibája, mert érdekes módon 2010-2015 között ilyen gondok nem voltak, de amint bejött az M1 mindjárt működött minden szóval inkább leszarta az Apple hogy intelen nem igazán jó a szoftver.

    Na de akkor egyetértünk hogy a múltban az Apple figyelt erre.

    Most pedig az én tapasztalataim alapján újból figyel a saját processzora miatt :slight_smile: Ez persze a 15-16-os környezetre nem igaz mert ott van elég hw még mindig.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for expa Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    " Ezért is érdemes már az M1-et vásárolni, mert nem 5-6 évig lesz támogatott az adott gép, hanem akár 10 évig is."

    Ezt honnan lehet biztosra tudni? Mert ha ez igaz akkor tényleg érdemes ilyen gépet venni.
    Köszi!

  2. Hát azt vedd alapul hogy jelenleg egy inteles gép 5-6 évig kap támogatást, most tartunk 3-4 évnél az M1-nél, és még csak lassulás vagy akadás bármi jelét sem vettem észre, mire az intel ilyenkor már általában használhatatlan az újdonságok miatt. Sztem legalább dupla annyi ideig lesz támogatva az M1 mint anno az intel akkor akkor az 8-10 évet is jelent. :slight_smile: Itt igazából a hardver tud csak tönkre menni szoftveresen jelenleg nem lehet problémánk. Érdekes hogy ez ennyire jól működik nem várnád az Apple-től. Ettől függetlenül az Apple jelenleg arra megy hogy új design és hardveres funkciót miatt cseréld le az M1-est, ami elég jól megy mert az új Air is baromi jó kis gép lett.

  3. Avatar for expa expa says:

    3-4 éves inteles gép használhatatlan? Azért ezt nem jelenteném így ki. Van olyan gép amit 2013-ban raktam össze és simán felmegy rá a legújabb win11.
    Valóban jó lenne ha sokáig lenne támogatás mert egy M1 Max-os géppel szemezgetek :grinning:

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a fenti cikkben nem volt szó PC-ről vagy Windows-ról.

  5. Avatar for Czo Czo says:

    Nekem, semmit sem lassult a 2018-as MBP-m az elmult evek alatt. Az Xcode kb pont ugyonolyan gyorsan buildel, a benchmarkok is ugyonazt futjak. Ez egy 6 eves gep, jelenleg a teljes tamogatasi ciklusban van.

    En ugy tippelem, hogy a Sonoma lesz az utolso Inteles verzio, ezek utan pedig, tovabbra is maradni fog a mostani tamogatasi idoablak. Ami egyebkent, kb egyezik a telefonos/iPades palettaval. Ott is a 2018-as modellev a teljes tamogatasi ablak alja, a regebbi modellekre mar csak biztonsagi tamogatas van.

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    én nem tapasztalok lassulást (2019, 16", Intel i9). az akku öregedése miatti gyorsabb merülés, illetve az alacsonyabb töltöttség miatt esetleg visszavett órajel más kérdés, töltőn semmi különbség nincs.

  7. Ez 13-asra értettem, a cikkben is az van hogy 15-16-os gépnél ez nem igaz.

  8. 13 vagy 15? :slight_smile: Nyilván Te specifikus vagy de én pl akadást vettem már észre az ilyen gépeknél 13-as esetén külső videókártya nélkül.

  9. Avatar for Czo Czo says:

    13-as gep. Az UI ugyonannyira keves fps, mint amennyi anno volt (exposenal kimarado framek elsore, masodjara mar fluid ugyonaz az expose animacio). Sem kulso 5k-val nem lett rosszabb, sem ha csak a belsot hasznalom. En a belsot nem a gyari felbontasokon, hanem 1920x1200 HiDPI modban hajtom, azaz erosen skalazott a felbontas (3840x2400 - 2560x1600). Akkor van egyedul normalis sebessege az UI-nak, ha nem 5k monitor van raduva, hanem egy 27"-es 1440p-s nem retina. Ez erezhetoen gyorsabb, de ugyonez erezhetoen gyorsabb volt a multban is. Viszont, mivel ez a gep pont ugyonilyen az elejetol fogva (ertsd, soha nem hasznaltam a gyari modokat), igy nekem ezzel semmi bajom nincs.

  10. Avatar for expa expa says:

    SzifonAdmin-tól idéztem, nem a cikkre értettem. Neki is ment a válaszom.

  11. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ő nem PC-t említett, a cikk kizárólag Mac-ekről szól.

  12. Avatar for expa expa says:

    ja, inteles mac gépek. Így már értem. Köszi :grin:

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    én viszont a kérdésedet nem értem, mert szerintem teljesen egyértelműen le van írva már a cikk címében is, hogy Mac-ről van szó. a Mac-eket pedig semmiben sem befolyásolja, hogy mi a helyzet az Intel processzoros PC-kkel és a Windows-zal, tehát eleve értelmetlen lett volna azokat a cikkbe venni.

  14. Na erről beszélek. UI fosra. Ez engem anno annyira zavart hogy mindig bekapcsoltam a másodlagos videókártyát, hogy ne “akadjon” az egész rendszert. Ez mondjuk az első frissítésig nem is volt gond, de amint jött egy új szoftver az intel és beépített cucca kevés volt. Valszeg ez az Apple hibája, mert érdekes módon 2010-2015 között ilyen gondok nem voltak, de amint bejött az M1 mindjárt működött minden szóval inkább leszarta az Apple hogy intelen nem igazán jó a szoftver.

    Na de akkor egyetértünk hogy a múltban az Apple figyelt erre.

    Most pedig az én tapasztalataim alapján újból figyel a saját processzora miatt :slight_smile: Ez persze a 15-16-os környezetre nem igaz mert ott van elég hw még mindig.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for expa Avatar for SzifonAdmin