fbpx Skip to content

Még szeptember elején teszteltük az iPhone 11, és 11 Pro készülékeket. Ekkor bemutattuk a megnövekedett akkumulátor időt, illetve a kamerát is komolyabb összehasonlításnak vetettük alá.

Deep Fusion iPhone 11

Az iPhone 11 és iPhone 11 Pro sok tekintetben megegyezik és hatalmas plusz pont az Apple-nek, ilyenek például az egyes funkciók, mint a Deep Fusion, vagy mondjuk az új, széles látószögű kamera. Az iOS 13.2-ben az Apple kiadta a Deep Fusion-t, amivel lényegében az iPhone 11-ek még jobb, élesebb, dinamikusabb fotót készíthetnek, de nem minden esetben. Lássuk!

Az alábbi videón röviden bemutatja Phil Schiller, hogy hogyan is készül a Deep Fusion kép. Ezt le is fordítottuk nektek, tehát érdemes megnézni.

Még mindig nem érted? Elfogadom! ? Szokták mondani, hogy a kevesebb néha több. Ez fokozottan igaz a záridőre. Aki nem fotózik, általában nem is tudja mi az, de igazából nem is kell tudnia. Sarkítva, minél rövidebb a záridő, annál élesebb képet kapunk. Tehát ezért készít az iPhone először néhány gyors záridős fotót, ami persze a képet sötétté teszi. Ez adja az élességet, a részletességet. Ezután 4 normál fotót készít, ez adja a köztes fényt, illetve referenciát ad a Neutral Engine-nek, hogy milyen fényben fotózunk. Ezek után a hosszú záridős kép következik, ami még több fényt enged be, növelve a dinamika tartományt, tehát a sötét – világos részek eloszlását. Ez is egyfajta HDR, de itt különböző algoritmusoknak köszönhetően sokkal többet kapunk, optimális fényviszonyokkal.

Mikor működik a Deep Fusion és hogyan lehet bekapcsolni?

A Deep Fusion a háttérben dolgozik. Nincs semmi, ami figyelmeztet minket, mint korábban a HDR vagy jelen esetben az éjszakai fotónál. Optimális esetben azonnal bekapcsol és dolgozik és olyan képet kapunk, mint az Apple eseményen. Mik az optimális esetek?

Az iPhone 11-en két kameránk van, a széles és a ultraszéles látószögű, a 11 Pro-n pedig három, a széles és az ultraszéles mellett telefotó. Ebből a Deep Fusion csak a széles és a telefotó lencsét használja! Tehát ultraszéles látószög használata mellett nem fog bekapcsolni. Ezen kívül optimális, de inkább kevesebb fény mellett kapcsol be. Ez röviden azt jelenti, hogy naplemente, esetleg belső tér (megfelelően megvilágítva), illetve olyan helyek esetén fogjuk majd hasznát venni, ahol “van helye” dolgozni. Verőfényes napsütésben nem fogunk részletgazdagabb képet kapni, mert erre nem képes ez a szenzor, sem a processzor. Ehhez menjünk be az árnyékba és akkor ott már megkapjuk a Deep Fusion-t!

Deep Fusion kép

Tehát már tudjuk, mikor kapcsol be a Deep Fusion, azonban néhány szoftveres beállítás is szükséges, ahhoz biztosan működjön. Az első természetesen, hogy iOS 13.2 vagy újabb rendszerrel rendelkezzen az iPhone 11 készülékünk. A második, hogy kapcsoljuk ki Beállítások – Kamera alatt a Fotók rögzítése a kereten kívül funkciót.

Smart HDR vagy Deep Fusion

A Smart HDR-t nem kell külön bemutatni, azt megtettük már az iPhone XS teszünkben, ha érdekel, ide kattintva elolvashatod. Azonban a Smart HDR és a Deep Fusion nem ugyanaz, és nem ugyanakkor kapcsol be.

  • A széles látószögű (normál) kamerával közepes és fényes környezetben a Smart HDR-t fogja használni az iPhone 11, míg a Deep Fusion alacsony vagy közepes fénynél fog aktiválódni.
  • A telefotó kamera általában a Deep Fusion-t használja, kivéve, ha nagyon fényes helyen vagyunk, ebben az esetben a Smart HDR kapcsol be.
  • Az ultraszéles látószögű kameránál a Deep Fusion soha nem aktiválódik, helyette a Smart HDR lép működésbe.

Deep Fusion iPhone 11 Pro

Hogyan nézhető meg, hogy egy adott fotó Deep Fusion használatával készült?

Jelenleg sajnos az Apple semmilyen hivatalos opciót nem ad arra, hogy megtudhassuk, hogy melyik kép milyen plusz funkciót használt, ami lehet Night Mode avagy éjszakai mód, Smart HDR vagy Deep Fusion.

Az egyetlen megoldás erre jelenleg a Metapho alkalmazás, ami ingyenesen elérhető az App Store-ban. Telepítés után a képek böngészése közben háromféle opcióval találkozhatunk, amit alább láthattok:

Mivel tehát erre nem létezik jelenleg hivatalos API, ezért kicsit trükkösen deríti ki az app, hogy az adott fotó az Deep Fusion segítségével készült-e vagy sem. Ehhez a fejlesztője azt vette alapul, hogy amikor az iPhone a LED-vaku nélkül készít egy képet, az EXIF adatokban a vaku esetén egy 16-os érték szerepel, egy Deep Fusion képnél pedig ez az érték 32. A kiolvasáskor az app ezt az értéket ellenőrzi, és ha az 32, akkor még a készülék típusát is mellé veszi, és ha minden stimmel, akkor az adott fotót Deep Fusion típusúnak értékeli.

A Halide app fejlesztője szerint ugyanakkor az Apple ezt hamarosan “javítani” fogja, ezért a Halide legutóbbi frissítésébe ez már eleve bele sem került jelenlegi állapotában.

Sokkal egyszerűbb lenne mindez, ha az Apple egyszerűen maga írná bele az EXIF-be ilyenkor, hogy Deep Fusion fotóról van szó.

[appstore id=”914457352″]

Konklúzió

Sokszor előkerül, hogy az iPhone már jobb képeket készít egy DSLR fényképezőgépnél. Ez 50%-ban igaz és 50%-ban nem. Két dolgot kell megértenünk. Az első, hogy egy DSLR gép elsősorban arra lett kihegyezve, hogy fotót készítsen. Nagy méretű szenzorral, magas dinamika tartománnyal, sokkal jobb objektívvel rendelkezik, de ezt fizikailag is láthatjuk, az egész fényképezőgép nagyobb, mint az iPhone. Azonban a gyártók közel sem foglalkoznak a szoftveres megoldásokkal, így tud az Apple jobb “fényképezőgépet” készíteni, mert a fenti szoftveres megoldással rosszabb körülmények között is jobb fotókat fog készíteni egy átlagember, mintha elővenné a fényképezőgépet.

AirPods Pro teszt és vélemény

(Ez a kép Sony A6000-rel készült 50mm ƒ/1.8-as objektívvel. iPhone-nal képtelen lettem volna meglőni. ??‍♂️)

Nem azt mondom, hogy jobb az iPhone egy fényképezőgépnél, de sokkal jobb képeket tud egy átlagember csinálni egy iPhone-nal, mert keze alá dolgozik és nem kell mindenféle beállítással bajlódni. Ha egy Sony gépre rá tudnánk rakni az Apple szoftverét, ég és föld lenne a különbség, de sajnos erre nincs jelenleg lehetőségünk. Így marad az, hogy ha értünk a fotózáshoz, akkor DSLR-rel fotózunk, ha viszont nem, akkor az iPhone tökéletesen megfelel, és most az iPhone 11 brutálisat ugrott a fotózás terén, érdemes megnézni, kipróbálni, cserélni rá.

[newsletter_signup_form id=14]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. a sony nem dslr (hanem milc) :dizzy_face::thinking::scream_cat:

  2. Marketing bullshit, mint mindig. Én már nem hiszek el semmit ezeknek. Persze, hogy nem tudom mikor működik, vagy sem, mert nincs is benne semmi ilyesmi. 11pro-m van, de tojok a deep fusion-ra, ami nincs is szerintem benne.

  3. Avatar for dokk dokk says:

    Érdekes megállapítás. Biztos így van… Se.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a cikk nem írta, hogy az említett Sony DSLR lenne,

  5. :smiley: Tudod az a marketing bulshit amit Te mondasz! BIZTOS BENNE VAN!!!4444 Komolyra fordítva a szót, tényleg szomorú hogy EXIF adatokban sem látjuk, de szerintem lesz olyan alkalmazás, ami majd valahogy meghívja ezt ÉS AKKOR BIZTOS VAN! :smiley:

  6. Saját telómmal csináltam összehasonlítást és tényleg van különbség DF nélkül, szemmel látható.

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    Hogyan nézhető meg, hogy egy adott fotó Deep Fusion használatával készült?

    Jelenleg sajnos az Apple semmilyen hivatalos opciót nem ad arra, hogy megtudhassuk, hogy melyik kép milyen plusz funkciót használt, ami lehet Night Mode avagy éjszakai mód, Smart HDR vagy Deep Fusion.

    Az egyetlen megoldás erre jelenleg a Metapho alkalmazás, ami ingyenesen elérhető az App Store-ban.

    Erről bővebben a frissített cikkünkben!

  8. Mondjuk DF ide vagy oda, izgő-mozgó gyerekeket ugyanúgy nem lehet a 3 kamerával sem fotózni, mint az iphone SE-nél az eggyel :slight_smile:

  9. most az én logikám rossz, vagy vmit nem értek. …

    " kapcsoljuk ki Beállítások – Kamera alatt a Fotók rögzítése a kereten kívül funkciót."

    Logika szerint nem pont akkor készítene több képet, ha ez be van kapcsolva? Avagy ha ez be van kapcsolva, akkor hogyan értelmezendő az, hogy több képet készet a kereten kívül? Mit is csinál akkor?

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nincs iPhone 11-em, maradtam iPhone XS-en. de mivel az ultraszéles kamera mellett nem működik a Deep Fusion, így gondolom az említett funkció kikapcsolása ezért lehet erre hatással.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for pergabb Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for weber770531 Avatar for martonv Avatar for dokk Avatar for KekszNET Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin