Matter: összefogás az Apple, Amazon és Google közt a jobb okosotthonokért

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2019-ben az Apple, az Amazon és a Google összefogott a Zigbee Alliance-szel és a „CHIP” összefogás keretein belül bejelentették, hogy olyan okosotthon kiegészítőket fognak népszerűsíteni, amik több platformmal is működnek.

Ennek gyümölcsei 2021-ben már a boltok polcaira is kerülnek és a projekt most nevet is kapott: Matter (anyag).

Ahhoz, hogy egy terméken a Matter jelzés megjelenhessen egy terméken, támogatnia kell ezeket a protokollokat:

  • Amazon Alexa Smart Home
  • Apple HomeKit
  • Google Weave

Első sorban okos villanykörték, kamerás kaputelefonok, zárak, okoshangszórók és egyéb hasonló szintű kütyük egységesítése áll az összefogás mögött.

Tobin Richardson, a Matter projekt vezetője elmondta a CNET-nek, hogy minden kompatibilis kütyün egy egyedi logó jelzi majd, hogy támogatja az Apple, az Amazon és a Google rendszereit is. Azt szeretné, hogy pár év múlva ez a logó annyira mindenhol jelenlévő legyen, mint a Wi-Fi logó.

A logó 3 egymás felé mutató nyila a 3 nagy céget jelzi, akik részt vesznek az összefogásban. Az egyelőre még nem tiszta, hogy mikor fognak befutni az első, Matter jelzésű eszközök, de ha minden jól megy, akkor még idén sor kerül erre.

Szerény véleményem szerint bőven itt volt már az ideje egy ilyen összefogásnak, de Richardson Wi-Fi ikonos összehasonlítását kicsit nagyzolónak érzem.

Szerinted el fognak terjedni a Matter logós okoskütyük?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. megyo says:

    Nemrég írtatok a Thread-ről, ami tulajdonképpen ugyanez. Nem?

  2. Tulajdonképpen igen. Jó kérdés melyik fog elterjedni. De van egy tippünk :smiley:

  3. ef-dani says:

    A Thread egy kommunikációs csatorna, ez viszont egy API.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!