fbpx Skip to content

Az idei WWDC alkalmával az Apple bemutatta az új iPadOS-t, ami az iPad készülékek saját operációs rendszere, így azok ezentúl már valóban többre lesznek képesek, mint az iPhone-ok.

iPadOS - WWDC 2019

Az iPadOS alapvetően az iOS egy módosított verziója, ami minden szempontból jobban optimalizált az iPad készülékekre és sokkal közelebb áll már a macOS rendszerhez a funkciók tekintetében, mint az iOS-hez.

Megújult Slide Over és Split View

A Slide Over nézet esetén már nem csak a legutóbb használt alkalmazáshoz férhetünk hozzá, hanem akár az azelőttiekhez is, ezáltal a megjelenő appok között is sokkal hatékonyabban és egyszerűbben tudunk váltani.

Egy alkalmazás egyszerre több Space-ben

Az iPadOS esetén lehetőség van arra, hogy egyazon alkalmazás ne csak egyetlen helyen és nézetben legyen elérhető. Tehát például megnyithatjuk a Jegyzeteket egymás mellett többször is, így a kijelző egyik felén láthatunk egy bizonyos jegyzetet, míg a kijelző másik felén pedig egy másik jegyzeten dolgozhatunk.

Ugyanígy lehetőség van például arra, hogy az egyik Space-ben megnyissunk egy Safari és egy Pages alkalmazást, a másik Space-ben pedig szintén legyen egy Safari és egy Mail.

Új App Exposé

A Spaces funkció megjelenésével várható volt, hogy fogunk kapni App Exposé-t is, hiszen így láthatjuk az összes elérhető munkafelületünket.

Ebben a nézetben lehetőségünk van szűrni is alkalmazások szerint, tehát ha megérintjük a Safarit, akkor láthatjuk az összes olyan Space-t, amelyben az szerepel, így gyorsabban tudunk navigálni a meglévő Space-ek között.

Megújult főképernyő

A megújult főképernyő (Home screen) végre kihasználja az iPad kijelzője által kínált nagyobb helyet azáltal, hogy kisebbek az ikonok és widgetek megjelenítésére is van lehetőség a kijelző oldalán az alkalmazásikonok mellett.

Jobb Apple Pencil támogatás

Az Apple Pencil eddig is nagyon gyorsan és precízen működött az iPadek esetén, azonban az iPadOS még tovább viszi ezt azáltal, hogy tovább csökkentették a késleltetési időt, így valóban olyan érzést kelt, mintha egy darab papírra írnánk vagy rajzolnánk.

Megújult továbbá a eszközpaletta is, amelyet kedvünk szerint tudunk áthelyezni a kijelzőn, vagy akár minimalizálhatjuk is, hogy kevesebb helyet foglaljon el munka közben.

Továbbfejlesztett képernyőfotó

Képernyőfotó készítése közben már lehetőség lesz arra is, hogy ne csak a képernyőn látott információt fotózzuk le, de akár a teljes honlapot, dokumentumot vagy emailt az elejétől a végéig, és azt tudjuk szerkeszteni utána és továbbküldeni vagy elmenteni.

Kiterjesztett asztal funkció macOS Catalina rendszerrel

Az évek során számtalan fejlesztő és cég próbálta megoldani azt a problémát, hogy a Mac használata közben az iPad egyfajta külső kijelzőként funkcionáljon, de az iPadOS és a macOS Catalina esetén ez már alap, beépített funkció lesz.

Ennek köszönhetően a Mac használata közben az iPad külső kijelzővé lép elő, így azt akár egy rajztáblaként is tudjuk használni például Photoshop vagy egyéb alkalmazások esetén.

Újragondolt szövegszerkesztés

Az iPadOS esetén teljesen megújult az, ahogyan a szövegekkel tudunk dolgozni, bármelyik alkalmazásról is legyen szó.

A kurzor már teljesen interaktív módon megragadható lesz és bárhová áthelyezhető a dokumentumon belül anélkül, hogy a billentyűzetet kéne két ujjal használnunk.

Hosszabb szövegrész kijelöléséhez elég lesz csak végighúznunk a sorokon az ujjunkat ahhoz, hogy kijelöljük azokat. (Ez az interakció amúgy hasonlít kicsit ahhoz, ahogyan most tudunk a Books alkalmazáson belül bekezdéseket kijelölni egy adott könyvben.)

Az intelligens szövegkijelölés segítségével pedig két érintéssel egy szót, hárommal egy mondatot, és néggyel pedig egy adott bekezdést jelölhetünk ki.

A kijelölt szövegrész másolásához elég három ujjal összecsippentünk, a beillesztéshez pedig a három ujjunkat szétdobva ejthetjük be az adott szöveget az új helyére.

Abban az esetben pedig, ha bármit vissza szeretnénk vonni, nem kell többé ráznunk az iPad készülékünket (ami, valljuk be, igencsak viccesen tudott kinézni), hanem elég csak három ujjal visszafele irányba legyintenünk.

Megújult billentyűzet

A kijelző alján megjelenő fix billentyűzet mellett már lehetőség lesz arra is, hogy bárhová elhelyezhessünk egy kisméretű verziót, amin akár úgy is gépelhetünk, hogy az ujjunkat végighúzzuk az egyes betűkön és nem kell minden egyes karaktert külön-külön megérintenünk, így akár egyetlen kézzel is kényelmesebben lehet gépelni az iPaden.

Még több gyorsbillentyű

Abban az esetben pedig, ha nem a kijelzőn gépelünk, hanem külső billentyűzetet használunk, akkor még több gyorsbillentyű áll majd a rendelkezésünkre, hogy még gyorsabban és hatékonyabban tudjunk dolgozni.

Egyedi betűtípusok használata

A kreatív munkát végzők örülni fognak, hogy az iPadOS már támogatni fogja az egyedi betűtípusokat is, amiket az App Store-ból lehet majd elérni, így már nem kell kizárólag csak a gyári betűtípusok közül válogatnunk, ha az iPaden dolgozunk.

Újratervezett Fájlok alkalmazás

Talán az iPadOS legfontosabb része az újratervezett Fájlok alkalmazás. A fájlok böngészése közben már különböző nézetek közül is válogathatunk, mint például az oszlopos nézet, amelyet nagyon sokan használnak és kedvelnek a macOS esetén.

Azonban a legfontosabb újdonság, hogy a megszokott helyek mellett már akár külső adattárolóról is elérjük a fájljainkat, így gond nélkül csatlakoztathatunk pendrive-ot, SSD-t vagy HDD-t, sőt, akár még szervereket is el tudunk érni SMB-n keresztül, mind a Fájlok appban.

Megújult Safari

A megújult Fájlok app után a második legfontosabb újdonság, hogy az iPadOS esetén már valóban asztali (desktop) szintű a Safari, tehát az összes webalkalmazást fogja támogatni, mint például a Google Docs, Google Drive, WordPress vagy egyéb hasonló webes alkalmazások. Gyakorlatilag teljes mértékig meg fog egyezni a macOS-es Safarival.

A letöltések is könnyebbek lesznek a beépített letöltés kezelőnek köszönhetően.

Dark Mode

Az iOS-hez hasonlóan az iPadOS is megkapta a rendszerszintű sötét módot.

Minden egyéb újdonság, ami megtalálható az iOS 13-ban

Az iPadOS ezen túlmenően pedig megkapja az összes újdonságot az iOS 13-ból, mint például az új Fotók alkalmazás, a Sign in with Apple, a jobb teljesítmény, a gyorsabb működés és még sok más.

Kompatibilitás

Az iPadOS az alábbi iPadeket támogatja majd:

Összegzés

Összességében talán ez a legnagyobb szoftveres újítás az első iPad bemutatása óta, hiszen először érezhetjük azt, hogy az iPad már nem csak egy felnagyított iPhone, hanem valóban akár egy MacBookot is helyettesíthető eszköz lehet.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Jónak ígérkezik :grin:
  A Homescreenen baromi sokat és sokan rugóztak, pedig nagyjaból szerintem semmi értelme.
  Ellenben a multitasking baromi jó. Akinek van rá igénye, már a Filesba se tud belekötni, karöltve a Safari letöltés menedzserével. Utóbbinál hatalmas plusz pont, hogy végre asztali böngészőként azonosítja magát (nagy fejlesztés lehetett… :slightly_smiling_face:).
  Az irányt letették, szerencsére leválasztották az iPhoneról, kíváncsi leszek milyen irányt vesznek innentől.

 2. Avatar for paul78 paul78 says:

  …és ami kimaradt: egér támogatás végre! ( vezetékes és Bluetooth egérrel egyaránt használható). :mouse:

 3. Avatar for expa expa says:

  Számok továbbra sem rakhatóak ki a betűk fölé a billentyűzetben. Nagyon kellene…

 4. Avatar for Czo Czo says:

  Erre talaltak ki a “lehuzhato” gombokat. Igy tovabbra sem plussz mozdulat/problema, cserebe nem foglal el tobb helyet.

 5. Erre ahogy a kolléga is írta ott van a lehúzható gombok, egyszerübb nekem mintha csak ott lenne a szám, nem is szoktam átváltani csak számokra ha szám kell mert ott van fent.

 6. Avatar for expa expa says:

  Lehuzható gombok? Ezt nem értem :smiley:

 7. Avatar for Czo Czo says:

  iPaden elerhetoek a szamok, ha “lehuzod” a billentyut mikozben megtappolod (meg nem mondom mar, hogy ez iOS12 vagy iOS11 ujdonsag volt).

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for paul78 Avatar for farkas63 Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani