fbpx Skip to content

Hétfőn este nagy port kavart a portok visszatérése, ahogy arról már a bemutató után be is számoltunk.

Az Apple jelentősen megnövelte a különböző csatlakozások lehetőségét, ugyanis az előző MacBook Pro-n csak Thunderbolt 3 csatlakozó és 3,5 mm-es jack volt, most 5 különböző bemenettel rendelkeznek az Apple profi laptopjai. Nézzük is végig ezeket!

MagSafe 3

Az eredeti MagSafe-et az Apple még 2006-ban mutatta be az első MacBook Pro-val, amit később a MagSafe 2 követett. 2016-ban azonban úgy döntöttek Cupertinóban, hogy már nincs szükség a csatlakozóra és USB-C alapú töltésre váltottak a MacBook Pro-ban.

Persze ez akkor egyáltalán nem volt meglepő, hiszen a 2015-ben bemutatott, mára már megszüntetett MacBook is USB-C csatlakozón keresztül töltődött.

Ennek ellenére a profi felhasználóbázisnak volt egy hangos kisebbsége, akik csalódtak az Apple-ben és a MagSafe visszatéréséért könyörögtek. Az Apple meghallgatta a panaszokat és miután tavaly az iPhone 12-vel feltámasztották a márkanevet, most a MacBook Pro-ba is visszatért a MagSafe töltő, ezúttal 3-as verziószámmal. (Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy az új csatlakozó nem kompatibilis a MagSafe 2-vel.)

Ha azonban azok közé tartoztál, akik szerették az USB-C-n keresztüli töltést, te se aggódj, ugyanis az továbbra is támogatott, de azokon a csatlakozókon keresztül nem érhető el az Apple gyorstöltése, amivel 50%-ra töltheted az akkut mindössze 30 perc alatt.

SDXC

Az SD kártyaolvasó visszatért és jobb, mint valaha! Na jó, nem, igazából pont olyan, mint volt, ennek ellenére bizonyára lesznek, akiknek feldobja majd a napját, hogy nem kell többé átalakítót használniuk az SDXC használatához.

És nem ez az egyetlen, változás nélkül visszatérő port.

HDMI

A HDMI csatlakozó is visszatért a 2015-ös MacBook Pro-ról és pont úgy, ahogy hagytuk.

Annak ellenére, hogy most már van HDMI 2.1 is, az Apple megmaradt a HDMI 2.0-nál, ami 4K felbontást csak 60 fps mellett bír el, így ez a port nem ajánlott, ha egy a MacBook Pro-hoz igazán passzoló kijelzőt szeretnél csatlakoztatni.

Az Apple persze valószínűleg azért nem tette bele az új MacBook Pro-ba a legújabb HDMI szabványt, hogy a felhasználókat a Thunderbolt 4 felé terelje. Plusz, amire a legtöbben fogják használni a HDMI portot (TV-re vagy projektorra csatlakoztatás), ott a 2.0-s szabvány is bőven elég.

Thunderbolt 4

És ha már felmerült, nem mehetünk el amellett, hogy az új MacBook Pro-n a legújabb Thunderbolt 4 csatlakozót találjuk, ami külsőre pont ugyanúgy néz ki, mint egy Thunderbolt 3, ami pedig pont megegyezik küllemben az USB-C csatlakozóval.

Negatívum azonban, hogy az új MacBook Pro-ra csak 3 Thunderbolt csatlakozó került, valószínűleg az lehet a háttérben, hogy a HDMI és az SDXC kártyaolvasó utazik az M1 Pro/Max chip negyedik Thunderbolt sávján.

Összegzés

Az Apple szinte büszke volt arra, hogy belátták, a legtöbb felhasználónak még szüksége van csatlakozókra, ezért visszahozták a MagSafe-et, a HDMI-t és az SD kártyaolvasót is.

De azért annyira ne magasztaljuk őket az egekbe, hiszen ez mind olyan dolog, amire a 2015-ös MacBook Pro is képes volt.

Te örülsz a HDMI és az SDXC feltámasztásának?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.