fbpx Skip to content

Az Aqara múlt héten csütörtökön bejelentette, hogy több mint 160 termékük fog firmware frissítést kapni 10 termékkategóriában, hogy támogassa az új Matter szabványt.

Ez kiváló hír azok számára, akik szeretnének egy még jobban integrált okosotthont kialakítani és nem csak egy platform mellett tették le voksukat. Nézzük meg részletesebben, hogy miről van szó!

Ha esetleg nincs meg, hogy mi lenne a Matter, tavaly összefoglaltuk ebben a cikkben: Matter: összefogás az Apple, Amazon és Google közt a jobb okosotthonokért.

Röviden arról van szó, hogy az Apple, az Amazon, a Google és a Samsung úgy döntött, hogy mindenkinek egyszerűbb lesz az élete, ha létezni fog egy általuk közösen támogatott okosotthon szabvány és nem különálló protokollokkal kommunikálnak az eszközök.

Mi az a Matter?

Aki döntött már úgy, hogy a lakását megpróbálja okos eszközökkel felszerelni, akár csak a legalapvetőbb szinten, például a világítás modernizálásával, szinte biztos, hogy belefutott kompatibilitási gondokba, például hogy az adott eszköz csak egy platformon kommunikál, erről egyébként a Homey cikkünkben már írtunk részletesebben. Legfeljebb alapos utánajárásnak köszönhetően lehet gondtalanul építgetni az okosotthon rendszereket, de azt akkor is látni fogja a felhasználó, hogy sok lemondással jár egy teljes hálózat összehangolása.

A Matter 1.0 kombinálja a Wi-Fi-t, a Bluetooth-t a Low-Energy kiterjesztéssel együtt, valamint a Thread okosotthonokhoz tervezett hálózati eljárásait. Ezzel összességében egy olyan rendszert alkot, amiben megoldható a gyors összeköttetés nagyon alacsony fogyasztás mellett. A hálózatok képesek lesznek önmagukat gyógyítani úgy, hogy több kapcsolódási pontot is kiépíthetnek majd, ezáltal nem csak egy központhoz, hanem akár a közelebb lévő többi készülékhez, egymáshoz is csatlakozhatnak az egyes kiegészítők, így megbízhatóbb lehet az okosotthonunk működése.

A Matter célja, hogy teljesen új szintre emelje a különböző gyártók okosotthon-eszközeinek átjárhatóságát azáltal, hogy először teszi lehetővé azok együttes használatát. Az Eve termékei például, amelyeket korábban csak a HomeKithez terveztek, most már gond nélkül használhatók Androiddal és Samsung SmartThings-szel is. A szabványt fokozatosan vezetik be a különböző termékkategóriák esetében, legyenek azok lámpák, konnektorok, ajtózárak, termosztátok, redőnyök, érzékelők, például mozgás- és füstérzékelők, garázskapu-vezérlők, routerek és hozzáférési pontok, valamint televíziók és stream-eszközök.

AQARA

Az Aqara eszközök közül az Aqara Hub M2 kapja meg először a frissítést idén decemberben, ami lehetővé fogja tenni az Aqara Zigbee eszközök Matter kompatibilitását, amik egyébként HomeKit-kompatibilisek! Az elkövetkezendő hónapokban hasonló frissítés fog érkezni a Hub M1S első és második generációs változatához, a Hub E1-hez, a G3 kamera és központi egység csomaghoz és a Camera Hub G2H Pro-hoz is.

Ezekkel a frissítésekkel máris több mint 40 Aqara Zigbee eszköz kerül be a Matter ökoszisztémába.

  • Ajtó- és ablakérzékelő
  • Hő- és páratartalom-érzékelő
  • Mozgásérzékelő
  • Rezgésérzékelő
  • Okos villanykapcsolók
  • Okos konnektorok – fogyasztásméréssel!
  • TVOC légminőség monitor (VOC)

Nézd meg az összes, Matter kompatibilis terméket az okosotthon webshopunkban!

A meglévő eszközök Matter támogatása mellett az Aqara Thread támogatáson is dolgozik, ami a következő generációs Matter kompatibilitást teszi majd lehetővé. Ráadásul készül náluk egy Aqara Hub M3 is, ami az Aqara Zigbee eszközök Matter támogatása mellett Thread központként is működik majd, így mindkét protokoll támogatására képes eszközök összehangolásához is tökéletes lesz.

A MacRumors információi szerint az Aqara Home alkalmazása is ki lesz nyitva, így más gyártók Matter-kompatibilis termékeinek irányítására is képes lesz. Egy biztos, minél több Matter-kompatibilis eszköz kerül a piacra, annál jobb lesz a szabvány.

+1 Meross HomeKit-képes termékcsalád

Az Aqara mellett előszeretettel használjuk a Meross HomeKit-képes termékcsaládját, mert hivatalos HomeKit-támogatással rendelkeznek, így az eszközök megbízhatóan és gyorsan működnek. Korábban már írtunk a Meross okos LED-szalagjairól, én pedig most megelégedve használom a radiátor szelepeit és okos konnektorait a fűtés optimalizálására, összeköttetésben a HomeKiten keresztül az Aqara érzékelőkkel.

A Meross termosztátszeleppel bármilyen modernebb “buta” radiátort okossá varázsolhatsz. Takaríts meg fűtési költségeket az intelligens fűtési ütemezéssel. Soha ne aggódj amiatt, hogy hideg lakásba érkezel haza. Nyitott ablak érzékelő funkció. Automatikusan leállítja a fűtést, amikor nyitott ablakot érzékel. Spórolj a fűtésszámládon ennek az okos kiegészítőnek a segítségével. A Meross termékét a HomeKit-kompatibilitás teszi teljessé!

Ezen kívül érdemes használni az okos konnektorukat, mellyel különböző fűtőtesteket, vagy akár a karácsonyfát is irányíthatjuk, akár távolról is. A HomeKit segítségével automatizálásokat is beállíthatunk attól függően, hogy mire van szükségünk. A Meross okos konnektor ide kattintva vásárolható meg.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok