Így aktiválható magyar szolgáltatós eSIM nem EU régiós Apple Watch-ra

Külföldön sokszor olcsóbb lehet egy Apple terméket megvásárolni, mint itthon. Persze ez nem minden esetben igaz, de ha már külföldön járunk, akkor lehet érdemes körbenézni az Apple Store-okban és vásárolni egy-egy terméket, vagy legalább megnézni az árakat.

Apple Watch USA COVER

A kérdés persze mindig az, hogy hazánkban ki tudjuk-e 100%-ban használni az adott Apple terméknek a szolgáltatásait. Az Apple Watch esetén hivatalosan a tengeren túli órákon nem tudjuk használni a 4G-t, tehát ugyan az óra használható, de mobilinternet nem lehet rajta. Ezt a rendszer ki is írja – lásd alább. Ez nyilván országonként eltérhet, de most vegyük alapul egy, az USA-ból származó Apple Watch Ultrát. Hogyan tudtuk mégis aktiválni rajta a 4G-t?

A régió kapcsán az Apple felosztása és modellszámai számítanak, nem pedig a tényleges országhatárok. Az Apple felosztását itt lehet megtalálni, gyakoratilag három régió van – Észak-Amerika, világ, Kína: Apple Watch GPS + Cellular – Maradj elérhető a telefonod nélkül is.

Normál esetben a bal oldali képen látható problémával találkozunk, tehát az Apple szoftvere nem engedélyezi az USA-ból származó Apple Watch Ultra számára a hazai szolgáltató, a Telekom 4G hálózatának használatát, így az eSIM-je sem tehető az órára. A második képen viszont a már aktivált hálózatot láthatjuk. Egy, a közösségi oldalunkon hozzászóló mutatta meg nekünk, hogy mégis hogyan lehetséges ez, amit persze mi is kipróbáltunk.

Lényegében megkerüljük az Apple szoftveres korlátozását és a szolgáltatón keresztül aktiváljuk be az eSIM-et az órára. Ehhez az EID-re van szükségünk. Az EID az adott eszközhöz tartozó, egyedi azonosító, amit a Watch alkalmazáson belül az Általános / Névjegy alatt találunk meg.

Ha ez megvan, akkor bemegyünk egy Telekom üzletbe, mivel egyelőre csak ők támogatják jelenleg az Apple Watch-ot hazánkban, és megkérjük a munkatársukat, hogy a MultiSIM szolgáltatásunkból 1db MultiSIM-et aktiváljon rá egy specifikus EID-re, amit ugye mi adunk meg. Ezután az óra automatikusan megkapja az eSIM-et, és csatlakozik a hálózatra.

Ehhez persze 15-20 perc átfutás szükséges, tehát ne lepődjünk meg, hogy ha azonnal nincs ott az órán az előfizetés, idővel megjelenik, maximum érdemes újraindítani az órát. Nagyjából ennyi a teendőnk, nyilván ha bármikor újra szeretnénk rajta aktiválni egy másik eSIM-et, mert újat igényeltünk, akkor ugyanúgy be kell menni az adott szolgáltatóhoz.

Mikor csatlakozik az óra a mobilhálózatra?

Ne lepődjünk meg, ha az óra nem csatlakozik rögtön a mobilhálózatra, és így nem jelzi ki az aktív mobilhálózati kapcsolatot és térerőt. Az ugyanis a legvégső kapcsolati forma, amikor sem az órával párosított iPhone-unk nem érhető el az óra számára Bluetooth-on, sem pedig ismert Wi-Fi-hálózat nincs, amire az óra csatlakozhatna.

Erről bővebben: Gyakori kérdések: mikor csatlakozik az Apple Watch a mobilhálózatra?

A külföldi órák emellett nem támogatják maradéktalanul az összes, itthon 4G-re használt sávot, így elképzelhető, hogy noha a fenti lépésekkel hozzá tudtuk adni az órához az eSIM-et, egyes esetekben lehet, hogy az ettől függetlenül sem fog tudni csatlakozni a hálózatra:

Noha a 3-as és 7-es sávot jó pár éve már az amerikai kontinens modelljei is tudják, de a 20-ast nem, itthon pedig elsősorban az van használatban, de ez persze szolgáltatótól és helyszíntől is függ (és egyébként ugyanez a helyzet a 8-as és 28-as sávok esetén is).

Erről bővebben: Gyakori kérdések: LTE-s Apple Watch vásárlása külföldről.

Külön köszönjük a tippet a byron-nak a közösségi oldalunkon és az iSamurai szerviz és adás-vételnek, hogy kölcsön kaptunk egy, az USA-ból származó órát.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. kchris says:

  … és pont ezért nem ér kb semmit, fából vaskarika a tengerentúli eszközök tudása mert PONT azokat a sávokat nem támogatják amik itthon nemhogy alapból többet használtak, de pont ezeknek a legjobb a terjedése, beltéren és vidéken ha van is 2GHzes tartományban jel, a város-faluközpont körül kb 2-4kmes sugarú körben lesz vétel:
  Amit tud az óra: 2.1 / 2.5 GHz, amit nem tud: 700 / 800 / 900 MHz.
  Főleg problémás a dolog, hogy az órának ráadásul a méretéből fakadóan nem lehet valami jó a vételi érzékenysége úgyhogy én nem javaslom azt hogy bármilyen mértékben is a cellular tudásra számítson valaki tengerentúli eszköznél. Azért az Applenél sem teljesen hülyék dolgoznak, nem csak a vásárlókkal-felhasználókkal való kibabrálás motiválta őket amikor tiltják az eSIM aktiválást.

 2. Czo says:

  Nem az Apple tiltja az aktivalast.

 3. Mi a helyzet a watch roaminggal? Van hír róla mikor megy majd? Talán decemberről volt szó?

 4. Jadeye says:

  szolgáltatótól függ, hogy mikor támogatják a roamingot.

 5. De eddig ha akarták volna sem tudták volna mert az óra nem tudta. Most meg a szolgáltatótol függ. Közben meg a Telekom a multisim -en nem tiltja a roamingot.

 6. Ezt az apple watch roamingot nem ertem, akinek van watch 8 vagy 7, annak mukodik a multisim kulfoldon?! Valos tapasztalat kene

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!