fbpx Skip to content

Megjelent az OpenCore 0.6.1-es változata, amely most már magabiztosan állítja magáról, hogy régebbi Mac-eken is lehetővé teszi a macOS Ventura futtatását.

Én a 2013-as MacBook Pro-mon teszteltem az alkalmazást és most már boldogan állíthatom, hogy Porondmesterrel navigálok a nyitott alkalmazásaim ablakai közt.

Az OpenCore Legacy Patcher név valószínűleg ismerősen cseng mindenkinek, aki készített már Hackintosh-t, azaz telepített már PC-re macOS-t. Az elv Apple gépeknél is hasonló: az alkalmazás lecseréli a bootloadert, valamint betölti a rendszerbe a hiányzó kext-eket, így az adott rendszer által hivatalosan nem támogatott gépeken is futtatható az adott macOS-verzió.

OpenCore segítségével akár 2007-es Mac-en is futtatható a legújabb macOS:

  • 2008-2016 MacBook
  • 2009-2017 MacBook Air
  • 2008-2016 MacBook Pro
  • 2009-2017 Mac mini
  • 2007-2017 iMac
  • 2008-2013 Mac Pro

Teljesen objektíven nem tudom megítélni, hogy a macOS Ventura mennyivel jobban terheli meg a gépem, mint előtte a macOS Big Sur tette, mivel most először csináltam teljes újratelepítést 2014 óta.

Annyit viszont el tudok mondani, hogy a Late 2013-as MacBook Pro-mon tökéletesen működik a Ventura és abszolút úgy érzem, hogy az Apple simán tarthatta volna a támogatott Mac-ek közt.

Természetesen ilyen mókák előtt érdemes minden adatot lementeni, de ha van egy szabad délutánod, akkor érdemes lehet tesztelni.

Ezen a linken megtalálod az OpenCore Legacy Patcher oldalát.

Te telepítettél már macOS-t az Apple által nem támogatott gépre?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    DE jó! Köszi! Akkor lehet a hét végén nagy unalmamban kipróbálom a 2017-es Air-en, kíváncsian várom az eredményét.

  2. Sziasztok! Erdeklodom, hogy vajon merjem-e tesztelni a Mac OS Monterey-t (Ventura nekem nem tamogatott) a 2011-es Macbook Pro Early 2011 gepemen, amibe 2016-ban az 500 GB HDD ki lett cserelve 256-os Samsung SSD-re es az alap 4 GB DD3 memoria fel lett bovitve 8 GB-ra (ez a max), vagy nagyon lassu lesz…?
    Ez a tipus High Sierra-ig volt csak hivatalosan tamogatva…
    Es nem teljesen ertem, hogy az USB-rol torteno feltelepites utan, hogyan kell azt elerni, hogy USB nelkul is az OS Monterey bootoljon be…

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nincs tapasztalatom az általad említett típussal.

    a telepítés az SSD-dre történik, nem az USB-re.

  4. Köszi a választ.
    Ertem, hogy az SSD-re telepitem az op. rendszert az USB-rol, de a telepitest kovetoen ezt irja az altalad belinkelt oldal:

    “Booting without USB drive

    Once you’ve installed macOS through OpenCore, you can boot up and go through the regular install process. To boot without the USB drive plugged in is quite simple:

    • Download OpenCore Legacy Patcher
    • Change Patcher settings as you’d like
    • Build OpenCore again
    • Install OpenCore to internal drive
    • Reboot holding Option, and select the internal EFI

    And voila! No more USB drive required.”

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Nem lehet hogy ezzel kezd majd valamit hamarosan az Apple? Csak mert akkor igyekszem vele majd, v ha ezt tönkreteszi esetleg akkor hiába dolgozik vele aki felteszi, mert x dolog miatt nem fog rendesen működni? Annyira nem értek hozzá, ezért is kérdezem, lehet-e valamelyik verzió? Le sem akarok maradni, meg feleslegesen sem szeretek dolgozni.

  6. Szia!

    Arra a meghajtóra telepítsd fel a Patchert, amelyikről bootolni fog az op. rendszer.
    Én külső HDD-ről telepítettem a Venturát SSD-re, elsőként én is a külsőt mutattam meg neki, és nem állt fel a rendszer ki/bekapcsolás után. Aztán rájöttem hogy oda kell telepíteni, ahova az OP rendszer kerül. A dolog lényege amúgy az, hogy bekapcsolásnál betölti a Patchert is szerintem, mert pár pillanatra felvillan a boot lemez ikonja is.
    Remélem tudtam segíteni!

  7. Szia! Igen, köszönöm szépen.

  8. Köszi a videót. Megnézem mielőtt hozzákezdek.

  9. Avatar for Czo Czo says:

    Alapvetoen a Metal elotti gepekkel a legnagyobb baj a Metal hianya. Az OS meg csak-csak patchelheto, de a Metal-t hasznalo appok vagy nem hasznalhatoak, vagy grafikai doccenok vannak benne. Ilyen Metal-t hasznall app pl. a Photos vagy a Maps, vagy a Pages vagy a Numbers, csak hogy nehany, Apple sajat gyartas is emlitve legyen. Az elso kettore szuletett patch, enyhiteni a fajdalmakat, utobbi kettore pedig az a konszenzus, hogy el kell bucsuzni a friss verziotol es regebbi, Metal-t nem hasznalo verziot hasznalni.

    A kulso fejlesztok appjai sincsenek jobb helyzetben, ha a fejleszto appja 10.14-et vagy ujabb verziot celoz meg minimum verzionak, akkor kikerul a binarisbol minden, ami az OpenGL tamogatashoz kell es ha hasznal barmit, amihez Metal kellhet, akkor az Metal lesz.

    A masik vizvalaszto, az jelenleg a Ventura lesz, mert itt tette kotelezove az Apple az “x86-64 level v3”-at, igy a korabbi verziokra keszult szoftvereknel a fordito opcionalisan helyezte el a tablazatban szereplo CPU utasitasokat, mostantol ez feltetel nelkul be lesz epitve. Az alaprendszerben a Radeon driver es nehany mas komponens hasznalt AVX2-t, ez ki lett patchelve, de ahogy telik az ido, egyre tobb szoftvernel fogunk belefutni abba, hogy hianyozni fog 1-2 utasitas. A Sierra es Monterey kozotti rendszerek a level v2-t hasznaljak, de a tapasztalat az, hogy itt az SSE4.1/4.2 a lenyeges, ezert kell CPU upgrade a Penryn elotti C2D-t tartalmazo gepekhez.

  10. Szia!

    Velemenyed szerint erdemes lehet esetemben feltenni az alabbi gepre?
    Annyi, hogy SSD kerult bele es 8 GB ram. (Ettol tobbet ennel nem lehetett)
    Ezen mar csak a High Sierra volt az utolso tamogatott OS.

  11. Avatar for Czo Czo says:

    Nekem minden fele-fajta meglepetesszeru problma jott elo, amikor nem Metalos gepen (ezek alltak meg High Sierran), probalkoztam Metalt igenylo rendszer alatt mindenfele appal. Siman lehet, hogy teged ezek nem erintenek, Egy probat mindenkeppen meger, ha nem jon be, meg vissza tudsz terni a korabbihoz. Az osszes tobbi hiba (nem megy a WiFi, nem megy a BT) nekem masodlagos volt, vagy sok gepben “kikerulheto” egy kartyacserevel, a GPU viszont a Mac Pro es az iMacek kivetelevel nem valtoztathato.

  12. Koszi szepen.

  13. Avatar for solnay solnay says:

    Sziasztok! Két kérdésem volna:
    1.) Volt valakinek már tapasztalata a gyári, reguláris macOS patch-ek telepítésével ilyen környezetben? Felmennek rá, lehet frissíteni a rendszert, ha kijön valami?
    2.) Paragon NTFS to MAC gyári szoftverhez vajon mit szól?; mert hát az kernelig beépül…
    Köszi szépen!

  14. Avatar for Czo Czo says:

    Az elso kerdesedre megtalalod a leirast a doksiban. Full delta update telepitesek mennek. A masodik kerdest pedig nem ertem miert kerdes. A kernel az eredeti.

  15. Avatar for solnay solnay says:

    Köszi szépen a választ. Azért kérdeztem rá amúgy az elsőre, mert pár éve már volt tapasztalatom régi gépre mókányolt macOS-sel, de az első frissítéstől kiakadt a kis pupillája, és a végén vissza kellett telepítenem a régi OS-t. A második (NTFS) pedig alapvetően belekotor a rendszerbe, őszintén szólva fogalmam sincs, hogy a GRUB-ot (vagy itt hogy nevezik a rendszerindítót) piszkálja-e vagy sem, ilyen mélyre menően még bele se gondoltam a dologba…

  16. Avatar for Czo Czo says:

    Itt is kiakadhat. Nyilvan, minnel regebbi a gep, annal tobb meglepees lehet. Aki ilyet uzemeltet, ott mindenki feltetelezi, hogy boldogul a terminallal, tud logot olvasni, tud logot ertelmezni, ezek alapjan tud keresni, vagy sajat maga megoldani a problemat. Peldaul tisztaban van azzal, hogy bekapcsolt SIP mellett nem bootol a gepe, tisztaban van azzal, hogy mi az a SIP, illetve azt is tudja, hogy a kikapcsolas tenye hol van tarolva, ezek utan tudja, hogy mi tortenhet, ha PRAM resetet kovet el. En azt mondom, hogy 100% biztonsaggal hasznalhato, minden problema meggyogyithato. 10.14-ig en csinaltam a software updatet csinalo patchet.

  17. Avatar for solnay solnay says:

    Köszi szépen, meggyőző, főleg az utolsó sor…! Köszi

  18. Tenyleg igazad van. A youtube link alatti hozzaszolasoknal erdekes dolgokat lehet olvasni. Van, akinel minden OK, van, akinel meg nem mukodik utana az usb, vagy a bluetooth, vagy a wifi, vagy hibat dob ki a patch felrakasa kozben. Nekem pl. wifi fontos, nem utp kabelt huzogatok at a szoba egyik sarkabol a masikba. Sajnos csodak nincsenek. Igazad van, hogy mivel az alkalmazasok fejlesztoi minimum rendszerkovetelmenyekhez kotik a kulonbozo appok telepiteset es hasznalatat, igy egyre tobb hiba fordulhat elo. Ez igy van kitalalva, mindig uj gep 1 millaert es akkor minden megy rajta.

  19. Avatar for Czo Czo says:

    A legtobb baj forrasa “furcsa”. Peldaul, 10.14-tol ugye elvileg, csak olyan gepen megy a rendszer, ahol Metal kepes grafikus kartya van. Azok az appok, amiknel a fejleszto minimumnak azt valasztja ki, hogy 10.12 es hasznal benne Metal-t, akkor dobalja a fejlesztokornyezet a figyelmezteteseket, hogy le kell kezelnie azt a helyzetet, hogy nincs a gepben Metal. Ha minimumnak 10.14-et valasztassz, akkor ezek a kerdesek nem jonnek, nem is kell vele foglalkoznod, mert lesz Metal. Kiveve ugye, ha “patkolt” gepen fut a rendszer.

    Ugyonilyen vizvalaszto lesz a Ventura, mert a Ventura megkoveteli, hogy olyan processzoros gepen fusson, amelyben van AVX (Sandy Bridge, 2011) es AVX2 (Haswell, 2014-15) utasitaskeszlet. Az, hogy elindithato Core 2 Duo-n (peldaul 2008-as MBP) annak koszonheto, hogy a kernelbol el lett tavolitva, illeve ki lett cserelve nem AVX-es utasitasra az a kod. Ez kicsit hasonlit a Sierrra (10.12) valtozasahoz, ahol az SSE4 utasitasokra lett volna szukseg. Orom az uromben, hogy ez 2 lepesben erkezett, az elso eresztes (SSE4.1) megerkezett a 2. generacios Core 2 Duoval, viszont a masodik menetre (SSE4.2) csak az elso generacios Core i-vel kerult sor. A rendszer nagyreszt csak az SSE 4.1-et hasznalja, igy lehet tenni peldaul CPU csere utan a regi iMacra is 10.11-nel ujabbat, de ezt hasznaljuk ki akkor is, amikor 2008-as MBP-re rakunk 10.11-nel ujabbat. Viszont a Mac Pro3,1 tulajok azert lettek szomoruak, mert a Radeon driver SSE 4.2-t hasznal, az o procijukban viszont ez nincs, igy crashel a driver. Ezert kellett nVidiara cserelni az egyik update utan.

    Ez annyival rosszabb, egyebkent, mint a Metal-os problema, hogy a Metal-nal ha a fejleszto akar, gondol az OpenGL-re is. Ez viszont nem a fejleszton mulik. Amikor irod a kodot es forditod, a fordito felismeri, hogy mik azok a muveletek, amit valamilyen kiegeszito, extra utasitassal lehetne gyorsitani. Ha a fordito feltetelezi a verzioszam alapjan, hogy ez az utasitas nem lesz meg, akkor a kodot ugy forditja, hogy ha nincs meg az utasitas, akkor ne legyen para. Ha viszont feltetelezi, hogy megvan, akkor nem keszul mellekvagany, marad az extra utasitasok hasznalata. Ezek okozzak majd az olyan meglepeteseket, a amik furcsa crasheket es szituaciokat okozzak.

    Nem mondom, hogy nem szabad kiserletezni, de minnel tavolabb van a gep a tamogatottol, annal tobb meglepetes johet.

  20. Egyetertek. Koszi a valaszod. Az en esetemben, egy Macbook Pro 8,2 van (2011 early, non-metal), de 256-os SSD kerult bele es 4 helyett 8 Gb ram par eve, viszont ez a modell sajnos hires a videokartya problemarol, igy azt meg kellett “oldani” ugy, hogy vegleg jo legyen, nem a melegiteses ujragolyozassal, hanem fizikai modon, ez egyutt jart azzal, hogy a thunderbolt csatlakozas kiiktatasra kerult, igy viszont a vidokartaval nem lesz gond, ellentetben az ujragolyozassal, aminel visszater a videokartya hiba. Szoval nalam, szerintem nem javasolt erre az op. rendszer frissitesre raprobalni…

  21. Avatar for kchris kchris says:

    Nekem late 2016-os MBP van, Haswell talán… Ez AVX2 is, meg Metal is. Megsincs rajta Ventura. Na EZ a genyóság (itt az Mx kell a csere)… Szóval ezen nem szabadna elvileg gondnak lenni? Megmondom őszintén az olcp honlapján a leírás szerintem nem igazán kovetheto, koszi a videot. Foleg hogy itt 10x biztonsaggal kell tudni hogy mi merre, nem csak nagyjabol.

  22. Avatar for gunar gunar says:

    Csak egy gyors kérdés, hogy amennyiben van egy 2017-es Air-em rajta ugye az utolsó Monty-val.
    Ha mindezt a fentiek alapján sikerül Venturára cserélnem, ad-e az annyit hogy megéri a melót, a rászánt időt? Mivel fog többet tudni, mint most?

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Jó köszi, ezt én is olvastam, de a hétköznapokban gondoltam, felhasználói szemmel nézve.
    Vagy esetleg aki már megcsinálta hasonlón és megosztaná a tapasztaltakat mennyivel lett jobb, használhatóbb, sokoldalúbb, stb a gépe.

  24. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    pont ezeket az újdonságokat látod felhasználói szemmel. hogy a te alapból nem támogatott gépeden milyen lesz, azt kizárólag az fogja tudni megmondani, akinek ugyanolyan gépe van – erre meg várni kell, mert ez azért nem mindennapos dolog, hogy mindenki, akinek nem támogatott gépe van, azonnal OCLP-hez nyúljon.

  25. Avatar for gunar gunar says:

    Pedig reménykedtem benne, hátha kapok egy lökést és átesem a saját lustaságom határán, s megcsinálom. Igazából én mint aki pusztán kíváncsiságból használok évek hosszú sora óta fejlesztői beta-kat az iPhone-ján, nagyon birizgálja az agyamat ez a megoldás, hogy új legyen az OS rajta, csak még nem jutott olyan szintre, hogy nekiálljak. Ehhez szerettem volna egy lökést, v netán ellentmondást, hogy ne fáradjak vele. Persze ezt mindenki maga tapasztalja meg igazán, bejön-e neki v sem.
    Igazából ha az Apple gondolna az olyan felhasználókra is mint pl én és gondolom vannak még páran, akiknek csak néha lenne szükség egy notira és lehetővé tenné az asztali módot az IOS-ben, ahogy pl a Samsung csinálja a Dex-el, simán ellennék egy kiegészítővel is a mindennapokban, ami csak egy LapDock és kábelen lóg a telón, az az agya kb. (Az Air csak azért van mert ez mindig ott tud lenni ha egy hónap után kapom elő sem kell tölteni, mert lemerül kikapcsolt állapotban is mint a windows notik.
    Mikor ezen is fent volt egy windows akkor ez is merült sokkal jobban kikapcsoltan, nem tudom miért, de ez volt.)
    De az Apple csak a profitot nézi és vegyen mindenki másik kütyüt is, ha nagyobb kijelző kell neki mint egy telefoné.

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ennek mi köze az OCLP-hez?

    …mint bármely cég, amelyik NEM non-profit?

  27. Avatar for gunar gunar says:

    Semmi és kerestem is lehetőséget off-ként jelölni a szövegrészt, de nem találtam olyan lehetőséget.

    Persze, de ha okosabbak lennének, ebből is lehetne nekik profit, mert ahogyan a töltőkkel is megcsinálják, úgy egy LapDock-kal is meg lehetne csinálni, hogy csak sajáttal müködjön, igaz ehhez kellene egy olyan eszközt is kiadni (pl Mac Air üresen kb) és az OS-ben is lehetőséget adni erre.
    De nem baj, ahogy már sok mindent az utóbbi időben, majd ezt is bevezetik újításként később. (talán)

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ma feltettem az OCLP-vel a Venturát egy Early 2008-as 24” iMac-re (iMac8,1), amire hivatalosan 10.11.6 volt a macOS vége.

    előtte egyébként dosdude1 patcherével feltett macOS Catalina volt rajta, amit szintén patchelt macOS High Sierráról frissítettem korábban, majd ezt frissítettem most Venturára.

    mivel a frissítés után nem voltam elégedett a működésével, ezért végül clean install lett, és most még jobb is, mint amilyen előtte a Catalina volt (az ugyanis érzésre lassabb is volt, illetve sokszor egy app csak sokadik indításra volt hajlandó tényleg elindulni).

    nyilván van pár hiba, például a jobb felső sarokban megjelenő értesítések háttere kissé villog, vagy egyes előugró ablakok négy sarkánál a lekerekítés tud szintén villogni lekerekítés nélkülire, majd vissza, de ezek engem a legkevésbé sem zavarnak. a másik, ami még elő szokott jönni, hogy Bluetooth-on nem mindig csatlakozik elsőre a billentyűzet és az egér, de ilyenkor csak be kell dugni USB-n, majd ki is lehet rögön húzni, és már csatlakozik is. ez az UHCI/OHCI miatti hiba, ami ismert korlátozás.

    ha már egy Early 2008-as iMac-en ilyen jól megy, szerintem kipróbálom egy 2008-as unibody MacBookkal (MacBook5,1) is. :smiley:

  29. Avatar for Czo Czo says:

    Appokat is probaltal? Maps app? Photos app? Pages? Numbers? Ezekbol korabban elavult ocska verziot kellett vadaszni, mert az adott OS-re valo aktualisak nem mukodtek mar. Az igy felpatkolt elavult verzio meg nem nagyon tud mit kezdeni az idokozben megerkezett ujdonsagokkal, illetve, nekem az iCloud sem ment ezekkel a verziokkal.

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a Photos gond nélkül megy, a Maps lehet nem, de azt és a Pages-t és Numbers-t nem néztem még. az iCloud az eddigiek alapján gond nélkül megy. végignézem neked ezeket.

    Maps: nem mutatja a térképet, én nem használom, így nekem ez nem szempont.
    Pages: amennyit így hirtelen néztem rajta, gond nélkül működik.
    Numbers: szintén gond nélkül működik.

  31. Avatar for Czo Czo says:

    Nekem pl Numbersben a grafikonok nem mentek :smiley: A photosnal is voltak dolgok, amik nem mukodtek. Gondolom, ami fixen Metal. Es az iCloud nem altalanosan nem ment, hanem a regebbi visszarakott appok, amik gond nelkul mukodnek, azok nem mukodtek iClouddal. Tehat pl az iCloud Photos nem ment a visszarakott regi Photos verzioval. Vagy a Numbers regi verzioval ment, de nem tudott az iCloudbol filet megnyitni.

  32. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    iCloudból nyitottam meg a Numbers-ben a tesztelésnél a fájlt, nem volt gond. majd este nézek grafikont is. iCloud Photos-t nem használom, de azt amúgy alapból bekapcsolta, kapcsolhattam is ki rögtön. mondj majd pár Metal-specifikus funkciót, és megnézem azokat is.

  33. Avatar for Czo Czo says:

    Photosban pl a fullscreen kepnezo nem ment, illetvre a kep szerkeszto/editalo resz. Amit meg feltakoltal regebbi peldanyt, az meg nem fert hozza az iCloudhoz. Szoval, jo-jo, de nem jo. Ugyonugy mintha az iMovie is bugzott volna. Mapsnal nekem “szetesett kep” remlik. Az Xcode iOS Simualtora is tele volt mindenferfe grafikai glitchekkel. Na meg az is, hogy mas-mas dolog es mashogyan bugzik, light illetve dark modban.

    Nekem ez mar igy nem okes olyan gepre, amin amugy sincs metal. Ami miatt megerne felrakni az uj OS verziokat, azok nem mennek, ugy meg nincs ertelme az egesznek.

  34. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    OK, ezeket megnézem majd este.

  35. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    Photos: gond nélkül megy full screenben a képnézegetés, illetve a szerkesztéssel sincs gond.

    a Maps csak ennyit mutat:

    Numbers: nincs gond a grafikonokkal sem.

    minden app verziója a hivatalosan elérhető legfrissebb, bármi patchelés nélkül. iMovie és Xcode nincs most fent, de azt azért nem is várnám el ettől a géptől.

    nézzek még valamit? :slight_smile:

    Geekbench 6:

    ugyanez 10.13-mal (és Geekbench 5-tel):

  36. Nekem olyan kérdésem van, hogy kell-e attól tartanom, hogy egy nem támogatott gépre olyan macOS rendszert teszek fel, amibe ilyen szinten belenyúltak (OpenCore Legacy Patcher)?
    A 2013-as Mac gépemre feltoltam a BigSurt, ami egész jól pörög rajta.

    Amúgy ezzel a patcher megoldásal pontosan mibe nyúltak bele az eredeti MacOS rendszerbe? Használhatom ezeket a rendszereket biztonsággal?

    Válaszokat előre is köszönöm!

  37. Ha nagyon nagyon magas szintrol nezzuk, akkor a tamogatott hardverek listajaba nyulnak bele. Szoval lenyegeben elhitetik a telepitovel, hogy olyan vason fut amin futnia kell.

    Persze annak minden vonzataval es nyilvan lesznek olyan funkciok, amik nem fognak mukodni mert a hardver nem kepes ra.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for szakallasgy Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for kohary Avatar for kchris Avatar for solnay Avatar for Zotya71 Avatar for Krisszancs Avatar for Jadeye Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    DE jó! Köszi! Akkor lehet a hét végén nagy unalmamban kipróbálom a 2017-es Air-en, kíváncsian várom az eredményét.

  2. Sziasztok! Erdeklodom, hogy vajon merjem-e tesztelni a Mac OS Monterey-t (Ventura nekem nem tamogatott) a 2011-es Macbook Pro Early 2011 gepemen, amibe 2016-ban az 500 GB HDD ki lett cserelve 256-os Samsung SSD-re es az alap 4 GB DD3 memoria fel lett bovitve 8 GB-ra (ez a max), vagy nagyon lassu lesz…?
    Ez a tipus High Sierra-ig volt csak hivatalosan tamogatva…
    Es nem teljesen ertem, hogy az USB-rol torteno feltelepites utan, hogyan kell azt elerni, hogy USB nelkul is az OS Monterey bootoljon be…

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nincs tapasztalatom az általad említett típussal.

    a telepítés az SSD-dre történik, nem az USB-re.

  4. Köszi a választ.
    Ertem, hogy az SSD-re telepitem az op. rendszert az USB-rol, de a telepitest kovetoen ezt irja az altalad belinkelt oldal:

    “Booting without USB drive

    Once you’ve installed macOS through OpenCore, you can boot up and go through the regular install process. To boot without the USB drive plugged in is quite simple:

    • Download OpenCore Legacy Patcher
    • Change Patcher settings as you’d like
    • Build OpenCore again
    • Install OpenCore to internal drive
    • Reboot holding Option, and select the internal EFI

    And voila! No more USB drive required.”

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Nem lehet hogy ezzel kezd majd valamit hamarosan az Apple? Csak mert akkor igyekszem vele majd, v ha ezt tönkreteszi esetleg akkor hiába dolgozik vele aki felteszi, mert x dolog miatt nem fog rendesen működni? Annyira nem értek hozzá, ezért is kérdezem, lehet-e valamelyik verzió? Le sem akarok maradni, meg feleslegesen sem szeretek dolgozni.

  6. Szia!

    Arra a meghajtóra telepítsd fel a Patchert, amelyikről bootolni fog az op. rendszer.
    Én külső HDD-ről telepítettem a Venturát SSD-re, elsőként én is a külsőt mutattam meg neki, és nem állt fel a rendszer ki/bekapcsolás után. Aztán rájöttem hogy oda kell telepíteni, ahova az OP rendszer kerül. A dolog lényege amúgy az, hogy bekapcsolásnál betölti a Patchert is szerintem, mert pár pillanatra felvillan a boot lemez ikonja is.
    Remélem tudtam segíteni!

  7. Szia! Igen, köszönöm szépen.

  8. Köszi a videót. Megnézem mielőtt hozzákezdek.

  9. Avatar for Czo Czo says:

    Alapvetoen a Metal elotti gepekkel a legnagyobb baj a Metal hianya. Az OS meg csak-csak patchelheto, de a Metal-t hasznalo appok vagy nem hasznalhatoak, vagy grafikai doccenok vannak benne. Ilyen Metal-t hasznall app pl. a Photos vagy a Maps, vagy a Pages vagy a Numbers, csak hogy nehany, Apple sajat gyartas is emlitve legyen. Az elso kettore szuletett patch, enyhiteni a fajdalmakat, utobbi kettore pedig az a konszenzus, hogy el kell bucsuzni a friss verziotol es regebbi, Metal-t nem hasznalo verziot hasznalni.

    A kulso fejlesztok appjai sincsenek jobb helyzetben, ha a fejleszto appja 10.14-et vagy ujabb verziot celoz meg minimum verzionak, akkor kikerul a binarisbol minden, ami az OpenGL tamogatashoz kell es ha hasznal barmit, amihez Metal kellhet, akkor az Metal lesz.

    A masik vizvalaszto, az jelenleg a Ventura lesz, mert itt tette kotelezove az Apple az “x86-64 level v3”-at, igy a korabbi verziokra keszult szoftvereknel a fordito opcionalisan helyezte el a tablazatban szereplo CPU utasitasokat, mostantol ez feltetel nelkul be lesz epitve. Az alaprendszerben a Radeon driver es nehany mas komponens hasznalt AVX2-t, ez ki lett patchelve, de ahogy telik az ido, egyre tobb szoftvernel fogunk belefutni abba, hogy hianyozni fog 1-2 utasitas. A Sierra es Monterey kozotti rendszerek a level v2-t hasznaljak, de a tapasztalat az, hogy itt az SSE4.1/4.2 a lenyeges, ezert kell CPU upgrade a Penryn elotti C2D-t tartalmazo gepekhez.

  10. Szia!

    Velemenyed szerint erdemes lehet esetemben feltenni az alabbi gepre?
    Annyi, hogy SSD kerult bele es 8 GB ram. (Ettol tobbet ennel nem lehetett)
    Ezen mar csak a High Sierra volt az utolso tamogatott OS.

  11. Avatar for Czo Czo says:

    Nekem minden fele-fajta meglepetesszeru problma jott elo, amikor nem Metalos gepen (ezek alltak meg High Sierran), probalkoztam Metalt igenylo rendszer alatt mindenfele appal. Siman lehet, hogy teged ezek nem erintenek, Egy probat mindenkeppen meger, ha nem jon be, meg vissza tudsz terni a korabbihoz. Az osszes tobbi hiba (nem megy a WiFi, nem megy a BT) nekem masodlagos volt, vagy sok gepben “kikerulheto” egy kartyacserevel, a GPU viszont a Mac Pro es az iMacek kivetelevel nem valtoztathato.

  12. Koszi szepen.

  13. Avatar for solnay solnay says:

    Sziasztok! Két kérdésem volna:
    1.) Volt valakinek már tapasztalata a gyári, reguláris macOS patch-ek telepítésével ilyen környezetben? Felmennek rá, lehet frissíteni a rendszert, ha kijön valami?
    2.) Paragon NTFS to MAC gyári szoftverhez vajon mit szól?; mert hát az kernelig beépül…
    Köszi szépen!

  14. Avatar for Czo Czo says:

    Az elso kerdesedre megtalalod a leirast a doksiban. Full delta update telepitesek mennek. A masodik kerdest pedig nem ertem miert kerdes. A kernel az eredeti.

  15. Avatar for solnay solnay says:

    Köszi szépen a választ. Azért kérdeztem rá amúgy az elsőre, mert pár éve már volt tapasztalatom régi gépre mókányolt macOS-sel, de az első frissítéstől kiakadt a kis pupillája, és a végén vissza kellett telepítenem a régi OS-t. A második (NTFS) pedig alapvetően belekotor a rendszerbe, őszintén szólva fogalmam sincs, hogy a GRUB-ot (vagy itt hogy nevezik a rendszerindítót) piszkálja-e vagy sem, ilyen mélyre menően még bele se gondoltam a dologba…

  16. Avatar for Czo Czo says:

    Itt is kiakadhat. Nyilvan, minnel regebbi a gep, annal tobb meglepees lehet. Aki ilyet uzemeltet, ott mindenki feltetelezi, hogy boldogul a terminallal, tud logot olvasni, tud logot ertelmezni, ezek alapjan tud keresni, vagy sajat maga megoldani a problemat. Peldaul tisztaban van azzal, hogy bekapcsolt SIP mellett nem bootol a gepe, tisztaban van azzal, hogy mi az a SIP, illetve azt is tudja, hogy a kikapcsolas tenye hol van tarolva, ezek utan tudja, hogy mi tortenhet, ha PRAM resetet kovet el. En azt mondom, hogy 100% biztonsaggal hasznalhato, minden problema meggyogyithato. 10.14-ig en csinaltam a software updatet csinalo patchet.

  17. Avatar for solnay solnay says:

    Köszi szépen, meggyőző, főleg az utolsó sor…! Köszi

  18. Tenyleg igazad van. A youtube link alatti hozzaszolasoknal erdekes dolgokat lehet olvasni. Van, akinel minden OK, van, akinel meg nem mukodik utana az usb, vagy a bluetooth, vagy a wifi, vagy hibat dob ki a patch felrakasa kozben. Nekem pl. wifi fontos, nem utp kabelt huzogatok at a szoba egyik sarkabol a masikba. Sajnos csodak nincsenek. Igazad van, hogy mivel az alkalmazasok fejlesztoi minimum rendszerkovetelmenyekhez kotik a kulonbozo appok telepiteset es hasznalatat, igy egyre tobb hiba fordulhat elo. Ez igy van kitalalva, mindig uj gep 1 millaert es akkor minden megy rajta.

  19. Avatar for Czo Czo says:

    A legtobb baj forrasa “furcsa”. Peldaul, 10.14-tol ugye elvileg, csak olyan gepen megy a rendszer, ahol Metal kepes grafikus kartya van. Azok az appok, amiknel a fejleszto minimumnak azt valasztja ki, hogy 10.12 es hasznal benne Metal-t, akkor dobalja a fejlesztokornyezet a figyelmezteteseket, hogy le kell kezelnie azt a helyzetet, hogy nincs a gepben Metal. Ha minimumnak 10.14-et valasztassz, akkor ezek a kerdesek nem jonnek, nem is kell vele foglalkoznod, mert lesz Metal. Kiveve ugye, ha “patkolt” gepen fut a rendszer.

    Ugyonilyen vizvalaszto lesz a Ventura, mert a Ventura megkoveteli, hogy olyan processzoros gepen fusson, amelyben van AVX (Sandy Bridge, 2011) es AVX2 (Haswell, 2014-15) utasitaskeszlet. Az, hogy elindithato Core 2 Duo-n (peldaul 2008-as MBP) annak koszonheto, hogy a kernelbol el lett tavolitva, illeve ki lett cserelve nem AVX-es utasitasra az a kod. Ez kicsit hasonlit a Sierrra (10.12) valtozasahoz, ahol az SSE4 utasitasokra lett volna szukseg. Orom az uromben, hogy ez 2 lepesben erkezett, az elso eresztes (SSE4.1) megerkezett a 2. generacios Core 2 Duoval, viszont a masodik menetre (SSE4.2) csak az elso generacios Core i-vel kerult sor. A rendszer nagyreszt csak az SSE 4.1-et hasznalja, igy lehet tenni peldaul CPU csere utan a regi iMacra is 10.11-nel ujabbat, de ezt hasznaljuk ki akkor is, amikor 2008-as MBP-re rakunk 10.11-nel ujabbat. Viszont a Mac Pro3,1 tulajok azert lettek szomoruak, mert a Radeon driver SSE 4.2-t hasznal, az o procijukban viszont ez nincs, igy crashel a driver. Ezert kellett nVidiara cserelni az egyik update utan.

    Ez annyival rosszabb, egyebkent, mint a Metal-os problema, hogy a Metal-nal ha a fejleszto akar, gondol az OpenGL-re is. Ez viszont nem a fejleszton mulik. Amikor irod a kodot es forditod, a fordito felismeri, hogy mik azok a muveletek, amit valamilyen kiegeszito, extra utasitassal lehetne gyorsitani. Ha a fordito feltetelezi a verzioszam alapjan, hogy ez az utasitas nem lesz meg, akkor a kodot ugy forditja, hogy ha nincs meg az utasitas, akkor ne legyen para. Ha viszont feltetelezi, hogy megvan, akkor nem keszul mellekvagany, marad az extra utasitasok hasznalata. Ezek okozzak majd az olyan meglepeteseket, a amik furcsa crasheket es szituaciokat okozzak.

    Nem mondom, hogy nem szabad kiserletezni, de minnel tavolabb van a gep a tamogatottol, annal tobb meglepetes johet.

  20. Egyetertek. Koszi a valaszod. Az en esetemben, egy Macbook Pro 8,2 van (2011 early, non-metal), de 256-os SSD kerult bele es 4 helyett 8 Gb ram par eve, viszont ez a modell sajnos hires a videokartya problemarol, igy azt meg kellett “oldani” ugy, hogy vegleg jo legyen, nem a melegiteses ujragolyozassal, hanem fizikai modon, ez egyutt jart azzal, hogy a thunderbolt csatlakozas kiiktatasra kerult, igy viszont a vidokartaval nem lesz gond, ellentetben az ujragolyozassal, aminel visszater a videokartya hiba. Szoval nalam, szerintem nem javasolt erre az op. rendszer frissitesre raprobalni…

  21. Avatar for kchris kchris says:

    Nekem late 2016-os MBP van, Haswell talán… Ez AVX2 is, meg Metal is. Megsincs rajta Ventura. Na EZ a genyóság (itt az Mx kell a csere)… Szóval ezen nem szabadna elvileg gondnak lenni? Megmondom őszintén az olcp honlapján a leírás szerintem nem igazán kovetheto, koszi a videot. Foleg hogy itt 10x biztonsaggal kell tudni hogy mi merre, nem csak nagyjabol.

  22. Avatar for gunar gunar says:

    Csak egy gyors kérdés, hogy amennyiben van egy 2017-es Air-em rajta ugye az utolsó Monty-val.
    Ha mindezt a fentiek alapján sikerül Venturára cserélnem, ad-e az annyit hogy megéri a melót, a rászánt időt? Mivel fog többet tudni, mint most?

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Jó köszi, ezt én is olvastam, de a hétköznapokban gondoltam, felhasználói szemmel nézve.
    Vagy esetleg aki már megcsinálta hasonlón és megosztaná a tapasztaltakat mennyivel lett jobb, használhatóbb, sokoldalúbb, stb a gépe.

  24. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    pont ezeket az újdonságokat látod felhasználói szemmel. hogy a te alapból nem támogatott gépeden milyen lesz, azt kizárólag az fogja tudni megmondani, akinek ugyanolyan gépe van – erre meg várni kell, mert ez azért nem mindennapos dolog, hogy mindenki, akinek nem támogatott gépe van, azonnal OCLP-hez nyúljon.

  25. Avatar for gunar gunar says:

    Pedig reménykedtem benne, hátha kapok egy lökést és átesem a saját lustaságom határán, s megcsinálom. Igazából én mint aki pusztán kíváncsiságból használok évek hosszú sora óta fejlesztői beta-kat az iPhone-ján, nagyon birizgálja az agyamat ez a megoldás, hogy új legyen az OS rajta, csak még nem jutott olyan szintre, hogy nekiálljak. Ehhez szerettem volna egy lökést, v netán ellentmondást, hogy ne fáradjak vele. Persze ezt mindenki maga tapasztalja meg igazán, bejön-e neki v sem.
    Igazából ha az Apple gondolna az olyan felhasználókra is mint pl én és gondolom vannak még páran, akiknek csak néha lenne szükség egy notira és lehetővé tenné az asztali módot az IOS-ben, ahogy pl a Samsung csinálja a Dex-el, simán ellennék egy kiegészítővel is a mindennapokban, ami csak egy LapDock és kábelen lóg a telón, az az agya kb. (Az Air csak azért van mert ez mindig ott tud lenni ha egy hónap után kapom elő sem kell tölteni, mert lemerül kikapcsolt állapotban is mint a windows notik.
    Mikor ezen is fent volt egy windows akkor ez is merült sokkal jobban kikapcsoltan, nem tudom miért, de ez volt.)
    De az Apple csak a profitot nézi és vegyen mindenki másik kütyüt is, ha nagyobb kijelző kell neki mint egy telefoné.

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ennek mi köze az OCLP-hez?

    …mint bármely cég, amelyik NEM non-profit?

  27. Avatar for gunar gunar says:

    Semmi és kerestem is lehetőséget off-ként jelölni a szövegrészt, de nem találtam olyan lehetőséget.

    Persze, de ha okosabbak lennének, ebből is lehetne nekik profit, mert ahogyan a töltőkkel is megcsinálják, úgy egy LapDock-kal is meg lehetne csinálni, hogy csak sajáttal müködjön, igaz ehhez kellene egy olyan eszközt is kiadni (pl Mac Air üresen kb) és az OS-ben is lehetőséget adni erre.
    De nem baj, ahogy már sok mindent az utóbbi időben, majd ezt is bevezetik újításként később. (talán)

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ma feltettem az OCLP-vel a Venturát egy Early 2008-as 24” iMac-re (iMac8,1), amire hivatalosan 10.11.6 volt a macOS vége.

    előtte egyébként dosdude1 patcherével feltett macOS Catalina volt rajta, amit szintén patchelt macOS High Sierráról frissítettem korábban, majd ezt frissítettem most Venturára.

    mivel a frissítés után nem voltam elégedett a működésével, ezért végül clean install lett, és most még jobb is, mint amilyen előtte a Catalina volt (az ugyanis érzésre lassabb is volt, illetve sokszor egy app csak sokadik indításra volt hajlandó tényleg elindulni).

    nyilván van pár hiba, például a jobb felső sarokban megjelenő értesítések háttere kissé villog, vagy egyes előugró ablakok négy sarkánál a lekerekítés tud szintén villogni lekerekítés nélkülire, majd vissza, de ezek engem a legkevésbé sem zavarnak. a másik, ami még elő szokott jönni, hogy Bluetooth-on nem mindig csatlakozik elsőre a billentyűzet és az egér, de ilyenkor csak be kell dugni USB-n, majd ki is lehet rögön húzni, és már csatlakozik is. ez az UHCI/OHCI miatti hiba, ami ismert korlátozás.

    ha már egy Early 2008-as iMac-en ilyen jól megy, szerintem kipróbálom egy 2008-as unibody MacBookkal (MacBook5,1) is. :smiley:

  29. Avatar for Czo Czo says:

    Appokat is probaltal? Maps app? Photos app? Pages? Numbers? Ezekbol korabban elavult ocska verziot kellett vadaszni, mert az adott OS-re valo aktualisak nem mukodtek mar. Az igy felpatkolt elavult verzio meg nem nagyon tud mit kezdeni az idokozben megerkezett ujdonsagokkal, illetve, nekem az iCloud sem ment ezekkel a verziokkal.

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a Photos gond nélkül megy, a Maps lehet nem, de azt és a Pages-t és Numbers-t nem néztem még. az iCloud az eddigiek alapján gond nélkül megy. végignézem neked ezeket.

    Maps: nem mutatja a térképet, én nem használom, így nekem ez nem szempont.
    Pages: amennyit így hirtelen néztem rajta, gond nélkül működik.
    Numbers: szintén gond nélkül működik.

  31. Avatar for Czo Czo says:

    Nekem pl Numbersben a grafikonok nem mentek :smiley: A photosnal is voltak dolgok, amik nem mukodtek. Gondolom, ami fixen Metal. Es az iCloud nem altalanosan nem ment, hanem a regebbi visszarakott appok, amik gond nelkul mukodnek, azok nem mukodtek iClouddal. Tehat pl az iCloud Photos nem ment a visszarakott regi Photos verzioval. Vagy a Numbers regi verzioval ment, de nem tudott az iCloudbol filet megnyitni.

  32. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    iCloudból nyitottam meg a Numbers-ben a tesztelésnél a fájlt, nem volt gond. majd este nézek grafikont is. iCloud Photos-t nem használom, de azt amúgy alapból bekapcsolta, kapcsolhattam is ki rögtön. mondj majd pár Metal-specifikus funkciót, és megnézem azokat is.

  33. Avatar for Czo Czo says:

    Photosban pl a fullscreen kepnezo nem ment, illetvre a kep szerkeszto/editalo resz. Amit meg feltakoltal regebbi peldanyt, az meg nem fert hozza az iCloudhoz. Szoval, jo-jo, de nem jo. Ugyonugy mintha az iMovie is bugzott volna. Mapsnal nekem “szetesett kep” remlik. Az Xcode iOS Simualtora is tele volt mindenferfe grafikai glitchekkel. Na meg az is, hogy mas-mas dolog es mashogyan bugzik, light illetve dark modban.

    Nekem ez mar igy nem okes olyan gepre, amin amugy sincs metal. Ami miatt megerne felrakni az uj OS verziokat, azok nem mennek, ugy meg nincs ertelme az egesznek.

  34. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    OK, ezeket megnézem majd este.

  35. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    Photos: gond nélkül megy full screenben a képnézegetés, illetve a szerkesztéssel sincs gond.

    a Maps csak ennyit mutat:

    Numbers: nincs gond a grafikonokkal sem.

    minden app verziója a hivatalosan elérhető legfrissebb, bármi patchelés nélkül. iMovie és Xcode nincs most fent, de azt azért nem is várnám el ettől a géptől.

    nézzek még valamit? :slight_smile:

    Geekbench 6:

    ugyanez 10.13-mal (és Geekbench 5-tel):

  36. Nekem olyan kérdésem van, hogy kell-e attól tartanom, hogy egy nem támogatott gépre olyan macOS rendszert teszek fel, amibe ilyen szinten belenyúltak (OpenCore Legacy Patcher)?
    A 2013-as Mac gépemre feltoltam a BigSurt, ami egész jól pörög rajta.

    Amúgy ezzel a patcher megoldásal pontosan mibe nyúltak bele az eredeti MacOS rendszerbe? Használhatom ezeket a rendszereket biztonsággal?

    Válaszokat előre is köszönöm!

  37. Ha nagyon nagyon magas szintrol nezzuk, akkor a tamogatott hardverek listajaba nyulnak bele. Szoval lenyegeben elhitetik a telepitovel, hogy olyan vason fut amin futnia kell.

    Persze annak minden vonzataval es nyilvan lesznek olyan funkciok, amik nem fognak mukodni mert a hardver nem kepes ra.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for szakallasgy Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for kohary Avatar for kchris Avatar for solnay Avatar for Zotya71 Avatar for Krisszancs Avatar for Jadeye Avatar for gunar