fbpx Skip to content

A watchOS 10 az eddigi legnagyobb frissítés az Apple Watch bemutatkozása óta. Új megjelenést biztosít szinte minden appnak, új navigációs módokat tesz lehetővé, és az új intelligens paklik segítségével bármely óraszámlapról a megfelelő információkat jeleníti meg a megfelelő időpontban.

Továbbfejlesztett funkciókat nyújt a bicikliedzésekhez és a túrázáshoz, a lelkiállapotról való elmélkedéssel új, mentális egészséggel kapcsolatos lehetőséget biztosít a Tudatosság appban, továbbá lehetővé teszi a nappali fényben töltött idő követését.

Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord őket: Hogyan telepíthető?

Olvasd végig a cikket, mielőtt kérdeznél, mert igyekeztünk az összes lehetséges kérdésre már előre megadni a választ!

Legyen neked is AppleCare+ biztosításod!

Régóta használjuk az AppleCare+ szolgáltatást, és már többször is cserélt így nekünk díjmentesen teljes készüléket az Apple, de ilyen volt például Admin kolléga sarkára ejtett laptopja is, ahol 270.000Ft lett volna a kijelző csere, amit az Apple ismét térítésmentesen javított.

További információkat itt találsz AppleCare+ biztosításról: AppleCare+: mostantól még többet ad a legjobb Apple biztosítás!

Nem volt rajta AppleCare+ és túl drága lenne megjavíttatni? Kereteztesd be!

Ha már csak porfogó az adott készüléked, adj neki új életet: kereteztesd be, és akaszd ki dekorációként a falra!

Minden, amit szeretsz. Mint eddig még sosem.

Az egyes appok átfogó újratervezése az egy pillantás alatt elérhető, még több információért. Fejlett mutatók, nézetek és élmények a biciklisek számára. Betekintés a mentális- és látás-egészségügyi állapotba. Ez a legnagyobb frissítés az Apple Watch bemutatása óta.

Élmény

Még hasznosabb, még erőteljesebb

Appok, amelyek egy sarkot sem hagynak érintetlenül.

Az appok, amiket szeretsz, teljesen új kinézettel

Szinte az összes appot újragondoltuk. Azok most már a teljes kijelzőt használják, hogy új helyeket adjanak a tartalomnak, és hogy sokkal többet láss és tudj megtenni egyszerre, mindezt gyorsabban, mint eddig bármikor.

Bemutatkozik az Intelligens pakli

Érd el a szükséges információkat pont akkor, amikor szükséged van rá, bármely számlapról. Egyszerűen csak forgasd el a Digitális Koronát, hogy megjelenjenek az Intelligens pakliban található widgetek.

Még gyorsabban elérhető a Vezérlőközpont

Nyisd meg a Vezérlőközpontot bármely appból, egyszerűen csak az oldalsó gomb megnyomásával.

Számlapok

Snoopy a csuklódon!

Snoopy és Woodstock reagál az időjárásra és edzésnél veled együtt mozognak.

Bemutatkozik a Paletta számlap

Lásd az időt gyönyörű színek skálájaként, amelyek folyamatosan változnak a nap során, három különálló, egymást átfedő réteg használatával.

Biciklizés

Érj el új mutatókat kompatibilis Bluetooth-kiegészítőkkel

Csatlakozz automatikusan Bluetooth-kiegészítőkhöz, és add hozzá a ritmust, sebességet és teljesítményt az edzésed nézetéhez.

Új Teljesítményzónák edzés nézet

Ha az Apple Watch teljesítménymérőt észlel, automatikusan megbecsüli a Funkcionális küszöbteljesítményt – ez a legmagasabb intenzitási szint, amelyet egy órán keresztül fenntarthatsz. Ez az információ lehetővé teszi a Teljesítményzónák számára, hogy megmutassa, melyik zónában tartózkodsz, és a teljesítmény javítása érdekében nyomon követheted, hogy mennyi időt töltesz az egyes zónákban.

A te biciklis mutatóid, iPhone-ra optimalizálva

Indítsd egy bicikliedzést az órádról, és az automatikusan megjelenik Élő Tevékenységként az iPhone-odon.

Koppints rá, és teljes kijelzős nézetté nyílik szét, könnyebbé téve az értékek biciklizés közbeni megtekintését.

Túrázás

Ezek egy része nem érhető el itthon, ezért az angol oldal képei láthatóak alább.

Új nézetek az Iránytű appban

Az Elevation Views használatával egy háromdimenziós nézetben láthatod, hogy merre jártál. A Cellular Connectivity Waypoints segítségével becsléseket kaphatsz arra vonatkozóan, hogy hol volt a legutóbb térerőd. És maradj kapcsolatban egy új útponttal, amely megmutatja, hogy hol tudsz segélyhívást indítani.

Túraútvonal információk

Keress és fedezz fel fontos részleteket a közeli túraútvonalak kapcsán, beleértve a nevüket, a hosszukat, a bejárásukhoz szükséges időt, a szintemelkedést, nehézséget, fotókat és egyebeket.

Topográfiai térképek

Fedezz fel hihetetlen részletességgel hegyeket, völgyeket, tavakat és folyókat, beleértve a túraútvonalakat, szintjelzéseket és látnivalókat.

Magassági riasztások

Kapj értesítést, amikor átléptél egy adott magassági küszöbértéket.

Mentális egészség

Érzelmi tudatosság

Gondolkodj el a lelkiállapotodon, hogy erősítsd a rugalmasságodat és javítsd az általános jóllétedet.

Rögzítsd a lelkiállapotodat

Görgess végig a lenyűgöző látványelemeken, amelyek segítenek kiválasztani, hogy hogyan érzed magad, és rögzítsd a pillanatnyi érzéseidet és a napi hangulatodat. Maradj következetes a rögzítésben az értesítéseknek és a számlap komplikációinak köszönhetően.

Betekintés a mentális egészségedbe

Az iPhone-on vagy az iPaden az Egészség appban láthatod, hogy a lelkiállapotod milyen életmódbeli tényezőkkel lehet összefüggésben – például a napfényben eltöltött idő, az alvás, a mozgás és a tudatossági percek.

Adatvédelemre építve

A mentális egészséged adatai a készülékeden maradnak, és titkosításra kerül, amikor az Apple Watch-od jelkóddal van zárolva. És ezek az adatok sosem kerülnek megosztásra az engedélyed nélkül.

Látási egészség

Csökkentsd a rövidlátás kockázatát

Egy hasznos eszköz, ami új megvilágításba helyezi a rövidlátást.

Lásd a napfényben eltöltött időt

A rövidlátás általában gyermekkorban kezdődik. De ami segíthet csökkenteni a kockázatát, az az, ha a gyermeked minél több időt tölt a szabadban. Az Apple Watch környezeti fényérzékelője most már képes mérni a napfényben töltött időt – ehhez Apple Watch SE (2. generációs), Apple Watch Series 6 és újabb, és Apple Watch Ultra szükséges. A Családi beállítással a szülők figyelemmel kísérhetik ezt az időt akkor is, ha a gyereknek nincs iPhone-ja.

Apple Fitness+

Mivel az Apple Fitness+ továbbra sem érhető el itthon, ezért az Apple ezt sem tünteti fel a watchOS 10 magyar aloldalán, így alább ez is az angol oldal képével szerepel.

Maradj következetes az Egyéni edzéstervek segítségével

Válaszd ki a személyes edzési beállításaidat, beleértve a napokat, az edzések hosszát és típusát, az edzőket, és a zenét, hogy ezekből létrehozhasd a saját egyéni edzéstervedet, ami segít, hogy a jó úton maradj.

Paklik

Pakolj egymás után több edzést és meditációt, hogy gyorsan és zökkenőmentesen léphess a következő tevékenységedre.

És ez még nem minden

Edzés API-k. Az Apple Watch Ultra és a Series 8 erőteljes érzékelői képesek érzékelni a gyors változásokat a mozgás irányában és sebességében, ezzel lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy új élményeket teremtsenek az olyan sportok számára, mint a golf vagy a tenisz. Az olyan népszerű edzési platformok, mint például a TrainingPeaks már képesek importálni az ütemezett edzéseidet közvetlenül az Edzés appba.

Vállalatok. Az Apple Watch a vállalati ügyfelek számára olyan funkciókat kínál, amelyek növelik a termelékenységet, mint például a kihangosítás vagy a lehetőség az értesítések útközbeni megválaszolására. A watchOS 10 lehetővé teszi a mobileszköz-kezelés (MDM) használatát, a VPN-ek beállítását, és a belső használatú appok telepítését, így az Apple Watch tovább erősítheti a munkatársak jólétét, termelékenységét és biztonsági felügyeletét.

Offline térképek. Az iOS 17-ben már letölthetsz térképeket az iPhone-odon, és azokat offline, tehát internetkapcsolat nélkül is használhatod. A letöltött térképek az Apple Watch-on is használhatóak navigáláshoz, és részletes helyszínkártyákat is megtekinthetsz, ha az iPhone-od be van kapcsolva, és az Apple Watch hatósugarában van.

NameDrop. Oszd meg könnyedén a névjegyedet egy új barátoddal. Csak koppints rá a Saját kártya komplikációra, majd érintsétek össze a két óra kijelzőjét.

Videóüzenetek lejátszása és csoportos hívások. Ha valaki egy rögzített videóüzenetet hagy neked FaceTime-on keresztül, azt magán az Apple Watch-on is megnézheted. És már a csoportos FaceTime hanghívások is támogatottak.

Gyógyszerbevételi emlékeztetők ismétlése. Ha nem sikerül az adott gyógyszert, vitamint, vagy táplálékkiegészítőt a megszokott időben bevenni és naplózni, kérhetsz ismételt emlékeztetőt, hogy később mindenképpen megtedd. És ezeket az emlékeztetőket beállíthatod kritikusként is.

Kompatibilitás

A watchOS 10 a Series 4 és újabb modellekre érhető el, ez tehát nem változott a watchOS 9 óta – és mellé az iPhone-on is legalább iOS 17-nek kell lennie, ez pedig az iPhone XS, iPhone XR és újabb modelleket jelenti:

Telepítés

A frissítés az iPhone-on a Watch appon belül az Általános / Szoftverfrissítés menüpontban érhető el, vagy akár magán az órán is, a Beállítások appban ugyanúgy az Általános / Szoftverfrissítés menüpontban, tehát OTA frissítésként.

Ha nem jelenik meg a frissítés, akkor várjunk, vagy próbálkozzunk újra. Ha van béta profil az óránkon, akkor adott esetben az is közbeszólhat, így érdemes azt ilyenkor letörölni.

A hivatalosan megjelent watchOS 10 buildszáma 21R355 | 21R356, ami megegyezik az RC buildjével, így akinek már az RC verzió van fent, annak nem jelenik meg majd OTA a frissítés.

Ha nincs iOS 17-re képes készülékünk, frissíthető az óra a watchOS 10-re?

Gyakorlatilag nem. Amennyiben nem rendelkezünk legalább iPhone XS-sel vagy iPhone XR-rel, de maga az óránk egyébként frissíthető lenne a watchOS 10-re, az iPhone eleve fel sem fogja ajánlani nekünk a frissítést, mert a watchOS 10 használatához iOS 17-et futtató iPhone szükséges.

Attól is óva intenénk mindenkit, hogy például egy ismerőse iOS 17-es telefonjával párosítsa az óráját, majd úgy frissítse watchOS 10-re, ebben az esetben ugyanis a frissítés után az óra nem lesz párosítható a saját, nem iOS 17-et futtató iPhone-jával.

Ha már bárki is elkövette volna ezt a hibát, akkor az új iPhone vásárlásán kívül a másik lehetőség az, hogy egy hivatalos szervizpartnerhez fordul, és kéri az Apple-t, hogy iOS 17-re képes készüléke hiányában tegyék vissza az órájára a készüléke iOS-verziójával kompatibilis watchOS-verziót. Ez több napot is igénybe fog venni, mert a hazai szervizpartnereknek külföldre kell kiküldeniük ehhez az érintett órát.

Lehetséges hibák

Ha esetleg azt tapasztalnánk, hogy a frissítési folyamat megszakadt, akkor várjunk, ha pedig az óra már a piros felkiáltójelet mutatja, akkor az ebben a támogatási dokumentumban található lehetőségeket lehet megpróbálni az óra szervizbe vitele előtt:

Mint minden frissítés után, itt is elképzelhető, hogy lesznek hibák. Így amennyiben gyorsabb merülést, vagy furcsa dolgokat produkál az Apple Watch, érdemes visszaállítani és újra beállítani.

Kérdésem van!

Ha kérdésed merül fel, érdemes elsőként a Gyakran Ismételt Kérdések cikkünket végiglapozni: Gyakran Ismételt Kérdések

Linkgyűjtemény

A watchOS 10-ről szóló összes cikkünk megtalálható a watchOS 10 címke alatt.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!