fbpx Skip to content

Az iFixit rendes szétszedős bejegyzés helyett újabb rövid videót tett közzé a napokban, amiben a második generációs AirPods Pro került terítékre. És ahogyan az elődök esetén, úgy igazából itt sem volt meglepetés: a füles és a töltőtok továbbra is annyira kevéssé javítható, hogy az iFixit 0 pontot adott rá a maximális 10-ből.

No persze ez nem jelenti azt, hogy technikailag ne lehetne akkumulátort cserélni egy AirPods fülesben, de a kialakítása miatt mindez annyira macerás, hogy a befektetett munkaidő miatt a költségek ugyanott vannak, mint ha az Apple cserélné fizetősen. Ráadásul már a szétszedés során is könnyen sérülhet a füles borítása, esztétikai hibát eredményezve. De lássuk a videót!

Az már a legelső AirPods megjelenése óta ismert, hogy a fülesek és a töltőtok javíthatósága a nullához közelít. Ez a termék kialakításából adódik: noha a kis méret már önmagában is nehezít az egészen, a ragasztó és tömítő anyagok használata igazából ellehetetleníti a javítást.

Ez a kialakítás azt eredményezte, hogy az iFixit gyakorlatilag most is csak teljesen szétbarmolva tudta szó szerint dabarokra szedni az új AirPods Pro-t és a töltőtokot:

Ez pedig kifejezetten problémás az idővel elhasználódó akkumulátor miatt. És míg a töltőtok esetén nem is feltétlenül jelent akkora problémát egy lecsökkent kapacitású akkumulátor, addig a füleseknél rögtön észrevesszük, ha azok gyorsan lemerülnek és kikapcsolgatnak.

Az Apple nem is javítja az AirPods-okat, hanem egy az egyben cseréli az adott fülest vagy a töltő tokot. Ezzel pedig gyakorlatilag csak az elektronikai hulladék mennyisége nő, mert az így visszaküldött, hibás füleseket nem szedik szét és újítják fel, ahogyan azt egyébként több más termék esetén megteszi a cég, és árulja is azokat refurbished kategóriában a teljesen új termékekkel szemben árengedménnyel.

Persze valahol érthető a termék kialakítása, ha ugye az IPX4-es izzadság- és vízálló tulajdonságát vesszük alapul, hiszen a folyadékok a legnagyobb ellenségei az elektronikai eszközöknek.

Hogyan lehetne sokkal jobb termék az AirPods?

Egyértelműen úgy, ha mind a fülesek, mind a töltőtok akkumulátora cserélhető lenne, ha az elhasználódik, és mindez egyszerű lenne, nem pedig kifejezetten macerás, mint amilyen jelenleg. Látva viszont azt, hogy a legújabb AirPods modell sem lett érdemben javíthatóbb, erre valószínűleg még sokáig várnunk kell…

Az AppleCare+ a nem garanciális problémák ellen is véd

A fülesek esetén a leggyakoribb két hiba az akkumulátor kapacitásának használatból adódó lecsökkenése, vagy például egy eláztatás, amelyek alapból nem minősülnek garanciális kérdésnek, és így a csere is általában díjköteles. (Az első generációs AirPods Pro esetén előfordulhatnak még hangproblémák is, de arra van visszahívás az Apple-nél.)

Ezért mi továbbra is az AppleCare+ megkötését javasoljuk, mert itthon az Apple ebben az esetben még az önrész összegét sem szokta felszámítani.

Az AppleCare+ szolgáltatásról már több cikkünkben is írtunk, legutóbb például itt: Így cserélte 4 nap alatt az órámat az Apple – AppleCare+ biztosítás.

Nem volt rajta AppleCare+ és túl drága lenne cseréltetni? Kereteztesd be!

Ha már csak elektronikai hulladék lenne az adott fülesed, inkább adj neki új életet: kereteztesd be, és akaszd ki dekorációként a falra!

Itt viszont érdemes azt szem előtt tartani, hogy mivel a többi Apple termékkel szemben a fülesek és a töltőtok nem igazán szédszethetőek úgy, mint mondjuk egy iPhone vagy egy Apple Watch, ezért a végeredmény ebben az esetben nem egy robbantott ábra lesz, hanem leginkább egy “mini kirakat”, amiről jelenleg még nincs bemutató kép.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok