fbpx Skip to content

Az Apple Watch Series 6 egyik legnagyobb újdonsága a véroxigén szint mérése. Ebben a cikkben szó lesz arról, hogy mennyire pontos az Apple órája, miért fontos a véroxigén szintünk, és persze milyen betegségeket tárhat fel pusztán az, ha viseljük az Apple 2020-as óráját.

Korábban már írtunk magáról az Apple Watch Series 6-ról, illetve arról is, hogy milyen szíjak kompatibilisek az új piros és kék órákkal. A véroxigén szint mérés egy egészen más tesztet igényelt, amihez segítségül hívtuk az Oktogon Medical Center egyik vezető kardiológusát, amit méltán népszerű, korábbi EKG-s cikknél is megtettünk. Nagyon sok olyan információt elmondott, ami egészen más szögből közelíti meg az óra ezen funkcióját, valamint olyan dolgokat is megtudtunk, amik miatt sokkal fontosabbá vált az Apple Watch Series 6 vásárlása.

Ebben a cikkben Dr. Vágány Dénes kardiológus segít nekünk megérteni a véroxigén szint mérésének fontosságát, ezúton is nagyon köszönjük neki a sok segítségét és azt, hogy rendelkezésre állt számunkra. Amennyiben kérdésetek van, tegyétek fel hozzászólás formájában, elküldjük majd neki.

Az Apple Watch Series 6 egyik legfontosabb újdonsága a véroxigén szint mérés, más néven oxigénszaturáció, azaz SpO2.

  • A vér oxigént szállít a szövetekben és szervekben lévő sejtekhez.
  • A véroxigén a vörösvérsejtekben lévő fehérjében (hemoglobin) lévő oxigén mennyisége.
  • A véroxigén szint azt jelzi, hogy hány %-ban van jelen a hemoglobin a vörösvérsejtekben, amelyek a tüdőből szállítják az oxigént a szervezetünk többi sejtjéhez.
  • A szervezet helyes, egészséges működéséhez 95-100% között kell legyen ez az érték.

Fontos tudni, hogy az Apple Watch ugyan hasonló módon dolgozik, mint egy pulzoximéter, ami elterjedt és hivatalos mérés a kórházakban, azonban nem lesz annyira pontos, mivel a csuklónkon ezt sokkal nehezebb lemérni. Természetesen lehetséges, de rengeteg dologtól függ, és sokkal többször kaphatunk pontatlan eredményt rövid távon, mintha vennék 5-15.000Ft-ért egy pulzoximétert, amit az ujjunkra helyezve pontosabb adatot kapunk. Ettől függetlenül az Apple Watch-nak megvan az a hatalmas előnye, ami mondjuk egy pulzoximéternek nincs: az óra (szinte) állandóan rajtunk van. Tehát hosszabb távon sokkal több adatot kaphatunk, mint ha néha egy-egy mérést végeznénk.

Mi a különbség egy pulzoximéter és az Apple Watch Series 6 között?

Amit ráhelyezünk az ujjunkra, az a pulzoximéter, ami a mindennapi klinikai gyakorlatban egy sokat használt eszköz, ebben van egy fényforrás, ami átvilágítja a körmünket és az ujjunkat, és van vele szemben egy szenzor és a felszínéről pedig leolvasható az SpO2 szint, tehát az oxigénszaturáció, ami normál esetben 95-100%-os érték között van.

De hát az óra is világít – csak talán nem olyan intenzíven?

Az Apple Watch Series 6-ban az új véroxigénszint-érzékelőt négy LED-csoport és négy fotodióda alkotja. A hátlapba épített kristályban található, melyet alapjaiban áttervezett az Apple. Az érzékelő a Véroxigén appal együttműködve teszi lehetővé a véroxigén szint meghatározását. A zöld, vörös és infravörös LED-ek megvilágítják a csuklóban futó vérereket, a foto­diódák pedig megmérik a visszavert fény mennyiségét. A kapott adatból fejlett algoritmusok meghatározzák a vér színét, amely megmutatja a vérben jelen lévő oxigén mennyiségét.

A pulzoximéter egy nagyon régóta használt, megbízható eszköz, mindig pontos adatot szolgáltat, DE mindkét eszköz mérését befolyásolhatja a bőr vastagsága, hőmérséklete, perfúziója. Tehát egy hideg végtagon, egy nagyon rossz keringésű betegen nem fog jó, hiteles adatot adni a pulzoximéter sem, ugyanúgy, mint ahogy az Apple Watch sem.

Ezért van akkor, hogy sokszor nem érthető a mérés?

Igen, az órán biztos, hogy a mozgás, a pontos elhelyezése, a bőr hőmérséklete: ezek mind befolyásolhatják a mérési adatokat és vihetik fals pozitív/negatív irányba is.

https://twitter.com/geoffreyfowler/status/1308772019383799809

Ezt tapasztaltuk mi is, illetve a fenti tweet valamint a Washington Post cikke is erről szól. Lényegében sajnos az Apple Watch sokkal pontatlanabbul tud mérni rövidebb távon, és ez azt is jelenthetné, hogy nem sok értelme van ennek a funkciónak. Ahogy említettük, a véroxigén szint mérés nagyon kényes művelet, már egy hidegebb közegben fals értéket mutathat, mozgás mellett pedig egyáltalán nem értékelhető a mérés, amit természetesen ki is ír.

Nyugodt környezetben azonban pontos. Jól látszik a fenti képes is, hogy egy pulzoximéterrel szemben is jól vizsgázott, tehát hosszabb távon, több méréssel egy egészen jó, átlagos véroxigén szint mérést kaphatunk, ami megfelelően feltérképezi a szervezünk egészségét.

Az Egészség appban gyönyörűen látszik, hogy a háttérben lévő, helyes mérésékkel egészséges szervezetről van szó.

Az Apple Watch SpO2-t mér: van a véroxigénszint mérésre más módszer?

Megmérhetjük külön az artériás vérnek meg a vénás vérnek az oxigénszaturációját is, de ezek az eszközök döntően az artériás véroxigén telítettségéről adnak információt, ez az, ami főként meghatározó. Az artéria tulajdonképpen a fő verőér, ami oxigéndús vért szállít, és egy alapvető paraméter a betegek ellátásában az oxigénizoláció, amire következtethetünk az oxigénszaturációból.

Mi a normális, mi van, ha nem 100% a véroxigén szintünk?

Normál esetben 95-100% közötti értékeket fogunk leolvasni, tehát ha a normálisnál alacsonyabb, akkor meg kell nézni, helyesen mértünk-e, esetleg megismételni a mérést. De azért vannak különböző aspektusok és betegségek, amikor felmerülhet, hogy alacsonyabb az SpO2 szint, és vannak olyan keringési illetve légzőrendszeri, valamint vörösvérsejteket érintő betegségek, ahol alacsonyabb lehet az SpO2 szintje, például szívinfarktus, szívelégtelenség, szívritmuszavarok, tüdőgyulladás.

Tehát ha tüdőgyulladásom van akkor egyértelműen látszik?

Igen, de meglepő, hogy vannak olyan irodalmak már, amik szerint most aktuálisan a COVID-19 okozta pneumoniában már a véroxigén szint csökkenés lehet egy korai jel. Ha normál értéken kívül vagyunk, az biztos, hogy nem jó. Ez egy figyelemfelhívó jel lehet, ami elindíthat minket abba az irányba, hogy egy kivizsgáláson hogy felderítsük ennek az okát, hogy alvási apnoénk van, tüdőgyulladásunk volt, keringési betegségünk van vagy esetleg más probléma. Ennek nem szabad egy vezető jelnek lennie a betegek körében, viszont nem is kellene sokat várni vele, ha azt látjuk, hogy nagyon romlik, vagy rosszul vagyunk, és ha ez jót mér!

+1: alvási apnoe!

Az interjú végén Dr. Vágány Dénes kiemelte, hogy az Apple Watch Series 6 véroxigén szint mérése fényt deríthet az alvási apnoéra is. Ez egyébként manapság sajnos igen gyakori betegség. Ha fáradtan ébredünk, esetleg álmosak vagyunk napközben, az utalhat alvási apnoéra. Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az apnoe egy görög szó, ami azt jelenti “légvétel nélküli”.

Az alvási apnoénak két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. Mindezek mellett bizonyos esetekben az obstruktív és a centrális alvási apnoe keveréke alakul ki, ilyenkor komplex alvási apnoéról beszélhetünk. Az obstruktív alvási apnoéra inkább jellemző a zavaró horkolás, míg a légszomjjal való ébredés gyakoribb a centrális típusú alvási apnoében.

Amennyiben az Apple Watch-csal hosszabb távon mérjük az éjszakai véroxigén szintünket, és azt látjuk, hogy alvás közben az érték csökken, akkor adott esetben a fenti betegséggel állunk szemben. Reméljük, a közeljövőben egyre több alkalmazás támogatja majd az Apple Watch véroxigén szint mérését, valamint ezek mellett az alvás monitorozását is.

Konklúzió

Az Apple Watch Series 6 véroxigén szint mérése ugyan rövid távon nem igazán értékelhető segítség, de hosszabb távon meglévő betegségeket tárhat fel, illetve egy újabb, egészséggel kapcsolatos mérést kapunk egy olyan eszköztől, ami tulajdonképpen a nap legalább 12 órájában rajtunk van. Ez a legnagyobb előnye ennek a funkciónak, és reméljük, egyre több alkalmazás támogatja majd a jövőben.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for ha5abe ha5abe says:

    Az APNOE-val kapcsolatban: Alvás közben is tud véroxigént mérni óra? Ha igen, milyen időközönként?

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @ha5abe a véroxigénszint-mérésekre csak akkor kerül sor alvás közben, ha be van kapcsolva az Alvás nyomon követése funkció az Apple Watch beállításaiban.

  3. fenti képes is

  4. Avatar for ha5abe ha5abe says:

    Alvás közben véroxigén méréshez hogyan oldható meg az óra helyes tartása? Ezt is írják: https://support.apple.com/hu-hu/guide/watch/apdaf17aa5ef/watchos
    “Nyugtassa a karját egy asztalra vagy az ölébe, és győződjön meg róla, hogy a csuklója vízszintesen áll, az Apple Watch pedig felfelé néz.”
    Nem írják, hogy milyen gyakran mér alvás közben, ha az óra nyugalomban van.

  5. nekem pl tegnap este 7 mérést végzett alvás közben

  6. Avatar for ha5abe ha5abe says:

    Kíváncsi leszek, hogy a cikkben említett orvos mit szól 7 alvás közbeni méréshez, amikor a légzéskimaradás (apnoe) csak időnként jelentkezik és akkor is csak nagyon rövid ideig, majd mozgással, felriadással is járhat. Persze lehet mondani, hogy talán éppen pontosan akkor tartja vízszintesen és nem is mozgatja a karját az alvó, az óra számlapja felfelé néz és éppen akkor mér egyet. Akár még szerencséje is lehet a használójának, de mérési hibára is gondolhat. Megjegyzem, ha csak egyetlen embernél bizonyul hasznosnak, az is sikeres eredmény.

  7. Ezért mondta a doktor a cikkben, hogy “fényt deríthet” tehát nem biztos egyáltalán, hogy kimutatja, de az esélye megvan.

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen ha van ilyen órád akkor van esélyed arra hogy megfogd a problémát, persze ha alvásfigyelésen van és a kezeden :crazy_face:
    Ellenben ha semmi nem figyeli az alvást akkor ugye max a szomszéd szólhat át reggel, hogy éjjelente azt pár másodpercet nem lehetne-e megnyújtani mikor kicsit abbamarad az az istentelen horkolás? :roll_eyes:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for ha5abe Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Valadento Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for ha5abe ha5abe says:

    Az APNOE-val kapcsolatban: Alvás közben is tud véroxigént mérni óra? Ha igen, milyen időközönként?

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @ha5abe a véroxigénszint-mérésekre csak akkor kerül sor alvás közben, ha be van kapcsolva az Alvás nyomon követése funkció az Apple Watch beállításaiban.

  3. fenti képes is

  4. Avatar for ha5abe ha5abe says:

    Alvás közben véroxigén méréshez hogyan oldható meg az óra helyes tartása? Ezt is írják: https://support.apple.com/hu-hu/guide/watch/apdaf17aa5ef/watchos
    “Nyugtassa a karját egy asztalra vagy az ölébe, és győződjön meg róla, hogy a csuklója vízszintesen áll, az Apple Watch pedig felfelé néz.”
    Nem írják, hogy milyen gyakran mér alvás közben, ha az óra nyugalomban van.

  5. nekem pl tegnap este 7 mérést végzett alvás közben

  6. Avatar for ha5abe ha5abe says:

    Kíváncsi leszek, hogy a cikkben említett orvos mit szól 7 alvás közbeni méréshez, amikor a légzéskimaradás (apnoe) csak időnként jelentkezik és akkor is csak nagyon rövid ideig, majd mozgással, felriadással is járhat. Persze lehet mondani, hogy talán éppen pontosan akkor tartja vízszintesen és nem is mozgatja a karját az alvó, az óra számlapja felfelé néz és éppen akkor mér egyet. Akár még szerencséje is lehet a használójának, de mérési hibára is gondolhat. Megjegyzem, ha csak egyetlen embernél bizonyul hasznosnak, az is sikeres eredmény.

  7. Ezért mondta a doktor a cikkben, hogy “fényt deríthet” tehát nem biztos egyáltalán, hogy kimutatja, de az esélye megvan.

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen ha van ilyen órád akkor van esélyed arra hogy megfogd a problémát, persze ha alvásfigyelésen van és a kezeden :crazy_face:
    Ellenben ha semmi nem figyeli az alvást akkor ugye max a szomszéd szólhat át reggel, hogy éjjelente azt pár másodpercet nem lehetne-e megnyújtani mikor kicsit abbamarad az az istentelen horkolás? :roll_eyes:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for ha5abe Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Valadento Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar