fbpx Skip to content

Valamelyik nap a párom mesélte, hogy a munkatársa bravúros módon találta meg az elveszett / ellopott telefonját. Rögtön meg is kértem, hogy mesélje már el ezt a sztorit, mert tanulságos lehet nektek, olvasóknak is.

Az iOS-en 2019-ben vált elérhetővé az úgynevezett offline keresés funkció. Ezt egyébként teszteltük is Londonban anno ebben a cikkben, de röviden összegezve: akkor is megtalálható az iPhone, ha nincs benne SIM-kártya. Ez időközben fejlődött, akkoriban még nem működött kikapcsolt állapotban ez a funkció, azonban mára már, ahogyan a fenti képen is látjuk, kikapcsolt állapotban is megtudhatjuk az elveszett iPhone-unk helyszínét. Végül, ha kicsit bulvárosan szeretném kifejezni magam, akkor ez okozta vesztét a GSM bolt tulajdonosnak, aki megvásárolta a lopott készüléket!

Hogyan működik az offline keresés funkció?

Tegyük fel, hogy valaki ellopja az iPhone-unkat. Hiába nincs benne SIM-kártya vagy éppen nincs Wi-Fi a közelben, a készülék egy gyakran változó nyilvános kulcsot sugároz Bluetooth-on keresztül. Ezt a jelet egy közeli ismeretlen iPhone-ja mindenféle felhasználói interakció nélkül észreveszi, ellenőrzi a saját helyzetét, majd titkosítja a helyadatokat az iPhone-ról kapott nyilvános kulcs használatával.

Mivel ez a nyilvános kulcs nem tartalmaz azonosításhoz szükséges információkat és gyakran változik, így az idegen iPhone-ja nem tudja, hogy merre járt korábban a készülék. Az idegen iPhone-ja két dolgot továbbít az Apple szerverei felé: a titkosított helyzetet és az iPhone nyilvános kulcsának hash-ét, ami azonosítóként fog szolgálni. Mivel az Apple nem rendelkezik a privát kulccsal, így ők sem tudják feloldani a helyadatokat.

Ehhez a funkcióhoz természetesen szükséges a már említett offline keresés bekapcsolása az iCloud menüpont alatt és legalább még egy, iOS 13-mal vagy macOS Catalinával ellátott eszköz is. Tehát, ha csak egyetlen Apple termékünk van, akkor ez nem működik, a titkosítási algoritmusok és az alapvető biztonság miatt.

Hogyan veszett el az iPhone?

Történetünk főhőse, akit nevezzük most B-nek, sajnálatos módon hibázott. Egy éjszakai járaton elaludt, és amikor felébredt, már nem volt nála a szeretett iPhone 12-es készüléke.

Egy vasárnapi sörözés után hazafelé tartva sikeresen elaludtam a metrópótlón. Éjfél körül ébresztettek fel a cinkotai autóbuszgarázs kapujában, hogy bizony le kellene szállni, mivel ez a busz most bemegy a garázsba. Le is szálltam, majd gondoltam, megnézem, hogyan tudok innen hazajutni. Ekkor jött az első probléma, nem találtam a 2 hete vásárolt iPhone 12 telefonomat. Kértem, hogy nézzék meg, a buszon maradt-e, de ott nem találták. Hívták, de már ki sem csörgött. Javasolták, hogy tegyek feljelentést rögtön a rendőrségen, szóval így is tettem. Hajnal 2, rendőrség, feljelentés, jegyzőkönyv felvéve. Mikor ezekkel megvoltam, hazaértem, megnéztem, hogy pontosan hogyan is működik a lokátor. Hamar rájöttem, hogy laptopon hiába lépek be az iCloudba, ott nem mutatja a kikapcsolt eszközt. Megnéztem a régi iPhone-omon, ott viszont mutatta az utolsó pozíciót.

Tehát az sajnos nem derült ki, hogy a buszon vagy előtte vesztette el vagy lopták el a készülékét, de a semmi esetre sem becsületes “megtaláló” kikapcsolta a készüléket. Tehát B ha akarta, se tudta volna újra elérni a telefonját.

Mi történt ezután?

Másnap reggel el is mentem az utolsó ismert pozíció helyszínére, bekopogtam a lakásokba, de senki nem tudott semmit. Majd délután 2 körül ismét frissült az utolsó ismert pozíció, itt azt írta, hogy az egyik 16. kerületi kínai bevásárló csarnok közelében volt. Rögtön be is ültem egy taxiba, elmentem oda, körbekérdeztem a GSM-eknél. Itt az egyikük elmondása szerint egy férfi próbált neki eladni egy ilyen készüléket, de elvileg nem vette át. Sokáig itt mutatta a jelet a Lokátor, de mivel sehogy nem jutottam ennél tovább, hazamentem.

Sajnos annyira azért nem pontos a Lokátor sem, hogy a csarnokban lévő, több mint 20-30-40 különböző üzlet közül be tudja mérni, hogy melyikben van. Majd este 6 körül megint frissült a jel, az Örs vezér téren található bevásárlóközpontban mutatta a telefont. Elmentem ide is, de sajnos egy 5 emeletes bevásárlóközpontban szintén esélytelen megtalálni. Majd ezt követően láttuk, ahogy távolodik a jel – ha éppen jól érzékeli, akkor olyan 2-3 percenként frissül.

Ahogy látszik is, 2 nappal az iPhone eltűnése után is képes volt az iPhone folyamatosan helyzet jelentést küldeni kikapcsolt állapotban. Ez rendkívül biztató, és ha 2-3 percenként is frissült a helyzet, akkor akinél volt a lopott készülék, az is iPhone-nal rendelkezett, tehát sejthető, hogy végül is a saját készüléke buktatta le. Ez egyébként önmagában vicces ?, de nyilván nem méterre pontosan kapjuk meg a helyzetet, tehát ettől még ha valaki nem akarja visszaadni, nem fogja. Azonban B rendkívül kreatív volt és nem hagyta annyiban!

Végül egy 10. kerületi lakóparknál állt meg. Körbenéztünk, de ugye házanként van 30 lakás és van vagy 3 ház, ami lehetséges helyszín volt, így ezt a vonalat is elengedtük. Másnap reggel is itt volt a telefon. Meguntam a hercehurcát, felhívtam a 112-t, hogy tudom, hol van az ellopott telefonom.

Mondták, hogy menjek ki a helyszínre és hívjam őket vissza. Így is történt, de sajnos a rendőrség sem tud kimenni ekkora házakhoz, nem tudnak 30 lakásba bekopogni. Így hát mivel a Lokátor még mindig itt mutatta a készüléket, körbenéztem, hogy van-e valahol kamera. Sajnos ez nem volt. Lefotóztam viszont az összes autót rendszámmal együtt, ami a környéken volt. Majd ezek után visszamentem dolgozni.

Szóval ismét türelemjáték következett, B újra várt, hogy hol bukkan fel a készülék. Hatalmas szerencséje volt, hogy több nap után is sikeresen tudta követni. Nem merült le és nem is telepítették újra.

Délután megint a 16. kerületi kínai vásárcsarnok környékén volt az eszköz, így elindultunk oda. Közben gyorsan mozgott, így követtük a jelet. Végül a 8. kerületi parkolóban álldogált egy 5-10 percet, így gyorsan megnéztem, hogy van-e egyezés a lakóparkban parkoló autók és a jelenleg az üzletnél parkoló autók között. Sikerült beazonosítani azt az autót, ami ott volt a lakóparkban, így szóltunk az éppen arrafelé járőröző rendőröknek is.

Ezután természetesen már nem volt esélye a “kollégának”, a rendőrség átvizsgálta őt és kocsit is, így meglett a készülék. Természetesen a korábbi feljelentésnek köszönhetően már rögtön fel is vették a jegyzőkönyvet, de a továbbiakról egyelőre nincs információnk!

Konklúzió

Az Apple nyilván nem a lopás ellen, hanem az elvesztés ellen készítette ezt a funkciót. De most igen jól bevált egy olyan “kollégával” szemben, aki lényegében saját magát buktatta le azzal, hogy magánál hordta a készüléket még napokig, valószínűleg eladás céljából.

(Az átmeneti kikapcsoláshoz szükségünk van a jelkódra is.)

Igaz, az aktiválási zár miatt lényegében semmit sem ér a készülék, és nem tartott volna 2 percig sem visszaadni a tulajdonosának, de így legalább lett egy érdekes és egyben hasznos történetünk, B pedig soha többet nem alszik el az éjszakai járaton. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.