fbpx Skip to content

Az Apple még a watchOS 9.1-ben hozta el a lehetőséget arra, hogy az Apple Watch képes legyen a roamingra, viszont ezt a szolgáltatónknak is támogatnia kell. Ameddig ez nincs így, addig hiába van eSIM az óránkon, az nem fogja tudni használni a mobilhálózatot külföldön.

Magyarországon jelenleg csak Telekom előfizetőként tehetünk eSIM-et az órára – és a watchOS 9.4-től kezdődően pedig már a roaming is elérhető számunkra! A telefonnal szemben ugyanakkor ettől függetlenül is azért korlátozásokkal kell számolnunk. Nézzük, mit kell tudni erről!

Előzetes feltételek

A roaming az alábbi szoftververziókkal és modellekkel érhető el:

  • iPhone esetén iOS 16.4, Apple Watch esetén watchOS 9.4-es vagy újabb verziókkal,
  • Apple Watch Series 5 / Apple Watch SE / Apple Watch Ultra vagy újabb, mobilhálózatos modellekkel.

Az Apple Watch hanghívás és roaming működéséhez az előfizetésünkön és az óránkon is be kell kapcsolni a díjmentesen elérhető, internet-alapú hanghívást, vagyis a VoLTE és VoWiFi szolgáltatást.

Az előfizetésünkön a szolgáltatás aktiválása fokozatosan és automatikusan történik, de személyesen is kezdeményezhetjük Telekom üzletekben vagy telefonos ügyfélszolgálaton, illetve díjmentes SMS-ben a 1414-es telefonszámra küldött üzenettel:

  • VoLTE esetén a “+4GHANG” vagy a “+VOLTE” üzenetet szükséges elküldeni,
  • VoWiFi esetén pedig a “+WIFIHANG” vagy a “+VOWIFI” üzenetek valamelyikét.

Ha külföldi óránk van

Amennyiben az óránkat nem Magyarországon vásároltuk, de egyébként EU-s régióba tartozik, akkor nincs semmi külön teendőnk, gond nélkül rá tudjuk tenni a Telekom eSIM-jét.

Ha viszont EU-n kívüli régióból származik, mert például amerikai tartózkodásunk során vásároltuk, akkor egy kicsit komplikáltabb a helyzet, de még ez is megoldható: Így aktiválható magyar szolgáltatós eSIM nem EU régiós Apple Watch-ra.

Mindenképpen kiemelnénk azt, hogy az Apple Watch esetén nem létezik olyan modell, amelyik a világon elérhető, összes mobilhálózati sávot támogatná, így adott esetben elképzelhető, hogy nem lesz vele lefedettségünk.

A külföldi beszerzéssel kapcsolatos részletekről itt írtunk: Gyakori kérdések: LTE-s Apple Watch vásárlása külföldről.

A roaming engedélyezése

A roaming bekapcsolásához nyissuk meg a Beállítások menüt az Apple Watch-on, és válasszuk a Mobilhálózat, majd az Adatroaming lehetőséget:

Hol használható a roaming?

Magyar Telekom előfizetés esetén a szolgáltató tájékoztatása alapján jelenleg csak az alábbi külföldi országokban működik az Apple Watch esetén a roaming:

  • Szlovákia – a Slovak Telekom hálózatán
  • Ausztria – a Magenta hálózatán
  • Lettország – a Latvijas Mobilais Telefons (LMT) hálózatán
  • Finnország – az Elisa hálózatán
  • Tajvan – a Taiwan Mobile hálózatán és a Far EasTone hálózatán
  • Lengyelország – a T-Mobile Polska hálózatán
  • Németország – a Telekom Deutschland hálózatán
  • Görögország – a COSMOTE hálózatán
  • Csehország – a T-Mobil CZ hálózatán

Mikor csatlakozik az Apple Watch a mobilhálózatra?

Fontos kiemelni, hogy még bekapcsolt mobilszolgáltatás és roaming mellett is csak akkor csatlakozik az óra egy mobilhálózatra, ha sem a vele párosított iPhone-t nem éri el Bluetooth-on keresztül, sem pedig ismert Wi-Fi-hálózat nem érhető el.

Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen: Gyakori kérdések: mikor csatlakozik az Apple Watch a mobilhálózatra?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok