fbpx Skip to content

Az iFixit természetesen beszerezte az Apple legújabb, 16 hüvelykes MacBook Pro modelljét, hogy részletesen szemügyre vehessék az új billentyűzetet, amivel a cég a bevezetése óta problémás, pillangó mechanikás megoldást cserélte le végre a Magic Keyboard esetén használt ollómechanikára.

A videó elég hosszú, mert ismét élőben közvetítették, és emiatt több hiba is előfordul benne, de ez már csak így megy élő adásban, még ha az iFixittől nem is ezt szoktuk meg – bár ez most legalább nem sikerült annyira kínosra, mint amikor az iPhone 11 Pro-t szedték darabokra.

Lássuk elsőként a videót!

Az Apple a termékoldalán egyébként az alábbiakat írja az új billentyűzetről:

A 16 hüvelykes MacBook Pro új szintre emeli a munkavégzés hatékonyságát. Az új Magic Keyboardon precízen, kényelmesen és halkan gépelhetsz a kifinomultabb ollós mechanizmus és az 1 mm-es billentyűút jóvoltából. A Touch Bar hatékony gyorsbillentyűket helyez a kezed ügyébe, a Touch ID-val pedig csak egy pillanat az azonosítás. A különálló Escape billentyűvel gyorsan válthatsz a módok és a nézetek között, a fordított „T” elrendezésű nyílbillentyűkkel pedig hasíthatsz a kódsorokban, illetve táblázatokban, és könnyen vezé­relheted a játékokat is.

De akkor miért is kellett éveken keresztül bosszantani a pillangómechanikával a vásárlóikat? A cég valószínűleg a végletekig meg volt győződve arról, hogy az új mechanika jobb lesz – és még ha ez elméletben így is volt, a jelek szerint akkor sem fordítottak elég időt arra, hogy tartóstesztnek vessék alá az új billentyűzetet, amikor mondjuk a saját alkalmazottaiknak kell azt akár több hónapon keresztül is használni a mindennapjaik során.

Az szintén nem egy jó megoldás a cég részéről, hogy a harmadik generációs billentyűzet előttieket nem harmadik generációsra cserélik, hanem ugyanolyanra, mint amilyenek azok eredetileg, és ezzel ugyanaz a hiba ugyanúgy előjön majd rajtuk később is – bár ezzel legalább egyúttal akkumulátorcserét is kapnak az érintett vásárlók, mert a teljes topcase-t cseréli az Apple ilyenkor.

Más kérdés, hogy egyébként még a szilikon-hártyával ellátott verzió sem orvosolta teljesen a kihagyó, duplázó, vagy egyáltalán nem működő billentyűk hibáját.

A Magic Keyboard által is használt mechanika másik, viccesebb előnye, hogy ennek köszönhetően ha már rendelkezünk ilyen vezeték nélküli billentyűzettel, akkor igazából arról átrakhatjuk a fehér billentyűsapkákat (keycap) a MacBook Pro-ra, és csinálhatunk belőle pepita sakktáblát is. ?

Az iFixit itt megjegyzi, hogy a fehér keycapek magasabbak, mint a MacBook Pro saját billentyűi. Ez pedig így adott esetben még a korábbi modellek esetén tapasztalható képernyő felületi kopáshoz, staingate-hez vezethet, ha a billentyűk teteje folyamatosan hozzáér a lecsukott kijelzőhöz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok