fbpx Skip to content

Valamelyik nap a párom mesélte, hogy a munkatársa bravúros módon találta meg az elveszett / ellopott telefonját. Rögtön meg is kértem, hogy mesélje már el ezt a sztorit, mert tanulságos lehet nektek, olvasóknak is.

Az iOS-en 2019-ben vált elérhetővé az úgynevezett offline keresés funkció. Ezt egyébként teszteltük is Londonban anno ebben a cikkben, de röviden összegezve: akkor is megtalálható az iPhone, ha nincs benne SIM-kártya. Ez időközben fejlődött, akkoriban még nem működött kikapcsolt állapotban ez a funkció, azonban mára már, ahogyan a fenti képen is látjuk, kikapcsolt állapotban is megtudhatjuk az elveszett iPhone-unk helyszínét. Végül, ha kicsit bulvárosan szeretném kifejezni magam, akkor ez okozta vesztét a GSM bolt tulajdonosnak, aki megvásárolta a lopott készüléket!

Hogyan működik az offline keresés funkció?

Tegyük fel, hogy valaki ellopja az iPhone-unkat. Hiába nincs benne SIM-kártya vagy éppen nincs Wi-Fi a közelben, a készülék egy gyakran változó nyilvános kulcsot sugároz Bluetooth-on keresztül. Ezt a jelet egy közeli ismeretlen iPhone-ja mindenféle felhasználói interakció nélkül észreveszi, ellenőrzi a saját helyzetét, majd titkosítja a helyadatokat az iPhone-ról kapott nyilvános kulcs használatával.

Mivel ez a nyilvános kulcs nem tartalmaz azonosításhoz szükséges információkat és gyakran változik, így az idegen iPhone-ja nem tudja, hogy merre járt korábban a készülék. Az idegen iPhone-ja két dolgot továbbít az Apple szerverei felé: a titkosított helyzetet és az iPhone nyilvános kulcsának hash-ét, ami azonosítóként fog szolgálni. Mivel az Apple nem rendelkezik a privát kulccsal, így ők sem tudják feloldani a helyadatokat.

Ehhez a funkcióhoz természetesen szükséges a már említett offline keresés bekapcsolása az iCloud menüpont alatt és legalább még egy, iOS 13-mal vagy macOS Catalinával ellátott eszköz is. Tehát, ha csak egyetlen Apple termékünk van, akkor ez nem működik, a titkosítási algoritmusok és az alapvető biztonság miatt.

Hogyan veszett el az iPhone?

Történetünk főhőse, akit nevezzük most B-nek, sajnálatos módon hibázott. Egy éjszakai járaton elaludt, és amikor felébredt, már nem volt nála a szeretett iPhone 12-es készüléke.

Egy vasárnapi sörözés után hazafelé tartva sikeresen elaludtam a metrópótlón. Éjfél körül ébresztettek fel a cinkotai autóbuszgarázs kapujában, hogy bizony le kellene szállni, mivel ez a busz most bemegy a garázsba. Le is szálltam, majd gondoltam, megnézem, hogyan tudok innen hazajutni. Ekkor jött az első probléma, nem találtam a 2 hete vásárolt iPhone 12 telefonomat. Kértem, hogy nézzék meg, a buszon maradt-e, de ott nem találták. Hívták, de már ki sem csörgött. Javasolták, hogy tegyek feljelentést rögtön a rendőrségen, szóval így is tettem. Hajnal 2, rendőrség, feljelentés, jegyzőkönyv felvéve. Mikor ezekkel megvoltam, hazaértem, megnéztem, hogy pontosan hogyan is működik a lokátor. Hamar rájöttem, hogy laptopon hiába lépek be az iCloudba, ott nem mutatja a kikapcsolt eszközt. Megnéztem a régi iPhone-omon, ott viszont mutatta az utolsó pozíciót.

Tehát az sajnos nem derült ki, hogy a buszon vagy előtte vesztette el vagy lopták el a készülékét, de a semmi esetre sem becsületes “megtaláló” kikapcsolta a készüléket. Tehát B ha akarta, se tudta volna újra elérni a telefonját.

Mi történt ezután?

Másnap reggel el is mentem az utolsó ismert pozíció helyszínére, bekopogtam a lakásokba, de senki nem tudott semmit. Majd délután 2 körül ismét frissült az utolsó ismert pozíció, itt azt írta, hogy az egyik 16. kerületi kínai bevásárló csarnok közelében volt. Rögtön be is ültem egy taxiba, elmentem oda, körbekérdeztem a GSM-eknél. Itt az egyikük elmondása szerint egy férfi próbált neki eladni egy ilyen készüléket, de elvileg nem vette át. Sokáig itt mutatta a jelet a Lokátor, de mivel sehogy nem jutottam ennél tovább, hazamentem.

Sajnos annyira azért nem pontos a Lokátor sem, hogy a csarnokban lévő, több mint 20-30-40 különböző üzlet közül be tudja mérni, hogy melyikben van. Majd este 6 körül megint frissült a jel, az Örs vezér téren található bevásárlóközpontban mutatta a telefont. Elmentem ide is, de sajnos egy 5 emeletes bevásárlóközpontban szintén esélytelen megtalálni. Majd ezt követően láttuk, ahogy távolodik a jel – ha éppen jól érzékeli, akkor olyan 2-3 percenként frissül.

Ahogy látszik is, 2 nappal az iPhone eltűnése után is képes volt az iPhone folyamatosan helyzet jelentést küldeni kikapcsolt állapotban. Ez rendkívül biztató, és ha 2-3 percenként is frissült a helyzet, akkor akinél volt a lopott készülék, az is iPhone-nal rendelkezett, tehát sejthető, hogy végül is a saját készüléke buktatta le. Ez egyébként önmagában vicces ?, de nyilván nem méterre pontosan kapjuk meg a helyzetet, tehát ettől még ha valaki nem akarja visszaadni, nem fogja. Azonban B rendkívül kreatív volt és nem hagyta annyiban!

Végül egy 10. kerületi lakóparknál állt meg. Körbenéztünk, de ugye házanként van 30 lakás és van vagy 3 ház, ami lehetséges helyszín volt, így ezt a vonalat is elengedtük. Másnap reggel is itt volt a telefon. Meguntam a hercehurcát, felhívtam a 112-t, hogy tudom, hol van az ellopott telefonom.

Mondták, hogy menjek ki a helyszínre és hívjam őket vissza. Így is történt, de sajnos a rendőrség sem tud kimenni ekkora házakhoz, nem tudnak 30 lakásba bekopogni. Így hát mivel a Lokátor még mindig itt mutatta a készüléket, körbenéztem, hogy van-e valahol kamera. Sajnos ez nem volt. Lefotóztam viszont az összes autót rendszámmal együtt, ami a környéken volt. Majd ezek után visszamentem dolgozni.

Szóval ismét türelemjáték következett, B újra várt, hogy hol bukkan fel a készülék. Hatalmas szerencséje volt, hogy több nap után is sikeresen tudta követni. Nem merült le és nem is telepítették újra.

Délután megint a 16. kerületi kínai vásárcsarnok környékén volt az eszköz, így elindultunk oda. Közben gyorsan mozgott, így követtük a jelet. Végül a 8. kerületi parkolóban álldogált egy 5-10 percet, így gyorsan megnéztem, hogy van-e egyezés a lakóparkban parkoló autók és a jelenleg az üzletnél parkoló autók között. Sikerült beazonosítani azt az autót, ami ott volt a lakóparkban, így szóltunk az éppen arrafelé járőröző rendőröknek is.

Ezután természetesen már nem volt esélye a “kollégának”, a rendőrség átvizsgálta őt és kocsit is, így meglett a készülék. Természetesen a korábbi feljelentésnek köszönhetően már rögtön fel is vették a jegyzőkönyvet, de a továbbiakról egyelőre nincs információnk!

Konklúzió

Az Apple nyilván nem a lopás ellen, hanem az elvesztés ellen készítette ezt a funkciót. De most igen jól bevált egy olyan “kollégával” szemben, aki lényegében saját magát buktatta le azzal, hogy magánál hordta a készüléket még napokig, valószínűleg eladás céljából.

(Az átmeneti kikapcsoláshoz szükségünk van a jelkódra is.)

Igaz, az aktiválási zár miatt lényegében semmit sem ér a készülék, és nem tartott volna 2 percig sem visszaadni a tulajdonosának, de így legalább lett egy érdekes és egyben hasznos történetünk, B pedig soha többet nem alszik el az éjszakai járaton. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for dzsega dzsega says:

    Tök jó! Nagyon leleményes volt a tulaj. Eszembe sem jutott volna a rendszámokat körbe lőni.
    Még annyit lehetne fejleszteni a cuccon, hogy egy másik eszközzel is meg lehessen keresni mintha az airtag lenne. Így ha a kb hely megvan akkor már nem is lenne olyan nehéz a maradék 5m-t belőni.

  2. 100-ból 1. Ha bemesz a rendőrségre, hogy itt az ellopot telefonom akkor közlik, hogy tegyél feljelentést MAJD eljárnak. Illetve azt is mondják, hogy sokat nézel krimit. Ez nem az NCIS🙃 A rendőrségnek van fontosabb dolga is. Pl trafipaxozni vagy biciklist vegzálni.

  3. Insten ments, hogy védjem őket, mert nagyon sok nem alaptalan disznóság (pl. a lesből traffipax a kihalt utakon) még mindig igaz rájuk, de nagyon sokat javultak szerintem emberileg mióta az új rendőrfőkapitányuk van.
    Ez megmutatkozik ilyenekben is, szinte biztos vagyok benne, hogy ma már ez inkább forditott arány, mint amit leírtál. Ma már csak egy-két ottragadt vén bolond hajtana el.

    A cikkhez: jó hogy meglett, de hatalmas mázlija volt, hogy egy ekkora madár lopta el😃

  4. Avatar for vjan vjan says:

    Nem igazán értem, hogy minek lopják el. Állítólag nem lehet használni, ha nem ismered az iCloud azonosítót és jelszót. Bár a cikkben is azt írták, hogy “nem volt újra telepítve”. Ezek szerint mégis újra lehet telepíteni?
    Azt sem értem, hogy mivel is lehet megkeresni az elveszett és kikapcsolt telefont. Csak egy másik, ugyanannak az embernek a tulajdonában levő telefonnal? Hát ebből nem sok van szerintem. Elég sokan eladják a régit, miután újat vesznek. Mivel lehet még megkeresni? Családtag telójával esetleg?

  5. Avatar for Czo Czo says:

    A tobbi eszkozodon, ami be van leptetve ugyonabba az iCloudba. Tehat elindithatod a “Find My” appot masik telefondon, az iPadeden de akar a Maceden is. Illetve, a Family Sharing tobbi eszkozen ha ez engedelyezve van.

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    lehetni lehet, de az aktiválási zár miatt nem aktiválható, tehát tökmindegy.

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor mi van, ha pl eSIM van rajta? Azzal ilyenkor mi történik?

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az eSIM-et csak külön letörölve lehet leszedni, pont azért, hogy egy véletlen/kényszerű visszaállítás ne törölje le.

    Az eSIM törlése

    Az alábbiak szerint végezheti el az eSIM törlését:

    1. Lépjen a Beállítások alkalmazásba.
    2. Koppintson a Mobiltelefon vagy a Mobil adatforgalom menüpontra.
    3. Koppintson a törölni kívánt előfizetésre.
    4. Koppintson a Mobil-előfizetés eltávolítása elemre.

    Ha minden tartalmat és beállítást töröl az iPhone-járól, törölheti az eSIM-et is, de meg is tarthatja. A mobil-előfizetés lemondásához ugyanakkor a mobilszolgáltatójával is kapcsolatba kell lépnie.

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Tehát ha vki újra telepíti akkor sem érek vele semmit hogy ott figyel az eSIM, mivel nem lehet aktiválni és így nem léphet föl a hálózatra sehogyan sem?

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    már hogyne lépne fel? az iPhone mobilinterneten keresztül is aktiválható. az eSIM esetén alapértelmezésként nincs PIN-kód, tehát az automatikusan csatlakozni fog a mobilhálózatra, hacsak nem tiltattad le az eSIM-et. tehát ilyenkor is képes elküldeni a helyzetét.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Mi? Akkor ha a lopós nem is tudja aktiválni és használni a telót, az attól még feljelentkezik és látom pl a hollétét?

  12. Avatar for Czo Czo says:

    Igen, pont ugy, ahogyan a fizikai SIM is tenne ilyen helyzetben (benne van, nincs rajta pin kod, nincs letiltva). Az eSIM semmiben sem masabb, mint a fizikai, pont ugyonazt, pont ugyonugy tudja, csak “nehezebb kivenni”.

  13. Avatar for gunar gunar says:

    Ok köszi! Csak azért nem vágom mert még sosem kellett így és csak most a cikkből kiindulva jutott ez az eszembe. Akkor már csak ezt kellene x db hibás aktiváló kód után inkognitóban művelnie a telónak, hogy aki próbálkozik ezt ne is tudja meg nyilvánvalóan, mert mint láthatjuk sokan csak tudás nélkül akarnak könnyű pénzhez jutni.

  14. Avatar for Czo Czo says:

    Aki mivel probalkozik es mit ne tudjon meg?

  15. Avatar for gunar gunar says:

    Aki pl újratelepíti és tegyük fel aktiválni akarja, de nem tudja a zár miatt az ne is láthassa hibás kód után, hogy a telóban eSIM van és az az ő tudta nélkül is csatlakozott a hálózatra. Azaz kereshetővé vált megint, stb.

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    milyen hibás kód? ha aktiválási zár van rajta, akkor ahhoz email cím és jelszó kell. olyan nincs, hogy egy random tolvaj random kitalálja az ellopott készülékhez tartozó email címet. onnantól meg pont mindegy, hogy a jelszót elrontja-e vagy sem, mert magát az email címet sem fogja már tudni, tehát eleve nem fog továbblépni sehova.

    az aktiválásnál pedig értelemszerűen már azelőtt csatlakoznia kell a készüléknek Wi-Fi-re vagy mobilhálózatra, hogy egyáltalán kérné az Apple ID-t az aktiváláshoz. tehát már régesrégen ott lesz a hálózaton, mire eljut odáig, hogy aktiválná.

    egyébként meg kit érdekel? fogja fel a tolvaj, hogy nem éri meg ellopni, mert egyrészt használni sem fogja tudni az aktválási zár miatt, másrészt meg lekövethető lesz a helyzete.

  17. Avatar for gunar gunar says:

    Az már hibás kódnak számít ha nem a megfelelő ID-val akarja aktiválni az én olvasatomban, de nem pontosan fogalmazva.
    Az aktiváláshoz meg igen arra gondoltam ha már a “barom” megpróbálja mert nem tudja, akkor az eSIM addig ne adjon magáról tudomást ameddig nincsen aktiválva a teló. Aki a tulaj az tudja amugy is hogy az van benne és wifi nélkül is aktiválhat, aki meg csak próbálkozik, az tegyen bele fizikait v csatlakozzon wifire ehhez. kb erre gondoltam, az 1xűbb megtalálások érdekében.

    Amint láthatjuk nem fogják fel hogy nem megy és csak alkatrésznek tudja értékesíteni max.

  18. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ilyen szituáció egyszerűen nincs. ugyanis senki nem fog próbálkozni kitalálni egy random email címet és egy ahhoz tartozó jelszót. te például ki tudnád találni, milyen email cím lehet emögött: g*******@m******.hu? nyilván nem, így meg sem próbálod, mert még ha az email címet esetleg kitalálnád (az esély rá elhanyagolható), a jelszóval akkor sem fogsz boldogulni, és akkor a kétlépéses hitelesítést most hagyjuk is figyelmen kívül. ezért ezekkel senki sem próbálkozik maga. maximum adathalászkodnak, hogy megszerezzék, de ahhoz kell egy másik elérhetősége az illetőnek, ahol megpróbálják beugratni, hogy megadja az adatokat.

    eleve nem is aktiválódna, ameddig nem adsz meg Apple ID-t és jelszót, tehát teljesen mindegy. onnantól, hogy megpróbálja aktiválni, az valamire így is, úgy is csatlakozni fog, legyen az eSIM-mel mobilhálózat, vagy Wi-Fi… ergo lényegtelen, hogy látszik-e az eSIM vagy nem, mert internet nélkül nem aktiválható.

  19. Avatar for Czo Czo says:

    En nem ertelek teged. Nyomtal mar valaha visszallitast a telefonodra ugy, hogy be van rajta kapcsolva az aktivalasi zar? Ha van benne SIM (tok mind1, hogy fizikai vagy eSIM), akkor latszani fog a kijlezo tetejen, hogy van halozat. De ismetlem, mire mennel vele, ha ez nem latszodna? Mit ernel el vele? Miert kellene titkolni? Ha a Find My be van kapcsolva, es iOS 13-nal ujabb a rendszer, akkor eleve megy a Find My kikapcsolt allapotban is, ameddig a keszulek le nem merul.

  20. Avatar for expa expa says:

    Basszus, ez nekem be sem volt kapcsolva! Azt hittem biztonságba van a telóm erre tessék :smiley:
    Ha elveszteném a telót akkor at M1 macmini-n megkeresem.
    Köszi a cikket!

  21. Avatar for aw123 aw123 says:

    Gyerekek, en meg ott tartok, hogy mi az az aktivalasi zar? :))

  22. Avatar for Czo Czo says:

    Ez egy lassan 10 eve velunk levo funkcio :slight_smile:

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Igen nyomtam és csak arra próbáltam kilyukadni a fentiekben, amennyiben eSIM van benne azt ugye nem tudja kivenni csak aki tudja az ID-t, de a lopós ki fogja kapcsolni ha látja, hogy fent van a hálózaton, ergo ha nem látja mert inkognitóban marad ameddig nem aktiválják, csak szépen a háttérben teszi a dolgát, akár még a környezetét is le lehetne hallgatni vele ha tudná a szoftver elveszett módban (csak ötletelek) akkor a cikkben a szereplő amúgy nagyon is leleményes srác, sokkal előbb megtalálta volna a telóját. Ha valaki nem ilyen leleményes és kitartó akkor pont még egy ilyen béna orgazda/tolvaj mellett sem jutott volna csak max a nyomára a telójának és sosem találta volna meg nagy valószinűséggel. Erre próbáltam meg célozni a fentiekben, nem tehetek róla, de amikor olvasok olyant, hogy a tolvajok hogyan és mit csinálnak, hogyan dolgoznak (más esetekben) nekem mindig az ellenük és módszereik elleni védelem jut eszembe, és elkezd dolgozni az agyam, hogyan lehetne levédeni a legjobban az adott eszközt. Sok évig autóztam (nepper, stb) és akkoriban szoktam rá erre, mikor óhatatlanul tudomásunkra jutottak dolgok, milyent hogyan visznek el és mit tudnak velük kezdeni, akkoriban sok olyan egyedi megoldást is kiötlöttünk, amikkel már már csak emelve, tréleren lehetett adott autót elkötni. Szóval ez nálam ilyen “munkahelyi ártalom” lett védelmi megoldásokat keresni, agyalni rajtuk. :crazy_face:

  24. Avatar for Czo Czo says:

    Node, ha a “Find My” mukodik “kikapcsolt” keszulek mellett is, akkor szerinted nem mind1, hogy az, aki eppen birtokolja, az kikapcsolja-e vagy nem a keszuleket? Tehat miert szamit, hogy latszik-e valami a kijelzon? Egyszeruen nem ertem, hogy mire akarsz celozni.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ha egyszer a keresés már működik kikapcsolt állapotban is, akkor mindegy, hogy kikapcsolja-e vagy sem, ráadásul mivel már offline, azaz internetkapcsolat nélkül is megy, így még az is lényegtelen, hogy van-e a készülékben bármilyen SIM, és hogy az csatlakozik-e a hálózatra vagy sem. tehát feleslegesen bonyolítod tovább az egészet.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Ha figyelmesen olvasom a cikket ott le vagyon írva, a kikapcsoltság melletti probléma a pontossága, ami ugye az információ útjából adódik, azaz az észlelő eszköz pozícióját tudhatjuk csak, nem magáét a keresett eszközét. Nem bonyolítom túl, csak teljességre próbálok törekedni, ha már benne a lehetőség, akkor miért is ne használhatná ki aki teheti, igaz nem teszi, de jobb lehetne. De ok hagyjuk is, mert tényleg minek is gyorsan pontosan megtalálni az elveszett eszközünket, mikor lehet venni hozzá jó pénzért erre kreált cuccot szintén a gyártó palettájáról, ami pontos is, csak lopás esetén nem ér fabatkát sem.

  27. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem, ez nem a kikapcsoltság miatt van. ez az offline keresés miatt van. ha a készülék online, tehát csatlakozik az internetre, akkor saját maga tudja elküldeni a helyzetét. bekapcsolt állapotban is lehet, hogy offline állapotú, főleg amikor vannak, akik kényszeresen kikapcsolgatják a mobilnetet is, vagy ha a tolvaj kiveszi a fizikai SIM-kártyát…

    mivel Bluetooth LE-ről van szó, így a helyzet meglehetősen pontos, hiszen másképp kikerül a készülék hatóköréből a másik…

    de hát NEM kell venni semmit hozzá, ráadásul az AirTag pláne NEM lopás ellen van…

  28. Avatar for gunar gunar says:

    Ha nem ragadnál ki a szövegkörnyezetből szavakat akkor teljesen érthető amit leírtam és igaz ez az utolsó mondatomra főként, akkor nem kellett volna magyarázni amit amugy is leírtam, csak rövidebben.
    De, az AirTag azért nem használ Bt LE-t mert amit használ az pontosabb, ezt ti írtátok le az erről szóló cikkekben, a többi az nem annyira pontos mert nincsen iránya, csak távolsága pont a Bt kapcsolat miatt.

  29. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    már hogy ne használna Bluetooth LE-t… egészen addig azt használja, ameddig nem kerülsz az UWB hatókörébe.

  30. Avatar for gunar gunar says:

    Megint csak kiragadtad a részletet, ebből:

    ebben pont benne van ami kell, hogy azért használ mást mint a többi mert törekedtek a nagyobb pontosságra és azt a fejlesztői az UWB-ben találták meg.
    Olyan ez mint a telefonok helymeghatározása, az is azt használ ami pontosabb és amit elér, mint ahogy egy épületen belül ahol nem lát műhódot ott használja a “netet” és az alapján pozicionál pontatlanabbul, de ha megleli a rágcsálókat azonnal átáll rájuk. Pont ezért is tenném én az Apple helyében lehetővé amit fentebb leírtam, más előnyeivel együtt, amelyeket szintén leírtam fentebb, mint ötletelést és lehet még akár jobb is amit tudhat, csak nekem nem jut az eszembe most. Volt már pár műszaki megoldás amit évekkel később valamelyik nagy gyártó megvalósított, mint ahogy ötleteltem rajta, csak sajnos nem volt hozzá közöm, mert akkor most nem kellene már régóta dolgoznom sem. De ezt dobta nekem a gép. :crazy_face:

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és szerinted az Apple komolyan nem gondolta ezeket végig?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for aw123 Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for dzsega Avatar for Jadeye Avatar for expa Avatar for vjan Avatar for ef-dani Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for dzsega dzsega says:

    Tök jó! Nagyon leleményes volt a tulaj. Eszembe sem jutott volna a rendszámokat körbe lőni.
    Még annyit lehetne fejleszteni a cuccon, hogy egy másik eszközzel is meg lehessen keresni mintha az airtag lenne. Így ha a kb hely megvan akkor már nem is lenne olyan nehéz a maradék 5m-t belőni.

  2. 100-ból 1. Ha bemesz a rendőrségre, hogy itt az ellopot telefonom akkor közlik, hogy tegyél feljelentést MAJD eljárnak. Illetve azt is mondják, hogy sokat nézel krimit. Ez nem az NCIS🙃 A rendőrségnek van fontosabb dolga is. Pl trafipaxozni vagy biciklist vegzálni.

  3. Insten ments, hogy védjem őket, mert nagyon sok nem alaptalan disznóság (pl. a lesből traffipax a kihalt utakon) még mindig igaz rájuk, de nagyon sokat javultak szerintem emberileg mióta az új rendőrfőkapitányuk van.
    Ez megmutatkozik ilyenekben is, szinte biztos vagyok benne, hogy ma már ez inkább forditott arány, mint amit leírtál. Ma már csak egy-két ottragadt vén bolond hajtana el.

    A cikkhez: jó hogy meglett, de hatalmas mázlija volt, hogy egy ekkora madár lopta el😃

  4. Avatar for vjan vjan says:

    Nem igazán értem, hogy minek lopják el. Állítólag nem lehet használni, ha nem ismered az iCloud azonosítót és jelszót. Bár a cikkben is azt írták, hogy “nem volt újra telepítve”. Ezek szerint mégis újra lehet telepíteni?
    Azt sem értem, hogy mivel is lehet megkeresni az elveszett és kikapcsolt telefont. Csak egy másik, ugyanannak az embernek a tulajdonában levő telefonnal? Hát ebből nem sok van szerintem. Elég sokan eladják a régit, miután újat vesznek. Mivel lehet még megkeresni? Családtag telójával esetleg?

  5. Avatar for Czo Czo says:

    A tobbi eszkozodon, ami be van leptetve ugyonabba az iCloudba. Tehat elindithatod a “Find My” appot masik telefondon, az iPadeden de akar a Maceden is. Illetve, a Family Sharing tobbi eszkozen ha ez engedelyezve van.

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    lehetni lehet, de az aktiválási zár miatt nem aktiválható, tehát tökmindegy.

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor mi van, ha pl eSIM van rajta? Azzal ilyenkor mi történik?

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az eSIM-et csak külön letörölve lehet leszedni, pont azért, hogy egy véletlen/kényszerű visszaállítás ne törölje le.

    Az eSIM törlése

    Az alábbiak szerint végezheti el az eSIM törlését:

    1. Lépjen a Beállítások alkalmazásba.
    2. Koppintson a Mobiltelefon vagy a Mobil adatforgalom menüpontra.
    3. Koppintson a törölni kívánt előfizetésre.
    4. Koppintson a Mobil-előfizetés eltávolítása elemre.

    Ha minden tartalmat és beállítást töröl az iPhone-járól, törölheti az eSIM-et is, de meg is tarthatja. A mobil-előfizetés lemondásához ugyanakkor a mobilszolgáltatójával is kapcsolatba kell lépnie.

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Tehát ha vki újra telepíti akkor sem érek vele semmit hogy ott figyel az eSIM, mivel nem lehet aktiválni és így nem léphet föl a hálózatra sehogyan sem?

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    már hogyne lépne fel? az iPhone mobilinterneten keresztül is aktiválható. az eSIM esetén alapértelmezésként nincs PIN-kód, tehát az automatikusan csatlakozni fog a mobilhálózatra, hacsak nem tiltattad le az eSIM-et. tehát ilyenkor is képes elküldeni a helyzetét.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Mi? Akkor ha a lopós nem is tudja aktiválni és használni a telót, az attól még feljelentkezik és látom pl a hollétét?

  12. Avatar for Czo Czo says:

    Igen, pont ugy, ahogyan a fizikai SIM is tenne ilyen helyzetben (benne van, nincs rajta pin kod, nincs letiltva). Az eSIM semmiben sem masabb, mint a fizikai, pont ugyonazt, pont ugyonugy tudja, csak “nehezebb kivenni”.

  13. Avatar for gunar gunar says:

    Ok köszi! Csak azért nem vágom mert még sosem kellett így és csak most a cikkből kiindulva jutott ez az eszembe. Akkor már csak ezt kellene x db hibás aktiváló kód után inkognitóban művelnie a telónak, hogy aki próbálkozik ezt ne is tudja meg nyilvánvalóan, mert mint láthatjuk sokan csak tudás nélkül akarnak könnyű pénzhez jutni.

  14. Avatar for Czo Czo says:

    Aki mivel probalkozik es mit ne tudjon meg?

  15. Avatar for gunar gunar says:

    Aki pl újratelepíti és tegyük fel aktiválni akarja, de nem tudja a zár miatt az ne is láthassa hibás kód után, hogy a telóban eSIM van és az az ő tudta nélkül is csatlakozott a hálózatra. Azaz kereshetővé vált megint, stb.

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    milyen hibás kód? ha aktiválási zár van rajta, akkor ahhoz email cím és jelszó kell. olyan nincs, hogy egy random tolvaj random kitalálja az ellopott készülékhez tartozó email címet. onnantól meg pont mindegy, hogy a jelszót elrontja-e vagy sem, mert magát az email címet sem fogja már tudni, tehát eleve nem fog továbblépni sehova.

    az aktiválásnál pedig értelemszerűen már azelőtt csatlakoznia kell a készüléknek Wi-Fi-re vagy mobilhálózatra, hogy egyáltalán kérné az Apple ID-t az aktiváláshoz. tehát már régesrégen ott lesz a hálózaton, mire eljut odáig, hogy aktiválná.

    egyébként meg kit érdekel? fogja fel a tolvaj, hogy nem éri meg ellopni, mert egyrészt használni sem fogja tudni az aktválási zár miatt, másrészt meg lekövethető lesz a helyzete.

  17. Avatar for gunar gunar says:

    Az már hibás kódnak számít ha nem a megfelelő ID-val akarja aktiválni az én olvasatomban, de nem pontosan fogalmazva.
    Az aktiváláshoz meg igen arra gondoltam ha már a “barom” megpróbálja mert nem tudja, akkor az eSIM addig ne adjon magáról tudomást ameddig nincsen aktiválva a teló. Aki a tulaj az tudja amugy is hogy az van benne és wifi nélkül is aktiválhat, aki meg csak próbálkozik, az tegyen bele fizikait v csatlakozzon wifire ehhez. kb erre gondoltam, az 1xűbb megtalálások érdekében.

    Amint láthatjuk nem fogják fel hogy nem megy és csak alkatrésznek tudja értékesíteni max.

  18. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ilyen szituáció egyszerűen nincs. ugyanis senki nem fog próbálkozni kitalálni egy random email címet és egy ahhoz tartozó jelszót. te például ki tudnád találni, milyen email cím lehet emögött: g*******@m******.hu? nyilván nem, így meg sem próbálod, mert még ha az email címet esetleg kitalálnád (az esély rá elhanyagolható), a jelszóval akkor sem fogsz boldogulni, és akkor a kétlépéses hitelesítést most hagyjuk is figyelmen kívül. ezért ezekkel senki sem próbálkozik maga. maximum adathalászkodnak, hogy megszerezzék, de ahhoz kell egy másik elérhetősége az illetőnek, ahol megpróbálják beugratni, hogy megadja az adatokat.

    eleve nem is aktiválódna, ameddig nem adsz meg Apple ID-t és jelszót, tehát teljesen mindegy. onnantól, hogy megpróbálja aktiválni, az valamire így is, úgy is csatlakozni fog, legyen az eSIM-mel mobilhálózat, vagy Wi-Fi… ergo lényegtelen, hogy látszik-e az eSIM vagy nem, mert internet nélkül nem aktiválható.

  19. Avatar for Czo Czo says:

    En nem ertelek teged. Nyomtal mar valaha visszallitast a telefonodra ugy, hogy be van rajta kapcsolva az aktivalasi zar? Ha van benne SIM (tok mind1, hogy fizikai vagy eSIM), akkor latszani fog a kijlezo tetejen, hogy van halozat. De ismetlem, mire mennel vele, ha ez nem latszodna? Mit ernel el vele? Miert kellene titkolni? Ha a Find My be van kapcsolva, es iOS 13-nal ujabb a rendszer, akkor eleve megy a Find My kikapcsolt allapotban is, ameddig a keszulek le nem merul.

  20. Avatar for expa expa says:

    Basszus, ez nekem be sem volt kapcsolva! Azt hittem biztonságba van a telóm erre tessék :smiley:
    Ha elveszteném a telót akkor at M1 macmini-n megkeresem.
    Köszi a cikket!

  21. Avatar for aw123 aw123 says:

    Gyerekek, en meg ott tartok, hogy mi az az aktivalasi zar? :))

  22. Avatar for Czo Czo says:

    Ez egy lassan 10 eve velunk levo funkcio :slight_smile:

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Igen nyomtam és csak arra próbáltam kilyukadni a fentiekben, amennyiben eSIM van benne azt ugye nem tudja kivenni csak aki tudja az ID-t, de a lopós ki fogja kapcsolni ha látja, hogy fent van a hálózaton, ergo ha nem látja mert inkognitóban marad ameddig nem aktiválják, csak szépen a háttérben teszi a dolgát, akár még a környezetét is le lehetne hallgatni vele ha tudná a szoftver elveszett módban (csak ötletelek) akkor a cikkben a szereplő amúgy nagyon is leleményes srác, sokkal előbb megtalálta volna a telóját. Ha valaki nem ilyen leleményes és kitartó akkor pont még egy ilyen béna orgazda/tolvaj mellett sem jutott volna csak max a nyomára a telójának és sosem találta volna meg nagy valószinűséggel. Erre próbáltam meg célozni a fentiekben, nem tehetek róla, de amikor olvasok olyant, hogy a tolvajok hogyan és mit csinálnak, hogyan dolgoznak (más esetekben) nekem mindig az ellenük és módszereik elleni védelem jut eszembe, és elkezd dolgozni az agyam, hogyan lehetne levédeni a legjobban az adott eszközt. Sok évig autóztam (nepper, stb) és akkoriban szoktam rá erre, mikor óhatatlanul tudomásunkra jutottak dolgok, milyent hogyan visznek el és mit tudnak velük kezdeni, akkoriban sok olyan egyedi megoldást is kiötlöttünk, amikkel már már csak emelve, tréleren lehetett adott autót elkötni. Szóval ez nálam ilyen “munkahelyi ártalom” lett védelmi megoldásokat keresni, agyalni rajtuk. :crazy_face:

  24. Avatar for Czo Czo says:

    Node, ha a “Find My” mukodik “kikapcsolt” keszulek mellett is, akkor szerinted nem mind1, hogy az, aki eppen birtokolja, az kikapcsolja-e vagy nem a keszuleket? Tehat miert szamit, hogy latszik-e valami a kijelzon? Egyszeruen nem ertem, hogy mire akarsz celozni.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ha egyszer a keresés már működik kikapcsolt állapotban is, akkor mindegy, hogy kikapcsolja-e vagy sem, ráadásul mivel már offline, azaz internetkapcsolat nélkül is megy, így még az is lényegtelen, hogy van-e a készülékben bármilyen SIM, és hogy az csatlakozik-e a hálózatra vagy sem. tehát feleslegesen bonyolítod tovább az egészet.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Ha figyelmesen olvasom a cikket ott le vagyon írva, a kikapcsoltság melletti probléma a pontossága, ami ugye az információ útjából adódik, azaz az észlelő eszköz pozícióját tudhatjuk csak, nem magáét a keresett eszközét. Nem bonyolítom túl, csak teljességre próbálok törekedni, ha már benne a lehetőség, akkor miért is ne használhatná ki aki teheti, igaz nem teszi, de jobb lehetne. De ok hagyjuk is, mert tényleg minek is gyorsan pontosan megtalálni az elveszett eszközünket, mikor lehet venni hozzá jó pénzért erre kreált cuccot szintén a gyártó palettájáról, ami pontos is, csak lopás esetén nem ér fabatkát sem.

  27. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem, ez nem a kikapcsoltság miatt van. ez az offline keresés miatt van. ha a készülék online, tehát csatlakozik az internetre, akkor saját maga tudja elküldeni a helyzetét. bekapcsolt állapotban is lehet, hogy offline állapotú, főleg amikor vannak, akik kényszeresen kikapcsolgatják a mobilnetet is, vagy ha a tolvaj kiveszi a fizikai SIM-kártyát…

    mivel Bluetooth LE-ről van szó, így a helyzet meglehetősen pontos, hiszen másképp kikerül a készülék hatóköréből a másik…

    de hát NEM kell venni semmit hozzá, ráadásul az AirTag pláne NEM lopás ellen van…

  28. Avatar for gunar gunar says:

    Ha nem ragadnál ki a szövegkörnyezetből szavakat akkor teljesen érthető amit leírtam és igaz ez az utolsó mondatomra főként, akkor nem kellett volna magyarázni amit amugy is leírtam, csak rövidebben.
    De, az AirTag azért nem használ Bt LE-t mert amit használ az pontosabb, ezt ti írtátok le az erről szóló cikkekben, a többi az nem annyira pontos mert nincsen iránya, csak távolsága pont a Bt kapcsolat miatt.

  29. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    már hogy ne használna Bluetooth LE-t… egészen addig azt használja, ameddig nem kerülsz az UWB hatókörébe.

  30. Avatar for gunar gunar says:

    Megint csak kiragadtad a részletet, ebből:

    ebben pont benne van ami kell, hogy azért használ mást mint a többi mert törekedtek a nagyobb pontosságra és azt a fejlesztői az UWB-ben találták meg.
    Olyan ez mint a telefonok helymeghatározása, az is azt használ ami pontosabb és amit elér, mint ahogy egy épületen belül ahol nem lát műhódot ott használja a “netet” és az alapján pozicionál pontatlanabbul, de ha megleli a rágcsálókat azonnal átáll rájuk. Pont ezért is tenném én az Apple helyében lehetővé amit fentebb leírtam, más előnyeivel együtt, amelyeket szintén leírtam fentebb, mint ötletelést és lehet még akár jobb is amit tudhat, csak nekem nem jut az eszembe most. Volt már pár műszaki megoldás amit évekkel később valamelyik nagy gyártó megvalósított, mint ahogy ötleteltem rajta, csak sajnos nem volt hozzá közöm, mert akkor most nem kellene már régóta dolgoznom sem. De ezt dobta nekem a gép. :crazy_face:

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és szerinted az Apple komolyan nem gondolta ezeket végig?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for aw123 Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for dzsega Avatar for Jadeye Avatar for expa Avatar for vjan Avatar for ef-dani Avatar for gunar