fbpx Skip to content

Az elmúlt héten pár napig nálam lehetett az Apple új aprócska táblagépe, az iPad mini az iSTYLE jóvoltából.

Azonnal beleestem a kis masinába, annak ellenére, hogy az Apple nem tökéleteset alkotott, de persze ilyen az igazi szerelem: elnézzük a másik hibáit és azokkal együtt fogadjuk el. Vágjunk is bele, nézzük meg, hogy milyen tapasztalataim voltak vele!

Először egy kis történelemórával kezdenék és elmesélném a saját korábbi élményeimet az iPad minivel, hogy jobban megértsük, hogy honnan jött ez a pici tablet és én hogyan állok hozzá.

Az első iPhone 163 ppi-s (pixel/hüvelyk) kijelzővel rendelkezett (320×480 pixel 3,5 hüvelyken), amit utána az iPhone 4-gyel emeltek Retina felbontásra, ahol a pixelsűrűség 4x nagyobb lett, de a logikai képpont-sűrűség maradt ugyanúgy 163 képpont minden hüvelyken.

Az első iPad kijelzője alacsonyabb képpont-sűrűséggel rendelkezett, ugyanis az 1024×768 pixelt 9,7 hüvelyken jelenítette meg és ez csak 132 pixelt (és az iPad 3-mal a „Retinásítás” után képpontot) jelentett hüvelykenként.

Az első iPad mini ötlete az volt 2012 októberében, hogy mi lenne, ha a normál méretű iPad felbontását az iPhone képpont-sűrűségével párosítanánk?

A válasz egy fél kézben is fogható táblagép lett, amin a gombok pont akkorák voltak, mint egy iPhone-on, ezért ugyanúgy kényelmesen használható volt, de nem foglalt el akkora helyet, mint a rendes iPad.

A koncepció annyira tetszett nekem, hogy azonnal vettem egy iPad minit, annak ellenére, hogy az iPad előtte sosem vonzott, majd amikor 2013 októberében kijött az iPad mini 2, gyorsan váltottam rá az első generációs modellről, mert az hozta el a Retina felbontást, ami óriásit dobott az amúgy is fantasztikus táblagépen.

Aztán az Apple valahogy megunta az iPad minit és függetlenül attól, hogy milyen forradalmi volt az első generáció és milyen sok hibát javított a második, a harmadik iPad mini 2014-ben csak egy Touch ID-val felszerelt főgombot változtatott elődjéhez képest.

Az iPad mini 4 egy újratervezett házat hozott magával, de mivel az ugyanúgy nézett ki, mint elődje (annak ellenére, hogy laminált kijelzőt kapott, ami nagy dobás volt 2015-ben), így nem rohantak érte a boltba a vásárlók.

Ezt követően az Apple 3,5 évig hozzá se nyúlt az iPad minihez, majd 2019 márciusában kihozták az iPad mini 5-öt, ami az iPad mini 4-hez képest csak annyit változtatott, hogy újabb Apple chip került bele (A12 az A8 helyett). Viszont ekkor már több mint 1 éve piacon volt az iPhone X, ami megmutatta, hogy hogyan néz ki a jövő Apple eszköze, ahol gesztusvezérelt lesz a felhasználói felület.

Amikor 2017 végén megvettem az első iPhone X-em, azonnal tudtam, hogy a jövőben nem lesz főgomb és eladtam iPad mini 2-met, arra várva, hogy az Apple hamarosan ki fog adni egy főgomb nélküli iPad minit. Jó sokáig kellett várnom, de végre itt van, megérkezett az iPad mini 6!

Külön szórakoztató, hogy a Beállításokban egyedi háttérképeket kapunk az iPad minihez

Ahogy látható, hozzám a csillagfény színre keresztelt iPad mini 6 került tesztelésre. Kicsit aggódtam, hogy hogy fog kinézni ez a szín, de rossz megvilágítás mellett simán ezüstnek tűnik, trükkösen lehet csak kihozni fényképen az aranyos (haha) oldalát.

Ennek ellenére kicsit bosszantó, hogy most már nincs ezüst a palettán. Az 5. generációs iPad minit ezüst, asztroszürke és arany színben lehetett megvásárolni, ehhez képest az új iPad mini sokkal “vadabb” árnyalatokban érhető el: csillagfény, asztroszürke, rózsaszín és lila. Ezek közül egyértelműen a lila az, ami a legkülönlegesebb lesz szerintem, abból rendeltem is már egyet.

Az Apple ugyanazt a taktikát követte el az iPad mini 6 esetén is, amit az iPhone X-nél csináltak 2017-ben: az iPhone X is méretben nagyjából megegyezett az iPhone 7-tel, de az egész előlapját kijelző borította. Az iPad mini 6-nál is eltűntek a nagy, kijelző körüli szegélyek és egy egyenletes, minden irányban azonos szélességű kávát kaptunk.

A bemutató után sokan panaszkodtak Twitteren, hogy az iPad mini 6 kijelző körüli kerete túl vastag, de a képek csalókák, ekkora keretre abszolút szükség van, hogy könnyen kezelhető legyen a táblagép anélkül, hogy a kijelzőt megfognánk. Itt persze azért megjegyezném, hogy az iPadOS (és egyébként az iOS is) fel van készítve a véletlen érintésekre az első iPad Air (2013) óta, de mégis csak jobb a békesség, ha nem ér oda az ujjunk.

Az iPad mini 6 belsejébe az Apple legújabb mobil chipje került, az A15, ami az iPhone 13 Pro-ban is megtalálható, igaz, alacsonyabb órajelen “ketyeg”, ahogy arról már beszámoltunk: Gyengébb A15 chip került az iPad mini 6-ba, mint az iPhone 13 Pro-ba.

A háztartásomban egy iPhone 12 mini és egy iPhone X van, azokat pedig így is veri az iPad mini 6, szóval a teljesítménnyel abszolút nem volt problémám. Aggódtam kicsit azon, hogy kevés lesz a memória, ugyanis az Apple csak 4 GB RAM-ot tett a gépbe: Kiderült, hogy mennyi RAM került iPhone 13 modellekbe és az új iPadekbe.

Ezért végtelen görgetést használó, GIF-ekben gazdag Tumblr blogokat nyitottam meg Safariban és próbáltam elérni, hogy elfogyjon a memória és újratöltsön az oldal. Ez egy olyan mutatvány, amit az iPhone 12 minim hamar össze tud hozni, az iPhone X-ről pedig ne is beszéljünk.

Az iPad mini 6 azonban bírta a strapát, és simán boldogult egy rakás hosszú weboldallal, annak ellenére, hogy csak 4 GB RAM van benne.

A kezdeti tesztekben olvastam, hogy az iPad mini 6 akkumulátora nem olyan erős, ezért erre is nagy hangsúlyt fektettem. 8 órán keresztül rajta keresztül végeztem a munkámat, így végig nyitva volt rajta a Safari és az Ulysses, és a műszak végére 24%-on volt az akkumulátor.

Az Apple 10 órás üzemidőt ígér Wi-Fi-n keresztül és 9 órát a mobilnetes változatnál, ezek olyan értékek, amik megegyeznek az előző iPad mininél ígértekkel, és szerintem ezt hozza is az iPad mini 6. Nekem nem is volt rá panaszom.

Kamerák tekintetében óriási ugrás történt az előző iPad minihez képest, most már egy 12 megapixeles hátlapi kamerával dolgozhatunk, ami 4 LED-es True Tone vakuval és Smart HDR 3-mal is fel van vértezve.

Az eredmény szép, az iPad minivel simán tudunk jó fényképeket készíteni, akár még olyat is, ami egy kis mélységgel is rendelkezik:

A hátlapi kameránál persze sokkal izgalmasabb volt számomra az előlapi, ami az iPad mini életében most először ultraszéles látószögű lett.

Ezzel ugye megjelent a Rivaldafény funkció, ami lehetővé teszi, hogy az iPad mini „kövessen” minket a szobában, ha esetleg FaceTime hívás közben felállnánk az asztaltól.

Talán ezt videóval könnyebb elmagyarázni:

Látószögben elég nagy különbség van a nagyított és az ultraszéles látószög között:

Az iPad és a doboz helyzete a két kép közt változatlan

Az Apple a termékoldalon csak annyit írt, hogy az új iPad mini két hangszórója most már „fekvő tájolású”, de ez nem igazán írja le a teljes képet. Az iPad mini 6 hangos és ez bőven elég filmezésre, játékokhoz, akár még egy kisebb kollégiumi szoba betöltésére is – persze csak akkor, ha szobatársak is szeretik a metált.

A Touch ID ujjlenyomat-azonosító érzékelő a főgombból a felső gombba költözött és erre az iPadOS fel is hívja a figyelmet:

A feloldás és főképernyő megnyitásának menete a következő:

  • felemeljük az iPadet és így bekapcsol a kijelző
  • rátesszük az ujjunkat a felső gombra
  • beolvassa az ujjlenyomatot és felold
  • ha lenyomjuk a gombot vagy rajta hagyjuk az ujjunkat, akkor felhúzza a lezárt képernyőt

A fenti üzenetet akkor kapjuk, ha nem nyomjuk be a gombot, de feloldottuk és elvettük az ujjunkat a gombról. Elsőre ez furcsa volt, főleg a Face ID-hoz szokott agyamnak, de hamar bele tudtam rázódni, így valószínűleg másnak sem lesz probléma.

Nyilván kényelmesebb lenne a Face ID, hiszen ott még gondolkodni se kell, csak elég odanézni.

Ha már a Touch ID-nél tartunk, kicsit furcsa volt számomra, hogy az Apple Pay-nél például továbbra is kerek ujjlenyomat ikon jelzi, hogy az ujjamat akarja, annak ellenére, hogy maga az ujjlenyomat-olvasó nem kerek. Itt kicsit azt éreztem, hogy annyira mégsem figyeltek az Apple-nél a részletekre.

Egy másik ilyen pont az volt, amikor sötét módban gyorsan görgettem és előjött a kocsonya görgetés! Ha esetleg nem tudnád, hogy miről van szó: Álló módban csúnya lehet a görgetés iPad mini 6-on.

A lényeg az, hogy ha gyorsan görgetünk álló nézetben, akkor a kijelző jobb oldala picit lemaradva követi a balt. Az iFixitnél részletesen el is magyarázták, hogy ez miért lehet: Az iFixit szétszedte az iPad mini 6-ot is.

Összességében azt tudom elmondani, hogy bár ez zavar, de csak akkor, ha figyelek rá. Hírek olvasásakor, Twitter vagy Reddit görgetése közben abszolút nem feltűnő, de attól még ott van és ha keresed, akkor észre fogod venni. Szóval ha a tökéletes kijelzőre vágysz, akkor sajnos ez az iPad mini 6 nem neked való, ez ugyanis az egyébként kiváló panelt lehúzza.

Csatlakozók tekintetében is újat hoz az iPad mini 6, ugyanis alján Lightning helyett USB-C található. Ennek köszönhetően a dobozában egy 1 méteres USB-C kábel és egy 20 wattos USB-C hálózati adapter található.

Az iPhone-ok után üdítő, hogy az iPadhez még ad az Apple hálózati adaptert is, ráadásul számomra az is érdekes volt, hogy a töltőkábelének mindkét vége egyforma – hiszen USB-C.

Az USB-C csatlakozó a töltés mellett az 1. generációs USB 3.1 szabványt is támogatja és DisplayPortként is használható átalakítóval. Ezt az oldalát nem teszteltem, de igazából megvan az iPad mini 6-ban az erő ahhoz, hogy külső kijelzőhöz csatlakoztatva egy mini munkaállomás lehessen.

Ehhez mondjuk külső billentyűzet szinte kötelező, mert ha feljön a billentyűzet, akkor nevetségesnek tűnik a multitasking:

Két alkalmazás osztott képernyőben, mellette egy Slide Over ablak és akár még egy PiP videó is összehozható egyszerre egy modern iPad kijelzőjén, de az iPad mini abszolút nem erre való.

Futtathatunk rajta egymás mellett több alkalmazást és semmivel sem tud kevesebbet multitasking terén, mint nagyobb testvérei, de ekkora kijelzőn az ember sokkal inkább akar egy feladatra koncentrálni. És ez nem feltétlen negatívum!

Ha megnyitok egy képregény-olvasót, akkor az iPad mini egy képregénnyé változik, ha pedig a Twittert nyitom meg, akkor máris azzá alakul át. Szerintem valamilyen szinten ez is a szépsége az iPad mininek.

Sokan beszélnek arról, hogy az iPad Pro képes-e leváltani egy laptopot, de az iPad mini hátára senki se akar ekkora terhet tenni, hiszen teljesen egyértelmű, hogy nem erre lett kitalálva.

Az iPad mini tartalomfogyasztásra tökéletes, és szinte bárhova magaddal tudod vinni, pont, mint a telefonodat.

Apple Pencil 2 töltő került az iPad mini jobb oldalára

Sajnos az Apple Pencil 2 támogatást nem volt alkalmam kipróbálni, de amiatt, hogy arra is fel van készítve az iPad mini 6, a tetejére költöztek a hangerő-állító gombok.

Ezek ráadásul orientáció-függők, vagyis mindig a felfelé álló gomb lesz a „hangerő fel”. Ez roppant jó megoldás és teljesen természetesen jön a tablet használata közben.

Ha már a gomboknál tartunk, így, hogy nincs főgomb, sokkal nehezebb észrevenni, hogy valójában épp milyen orientációban van fizikailag: volt, hogy használtam az iPad minit és csak akkor vettem észre, hogy fizikailag egyébként végig fejjel lefelé volt, amikor le akartam zárni és nem volt ott a gomb.

Ezt persze úgy is lehet tálalni, hogy bármilyen orientációban kényelmesen használható az iPad mini, de engem akkor is meglepett, hogy fel se tűnt, hogy végig fejjel lefelé használtam.

Az iPad mini 6 szerintem egy fantasztikus táblagép lett, amibe csak a kijelzője kapcsán tudok igazán belekötni. Minden másban ez számomra a tökéletes iPad méret és mérhetetlenül boldoggá tesz, hogy az Apple végre elkészítette azt az eszközt számomra, amire 2017 óta várok.

Ha te is az én cipőmben vagy és eddig vártál egy iPad minire, akkor tudod, hogy mibe vágsz bele és valószínűleg szeretni fogod.

Ennek ellenére azt javaslom, hogy vásárlás előtt menj be egy iSTYLE-ba és nézd meg, hogy mennyire zavar a kocsonya görgetés, az ugyanis az egyetlen gyenge pontja az iPad mininek.

Ahogy azonban a cikk elején is említettem, az igaz szerelemben nem számít az, hogy a másik tökéletes legyen, hanem az, hogy a hibáival együtt is elfogadjuk. És az iPad mini 6-nak az egyetlen hibája a kijelzője, ami marha jó ajánlattá teszi az én szememben.

Persze az ára lehetne kicsit alacsonyabb, de teljesen megértem az Apple-t, hogy szeretnék visszahozni kicsit a kutatás és fejlesztés költségeit.

Köszönet az iSTYLE-nak a teszt eszközért, igazi élmény volt a háztartásban tudni egy iPad minit ennyi idő után.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for pAnk pAnk says:

    “szeretnék visszahozni kicsit a kutatás és fejlesztés költségeit”

    Egy kicsit ki tudnád fejteni, mi volt az a hatalmas kutatas és fejlesztés? Szó se róla, nagyon tetszetős ki cucc lett az új mini, de azért annyira sok energiát nem fektettek bele szerintem.

  2. Sztem total felesleges az uj ipad mini.

    En 5ost vettem hasznaltan makulatlan allapotban fele annyiert.
    Ugyanaz a 64giga tarhely, fulhallgato port meg van rajta es ios15.

    Amig az iphone-ok lightning porttal vannak ellatva semmi elonyet nem latom az usb-c-nek, cipelhetsz ketfele kabelt ha utazol.

    Arrol nem is beszelve hogy high end fulesekhez nem kell adapter.

    Jo a jobb proci, de valljuk be egy ipad minin senki nem fogja kihasznalni.

    Kb semmi elonyet nem latom az uj modellnek hetkoznapi hasznalatban.

  3. Aranyos meg minden. Erős is de a héten fogtam a kezembe és amennyire akartam annyira nem szeretném már. Igazából kisebb kezű embereknek jó. Csajoknak, gyerekeknek, vagy esetleg aki sokat utazik tömegközlekedéssel és csak előkapja ha épp el akar olvasni valamit vagy válaszolni akar pár üzenetre. Aki inkább otthon használná vagy dolgozna rajta vagy komolyabban játszana az inkább válasszon sima vagy air esetleg pro iPadet. Mindenképp fogd a kezedbe mielőtt megrendeled/megveszed. Amúgy bitang erős cucc

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Ja meg mellé még vakegér is? Akkor minek is a telefon ha ezeket egy ipad-en kellene megoldani szerinted?
    Pont ezekre való az iphone és a többire meg ipad ami több és nagyobb kijelzőt igénylő dolog, apróbb munka amit az iPad OS megkönnyít az IOS-hez képest esetleg, de elvégezhető kijelzőről is. A többire meg valóban ha komolyabban dolgozik valaki ilyen eszközön akkor egy pro v társai.

  5. Senki nem mondta hogy ezeket telefonon nem lehet.

  6. Ja. Lehet venni iPhone SE-t is, azon is elfut az iOS 15.

  7. Pont, hogy azokhoz kéne amúgyis…

  8. Jogos az eszrevetel nyilvan nem audiophil fulesekkel akarok a mavon futkozni, szimplan 60-70e ftos Sennheiserekkel, amik jol zarnak, jol szolnak es kisjackrol uzemelnek.

    Szomoru hogy az uj ipadrol is levettek a portot, es vagy hurcolhatod az atalakitot vagy uj fulest kell venned. Gondolom usbc-set idealis esetben, amit akkor az iphoneoddal megintcsak nem tudsz hasznalni atalakitas nelkul. Tudom bluetooth es gyartsunk szemetet amikor 2 ev mulva kuka az egesz a beragasztott akksijaval.

    Ezert mondom hogy praktikusan ipad mini5, ugyanaz a tarhely, fele annyiba kerul, van meg rajta headphone jack, plusz ugyanaz a lightning tolti mint a legdragabb iphonet, tehet a kabelekkel sem kell sokat gondolkodni.

    Iphone13 eseteben legalabb felemeltek az alap tarhelyet a 12-hoz kepest, szoval jobban megeri az uj ha 64g nem eleg, de itt meg maradt a 64es alap. Talan 128g-nal elgondolkodtam volna, de igy inkabb nem.

  9. Én is gondolkodom egy új minin. Sajnálom, hogy nem került bele az M1 processzor, mert azzal (bár lehet ezzel az A15-l is elég) gondoltam valami USB-C-s dokkolóval kicsi, hordozható “miniszámítógéphez” jutnék. Ám úgy látom posztokban, videókban, hogy az FHD-s kijelzőre kötve nem skálázódik át, de még a iPad Pro sem. Ha próbáltad alá tudod támasztani, hogy így van-e valóban, illetve van e valami megoldás a FHD teljes felületének kihasználására?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for intoner Avatar for Szifon Avatar for jimbimx Avatar for Jnetshaw Avatar for pAnk Avatar for teddy212 Avatar for gunar Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for pAnk pAnk says:

    “szeretnék visszahozni kicsit a kutatás és fejlesztés költségeit”

    Egy kicsit ki tudnád fejteni, mi volt az a hatalmas kutatas és fejlesztés? Szó se róla, nagyon tetszetős ki cucc lett az új mini, de azért annyira sok energiát nem fektettek bele szerintem.

  2. Sztem total felesleges az uj ipad mini.

    En 5ost vettem hasznaltan makulatlan allapotban fele annyiert.
    Ugyanaz a 64giga tarhely, fulhallgato port meg van rajta es ios15.

    Amig az iphone-ok lightning porttal vannak ellatva semmi elonyet nem latom az usb-c-nek, cipelhetsz ketfele kabelt ha utazol.

    Arrol nem is beszelve hogy high end fulesekhez nem kell adapter.

    Jo a jobb proci, de valljuk be egy ipad minin senki nem fogja kihasznalni.

    Kb semmi elonyet nem latom az uj modellnek hetkoznapi hasznalatban.

  3. Aranyos meg minden. Erős is de a héten fogtam a kezembe és amennyire akartam annyira nem szeretném már. Igazából kisebb kezű embereknek jó. Csajoknak, gyerekeknek, vagy esetleg aki sokat utazik tömegközlekedéssel és csak előkapja ha épp el akar olvasni valamit vagy válaszolni akar pár üzenetre. Aki inkább otthon használná vagy dolgozna rajta vagy komolyabban játszana az inkább válasszon sima vagy air esetleg pro iPadet. Mindenképp fogd a kezedbe mielőtt megrendeled/megveszed. Amúgy bitang erős cucc

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Ja meg mellé még vakegér is? Akkor minek is a telefon ha ezeket egy ipad-en kellene megoldani szerinted?
    Pont ezekre való az iphone és a többire meg ipad ami több és nagyobb kijelzőt igénylő dolog, apróbb munka amit az iPad OS megkönnyít az IOS-hez képest esetleg, de elvégezhető kijelzőről is. A többire meg valóban ha komolyabban dolgozik valaki ilyen eszközön akkor egy pro v társai.

  5. Senki nem mondta hogy ezeket telefonon nem lehet.

  6. Ja. Lehet venni iPhone SE-t is, azon is elfut az iOS 15.

  7. Pont, hogy azokhoz kéne amúgyis…

  8. Jogos az eszrevetel nyilvan nem audiophil fulesekkel akarok a mavon futkozni, szimplan 60-70e ftos Sennheiserekkel, amik jol zarnak, jol szolnak es kisjackrol uzemelnek.

    Szomoru hogy az uj ipadrol is levettek a portot, es vagy hurcolhatod az atalakitot vagy uj fulest kell venned. Gondolom usbc-set idealis esetben, amit akkor az iphoneoddal megintcsak nem tudsz hasznalni atalakitas nelkul. Tudom bluetooth es gyartsunk szemetet amikor 2 ev mulva kuka az egesz a beragasztott akksijaval.

    Ezert mondom hogy praktikusan ipad mini5, ugyanaz a tarhely, fele annyiba kerul, van meg rajta headphone jack, plusz ugyanaz a lightning tolti mint a legdragabb iphonet, tehet a kabelekkel sem kell sokat gondolkodni.

    Iphone13 eseteben legalabb felemeltek az alap tarhelyet a 12-hoz kepest, szoval jobban megeri az uj ha 64g nem eleg, de itt meg maradt a 64es alap. Talan 128g-nal elgondolkodtam volna, de igy inkabb nem.

  9. Én is gondolkodom egy új minin. Sajnálom, hogy nem került bele az M1 processzor, mert azzal (bár lehet ezzel az A15-l is elég) gondoltam valami USB-C-s dokkolóval kicsi, hordozható “miniszámítógéphez” jutnék. Ám úgy látom posztokban, videókban, hogy az FHD-s kijelzőre kötve nem skálázódik át, de még a iPad Pro sem. Ha próbáltad alá tudod támasztani, hogy így van-e valóban, illetve van e valami megoldás a FHD teljes felületének kihasználására?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for intoner Avatar for Szifon Avatar for jimbimx Avatar for Jnetshaw Avatar for pAnk Avatar for teddy212 Avatar for gunar Avatar for ef-dani