fbpx Skip to content

Az Apple Watch EKG funkcióját hazánkban néhány hete aktiválta az Apple a watchOS 5.2-es szoftverrel. Ugyan korábban is lehetett használni az EKG-t itthon, de ahhoz akkor még amerikai forrású órára volt szükségünk. Ez a szigorítás lényegében megszűnt, és így ha Magyarországon, hivatalos helyről vásároljuk meg a 4. generációs órát, vagy olyan helyről, ami a támogatott országokból származik, akkor aktiválhatjuk rajta az EKG-t.

Apple Watch Series 4 EKG

Azon túl, hogy az Apple Watch Series 4 kiírja, hogy van-e pitvarfibrillációnk, nem igazán látunk többet a szinusz ritmusból. Ehhez persze kardiológusnak kellene lennünk, ami jó pár évnyi tanulást és gyakorlati órát jelent. Utánajártunk, hogy egy átlagember mire tudja használni az órában lévő EKG-t, mire érdemes odafigyelni, és mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Az elektrokardiogram (más néven EKG) egy olyan teszt, amely regisztrálja a szívütés elektromos jeleinek idejét és erejét. Az EKG révén az orvosok információkat kapnak a páciensek szívritmusáról és az esetleges rendellenességekről. Az Apple Watch esetén úgynevezett egy elvezetéses EKG-ről beszélünk, ami a bal és jobb karunkon keresztül méri meg a pulzusunkat. Ilyen egyes elvezetést, vagy adott esetben hármast kapunk a kórházakban is, amikor rákötnek minket a monitorra és az “pittyeg” mellettünk. Ahogy a lenti képen is láthatjuk, az óra alsó szenzoraival és az ujjunk a koronára helyezésével egy csatornát hozunk létre, ami a kezünkön keresztül a szívütésünket érzékeli.

Nagyon fontos, hogy a mérésre nyugalmi állapotban kerüljön sor. Ezt az Apple is kiemeli, mivel erre használható az óra. Ezek a szenzorok nagyon kifinomultak, így méréskor tényleg üljünk le, helyezzük kényelembe magunkat, ne erőből rakjuk rá az ujjunkat az órára, és így készítsünk mérést. Egy beszélgetés, és nagyobb levegő vétel, szinte bármilyen mozgás miatt hibás mérést kaphatunk.

Ahány ember, annyiféle mérés, természetesen a Google számos problémát ad egy helyes szívritmusra is, így nem érdemes otthon “halálos” diagnózist felállítani. Nagyon jól ismerjük magunkat, az embereket, ha már “fura” az EKG-nk, azonnal orvosért kiáltunk, vagy legalább Facebookra kiírjuk, hogy “Ez szerintetek normális?”…

Többek között a fentiek miatt és a saját kíváncsiságunk miatt is konzultáltunk két kardiológussal és készítettünk két különböző EKG-t, amit aztán kielemeztünk a doktor urakkal, valamint kérdéseket is feltettünk nekik.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a közbenjárást és segítséget Dr. Masszi Györgynek, aki egyetemi adjunktus, és a PTE gyermekklinikájának gyermekkardiológiáját vezeti, és a Czeizel intézetben tudott fogadni minket, valamint Dr. Alwazir Fóris a budapesti Honvéd kórház vezető kardiológusának, aki az Oktogon Medical Centerben állt rendelkezésünkre. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy az olvasók pontos információkat kapjanak az EKG-ről ebben a cikkben és ne csak egy egyszerű teszt legyen.

Milyen mérésre alkalmas az Apple Watch EKG-ja?

Ahogy fent írtuk már az Apple Watch egy egycsatornás mérést végez rajtuk. Egy normál kórházi EKG gép akár 12 csatornás mérésre is képes, tehát az Apple Watch leginkább arra alkalmas, hogy azonnali mérést végezzen. Ezt Dr. Masszi György esemény monitorozásnak hívta, ami lényegében azt jelenti, hogy ha rosszul érezzük magunkat, akkor mérjünk egyet, mert abban a pillanatban az óra azonnal rögzítheti a problémát. Sokféleképpen érzékelhetjük ezt, íme néhány példa:

  • Nyugalmi állapotban: gyors, kalapáló, vagy lüktető szívverés
  • Kimaradt szívverés
  • Kimerültség
  • Légszomj
  • Szorítás, vagy fájdalom a mellkasban
  • Ájulás
  • Szédülés

Az esemény monitorozásra egyébként az úgynevezett Holtert használják. A Holter-vizsgálat egy 24 órás EKG-vizsgálat. A betegnek egy kis zsebrádióhoz hasonló készüléket kell vagy a nyakába akasztani vagy az övére csatolni, majd az 5 elektródát a testéhez rögzítik és a gép folyamatosan figyel. Az Apple Watch ebből csak 1 mérést készít, tehát ha rosszul érezzük magunkat, akkor mérjünk egyet, később segítség lehet ez az orvos számára!

Alapjában véve, ahogy az Apple is írja, az óra EKG-ja a pitvarfibrilláció mérésére lett kihegyezve, azok az algoritmusok futnak rajta, amik ennek a betegségnek a jeleit keresik. Ezt a szinuszritmuson is láthatjuk, de például az is látható rajta, ha kimarad esetleg 1-1 szívverésünk.

Azokat a ritmus zavarokat, amelyek esetleg az ingerület képzéssel, vagy ingerület vezetéssel kapcsolatosak, az Apple Watch képes érzékelni, jól lehet látni az egy csatornás mérésen.

Mi az a szinuszritmus és pitvarfibrilláció (AFib)?

Szinuszritmus: az eredményül kapott szinuszritmus azt jelenti, hogy a szív egyenletesen ver. Ez akkor szokott bekövetkezni, ha a szív pitvarainak és kamráinak összehúzódása szinkronban van egymással. Az eredményül kapott szinuszritmus csak az adott felvételre vonatkozik, és nem jelenti azt, hogy a szív mindig egyenletesen ver.

Pitvarfibrilláció: az eredményül kapott pirvarfibrilláció azt jelenti, hogy a szív szabálytalanul ver. A pitvarfibrilláció a súlyos szívritmuszavarok egyik leggyakoribb formája. Pitvarfibrilláció akkor szokott bekövetkezi, ha a szív pitvarai és kamrái nincsenek szinkronban egymással, ami szabálytalan szívverést okoz.

(12 csatornás mérés, amiből csak az első szegmens, az első csatorna az, amit az Apple Watch Series 4 is mér)

Mennyire komoly a pitvarfibrilláció? A pitvarfibrilláció egy kezelhető állapot, amely azonban kezelés nélkül vérrög képződéshez vezethet a szívben. Ha a szív kipumpálja a vérrögöt, az stroke-ot, szívrohamot, vagy egyéb egészségügyi problémákat okozhat. Pitvarfibrilláció a 65 éveseknél fiatalabbak 2%-ánál, illetve a 65 évesek és annál idősebbek 9%-ánál fordul elő. Ez az állapot lehet ideiglenes vagy állandó, de orvosi felügyelet mellett és gyógyszerekkel kezelhető. A pitvarfibrillációban szenvedő emberek gyakran egészséges, aktív életet élnek.

Mi tegyünk, ha “fura” az EKG-nk?

Ahogy a lenti képen látszik, Nóri EKG-ján nem a megszokott kimagasló görbét láthatjuk, hanem picit furább görbéket, amin egy átlagember csak azt látja, hogy “nem normális”. Dr. Alwazir Fóris természetesen rögtön megnyugtatott minket, hogy ez egy teljesen normális görbe, csak valamiért az óra nem képes teljesen helyesen mérni, valami befolyásolja a görbét, de betegségnek nincs nyoma.

Természetesen rögtön készítettünk egy 6 csatornás EKG-t is, amin jól látszik a “fura” görbe, tehát az Apple Watch nem hibázott, Nórinál így kaptuk vissza a jeleket az érzékelőkön át. Érdekes egyébként, hogy “helyes” görbét is készítettünk már nála, szóval ne ijedjünk meg, ha nem a tökéletes görbével találkozunk.

Apple Watch EKG mérés és kozultálás

Láttunk már olyat is, amikor a görbe lefele állt és nem felfele, természetesen az ilyesmi az Apple Watch esetén hibás mérésnek felel meg, tisztítsuk meg az órát, várjuk meg, míg megszárad, figyeljünk oda, hogy az ujjunk a koronán legyen és ne érintkezzen a kezünkkel! Ekkor egyébként az óra is kiírja, hogy nem volt értékelhető a mérés!

Mikor kérjük ki a kardiológus véleményét?

Az Apple Watch EKG mérése nem helyettesíti a kardiológiai szakszerű mérést, nem helyettesíti a konzultálást az orvossal. Ne állítsunk fel a Google segítségével betegséget. Dr. Alwaiz Floris szerint is lényegében az adott pillanatot tudjuk megfogni, amikor rosszul érezzük magunkat, mondjuk mellkasi fájdalmunk van, ekkor mérjünk és később mutassuk meg az orvosunknak, kardiológusunknak!

EKG mérés az Oktogon Medical Center-ben!

Jelenleg egyébként akár 1 hónap is lehet a várólista egy kardiológiai kivizsgálásra, ha tényleg többször érezzük a rosszullétet, vagy ne adj isten pitvarfibrillációt állapít meg az óra, akkor ne habozzuk, menjünk el akár egy magánkórházba is kivizsgálásra. Sok cégnél egyébként adnak külön kórházi ellátást is az egészségügyi biztosításunk felett. Én például több cégvezető ismerősömet is megkértem a cikk írása alatt, hogy járjon ennek utána, az alkalmazottaknak nagyon fontos lehet egy ilyen plusz biztosítás.

Amennyiben kérdésetek van, tegyétek fel hozzászólás formájában, és megpróbálunk rájuk később válaszolni a doktor urak segítségével!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for rXc rXc says:

    Na, ilyen egy rendes cikk.
    Gratula :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rXc Avatar for Szifon

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for rXc rXc says:

    Na, ilyen egy rendes cikk.
    Gratula :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rXc Avatar for Szifon