fbpx Skip to content

Okosotthon fejlesztésekben vagyok nagy erőkkel, hiszen ezekkel az eszközökkel rengeteg dolgot kényelmesebbé, praktikusabbá, biztonságosabbá vagy csak menőbbé lehet tenni a lakásban. Az ilyen projektek szerintem legelső eleme mindig az okosvilágítás szokott lenni, aminek az első szintje az izzók lecserélése, majd pedig a kapcsolók vagy relék beiktatása következik.

Az alapvilágítások “felokosítása” után jöhetnek a díszvilágítások, amiknek az egyik legjobb és legegyszerűbb formája a LED-szalagok, hiszen ezeket könnyen, sok helyre el lehet helyezni, megtöltik élettel, színekkel a szobát és könnyen méretre szabhatóak. Az utóbbi hetekben kétféle Meross LED-szalaggal dobtam fel a lakásom hangulatát.

A Meross márkát szerintem kevés okosotthon felhasználónak kell bemutatni, hiszen itt a Szifon.com-on is számos terméküket teszteltük már, és a széles termékpalettájukat kedvező áron kínálják. Ezeknek az eszközöknek a nagy része központi egység nélkül, Wi-Fi-n keresztül (2,4GHz, nem ZigBee) kommunikálnak, így tényleg akár egy-egy kiegészítővel is elkezdhetjük az okosotthon kiépítését. Aki viszont nagyobban és rendszerben gondolkozik, annak is jó választás lehet a Meross, ugyanis HomeKit-kompatibilis szinte az összes termékük, ezért könnyen tudjuk integrálni az Apple rendszerébe és ezáltal különböző, más gyártó által készített eszközökkel együtt automatizálni is tudjuk őket.

Amikor LED-szalagot néz az ember, akkor meg kell hozni néhány alapvető döntést. Először is fontos meghatározni, hogy hova szeretnénk tenni, milyen hosszúra van szükségünk, kell-e, hogy cseppálló szilikon borítású (vizes helyiség, kültér) legyen, illetve hogy egyszínű vagy változtatható színű legyen-e. A szín az egyik legfontosabb kérdés szerintem, hiszen míg egy mellékhelyiségben elegendő, sőt, javasolt csak egy egyszerű fehér színű szalag, addig bárhová máshova, ahova inkább hangulat világítás miatt helyezzük el, oda már a színes változatot érdemes választani. Ebből az utóbbiból is kétféle változat érhető el általában, az egyik az RGB, a másik az RGB+W. A kettő között a nagy különbség, hogy noha mindkettő színes és a vörös-zöld-kék színek keverésével hozza létre az összes többi árnyalatot, azonban aki a LED-technológiában jártas azt tudhatja, hogy a valódi fehéret külön LED-ekkel lehet csak megjeleníteni, vagy pedig el kell fogadni a kissé kékes árnyalatot a sima RGB-szalagoknál.

A Meross két féle LED-szalagot kínál, van egy 2×5 méteres, szilikon borítású RGB változat és egy 5 méteres, sima borítású RGB+W verzió. Jól látszik, hogy a két szalag közt alapvető különbségek vannak, ami miatt más-más felhasználási területre lehetnek jók, de üzembe helyezésük és használatuk ugyanolyan egyszerű. A 2×5 méteresnél két irányba is elvezethetjük a szalagokat, ugyanis két kiállása van vezerlőjének, a másiknál változatnál nyilván csak egy ilyen van. Mindkettőt a hátulján található ragasztó szalaggal rögzíthetjük pormentes száraz felületekre, de fontos figyelni arra, hogy derékszögben ne törjük meg őket, mert akkor ott megszakadhat az áramkör és nem fog tovább világítani. A méretre szabhatóságot kis olló szimbólumok jelzik és ezek mentén nyugodtan elvághatóak, ha rövidebbre lenne szükség.

Az üzembe helyezéshez le kell tölteni a Meross appot, ami végigvezet a párosítás folyamatán és még a HomeKit-kód beolvasását is elvégezhetjük itt, ami egyébként a vezérlő dobozra van ragasztva. Ezek után használhatjuk a gyári alkalmazásban vagy az Otthon appban is a szalagokat, de azt látni kell, hogy a gyári Meross appban több funkciót érünk el (szín váltó és pulzáló effektek), némileg könnyebb a szín állítás is, az Otthon appban pedig integrálhatjuk különböző automatizálási folyamatokba őket más márkájú, de szintén HomeKit-kompatibilis eszközökkel, szóval mindenki el tudja dönteni, hol szeretni ezeket a LED-szalagokat vezérelni.

Nálam például minden fényforrásra be van az állítva, hogy ha elmegyek otthonról, akkor lekapcsoljanak, de például az Aqara mozgás- vagy ajtónyitás-érzékelőjével azt is megadhatjuk, hogy mozgásra vagy ajtónyitásra is felkapcsoljanak ezek a fények, szóval simán megoldható például az, hogy éjjel a WC-hez egy halvány folyosó világításunk legyen, ami fel- és lekapcsol automatikusan, ha épp a trón felé tartunk. Fontos megjegyezni, hogy a két alkalmazás együttes használata nincs kizárva, én is mikor valami extrábbat szeretnék, mint hogy csak világít, akkor elindítom a Meross alkalmazását, különben pedig az Otthon appot használom vagy hát éppenséggel Sirit szólítom. Azonban nem csak az Apple személyi asszisztensével lehet hangutasítást küldeni a szalagoknak, hanem Alexán vagy Google Assitanton és Smart Things-en keresztül is, kinek mi van otthon.

Szerintem a Meross mindkét szalagja egy jó választás lehet azok számára, akik kicsit feldobnák a lakásuk hangulatát és fontos számukra megbízató, színes fényű és okosotthon kompatibilis LED-szalag. A Meross termékeket itt találjátok meg.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. en nem vennem meg
    me rossz

    vicc lett volna
    de toroljetek
    :dotted_line_face:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon

Népszerű hozzászólások

  1. en nem vennem meg
    me rossz

    vicc lett volna
    de toroljetek
    :dotted_line_face:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon