fbpx Skip to content

Próbáltuk már itt a Szifon.com-on is összerakni, hogy mit is jelent a Matter és a Thread, miért fogott össze az Apple, az Amazon, és a Google, valamint a nagyobb tech cégek, hogy egy teljesen új ökoszisztémát rakjanak össze.

Ha egy mondatban kellene megfogalmazni: a Matter lényege, hogy minden kommunikáljon mindennel és ehhez csupán egy szoftverfrissítésre van szükségünk, a Thread pedig egy teljesen új, chip-alapú kommunikáció, mely a régebbi generációs Z-Wave, Zigbee és egyéb okosotthon platformokból épít egy sokkal jobb, IP-alapút. Nézzük meg, miért érdemes már most olyan eszközökbe invesztálni, amik a fentieket támogatják vagy támogatni fogják.

Először a Matterrel fogunk találkozni, pontosabban már itt van az életünkben, mert a legújabb Apple eszközök is támogatják ezt a fajta kommunikációt. A Matterről rengeteg pozitív dolgot elmondunk a podcastben, így mindenképp érdemes meghallgatni, mert “konyhanyelven” beszélünk ezekről a szabványokról. A Matter már el is érkezett a Te otthonodba is az Apple HomePodján és az új Apple TV-n keresztül, valamint rengeteg kiegészítő, köztük az Aqara okosotthon termékei is támogatják már.

(Az új 16.1-es szoftverrel lesz Matter kompatibilis a HomePodod és Apple TV-d)

Az OkosOtthon Labor Podcast második felében pedig a Threadről beszélünk, amely egy teljesen új szabvány, amihez új chip is szükséges, mert egy újfajta, jobb rádiós kommunikációról beszélünk. Mindkettő rendkívül fontos, mert a Thread segítségével ezek az eszközök gyorsabban és jobban fognak egymással és egymáson keresztül beszélgetni, valamint az IP miatt lokálisan is működnek, tehát nem függünk sem a felhőtől, sem egy központtól. Ezekről részletesen és a konyhanyelv mellett szaknyelven is beszél Zsák Péter, az OkosotthonGuru. Peti végigvezet minket mindkét platformon úgy, hogy megértsük, miért is fontosak ezek az eszközök. Mi, a Három Geri pedig kérdezünk tőle.

Nevében az íze, szokták volt mondani. Jelen esetben a címben minden benne van, illetve majdnem. Köszönhetően a témával kapcsolatos aktualitásoknak, van miről beszélni, főleg hogy Zsák Peti és Szifon Geri is a stúdiónk vendége. Így keveredhetett adatátviteli protokollok és szabványok közé egy minivita az utángyártott kontra gyári Apple Watch szíjakról.

Ahogy a leírásban is szerepel, a podcast elején az új generációs Apple Watch szíjakról beszéltünk, amiről ebben a cikkben írtam korábban, valamint a MATE Bike-ról is volt szó, amiről pedig itt írtam. Amennyiben Matter-kompatibilis terméket keresel, válaszd az Aqara termékcsaládot. Ideális karácsonyi ajándék is lehet.

Hallgasd meg a korábbi podcast részt is, aminek a címe: OkosOtthon Labor Podcast – avagy merre indulj el kezdőként az okosotthonok világában.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok