fbpx Skip to content

A legutóbbi béták megjelenésekor két dologról születtek hírek az iPadOS 16 kapcsán, amelyeket már a bétáról szóló cikkünkben is külön kiemeltünk. Az egyik, hogy a hírek szerint októberre csúszik a megjelenése, amit elvileg az Apple is megerősített, a másik pedig hogy már eleve 16.1-ként fog érkezni, ezt pedig már a béta maga is igazolja, mert a verziószámát is már 16.1-nek írja.

Eközben egyébként az Apple weboldalán az iPadOS 16 aloldala továbbra is csak annyit ír, hogy ősszel érkezik, a fejlesztői központban pedig továbbra is iPadOS 16 beta 7 a verzió, amik így több kérdést is felvetnek.

Októberre csúszó megjelenés?

A hetedik béták közzététele után a külföldi oldalakon egymás után bukkant fel az az információ, hogy az iPadOS 16 megjelenése októberre fog csúszni, miközben tényleges forrást erre igazából egyik oldal sem mutatott fel, hanem arra hivatkoztak, hogy ezt az Apple is megerősítette.

Amiért érdemes óvatossággal kezelni ezt a hírt, az az, hogy a cég sajtóközleményeit tartalmazó aloldalon nincs ezzel kapcsolatos cikk, az iPadOS 16-os újdonságokat felsoroló aloldalán továbbra is az “ősszel érkezik” szöveg szerepel még az angol nyelvű változatban is, noha azt korábban az ilyen esetekben mindig átírták az aktuálissá vált időpontra.

A több helyen is forrásként emlegetett TechCrunch cikkében pedig egyetlen szó sincs arról, hogy konkrétan októberre csúszna a megjelenés, ők ugyanis ezt írják, mint az Apple-től kapott információt:

In a comment to TechCrunch, the company notes, “This is an especially big year for iPadOS. As its own platform with features specifically designed for iPad, we have the flexibility to deliver iPadOS on its own schedule. This Fall, iPadOS will ship after iOS, as version 16.1 in a free software update.”

Ez pedig magyarul azt takarja, hogy a TechCrunch kérdésére az Apple megjegyezte, hogy ez egy különlegesen nagy (jelentőségű) év az iPadOS számára, és külön platformként, kifejezetten az iPadhez tervezett funkcióival együtt a cégnek lehetősége van arra, hogy az iPadOS saját megjelenési időzítést kapjon. Ennek eredményeként az iPadOS ősszel, már eleve 16.1-ként fog megjelenni. Októbert azonban nem említettek.

A szeptember 7-i eseményen viszont remélhetőleg ezt is pontosítja majd az Apple, és a weboldalán is várhatóan ekkor fogja frissíteni a megjelenés időpontjáról szóló szöveget.

Viszlát iPadOS 16.0, helló 16.1!

A hetedik béta build számát, az IPSW fájlnevét, vagy pedig a béta telepítését követően a verziószámot megnézve egyértelműen látszik, hogy noha a fejlesztői központban továbbra is iPadOS 16 beta 7-ként szerepel a build, az valójában már az iPadOS 16.1 beta 1 lenne.

A build száma 20A helyett már 20B, vagyis ez már egy második verziója lesz a 16.0-nak – ugyanígy a 16.2 majd 20C lesz, a 16.3 pedig 20D, és így tovább. A 16.1-es verziót pedig nem csak a build száma, hanem az IPSW fájlneve, illetve a frissítés telepítése után már maga a készülék is egyértelműen igazolja, és ugyanezt a verziót említi a fentebb látható idézet is a TechCrunch cikkéből.

Volt már ilyen korábban is

Igazából nem ez lesz az első eset, hogy az iPadOS így jár. Annak idején, amikor a 13-as verzióval iPadOS lett belőle, már az is eleve 13.1-ként érkezett – és történt ez mindössze csak öt nappal az iPhone-okra megjelent iOS 13.0 után, ami mellé természetesen egyúttal az iOS 13 is frissült 13.1-re.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok