Apple: a bevágás és a menü sáv feljebb helyezése több helyet ad a felhasználói tartalmaknak

Az októberi „Unleashed” névre keresztelt Apple eseményen meglepetésként – és Face ID nélkül – érkezett az új MacBook Pro modellek esetén az iPhone készülékeken már megismert kamerasziget-szerű bevágás. Amint az várható volt, többen is bírálták az Apple ezen döntését, mondván ez helyet vesz el a kijelzőből.

Az Apple ugyanakkor pont fordítva gondolja mindezt: a képernyő bevágása több helyet biztosít a felhasználói tartalmaknak a menü sáv feljebb helyezésével, és egyben lehetővé tette azt is, hogy vékonyabbá válhasson a keret a kijelző körül.

A cég döntésével kapcsolatban Shruti Haldea, a Mac termékcsalád menedzsere és az októberi Apple esemény egyik előadója a Same Brain podcaston adott interjújában azt mondta, hogy a bevágás egy okos megoldás a Mac számára, mivel a macOS menüsorának feljebb helyezésével több hely marad a tényleges tartalom számára.

Amit tettünk az az, hogy valójában magasabbra tettük a menüsort. A 16:10-es képarányú ablakban továbbra is megvan a 16 hüvelyk képátlójú aktív terület a kijelzőn. Feljebb vittük a menüsort és félretettük az útból. Ez egy igazán okos módja annak, hogy több helyet biztosítsunk a tartalomnak, és amikor teljes képernyős módban vagyunk, akkor 16:10-es ablakunk van, amely szerintünk remekül néz ki.

A MacBook Pro korábbi változataihoz képest az új 14 hüvelykes és 16 hüvelykes modellek lényegesen keskenyebb kerettel rendelkeznek. Az Apple szerint a keret a kijelző bal és jobb oldalán 24%-kal vékonyabb, mint az előző generációé, mindössze 3,5 mm-es. A kijelző tetején a bevágásnak köszönhetően a keret 60%-kal vékonyabb, amelynek mérete szintén 3,5 mm.

Noha a bevágás eleinte észrevehető, az Apple a macOS szoftveres funkcióira is épít, beleértve a sötét módot, hogy minimálisra csökkentse az észrevehetőséget a felhasználók számára a mindennapi használat során. Például amikor az alkalmazások teljes képernyős módban vannak, a rendszer fekete szegélyt ad a képernyő tetejéhez, elrejtve a bevágást, nem zavarva a felhasználói tartalmat, ami a mini-LED háttérvilágítás miatt gyakorlatilag tényleg fekete is lehet.

A fejlesztők pedig dönthetnek úgy is, hogy az alkalmazásuk tartalma a bevágás mindkét oldalán megjelenjen.

A bevágás csak egy változtatás a sok közül, az új MacBook Pro modellek esetében. Az új laptopok újratervezett házzal, további portokkal, köztük HDMI-vel, SD-kártya olvasóval, MagSafe töltéssel, ProMotion mini-LED kijelzővel, M1 Pro és M1 Max chipekkel érhetőek el, nem titkoltan a profi felhasználói tábort célozva.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. expa says:

    A macmini miért nem lehet a profi felhasználók eszköze? Nem akarok fizetni a hordozhatóságért, nekem nem kell a kis kijelző. Van saját képernyőm és saját billentyűzetem. Macmini-t kérjük újragondolni és több portal és M1 pro maggal is kiadni! Köszönjük :smiley:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!