fbpx Skip to content

Mivel az Apple már bő két éve, 2018-ban levette a cég termékpalettájáról a Time Capsule-t, így a Time Machine szolgáltatás használata azóta pláne csak valamiféle külső tárolóval oldható meg. Erre a legegyszerűbb egy USB-s házba tett HDD vagy SSD, amit viszont folyton be kell dugni a gépbe, illetve ki is kell adatni és lehúzni, mielőtt felkapnánk a Mac-et, és bedobnánk a táskánkba.

A Szifon.com csapat tagjai közül ezért többen is NAS-t használunk, mert azt egyszerűen el tudjuk érni hálózaton keresztül, egyszerre akár több eszközről is, illetve szintén fontos dolog az adatok biztonsága érdekében, hogy nem egyetlen HDD-re vagy SSD-re bízzuk azokat, hanem a RAID-nek köszönhetően akár több lemezen is rajta lehetnek, így ha az egyik esetleg meghibásodna, az adatok sokkal kisebb valószínűséggel veszhetnek el. Pár hete lecseréltem az egyébként most is tökéletesen működő TS-431-es NAS-omat a QNAP legújabb üdvöskéjére, a TS-453D-re, amiről most mindenképpen ejtenék pár szót.

Miért váltottam?

Alapvetően semmi gond nincs a TS-431-es NAS-ommal sem, hiszen az elmúlt 5 év során, mióta megvan, végig rendben kiszolgált, gond nélkül működik vele a Time Machine, illetve a Plex, főleg mert utóbbi esetén a videók lejátszás közbeni transzkódolása nem volt szükséges, amire egyébként a TS-431-ben lévő ARM processzor már nem lett volna elegendő.

A TS-431-emnek a processzora miatti másik hátránya, hogy a Container Station sem érhető el rá. Annak révén ugyanis használható lenne vele a Docker és az LXC virtualizáció is, a Dockerben pedig akkor futhatna a pi-hole, a Homebridge, illetve még akár a CUPS is, nem kellene hozzá egy Raspberry Pi. Windows-t sem lenne hátrány virtuálisan futtatni a Virtualization Stationnel, mert bár viszonylag ritkán kell Windows-t használnom, akkor is leginkább csak megnézni benne valamit, így feleslegesen foglalna helyet akár virtuális gépben, akár Boot Camp mellett a napi használatú gépemen, a NAS-on meg elférne, viszont az ARM-en ez sem opció.

Emellett még biztonsági frissítések is ugyanúgy érkeznek rá, bár a legfrissebb QTS-verziót, a 4.4.x-et már nem kapta meg, hanem megállt 4.3.x-nél.

Mit tud a TS-453D?

Lássuk röviden a QNAP termékleírását.

Az új generációs WiFi 6 (802.11ax) trend a vezetékes és vezeték nélküli hálózatokhoz esetében is egyaránt magasabb sávszélesség-igény kialakulásához vezetett. Az Intel® Celeron® J4125 négymagos 2,0 GHz-es processzor és a 2,5 GbE-kapcsolat integrálásával a TS-453D nemcsak a modern vállalkozások számára nyújt kiváló NAS-megoldást a 2,5 GbE-környezetre való frissítéshez – a napi szintű biztonsági mentési és visszaállítási feladatok elvégzéséhez -, hanem bőséges tárolási lehetőséget biztosít a játékosok hatalmas játékgyűjteményeik tárolásához is. A beépített kettős 2,5 GbE portok akár 5 Gbps egyesített átviteli sebességet is tudnak biztosítani a port trönkölés technológiának köszönhetően. A TS-453D támogatja a PCIe bővítést, a többfelhős mentést, a felhőtároló átjárókat, a 4K HDMI kimenetet és a valósidejű átkódolást is, valamint a kibővíthető tárolókapacitást és a szolgáltatásban gazdag alkalmazásokat egy költséghatékony, megbízható, 2,5 GbE NAS formájában.

Ezek közül a WiFi 6 engem egyáltalán nem érint, mert azt az általam használt router, a Synology RT2600ac ugyebár nem tudja, aminél pedig szükségem van a gigabitre (mint a két NAS), az Etherneten keresztül van bekötve, még ha az RT2600ac egyébként akár 1,73 Gbps-re is képes lehet 5 GHz-en, de ugyebár az csak az elméleti maximum. A WiFi 6 megjelenése nálam tehát nem eredményezett magasabb sávszélesség-igényt, még ha az például a Time Machine mentések során esetleg felmerülhetne, viszont mivel egyik Mac-em sem támogatja a WiFi 6-ot, így ez a része mindegy volt.

A 2,5 GbE például két NAS között viszont már sokkal érdekesebb, főleg ha sok adatot kell mozgatni egyikről a másikra, a trönköléssel elérhető 5 Gbps pedig pláne észrevehető lehet. Nyilván ehhez megfelelő hálózati kiépítettség is szükséges, és bár kacérkodtam a gondolattal, de az otthoni felhasználás mellett egyszerűen szükségtelennek érzem. Irodai használat mellett, pláne sok adat mozgatásánál azonban ez egyre fontosabb lehet.

A PCIe bővíthetőség viszont már egy érdekesebb kérdés, mert azzal még akár WiFi 6 támogatást is adhatunk a NAS-nak, ha mondjuk a kábelezés bármi ok miatt nem lenne opció.

Ha viszont a kábelezés nem akadály, abból akár 2 M.2-es SSD foglalattal kombinált, 10 GbE-s kártyát is választhatunk, amivel azért jó pár évre bebiztosítjuk magunkat.

Mivel én már azelőtt is a Plex médiaszervert használtam, hogy egyáltalán bármi NAS-om lett volna, így a HDMI-csatlakozója szintén nem hoz lázba, viszont közvetlenül rá tudjuk kötni a NAS-t egy tévére vagy monitorra, és használhatjuk 4K-ra is képes, multimédiás lejátszóként – bár ehhez nem árt egy opcionális RM-IR004 távirányító.

USB-ből összesen 5 port kapott helyet rajta, ebből kettő darab USB 3.2 Gen 1 (egy elöl, egy hátul), a maradék három pedig USB 2.0, tehát adott esetben még akár karácsonyfaként teleaggathatjuk a korábbi külső HDD-inkkel is.

A hálózati adaptere 90W-ra képes, maga a NAS normál használat közben 25.98 W-ot, alvó állapotba tett HDD-k mellett pedig 11.3 W-ot fogyaszt, a hűtésért egy 120mm-es ventilátor felel, mindezt 21.1 db(A) zajszint mellett. Megfelelő HDD-kkel megtöltve (nekem a WD Red vált be, az írási sebesség miatt nyilván csak a CMR, főleg egy RAID újraépítésekor!), és szivacságyra rakva igazából sosem hallom a hangját, még éjszaka sem.

HDD-k költöztetése a TS-431-ből a TS-453D-be

Bármi eszközváltás esetén mindig kérdéses az adatok költöztetése a régi eszközről az újra. Szerencsére mivel ebben az esetben platformon belül történik a költöztetés, és mindkét NAS egy négylemezes QNAP, így semmi kifejezetten extra teendő nincs a költöztetésnél, de azért mégsem csak annyi a feladatunk, hogy csak úgy átrakjuk a HDD-ket.

Elsőként állítsuk le a régi NAS-t, és szedjük ki belőle a HDD-ket.

Ezután még HDD-k nélkül, tehát üresen kapcsoljuk be az új NAS-t, és a Qfinder Pro app segítségével frissítsük a firmware-ét a legfrissebb elérhető verzióra.

Ennek a lépéseiről részletesen itt: Upgrade/flash the NAS firmware without disks installed.

Ha ez végzett, akkor az előző NAS-ban használt sorrendben tegyük be a HDD-ket az új NAS-ba, és kapcsoljuk be. Amint a rendszer felbootolt, már be is tudunk lépni a régi NAS-on használt felhasználónévvel és jelszóval, és minden adatunk is elérhető lesz.

Az új NAS mellé én egyúttal nagyobb HDD-ket is vettem a fontos dokumentumok, fotók és a Time Machine mentések miatt, ezért én végül mégis át kellett másoljam az adataimat a régi HDD-kről az újakra, de ezt egyszerűen csak elindítottam a File Stationben, miközben párhuzamosan be, és a háttérben a NAS szépen elvégezte a feladatot. Én itt célszerűnek tartottam a nagyobb adatátviteli sebesség miatt, hogy a két új HDD mellé betettem a két régit (mivel RAID1-ben vannak), és így sokkal egyszerűbb volt a másolás, mint ha azt hálózaton keresztül kellett volna megtenni a régi NAS-ról az újra. Ha viszont nem kell mozgatni az adatokat, akkor egyszerűen csak át kell tenni egyik NAS-ból a másikba a HDD-ket (vagy SSD-ket).

És ha más platformról váltunk?

Amennyiben platformok között váltunk, tehát mondjuk Synology-ról QNAP-ra, akkor már nem ilyen egyszerű a helyzet, főleg ha nincs átmeneti tárhelyünk, ahová lemásolhatnánk az adatokat, mielőtt a másik NAS-ban leformáznánk az áthelyezett HDD-ket.

Én ezt biztosan úgy oldanám meg, hogy beszerzek egy átmeneti tárhelyként használható plusz HDD-t vagy SSD-t, és amennyire utánaolvastam, nagyjából mások is ugyanerre jutottak. A platformok közötti váltás tehát ebből a szempontból eléggé kényelmetlen, főleg sok adat esetén, de megoldható.

Összegezve

Ahogyan azt már korábbi cikkemben is említettem: amennyiben nagyobb biztonságban szeretnénk tudni az adatainkat RAID használatával, és egyébként is van már külön routerünk, ugyanakkor fontos lenne számunkra nem csak a médiaszerver, hanem a Time Machine mentések lehetőséges is, akkor arra egy NAS kiváló megoldás. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy a NAS-okat üresen, tehát HDD-k nélkül kapjuk.

A cikkben említett TS-453D-s modellt egyébként jelenleg nagyjából 190 ezer Ft körüli összegért vásárolhatjuk meg 4GB RAM-mal, plusz a HDD-k ára.

A QNAP mobil alkalmazásairól, a Container Sationről és Virtualization Stationről, illetve a biztonsági kamerák támogatásáról külön cikkekben lesz szó.

Kihagytam valamit? Kérdésed van? Szólj hozzá, és igyekszem rá válaszolni!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Nekem volt egy QNAP-om 8GB rammal és 4 magos cerka procival. Borzasztó gyenge teljesítmányt nyújtott. Nyögvenyelső volt a használata, lassú és körülményes horror áron. :frowning:

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    erről tudsz egy kicsit többet írni? milyen szempontból volt gyenge és nyögvenyelős? melyik modell volt pontosan? amire én használom, arra nekem teljesen rendben van, egyedül az ARM esetén a transzkódolás volt, amibe időnként belefutottam, de azzal együtt tudtam élni.

  3. Avatar for expa expa says:

    Ez volt: QNAP TS-231P2. 8gb RAM-al.
    HDMI-n keresztül játszott a videókat róla, szaggatott. (720p)
    Hálózatról tök instabil volt a fájlok elérése. Egyszer működött egyszer nem. 1Gbit-es nettel.
    A távirányítóval irányítva lassan reagált rá. Nem olyan mint a TV távirányítója.
    Gáz volt… Vissza is vittem 10 napon belül…

  4. A SYNOLOGY-ról mi a véleményetek összehasonlítva a QNAPal szemben? Most állok vásárlás előtt, milyen szempontokat vegyek figyelembe?

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a Synology drágább. írtunk korábban Synology NAS-okról is, érdemes megnézned azokat a cikkeket is.

  6. Avatar for gunar gunar says:

    Én Synology 718+ -t használok második éve és teljesen elégedett vagyok vele, pedig csak alap konfig, semmi plusz RAM bele vagy más amikkel bővíthető lenne. Most filózok ugyan egy kisebb újításon, de csak a több lehetőség miatt, hogy lecserélem az idei utódjára, az pár dologgal többet tud, amit sztem sosem használok majd ki. De ez olyan dolog, hogy amikor vettem a tizedére sem akartam használni mint most és közben hol ez, hol az lett még a számos funkciójából napi használatba véve. Az egész cégnél elégedetten használjuk a Synology NAS-okat szerverben is és otthonokban is. Nem reklám, csak tények.
    Összehasonlítani nincsen módom, nem ismerem a fenti konkurenst, csak olvasom a cikket és bemutatót én is.

  7. Avatar for expa expa says:

    Pont így nézett ki, a típusra már nem emlékszem. Arra igen, hogy cerka volt és 8GB :slight_smile: De gagyi. Nem szerettem…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for szbator Avatar for Jadeye Avatar for expa Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Nekem volt egy QNAP-om 8GB rammal és 4 magos cerka procival. Borzasztó gyenge teljesítmányt nyújtott. Nyögvenyelső volt a használata, lassú és körülményes horror áron. :frowning:

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    erről tudsz egy kicsit többet írni? milyen szempontból volt gyenge és nyögvenyelős? melyik modell volt pontosan? amire én használom, arra nekem teljesen rendben van, egyedül az ARM esetén a transzkódolás volt, amibe időnként belefutottam, de azzal együtt tudtam élni.

  3. Avatar for expa expa says:

    Ez volt: QNAP TS-231P2. 8gb RAM-al.
    HDMI-n keresztül játszott a videókat róla, szaggatott. (720p)
    Hálózatról tök instabil volt a fájlok elérése. Egyszer működött egyszer nem. 1Gbit-es nettel.
    A távirányítóval irányítva lassan reagált rá. Nem olyan mint a TV távirányítója.
    Gáz volt… Vissza is vittem 10 napon belül…

  4. A SYNOLOGY-ról mi a véleményetek összehasonlítva a QNAPal szemben? Most állok vásárlás előtt, milyen szempontokat vegyek figyelembe?

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a Synology drágább. írtunk korábban Synology NAS-okról is, érdemes megnézned azokat a cikkeket is.

  6. Avatar for gunar gunar says:

    Én Synology 718+ -t használok második éve és teljesen elégedett vagyok vele, pedig csak alap konfig, semmi plusz RAM bele vagy más amikkel bővíthető lenne. Most filózok ugyan egy kisebb újításon, de csak a több lehetőség miatt, hogy lecserélem az idei utódjára, az pár dologgal többet tud, amit sztem sosem használok majd ki. De ez olyan dolog, hogy amikor vettem a tizedére sem akartam használni mint most és közben hol ez, hol az lett még a számos funkciójából napi használatba véve. Az egész cégnél elégedetten használjuk a Synology NAS-okat szerverben is és otthonokban is. Nem reklám, csak tények.
    Összehasonlítani nincsen módom, nem ismerem a fenti konkurenst, csak olvasom a cikket és bemutatót én is.

  7. Avatar for expa expa says:

    Pont így nézett ki, a típusra már nem emlékszem. Arra igen, hogy cerka volt és 8GB :slight_smile: De gagyi. Nem szerettem…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for szbator Avatar for Jadeye Avatar for expa Avatar for gunar