fbpx Skip to content

Hangzatos cím, nem igaz? De, mert az Apple ismét lerakott az asztalra egy olyan terméket, amit csípőből megvesz az ember, aztán csak nézi 2 év múlva, hogy mire lesz jó!

iPad, iPad Air vagy iPad Pro

Az iPadOS bemutatásával és majd szeptemberi megjelenésével új határok nyíltak meg a hordozható számítógép szekcióban. Igen, ez egy hordozható “laptop” lett, ami képes akár több napot is dolgozni veled, és könnyű, kényelmesen használható. Valamikor nyáron döntöttem úgy, hogy a 15-ös, “csilli-villi” billentyűzetes Retina MacBook Pro-m mellé veszek egy iPadet, és a szeptemberi eseményen bemutatott 10,2″-es 2019 iPad miatt döntöttem a mostani vásárlás mellett. Előre szólok, nem egyszerű a döntés!

Végeredményben nekem nem kell erőgép, ezen az iPaden kizárólag cikkeket, közösségi médiát szeretnék elérni, üzenetekre használni és így tovább. Tehát semmi komolyabb alkalmazás nem fontos. Erre már elég lenne az iPad 2018 is, amire azt mondtam anno, hogy az Apple lehető legjobb döntése volt bemutatni és kiadni, mert ár/érték arányban verhetetlen. Azonban nincs rajta Smart Connector, tehát nem tudom Apple billentyűzettel használni, itt végül bukott termék is lett számomra, de ettől függetlenül például karácsonyra megvettem édesanyámnak, aki azóta is előszeretettel használja!

iPad 2019?

Időközben szép lassan az Apple bemutatta az új generációs iPad Pro-kat, iPad Air-t, és elérkeztünk 2019-be, amikor megérkezett a 10,2″-es iPad billentyűzet támogatással. Végre! – mondtam magamban, ez lesz új iPadem, amit használhatok a fentiekre. Aztán kiderül, hogy tulajdonképpen a cég csak megnyújtotta a kijelzőt és rakott rá egy portot. Semmi több, sem több memória, sem jobb processzor, és úgy alapjáraton egy 1,5 éves hardvert kapok ugyanazért a pénzért.

Azt már tudjuk, hogy egy 3-5 éves készülék szépen elkezd majd lassulni, akadoznak az alkalmazások rajta és így tovább, főleg, ha egy belépő szintről beszélünk, hiszen az újabb iOS-verziók és az alkalmazások is már az újabb hardverre vannak optimalizálva. Ha az új iPad megkapta volna az iPad Air A12 Bionic processzorát, akkor rögtön megvásárolom kérdés nélkül, mert nekem nem kell semmi több. Nézzük ezt számokban:

Geekbench számok:

 • iPad 2017, 9,7″: 2457 / 3925
 • iPad 2018, 9,7″: 3529 / 5993
 • iPad 2019, 10,2″: 3529 / 5993 (nem elírás, a 2018-assal megegyező processzorral rendelkezik)
 • iPad Pro 2017, 10,5″:  3921 / 9555
 • iPad Air 2019, 10.5″: 4820 / 10112
 • iPad Pro 2018, 11″: 5028 / 18118

A fenti számokból az látszik, hogy lényegében dupla akkora sebességre képesek a Pro készülékek és persze az új Air.

Miért nem az iPad 2019-et választottam? A processzor miatt, egyszerűen kevésnek érzem az A10 Fusion chipet a következő 3 évre. Nem évente cserélünk iPadet és az új, 2019-es modell már rögtön mínusz 1,5 évvel indul útjára, míg az Air egyértelműen megkapta az A12 chipet, és még a 2017-es iPad Pro is jobb a 2019-es iPadnél.

Mit választottam akkor?

Normál esetben az Air mellett tettem le volna a voksomat, de végül az iSTYLE akciójának hála (ez közel sem a reklám helye, józan paraszti döntés) az iPad Pro 10,5-öst választottam.

Akkor nézzük a fenti listát árakkal:

 • iPad 2017, 9,7″: már nem kapható
 • iPad 2018, 9,7″: 116.900Ft Wi-Fi / 161.900Ft a Wi-Fi + 4G (korábban ez drágább volt)
 • iPad 2019, 10,2″: 134.990Ft Wi-Fi / 184.990Ft a Wi-Fi + 4G 
 • iPad Pro 2017, 10,5″: 179.990Ft Wi-Fi / 199.990Ft Wi-Fi + 4G (iSTYLE akcióban)
 • Pad Air 2019, 10.5″: 194.990Ft Wi-Fi / 244.990Ft Wi-Fi + 4G
 • iPad Pro 2018, 11″: 309.990Ft Wi-Fi / 358.990Ft Wi-Fi + 4G

Mindenképp 4G-s változatot szerettem volna, nem akartam 300.000Ft+-t költeni erre, mert végeredményben csak “netezgetek” rajta. Azonban az Apple béna processzor választása miatt “kénytelen” voltam továbblépni és normál esetben kiadni 244.000Ft-ot az Air-re, mert a következő néhány évben is szeretném használni a készüléket. Ezt ütötte végül felül az iPad Pro 2017 akció, mely végeredményben összesen 15.000Ft-tal drágább, mint a 10.2-es iPad, de dupla akkora sebességre képes hozzá képest!

Ezen felül lássuk, mennyivel több mindent tartalmaz az iPad Pro a sima iPad Wi-Fi 4G 2019-cel szemben, mindezt a vicces 15.000Ft-os felárért:

 • Teljes egészében laminált kijel­zőt
 • Tükröződésgátló bevonatot
 • ProMotion technológiát
 • Széles szín­tartományú kijel­zőt (P3)
 • True Tone kijel­zőt
 • A10X Fusion negyedik generációs chipet, asztali számítógépekre jellemző, 64 bites architektúrával
 • 600 cd/m2 maximális fényerő
 • 12 megapixeles kamerát ƒ/1,8-as fényrekesszel
 • Optikai kép­stabilizálást
 • Négy LED-es True Tone vakut
 • Széles skálájú színrögzítést (P3) fotókhoz és Live Photo képekhez
 • 4K felbon­tású HD-videofelvételt (3840 x 2160 képpont)
 • Folyamatos automatikus élességállítás videofelvétel közben
 • 7 megapixeles előlapi kamerát
 • Négy hangszórós hangrendszert
 • A Főgombba épített második generációs ujjlenyomat-azonosító érzékelőt

Szóval mondhatnám úgy is, hogy az iPad Pro 2017 a szegény ember iPadje ?, és erre ki szeretnék térni egy másik cikkben, de lényegében 2-3 éves technológiával ellátott készülékeket fogunk tudni vásárolni a következő években (legalábbis, ha az átlagember pénztárcáját vesszük). 2 éve használom az iPhone X-emet, amit nem fogok lecserélni és most egy 2 éves iPad Pro-t vásárolok, mert ez az, ami ár/értékben a legjobb vétel jelenleg.

Miért veszek végül iPadet?

Nyilván ahány ember, annyi féle motiváció, számomra a 15-ös gép már sokszor felesleges és nehéz. Míg mások bepakolják az autó csomagtartójába, én ezt nem teszem meg. Inkább gondolkoztam egy könnyű, munka-képes eszközön, és az iPadOS kapóra jött. USB háttértár támogatás, képek, videók mentése a Fájlok alkalmazásba, asztali minőségű letöltéskezelésre képes Safari, és nem mellesleg 10 órás üzemidőt hoz. Az új rendszer, amin akár 3 appot is tudok futtatni párhuzamosan a kijelzőn egyszerre (megfelelő processzor sebességgel) már teljesen multitasking képes. Arról nem beszélve, hogy a városi tömegközlekedésben nem nyitsz ki egy laptopot, illetve nem olvasol számítógépen sem. Erre mind tökéletesen megfelel az iPad.

Az Apple elérte azt ezzel a szoftverrel, amit évek óta várunk, és végre kiválthatja, főleg azon eszközöket, amiket egy átlagember a munkája során használ. De akár jó a nagyinak és a gyereknek is az iskola mellett. Egyedül a mostani árazás furcsa és hogy ennyi lehetőségünk van, amiben még én magam is elvesztem, pedig azt gondoltam, ez egy könnyű választás lesz.

Remélem, a fenti adatok és árak segítenek nektek a választásban, ha most vennétek iPadet vagy iPad Air-t, esetleg iPad Pro-t. Nem azt mondom, hogy nem éri meg az iPad 2019, mert ha csak internetezünk rajta, bőven megfelel, sőt, édesanyámnak kérdés nélkül azt venném megint, de azért én sokszor kihasználnám az erősebb processzort és a fenti listában jobb ár/érték arányt kaptam Wi-Fi + 4G esetén. Nyilván ha nem lenne akció, akkor az Air mellett tettem volna le a voksom, 309.000Ft-ot nem tudok kifizetni egy új iPad Pro-ra.

Miért nem vettem számba az iPad minit? Az ok rendkívül egyszerű: nem támogatja az Apple Smart Keyboardot és nem szerettem volna 3rd-party billentyűzetet használni a cikkíráshoz, plusz persze a méret is egészen más kategória, ha valakinek már a 9,7 is sok (nekem is az volt), akkor már biztosan iPad minit vásárol.

Mindezek mellett még ugye a Smart Keyboardot is megvásároltam, így a vége közel 260.000Ft lett az akcióval. Ugyanez az új iPad Pro-nál 400.000Ft fölöttire rúgna, ami elég durva. Smart Keyboardot egyébként végül az iCentre-nél vettem, mert Magyarországon szinte mindenhol raktárkészlet hiány van, köszönjük Apple, most jön a 10,2-es iPad billentyűzet támogatással, de készlethiányt csináltál a billentyűzetből… Hihetetlen.

Egyébként a 2017-es iPad Pro hihetetlen gyors, semmilyen kompromisszumot nem kellett kötnöm a vásárlásával, pedig 2 éves termék, és minden bizonnyal a következő 2-3 évben is megállja majd a helyét. Ide kattintva megtaláljátok az iSTYLE akciót amúgy.

iPad Pro 2019?

Miért vettem meg most, ha érkezik új iPad Pro ősszel vagy tavasszal? A kérdés jogos: azért, mert arra nincs pénzem. De akkor meg a 2018-as iPad Pro lesz leárazva! Na de ugyanennyire? Nem hinném, ez egy nagyon jó ajánlat volt. De ha esetleg az Air árát kapja majd, akkor lehet azt választottam volna, de még mindig 50.000Ft-tal drágább lesz, és nem érzem azt most, hogy hibáztam volna a döntéssel. Nekem megfelel. ??‍♂️?

Ezeket a cikkeket olvasd még el az iPad témában:

[newsletter_signup_form id=11]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Szerencsés lett volna, ha a képeken is a kiválasztott gép van, és nem az újabb Pro. Egyébként jó döntés, két éve használom, és iOs13-mal sem érzem, hogy cserélni kellene. Nagyon sokat számít, hogy már ez is 4 GB RAM-ot kapott anno… Az új Proknak van azonban egy fontos előnye, amir még érdemes számításba venni, ez pedig az USB C port. Ha a MacBook Prodhoz vannaz C-s kiegészítőid, akkor azokat tudod hozzá használni. Így most kell még venned egy lighting-usb csatolót, de ebből azt, amin van lighting tápcsatlakozó az usb mellett, különben a külső vinyók, usb driveok nem fognak menni, nem lesz elég az ipad tápja…

 2. Jogos, nem volt elég képem sajnos ehhez és az akció sem tart örökké gondoltam inkább sietek a cikkel. Az USB-C átalakító a gépem miatt már van vagy 10 féle sajnos. Most éppen egy Bose 700-at tesztelek, ami USB-C-s ugyancsak, meg szép lassan jönnek az USB-C-s fülesek is. Nyilván itt én árérzékeny vagyok, szóval ezért esett erre a választás.

 3. Használd egészséggel! :slight_smile:
  Kicsit viszont elbizonytalanodtam, mert nagyon várom az új Prót, arra számítottam, hogy októberben kijön, de most írtad, hogy lehet, hogy csak tavasszal…
  Szerintetek érdemes még megvenni a 2018-ast a gyenge házzal, vagy érdemes kivárni az új szériát?

 4. Attól függ, mire használod… Várd meg, mennyi ramot raktak az iPhone 11Pro-ba, ha 4 GB-nál többet, akkor érdemes várni, mert akkor az iPad Prok is többet kapnak majd… persze ha Pro felhasználó vagy, és kell a sok ram.
  Az iPad 2019 gyengesége nem csak a proci, hanem a 2 GB RAM…

 5. Én várnék, ha legjobb terméket akarod, akkor ennyit már megér. Nyilván itt nem akarsz már kompromisszumokat kötni, ha meg most teli áron megveszed bánni fogod, ha később jön egy új és az mondjuk néhány hónapon belül van.

 6. Igaz, igaz, jó lenne, ha a legalább a következő 12.9-be tennének 6 GB-ot.

 7. Mindenképp a legjobbat venném, így ha tudnám, hogy október-november körül kijön, akkor persze kivárnám szívesen, csak ez a tavaszi dolog tűnik nagyon távolinak… Jó lenne, ha elcsepegtetnének valami infót, hogy jön az új. Persze nem saját maguk ellenségei, hogy belebegtessék a jelenlegi termékciklusának végét. Tulajdonképp csak a nem létező szerkezeti integritás tántorít el a mostani szériától, hw-ben nagyon rendben van még most is.

 8. Avatar for Tutu55 Tutu55 says:

  Tökéletes választás.:+1:t2: Én 2 éve használom teljes elégedettséggel és még minimum 2-3 évig fogom is. Lassulás semmi jele nem tapasztalható a legjobb ár-érték arányú iPad jelenleg a piacon.

 9. Tökéletes választás a iPad Pro 2017, 10,5 változat. Ez van nekem is és ha valaki komolyabb tabletet akar venni ezt ajánlom neki is :slight_smile:

 10. Ipad Pro 2017. Nem is kérdés. Két éve használom, most vettem Istyle akcióban egy újat, mert a korábbinak rendetlenkedett az akkuja. De egyébként semmi baja és a 2018-as Pro-n kívül kenterbe ver minden mást így két év után is. Az Ipad Air 3 azért teljesítményben közel van hozzá, de a kijelző és a 4 hangszóró még mindig jobb a Pro-nál.
  Az új Pro-kat én annyira nem szeretem. Még túl jó állapotban vannak a lightning csatlakozóim, hogy váltsak, a háznál kérdéses az anyagminőség (szervízben magam is láttam hajlott hátú példányt) és a fél colt gyakorlatilag onnan nyerték, hogy képernyőt tettek oda, ahol korábban magát a készüléket fogtuk. Ráadásul az ára is elég borsos. Nyilván itt már sokkal inkább értelmezhető az eszköz laptop alternatívaként, de én éppen azért szeretek tabletet használni, mert az nem laptop.

 11. Sziasztok!
  Én jelenleg Air2-t használok teljes megelégedéssel. Viszont én is elgondolkodtam a cserén. De nem tudok dönteni még mindig. Szimpatikus a 2017 pro az ára miatt. De az új Air is. Ha pro lenne akkor lte-s ha Air akkor csak wifis az ára miatt. A protól egy kicsit “félek” mert már 2 éves…
  Nálam leginkább a hosszú használhatóság (az ár mellett) a lényeg.

 12. Értem én. :grinning:De akkor se :grin:

 13. Ne félj tőle, úgy csapat mint az állat. 2-3 évig simán használható! :slight_smile:

 14. Egyetértek a döntéseddel, és megerősítem: én is a 10.5”-os Pro-t használom bő másfél éve. Egy jó bőrtokkal kézben fogva még stabilabbnak is érzem a fogását, mint a vékony keretes Próknak. És van jack! :slight_smile:
  Viszont egy szívás tényleg van vele: a lightning port, és hogy nincs elég tápellátása. Nemcsak external HDD/SSD-t nem fogsz tudni rádugni, de kb. 8GB-nél nagyobb pendrive-ot sem, hiába veszel hozzá Lightning-USB(A/C) átalakítót. A külső tápos átalakítóval persze megoldható, de azzal sajnos pont a mobilitást bukjuk (“hol egy konnektor? be akarok dugni egy pendrive-ot!”).

 15. Nekem van USB-C-s SSD-m, azt például támogatja, ha rádugom átalakítóval, de valóban ebbe nem gondoltam bele. Mondjuk nekem a pendrive nem annyira érvágás mert ott a felhő, amibe végre pakolhatok Safariból letöltött fájlokat.

  Amúgy nagyon érdekes, hogy mindenki 1, 1,5 éve vett ilyet és végeredményben senki sem bánta meg, és nem is tervezitek a váltást gondolom. Tehát ez egy jó termék!

 16. Én a megjelenése után vettem, 2017 augusztusában, “használtan” (nem tudott a kolega torrentezni rajta, így 2 nap után eladta) egy 64GB-os sima WiFis Prot, az eredeti ár 2/3-ért. Azóta is imádom! Megfordult a fejemben, hogy lecserélem a 2018-as Prora, de azt kizárólag a dizájn miatt tenném, de annyit meg nem ér meg az egész, nagyon drága lett… Így biztosan megmarad még. Hogy meddig, nem tudom, attól függ milyen ajánlat jön velem szembe :wink:

 17. Most már tudna rajta az iPadOS segítségével! :smiley: Jó így is kell valami app sztem, de ugye a Safari képes letölteni a fájlokat kényelmesen.

 18. Avatar for xlabor xlabor says:

  A nyár elején vásároltam iPad Pro 2018-ast, de nem bántam meg. USB-C, FaceID, vékony kialakítás, és az Apple Pencil 2 szólt mellette, de akinek ezek nem fontosak, simán a 2017-es is elegendő szerintem is. Kezdek a laptopról leszokni, pedig az iPadOS még rajt sincs. Nálam eddig nincs gond a vékonysággal, nagyon jó a fogása. Igaz vigyázok rá.

 19. Szerintem kb. mind jo :wink:
  Nekem egy Ipad 2 Air wifi+3g 64gb-om van ujan vetttem meg jo par evvel ezelott.
  tokeltesen mukodik rajta minden amire hasznalva van! Nagyon jol el talaltak es azota egyszer se jutott eszembe h lecsereljem! Iphone Se 64g -le cserelnem mar valami ujabbra de sajna nincs kis meretu telefon! iphone 6s 128gb rol mentem vissza SE64-re 8 ,XS nem opcio nekem kenyelmetlenul nagy!
  Macbook iden tavasztol kezdtem el hasznalni elotte par eve probalkoztam egy air 2015-el , utanna macbook 12 vel de par het utan fel adtam. 20 ev microsoft hasznalat utan, de a windows 10 es betette a ponotot , vettem egy macbook pro 13tb i7/16/1tb. most mar fel ev utan meg szoktam. :wink: Mondjuk nem volt sok valasztas megszokom vagy megszokok ez a windows 10 valahogy nagyon nem jott be , szeret onallo eletet elni frissitget ossze vissza es ossze omlik (legalis lincesem)
  Mar csak egy friss SE -re varok es teljes lesz a vilag! Akar Ipod sim tamogatassal nekem boven eleg! az arat emeljek meg kicsit

  IPOD touch 256gb asztro szukre most 164 990 Ft kerekitesek fel 250 -300ezer ftre es en vevo leszek ra! annnyi h ujjlenyomat olvaso legyen benne! semmi extra nem kell!

 20. Avatar for rgbx rgbx says:

  Elöljáróban tényleg nem akarlak így ismeretlenül megbántani, de ez a legtöbb embernél teljesen érzelmi alapú döntés, láthatólag itt is az volt. Ezért az írás címadása félrevezető, pontosabb lenne úgy, hogy “Melyik iPadet vásároltam meg”. Amit a következőkben írni fogok, nem arra utal, hogy rossz döntést hoztál, hiszen oda határoztál, ahova a szíved vitt. Csupán rá szeretnék világítani néhány logikai vagy számítási hibára.

  1. Az iPad esetében ódzkodsz megvenni a 1,5 éve kiadott A10 SoC-ra épülő modellt, mondván “ki tudja meddig lesz ez jó”, de az iPad Prónál simán megveszed a 2 évvel ezelőtti A10X-et.
  2. Többször is emlegeted a dupla akkora sebességet, de a mellékelt Geekbench számok vagy el vannak csúszva, vagy közelében sincsenek a 200%-nak. 3921 / 3529 = 111% és 9555 / 5993 = 159%.
  3. Nem értem, hogy mi annyira jó az Apple-féle billentyűzetben, hogy egyrészt képes vagy rá egy vagyont kiadni (holott magára a gépre 300k-nál többet nem költenél), másrészt a Smart Connector hiánya miatt kiszórod a 2018-as iPadet és a Miniket, közben pedig millió és egyféle vezeték nélküli billentyűzet(es tok) létezik, biztosan találnál az Apple-énél is jobbat. De oké, ez felhasználási mód kérdése, külső billentyűzetből nekem az USB-s is megteszi a camera kiten keresztül, mivel munkára csak nagyon ritkán használom, és ott úgyis van asztal, nem zavarnak a kábelek.
  4. Akkora jelentőséget tulajdonítottál a sebességnek és a smart connectornak, hogy más fontos szempontokat teljesen kihagytál a számításból, ahogy itt a kommentek is rámutatnak. Mint például a RAM mennyisége (iPad 2GB, Air 3GB, Pro 4GB) és a rendszercsatlakozó (USB-C az újabb Prókon, a többieken Lightning).
  5. Ha addig nem fogy ki a készlet mindenütt, akkor az újabb iPad Prók megjelenésével nemcsak a 2018-as Prók ára fog ám csökkenni, de a 2017-eseké is… :money_mouth_face: (a 2017-es Prók gyártását idén márciusban leállították)

  Ezen kívül szőrözésképpen kiszúrtam egy fordítási hibát: a “következő néhány években” angolul teljesen korrekt, magyarul meg… :wink:

 21. Szia :slight_smile:

  Egyáltalán nem bántasz meg, de ha már ennyire szőrszál hasogató vagy, akkor kérlek legközelebb ne a cikk alapján válaszolj, ha már a cikket minősíted, hanem olvass utána Te is több napig és akkor gyere pontos számadatokkal.

  GeekBench – Mondhatni teljesen random számok, körülbelüli pontokról beszélünk, mivel egyik iPad sem volt a kezemben így YouTube vagy egyéb videókról szedtem össze a számokat, amik egymás hegyén hátán más-más szoftvereken más-más pontszámokat kapott mondhatni “random” sebesség tesztek. Ebbe én nyilván nem megyek bele a cikkben, mert körülbelüli különbséget néztem, de ebben az esetben igazad van, tényleg nem dupla, de nem is néztél utána megfelelően csak a cikket minősítetted.

  Processzor: Az A10 valójában az iPhone 7-ben debütált 2016 szeptemberében, tehát 3 éves processzorról beszélünk és nem 1,5 évesről. Az iPad másfél éves, az iPad Pro pedig 2 éves. :slight_smile: Tehát a processzor, ha megint utána néztél volna 3 éves az A10X pedig 2 éves, és az ugye A10X tehát sokkal inkább sebességre optimalizált. – Ebben esetben valóban hibás a cikk is, mivel nem pontosítottam.

  Az Apple-féle billentyűzetet azért “ajnározom” mert magyar kiosztású. Viszonylag nehezen találsz ékezetes, hosszú Í-vel ellátott 3rd party billentyűzetet. Ha találsz is, akkor kérdés milyen márka, tesztelték-e már mennyire működik együtt, Bluetooth csatlakozás stb… Persze van a Logitech meg van talán még 1 márka, nem láttál erről Szifon-on cikket az utóbbi időben, vajon miért? :slight_smile:
  Az Apple árazása egy dolog ebben az esetben, számomra nem volt más választás. Amit te említesz minden, csak nem hordozható.

  Jelenleg több Lightning kábel és cucc van itthon, mint USB-C. Szerintem ez másoknál is így van. RAM van benne. Nekem még sosem fogyott el, nem akadozott nem volt a gépekkel semmi gondom. Akik a ramon feszülnek nem értem miért csinálják, bőven elegendő, ha csak nem 215436576 Safari/Chrome tabot hagysz nyitva.

  A 2017 ki fog fogyni és ennyi, nem lesz kapható már, jelenleg jó deal. DIREKT kitértem arra, hogy jöhet új iPad Pro, mert tudtam hogy belekötnek az emberek. Amennyiben kijön, és változnak az árak, akkor esetleg módosítható a cikk, DE ha nem jön ki most ősszel, akkor a cikk címe teljesen helytáll, hogy mit vegyél meg 2019 év végén, mivel ha nincs 2017 iPad Pro, akkor iPad Air-t érdemes venni.

  Overall a cikk vége ugyanaz, ezt éri meg megvenni jelenleg ebben a pillanatban, akár mennyire is nézzük a számokat, vagy a ramot vagy bármit. :slight_smile: Az én esetemben meg főleg.

  Egyébként semmi gondom nincs azokkal a kommentekkel, amik belekötnek 1-1 cikkbe, döntésembe, csak én napokat foglalkozom ezzel és írom ki a számokat, nézem a meg processzorokat, videókat, teszteket, olvasom el a régi review-kat, míg ugye valaki meg csak ránéz, hogy ÓÓÓ ez így nem helyes teljesen… persze, mert nincs a kezembe minden, de én szeretnék segíteni a jövőbeli vásárlóknak is, és leírom, hogy mit érdemes venni. Az persze már a saját döntése teljesen, hogy hallgat-e rám. Egy ilyen cikket nem csak úgy hasra ütés szerűen írunk meg, mert utána több ezer ember olvassa és akár ez alapján dönt a vásárlásnál.

 22. Apukám akart venni mostanában egy wifi+4G-s valamilyen iPadet. Eredetileg az Air-t nézegette inkább, de aztán az akció kapcsán ez gyorsan eldőlt. :smiley:

 23. Avatar for alali alali says:

  Köszöm (köszönjük) a munkádat. Kb 1,5 éve egy LTE-s 10,5 prot használok, iPad OS13-al kifogástalanul működik, szerintem még néhány évig megfelelő lesz.

 24. Így van, átlagos használatra, kérdés nélkül azt vettem volna továbbra is, ahogy megvettem édesanyámnak 1,5 éve, amikor írtam róla. Csillagos 5-ösre vizsgázott :slight_smile: Most már az én szemembe kevésnek bizonyult az a processzor. (Néha ugye képet szerkesztek, meg videózom is) Illetve az Apple elbénázott processzor választása miatt is elvből nem akartam megvenni a 1,5 éves hardvert idén. :confused:

  Ha jobb procit rakott volna bele azt veszem kérdés nélkül.

 25. Avatar for rgbx rgbx says:

  Már bocsánat, de mit minősítsek egy cikk alatt, ha nem a cikket? :laughing: Nekem nem volt egyértelmű amit írtál, ezért soroltam fel a problémáimat. Nyilván nem várhatod el, hogy egy komment miatt napokig kutakodjak pontos adatok után, mert akkor egyszerűbb lenne saját cikket írni. Így is legalább 2 órát tartott utánanézni pár dolognak, amíg leírtam azt az egy nyavalyás hozzászólást, mert nem akartam hülyeséget írni.

  Sejtettem, hogy a magyar kiosztás lehet a billentyűzetnél a vonzalom egyik forrása, és írtam is, hogy ami az egyik embernek jó, az a másiknak lehet, hogy nem, és ez különösen igaz a beviteli eszközökre. Csak nekem akkor is gombhoz (vagy stílszerűen: billentyűhöz) a kabát jelensége ugrik be ennek kapcsán. Természetesen ez az Apple marketingstratégiája van így, amivel együtt kell élni, ha már iPadre van szüksége az embernek és nem másra. A hordozhatóság meg meglehetősen relatív fogalom (lásd kezdeti idők több kg-os “mobil” telefonjai).

  RAM témában annyit kell tudni, hogy ez nem asztali gép, ahol a memória egyszer csak “elfogy”, és onnantól nem indulnak a programok. Nincs swap/shadow/paging area se fenntartva a flash-ben, mert úgy döntöttek a mérnökök, hogy nem éri meg. Itt a túl kevés RAM úgy jelentkezik, hogy memóriaigényesebb appok között váltogatva nem onnan folytatja a végrehajtást, ahol legutóbb abbamaradt, hanem kompletten újratölti az egészet, mivel már felszabadította a neki lefoglalt memóriát, hogy beleférjen az előző előtérbe hozott app. Szóval nem abban fog jelentkezni, hogy akadozik, vagy hogy felhoz egy üzenetet, hogy elfogyott. Az iPad OS-ben érdekesebb lesz, ha egyszerre három memóriaigényes appot szeretnél egymás mellett látni. Nem biztos, hogy 2GB-val menni fog.

 26. A 2017-es iPad Pro-ban nem 4GB memória van? :slight_smile: Amúgy nyilván ne haragudj nem akartam én sem támadni, megpróbáltam érvelni is, csak azért elég sokat dolgoztam a cikkel, hogy így leírjam ezeket és nem véletlen. :slight_smile: Persze nyilván itt is maradtak hiányosságok, amiket írtál is.

 27. Pedig flash az egér támogatás! Tanulni kell persze, de sokat dob a használaton!

 28. Avatar for rgbx rgbx says:

  De, majdnem az összes Pro-ban 4GB van, a cikkben említettekét írtam le. Pro-k esetében a 2016-os 9,7"-os modellek kaptak csak kevesebbet (2GB-t) és a 2018-as változatokból csak az 1TB flash memóriával rendelkezők többet (6GB).

 29. Avatar for Sipka Sipka says:

  Nekem nincs szükségem 4G-s modellre, beérném a wifissel is. Maradjunk a 2 kiszemeltnél: iPad Pro 2017 (180.000 Ft) vs. iPad Air 2019 (195.000 Ft). Addig eljutok, hogy az Air geekbench pontok alapján többet tud a Pronál. Pro 4 hangszóróját el tudom engedni, ha kell beérem az Air kettőjével. Memória nem tudom, hogy melyikben mennyi van… Kérdés egyszerűen: ér-e 15.000 Ft-tal többet az idei Air és ha igen, akkor miért? A választ pedig előre is köszönöm!

 30. Avatar for Czo Czo says:

  Azt kell eldontened, hogy hany evig szeretned hasznalni. Kb az saccolhato, hogy amennyivel nagyobb a CPU tipusaban a szam, kb annyi evvel kesobbi iOS fog ra felmenni. Ez 2-3 eves tavlatban szerintem mind1, viszont 5-6 ev eseten szerintem tovabb lesz tamogatva az ujabb eszkoz. Hiszen Applenal alapvetoen eveket vasarol az ember. En az Air 3-at vasarolnam.

 31. Pont ugyanez a logika alapján pont ugyanezt vásároltam Én is. Az Apple billentyűzet helyett másikat rendeltem, viszont a kérdésem az, hogy amúgy ehhez az iPad hez melyik Apple Pencilt ajánlanád inkább?

 32. Roland, itt csak a régebbi kompatibilis sajnos. :confused: Milyen billt vettél?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Sipka Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for alali Avatar for loserock Avatar for xlabor Avatar for pleszroland Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for Tutu55 Avatar for dondusfi Avatar for RSdiver Avatar for tamasbulanyi Avatar for Interstate Avatar for proger82 Avatar for Vari_Gery Avatar for mp3pintyo Avatar for SzifonAdmin