fbpx Skip to content

Az iFixit csapata természetesen nem bírta megállni, és szétszedték az iPad mini 6-ot is.

Bőven fedeztek fel érdekességeket egészen a kijelző vezérlő elhelyezkedésétől az USB-C csatlakozóig. Nézzük meg, hogy mit találtak!

Kijelző

Az iPad mini kijelzőjét ugyanúgy szenvedés eltávolítani, mint a többi iPadét, mert a házba ragasztva van, ezért érdemes óvatosan eljárni, ha belekukkantanál az aprócska táblagép belsejébe – aminek nyilván ne állj neki, hiszen garanciavesztő.

Persze az iPad mini 6 kijelzője kapcsán nem a kiszedés a legnagyobb izgalom, hanem a kocsonya görgetés, melyről korábban már beszámoltunk itt: Álló módban csúnya lehet a görgetés iPad mini 6-on.

A probléma gyökere, hogy az Apple egy lekicsinyített iPad Pro-t készített, de az új kijelző nem kapta meg a ProMotion technológiát, vagyis továbbra is 60 Hz-es képfrissítéssel rendelkezik.

Az iPhone-odban és a korábbi iPad minikben a kijelző-vezérlő az eszköz rövidebbik oldalán helyezkedik el, de az Apple az új iPad Pro modelleknél és most az iPad mini 6-nál a vezérlőt a hosszabb oldalon helyezte el, ezért álló nézetben jobban feltűnő az, hogy a kijelző balról jobbra frissül.

Ahogy a videóból kiderül, ez a jelenség az iPad Pro-n is jelentkezik, de mivel annak kijelzője kétszer gyakrabban frissül, ezért közel sem annyira feltűnő, mint az iPad mini 6 esetén.

Azt is felvetette az iFixit, hogy elképzelhető, hogy az Apple egy olcsóbb kijelzőt használt az iPad mininél, ami lassabban tudja frissíteni az egész kijelzőt, mint az eddigiek, de személy szerint nem hiszem, hogy erről lenne szó, mert egy fektetett nézetben lévő iPad Airrel is összemérték az iPad minit és az nagyon hasonló kocsonya görgetést mutatott.

Akkumulátor

A legutóbbi pár iPadnél az Apple a hátlaphoz ragasztotta az akkumulátort, ami szintén jelentősen megnehezítette a cserét. Az iPad mini 6-nál azonban 2 fület helyeztek el az akkumulátor szélén… amik igazából nem csinálnak jóformán semmit, mert ugyanúgy a hátlaphoz van ragasztva az akkumulátor.

Az iFixit azt feltételezi, hogy a fejlesztési folyamat során valamikor felmerült, hogy az iPad mini 6 akkumulátora könnyebben cserélhető legyen, de végül kénytelenek voltak elvetni az ötletet, a fülek pedig megmaradtak.

Hangszórók és alaplap

Az alsó hangszórónál nem csak a hangszóró külső része, hanem maga a mágnes is a házhoz van ragasztva, ezért az alkatrész nem szedhető szét anélkül, hogy károsodna.

Érdekes még, hogy a felső hangszóró mellett egy üres műanyag darab van, itt lenne valószínűleg az 5G modem, ha a mobilnetezésre alkalmas variánst szednék szét.

USB-C csatlakozó

Az eddigi USB-C-s iPadeknél maga a csatlakozó nem moduláris elem volt, de az iPad mini 6-nál az Apple változtatott ezen.

Így ha esetleg valamilyen oknál fogva cserélned kéne a csatlakozót, akkor az még nem a világ vége, ugyanis megoldható csak az USB-C kapu cseréje.

Értékelés

A ragasztott kijelző, hangszóró és akkumulátor után egyáltalán nem meglepő, hogy az iPad mini 6 a 10-es skálán mindössze 3 pontot ért el szerelhetőségből.

Szerinted elfogadható kompromisszumokat hozott az Apple az iPad mini 6 tervezésekor?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok