fbpx Skip to content

Az egyik kedvenc termékem az Apple fülhallgatója, amit előszeretettel használok rollerezés közben (a hangáteresztés miatt) és persze munka, vagy utazás közben is. Nem kevés fül- és fejhallgatót teszteltünk már itt a Szifon.com-on, de én azt gondolom, hogy a legjobban használható vezeték nélküli fülhallgató továbbra is az AirPods, bárki bármit mond.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ennek van a legjobb hangzása, de kétség kívül a legsokoldalúbban használható. Ezért is mozgatott meg az új generáció, kíváncsi voltam, hogy a H2-es chippel felszerelt új generációs AirPods Pro 2 mennyivel lett jobb az előző generációnál és azt már előre el is spoilerezném, hogy sokkal!

AirPods Pro 2 technikai adatok

Nézzük meg, miben lett jobb vagy másabb az új AirPods Pro 2. Mindkettő (három), tehát a fülesek és a tok is izzadság- és vízállósága IPX4‑es besorolású lett. Méretre a töltőtok nem változott, tehát a jelenlegi tokok kompatibilisek az újjal is, azonban kapott egy hangszórót és egy egy pántcsatlakozót is. Belül is változott a töltőtok, megkapta végre az U1 chipet, tehát látható a Lokátor alkalmazásban, valamint precíziós keresést is kaptunk hozzá.

Mivel a töltőtok rendelkezik hangszóróval, így most már töltéskor, akkumulátor merüléskor és csatlakozáskor is kapunk hangjelzéseket, ezek kifejezetten jól jönnek, valamint a Lokátor kereséskor is képes hangot adni a tok.

Térjünk rá magukra a fülhallgatókra. Az új generáció megkapta a H2 chipet, ami sok új funkciót lát el, számító­gépes hang­­technológiá­jával rendelkezik, okosabb, kétszer jobb zajszűrést kínál, és kiváló három­dimenziós hangzást és hatékonyabb aksi­üzemidőt biztosít. Tehát nem egy egyszerű ráncfelvarrásról beszélünk, hanem egy komoly frissítésről.

Az Apple új H2 chipje hajtja az AirPods Prót, és adja kiemelkedő hang­teljesítményét. Egyedi felépítésű meghajtóval és erősítővel támogatva lenyűgöző részletes­ségben nyújt kristály­tiszta magas hangokat és gazdag, mély basszusokat egy minden eddiginél élet­telibb hangzásért.

Az 2. generációnál végre a hangerőt is tudjuk szabályozni, bár szerintem ez elérhető lehetne az első generációban is, de az Apple úgy döntött hogy az AirPods Pro 2-nél aktiválja ezt. A szárán lévő érzékelővel tudjuk vezérelni a hangerőt. Ez egyébként kifejezetten jól működik, és apró klikkre emlékeztető hangot is hallunk.

Részletesebb hangok és erősebb basszus!

Rögtön kezdjük is a hangzással, mert ezt bizony az AirPods Pro 2-ben magasabb szintre emelte az Apple. Mivel in-ear fülhallgatóról beszélünk, így alapjában véve egészen jó hangja volt az első generációs AirPods Pro-nak, azonban az AirPods Pro 2 túlszárnyalta a várakozásaimat. Sokkal részletgazdagabb és basszusban is erősebb lett a fülhallgató, lényegesen jobb hangot kapunk zenelejátszáskor a 2. generációnál. Ez már az első bekapcsoláskor szembetűnt, hogy bizony az Apple javított a hangzáson, tehát lényegében már emiatt megéri az első generációról váltani. Ezen felül a szokásos kristálytiszta énekhang és Dolby Atmos / Spatial Audio támogatás is sokkal jobb lett, tehát a filmnézés minősége is ugrott egy generációt. Ezzel el is érkeztünk a térbeli hangokhoz.

AirPods Pro spatial audio avagy a térbeli hang

Az AirPods Pro térhangzása egy virtuális “színpadtér”. Ezt lényegében úgy kell elképzelni, mintha moziban lennénk, a hangok nem csak szemből, vagy oldalról érkeznek, hanem “3D-ben” több helyről. Ezen kívül az AirPods Pro és AirPods Pro 2 képes arra is, hogy ha mondjuk elforgatjuk a fejünket, vagy nem egészen szemből nézzük adott esetben a filmet, nem szemben van velünk az iPad, akkor a hangok is elmozdulnak a giroszkóp segítségével.

Ehhez nyilván olyan hangsávok szükségesek, amik megadhatják ezt a virtuálisan, szoftveresen létrehozott színpadteret. Az AirPods Pro térhangzásához Dolby Digital, Dolby Atmos 5.1 vagy 7.1 szükséges. A legtöbb modern, új film már úgy van keverve, hogy amennyiben ilyen rendszerünk van otthon, akkor ki tudjuk azt használni, azonban az AirPods Pro-val ez jóval nagyobb közönségnek vált elérhetővé.

Az iOS 16 rendelkezik egy újdonsággal, amivel beszkennelhetjük a fülünk helyzetét az arcunkhoz képest és annak alakját is, tehát még jobbá téve a térbeli hangzást. Ezt az alábbi YouTube videóban tudjuk megnézni és érdemes fülessel hallgatni tovább Jonathan Morrison videóját, mert egyben be is mutatja, hogy mit jelent a térbeli hangzás. Nézzétek meg:

(Odatekertem a videót – használj fülhallgatót!)

A fenti funkció egyébként a régebbi generációs AirPods Pro-ra is elérhető, azonban nyilván a H2-es chippel lesz teljes az élményünk, összességében hatalmas fejlődött a hangzásban a 2. generáció, tehát ahogy írtam, nem csak egy egyszerű ráncfelvarrásról beszélünk.

Zajszűrés avagy zajkioltás és hangátengedés

Az apple szerint az AirPods Pro 2-ben kétszer hatékonyabb lett a zajszűrés, ezt egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. Úgy gondolom, ez helyiség függő, tehát egy repülőn valóban jobban megszűrheti a zajokat, normál esetben egy picit erősebbnek érzem a zajszűrést, de azért nem kétszer jobbnak. Nyilván a beszédhangot továbbra is átengedi, de szerintem egy zajos környezetben valóban jobban működhet a zajszűrés, mint a korábbi generációnál.

Én rendkívül sokat használom a hangátengedés funkciót is, mert az elektromos rolleren kifejezetten hasznos, hogy hallom, ha jön egy szirénázó mentő vagy éppen egy autó, ezt egyébként a kisegítő lehetőségekben lehet optimalizálni is, tehát adott esetben érzékenyebbé téve a mikrofonokat.

Az Adaptív átengedés a H2 chip tudását használja például egy harsány sziréna­ vagy gép­ek lármájának csökken­tésére, így mindig komfortos hangerővel hallhatod mindazt, ami körülötted zajlik.

Végezetül, de nem utolsó sorban az akkumulátor

Az új AirPods Pro 2 még jobb akkumulátor idővel rendelkezik, ez ugye megint a H2 chipnek köszönhető, mivel alapjában véve 1 órával többet kapunk átlagos használat mellett. Ezt az eddigi tapasztalatok alapján hozza is, bár 6 órát folyamatosan sosem hallgattam még zenét, így átlagosan 2-3 óránként visszapakolom a töltőtokba.

Konklúzió

Ahogy a cikk elején is említettem, az AirPods Pro 2 legsokoldalúbban használható vezeték nélküli fülhallgató. Automatikusan vált az Apple eszközeink között, rendelkezik zajkioltással, hangátengedéssel, új generációs, részletesebb hangzással és persze Dolby Atmos támogatással. Tehát nem csak zenehallgatáskor, telefonáláskor, hanem filmnézéskor is használhatjuk és mindhárom esetben sokkal jobb hangot kapunk, mint az első generációs AirPods Pro-nál. Összességében egy remek frissítés lett, és szerintem ettől függetlenül az árával sincs probléma. 25.000Ft-ot emelt az Apple, ami betudható az árfolyamok változásainak, és ahhoz képest sokkal, de sokkal többet kapunk.

Az új AirPods Pro megvásárolható az iCentre bármelyik boltjában raktárról, tehát akár ma is! Köszönjük nekik a teszt készüléket.

Az AppleCare+ a nem garanciális problémák ellen is véd

A fülesek esetén a leggyakoribb két hiba az akkumulátor kapacitásának használatból adódó lecsökkenése, vagy például egy eláztatás, amelyek alapból nem minősülnek garanciális kérdésnek, és így a csere is általában díjköteles. (Az első generációs AirPods Pro esetén előfordulhatnak még hangproblémák is, de arra van visszahívás az Apple-nél.)

Ezért mi továbbra is az AppleCare+ megkötését javasoljuk, mert itthon az Apple ebben az esetben még az önrész összegét sem szokta felszámítani.

Az AppleCare+ szolgáltatásról már több cikkünkben is írtunk, legutóbb például itt: Így cserélte 4 nap alatt az órámat az Apple – AppleCare+ biztosítás.

Nem volt rajta AppleCare+ és túl drága lenne cseréltetni? Kereteztesd be!

Ha már csak elektronikai hulladék lenne az adott fülesed, inkább adj neki új életet: kereteztesd be, és akaszd ki dekorációként a falra!

Itt viszont érdemes azt szem előtt tartani, hogy mivel a többi Apple termékkel szemben a fülesek és a töltőtok nem igazán szédszethetőek úgy, mint mondjuk egy iPhone vagy egy Apple Watch, ezért a végeredmény ebben az esetben nem egy robbantott ábra lesz, hanem leginkább egy “mini kirakat”, amiről jelenleg még nincs bemutató kép.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.