fbpx Skip to content

Sokan belefutnak abba, hogy amikor aktiválják a mobilszolgáltatást az LTE-képes Apple Watch-ukon, meglepődnek azon, hogy a térerő jelzése nem jelenik meg, sem nem tűnik úgy, hogy az óra csatlakozna a mobilhálózatra.

Ez teljességgel normális, mert az Apple úgy oldotta meg az óra működését, hogy az mindig az éppen elérhető, leginkább energiatakarékos kapcsolatot használja. Lássuk tehát, hogy mitől függ, hogy kapcsolódik-e az óra a mobilhálózatra, vagy sem!

A Bluetooth az alapértelmezett

Amennyiben nálunk van az iPhone-unk, akkor az óra a Bluetooth LE-t használja az összes kapcsolatához, tehát az iPhone szolgálja ki az órát teljes mértékben. Ilyenkor az óra sem a mobilhálózatra, sem az otthoni Wi-Fi-hálózatunkra nem csatlakozik, hanem közvetlenül az iPhone-unkhoz. Ezt az óra Vezérlőközpontjában a bal felső sarokban megjelenő zöld telefon ikon is jelzi:

Az Apple Watch Vezérlőközpontja, aktív Bluetooth kapcsolat esetén

Amennyiben egyáltalán nincs semmilyen kapcsolat az óra és a telefon között, akkor ez az ikon egy piros áthúzott telefonra vált át:

Az Apple Watch Vezérlőközpontja, ha nincs kapcsolat az iPhone-nal

A Wi-Fi a másodlagos csatorna

Amennyiben a Bluetooth nem érhető el, mert azt mondjuk bármi okból kikapcsoltuk a készülékünkön, vagy egyszerűen túl messze van tőlünk az iPhone-unk, viszont van elérhető, a telefon és az óra által is ismert Wi-Fi-hálózat, akkor az óra arra fog csatlakozni. Ilyenkor az óra Vezérlőközpontja a Wi-Fi ikont és a hálózat nevét írja a legfelső sorban:

Az Apple Watch Vezérlőközpontja, aktív Wi-Fi kapcsolat esetén

Ha minden kötél (kapcsolat) szakad: LTE

Amennyiben sem a Bluetooth, sem a Wi-Fi nem érhető el, az óra csak akkor csatlakozik a mobilhálózatra. Ekkor az óra Vezérlőközpontjában legfelül a térerő mértékét jelző pöttyök láthatóak:

Az Apple Watch Vezérlőközpontja, aktív LTE mobilhálózati kapcsolat esetén

Mivel az LTE a leginkább akkumulátor-igényes hálózati kapcsolat a Bluetooth-szal és a Wi-Fi-vel szemben, ezért az óra amennyire csak lehet, minimalizálja a mobilhálózat használatát – amire egyébként eleve nincs is olyankor szüksége, ha velünk van az iPhone-unk, vagy pedig van elérhető, ismert Wi-Fi-hálózat.

A mobilhálózati kapcsolatra értelemszerűen csak a Cellular típusú órák képesek, és a használathoz hazánkban a Telekom esetén MultiSIM előfizetés szükséges, amit eSIM-ként tudunk az órára rátenni. A többi magyarországi szolgáltató esetén ez jelenleg nem érhető el.

Legutóbbi frissítés: 2020.04.30.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok