fbpx Skip to content

Nemrég a jelenleg kapható legkisebb elektromos BMW, az iX1 járt nálunk. Kicsinek ennek ellenére nem nevezném, egy kényelmes és jól használható családi SUV. Csak egy hajszálnyival kisebb, mint az iX3, de számomra letisztultabb, modernebb és hatékonyabb.

Az autóval együtt a My BMW alkalmazás 3.7.0-s verzióját is teszteltük, aminek egyik újítása a töltési görbe kijelzése a töltési előzményekben. Egy pár szokásos lépés – mint a BMW ID-hoz való hozzákötés, aktiválás, a feltételek elfogadása, és a jármű elindítása – után a következő töltésnél már láthatjuk is a mérési adatokat. Nézzük meg, miért is hasznos ez nekünk.

A BMW iX1 xDrive30 töltési sebessége

A BMW iX1 esetén 130kW a legnagyobb csúcsteljesítmény, amivel tölteni lehet. De mit is jelent ez valójában?

A peak, azaz csúcs vagy névleges érték azt takarja, hogy ez a maximum, amire képes, de ez nem azt jelenti, hogy ezt a teljesítményt a teljes töltésidő alatt képes felvenni. Valamint ugyanez vonatkozik a töltő oszlopra is, ha ott a maximális csúcsteljesítmény mondjuk csak 50 kW (mondjuk egy MOL-nál), akkor egy 50 kW-os (mondjuk Ampera II) csúcsteljesítményű autóval biztos nem annyi lesz a töltés teljes ideje alatt.

Tehát ha 50 kWh energiát szeretnénk beletölteni abba a kocsiba, akkor az nem egy óra lesz, hanem több. A Shell kutakon vannak már 150 kW-os töltők, de mint majd láthatjuk az ábrákból, erre is érdemes még ráhagyni, ezért a tesztet egy IONITY 350 kW-os töltőnél végeztem, ami kellő tartalékkal rendelkezik, hogy már csak az autó legyen a szűk keresztmetszet.

Külső tényezők, hőmérséklet

Ami még számíthat a töltés sebességében, az a hőmérséklet. Szerencsére a BMW iX1-ben a menüben bekapcsolhatjuk télen az akkumulátor előmelegítését, illetve nyáron a hűtését, és ha a gyári navigációs alkalmazást használjuk a töltőpont megközelítésére, akkor az autó magától is felkészül a töltésre.

Az utolsó tényező, amit figyelembe kell vennünk, az az aktuális töltöttségi szintünk. Egy belsőégésű motorral rendelkező autó tankolásánál nincs ilyen, ott a kútoszlop ugyanazzal a sebességgel adagolja az üzemanyagot az utolsó cseppig, de itt az akkumulátor cellák töltésénél 80% fölött visszavesz a teljesítményből.

Három példa töltésre

Az első, fentebb látható ábrán 42kWh-t, az alább látható másodikon 20 kWh-t, a harmadikon pedig 18 kWh-t töltöttem bele.

Érdemes idő szempontjából is megnézni. Az elsőnél 22 perc alatt töltöttem, így az átlag egy perc alatt 1,9 kWh. A másodikon egy 22 kW-os AC-töltőn 61 percet töltöttem, tehát egy perc alatt 0,36 kWh volt az átlagos töltési sebességem. Végül egy sima fali aljzatnál 18 kWh-t töltöttem. Ez 483 perc (8 óra 3 perc) alatt csurgott be a kocsiba, ami átlagosan egy perc alatt 0,03 kWh-t jelent.

A gyorstöltő értéke

Jól érzékelhető a töltők közötti különbség. Hiába voltam csak 22 percet a villámtöltőnél, rengeteg energiát tudtam gyorsan a kocsiba tölteni 6%-ról 67%-ra, ami km-re átfordítva azt jelenti, hogy 20 km fennmaradó hatótáv körül álltam be, és 200 km-rel gurultam ki. Tehát átlagosan 8,18 km ment bele percenként. Az is látszik, hogy lépcsőzetesen indult és 10 percig tudott majdnem csúcsteljesítménnyel tölteni. Ez 114,24 kWh átlagos teljesítménynek felel meg. Tehát látható, hogy hiába 130 kWh-s a maximális töltési teljesítmény, az átlag mindig kevesebb lesz.

AC, otthoni töltés

A második ábrán az is látszik, hogy a nyilvános AC Mobility töltőn néha vannak szünetek a töltésben, ami számomra meglepő volt, de átlagosan 19 kWh-val töltött és itt általában nem kell tartani sem az autó, sem a töltő túlmelegedésétől.

Végül a harmadik ábrával összevetve az is látszik, hogy mennyivel jobb még egy “lassú” AC töltő oszlophoz is elmenni, ha számít az idő. Ha nem számít az idő, akkor pedig nagyon türelmesnek kell lennünk, mert így átlagosan 2,23 kWh-val tölt az autó. Tehát ahhoz, hogy ugyanannyi energiát betöltsünk, mint az első esetben (42 kWh), a második esetben 2 óra 13 percet kellett volna a töltőn tölteni, a harmadik esetben pedig 18 óra 50 percbe telt volna.

DC töltés és hasznos ábra

Eddig csak annyit láttunk az alkalmazásban, hogy hány százalékra van töltve az autó és tippel mellé egy megtehető kilométert. Most viszont láthatjuk a töltés után, hogy hogyan is érte el ezt az állapotot. Mutatja, hogy hol és milyen töltőnél töltöttünk, és időkeret nézetben látszik, mikor csatlakoztattuk, hány százalékkal és km-rel, mikor indult el a töltés, mikor lett leválasztva, és akkor hány százalékon és hány km-en állt. A töltési görbe nézeten pedig láthatjuk, hogy hány kWh került bele a kocsiba és hogy ez hogyan oszlik el időben és kWh-ban.

A negyedik ábrán egy 31 kWh-s töltés látható egy DC töltőn egy BMW i7-tel, ami 190 kW maximális teljesítménnyel tud tölteni, de itt nem lett előkészítve az akkumulátor, így lépcsőzetes indítás után hamar vissza kellett vegyen a töltő a töltésből és egyre lassabban adagolta csak az energiát a kocsinak. Az átlag ennek ellenére szép 2,58 kWh percenként, vagy ha órában számolunk, akkor 155 kWh óránkként.

Keresés és áttekintés

A töltési előzményeket áttekinthetjük egy listában, és ez elmentésre kerül a profilunk alá is, így bármikor visszanézhetjük ezeket az adatokat.

Belépő model

Most hogy a BMW i3-ból már nem gyártanak többet, így ez lett a legkisebb, teljesen elektromos BMW. A különbség az iX3-hoz képest szinte csak a hátsó lámpákban illetve az újfajta hűtőrácsban látható kívülről, viszont belülről sok kapcsoló lekerült. Én személy szerint jobban szeretem ezt. Ezek után meglepő, hogy míg az iX3 légellenállási együtthatója 0,29, addig az iX1-é 0,26, ez hosszú távon a fogyasztásban is ki fog türemkedni.

Előnyök

Szerintem mindent tud, amit a nagyok, Head-Up-Display (HUD), Adaptív tempomat, Level 2-es önvezetés. Említhetném még a láblendítéssel nyitható csomagtér ajtót, nyitható és panoráma üvegtetőt, elrejthető vonóhorgot, a DC 130 kW-os gyorstöltést, a 22kW-os AC töltést, vagy a nagy, 439 km-es hatótávot a bruttó 68 kWh-s akkumulátorral.

Extrák

Nagy, 10,7 colos érintőkijelző, vezeték nélküli CarPlay, Digital Key Plus kulcs, ami azt jelenti, hogy Apple Watch-csal vagy az iPhone-unkkal is nyithatjuk és indíthatjuk az autót. Ülésmasszírozás, állítható combtámasz, memóriás ülés, LED mátrix fényszóró, 490 literes csomagtartó, ami a hátsó üléssort lehajtva 1495 literesre növelhető. Vezeték nélküli mobiltöltő, távoli irányítási lehetőség mobillal, azaz például állófűtés… Tényleg nem tudok olyanra gondolni, ami hiányozna. Ami nekem nem hiányzik, az az iDrive tekerője vagy a hagyományos fizikai rádió gombok 1-10-ig, de szerintem ezek másnak sem hiányoznak.

Mibe kerül a töltés?

A töltéssel kapcsolatban volt elég szám odafent, nem szerettem volna az árat is odakeverni. Az első töltés 43,126 kWh-val az IONITY-n 12.076 Ft volt, azaz 280 Ft kWh-ként. A második 19,477 kWh-val 4,382 Ft volt, azaz 225 Ft kWh-ként. A harmadik otthoni árammal számolva nálam (egyedi mix) 37,79 Ft kWh-kénti árral 680 Ft lett a 18 kWh, a negyedik 31,033 kWh 8.689 Ft szintén IONITY.

Köszönjük a BMW-nek a tesztelés lehetőségét.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok