Elérhető az első iOS 13.1 és a kilencedik watchOS 6 béta

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindössze hat nappal az iOS 13 nyolcadik fejlesztői bétájának kiadása után az Apple elérhetővé tette az iOS 13.1 első, és a watchOS 6 kilencedik fejlesztői bétáját. Igen, minket is meglepetésként ért az új, iOS 13.1 béta, hiszen maga az iOS 13 még meg sem jelent – de ez egyébként nem az első eset, hogy párhuzamosan több béta futott az Apple-nél.

Az iOS 13.1 beta 1 természetesen OTA frissítésként is elérhető; a watchOS 6 beta 9 szokás szerint az Apple Watch appban, vagy magán az órán jelent meg a Szoftverfrissítés menüpontban, a béta profil telepítése után; a tvOS és a macOS Catalina esetén viszont nem érkezett új verzió.

iOS 13.1 beta 1

A build verziószáma 17A5821e, miközben az iOS 13 beta 8 buildje 17A5572a volt, tehát elég nagy az ugrás a számozásban.

Újdonságok

Az jó kérdés, hogy az Apple miért dobja át a fejlesztőket már most a 13.1-re, de ez a fejlesztői központban is így szerepel, és a build számok is elég nagyot ugrottak, így nem tűnik pusztán elírásnak.

Az eddigi információk alapján például a Parancsok appba visszakerült az Automatizálás fül, amit a legutóbbi iOS 13-as bétákból valamiért kivett az Apple.

A Térképek esetén ismét lehetőség van az érkezési idő megosztására.

A dinamikus hátterek esetén immár az OLED és az LCD kijelzővel rendelkező készülékek esetén is ugyanazok érhetőek el.

Ez azt jelenti, hogy míg az OLED esetén eddig csak a fekete hátterű képek voltak a dinamikus alatt, az LCD esetén pedig csak a színes hátterűek, most mindegyik készüléken elérhető az összes, kijelzőtípustól függetlenül:

A macOS Catalina esetén az Otthon appban az egyes kiegészítőkhöz elérhető ikonok immár az iOS esetén is megtalálhatóak.

A hangerőszabályozó visszajelzési felülete immár annak az eszköznek az ikonját mutatja, amelyiknek a hangerejét állítjuk, például egy AirPods esetén a két kis füles látszik.

Érdemes megnézni a 9to5Mac videóját is az újdonságokról:

Ha találtál valamit, ami eddig még nem volt az iOS-ben, vagy most megváltozott, akkor azt írd le hozzászólásban! 🙂

Szerinted ezek nem akkora újdonságok, vagy csak neked nem elegendőek? Írj az Apple-nek: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Vissza a hivatalos iOS-verzióra

Ha nem vált be a béta, a már megszokott módon lehet visszatenni a hivatalos verzióthelyreállítási (recovery) vagy DFU módba kell tenni a készüléket, majd be kell tallózni a letöltött IPSW-t.

Erről részletesen itt írtunk: Gyakori kérdések: hogyan állítható vissza a készülékünk béta iOS-ről a hivatalos verzióra?

iOS 13.1 beta 1 letöltési linkek

Az iOS 13.1 beta 1 IPSW-fájlja letölthető a fejlesztői központból az alábbi linkekről:

iPhone:

iPad:

iPod:

watchOS 6 beta 9

Az új build verziószáma 17R5575a.

Egyelőre nem ismertek az újdonságok. Ha találtál valamit, ami eddig még nem volt a watchOS-ben, vagy most megváltozott, akkor azt írd le hozzászólásban! 🙂

Kérdésem van!

Mivel most is sokan teszik fel az iOS előzetes változatát, így természetesen a régebben már megválaszolt kérdések is újból előkerülnek, főként azok részéről, akik nem fejlesztőként próbálkoznak. Ezért ha kérdésed van az iOS 13 beta kapcsán, elsőként ezt olvasd el: iOS 13 béta: a leggyakrabban feltett kérdések!

Használod a beta verziók valamelyikét, és hibát találtál? Jelentsd az Apple-nek! Ezt megteheted majd a nyilvános beta esetén a Feedback appban magán a készüléken, vagy az alábbiak szerint: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Az összes, az iOS 13-ról szóló eddigi cikkünket itt érheted el, a watchOS 6-ról szólókat meg itt, a tvOS 13-ról készülteket itt, a macOS Catalina kapcsán pedig itt olvashatsz.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Ezt most nem értem. IOS 13 meg se jelent. Lehet idén később jönnek az IPhone-ok és a keynote is később lesz? (Meghívók sem jöttek ki a keynote-ra.) Kapunk simán egy ios 13 a napokban és majd csak a 13.1-gyel lesz keynote? Lehet az 5G mánia miatt mégis ki kell jönniük a snapdragon megállapodás után 5g-vel? Amerikban indultak az 5g hálózatok és félnek az ügyfélvesztéstől? Mióta vannak Iphone-ok ilyen még nem volt, hogy egy hivatalosan meg sem jelent szoftver újabb verziója belemegy bétába.
  Vagy valaki csak rossz gombot nyomott meg Cupertinoban? :))

 2. Agent_H says:

  A 13 beta 8 a GM… ezek szerint.

 3. Valószínű, csak nagyon furcsa, hogy nem jött ki publikusba a 13.

 4. Jadeye says:

  @olivercsizmazia: nem az első eset, hogy párhuzamosan több béta is elérhető. az iOS 13-at majd a keynote-on elárulják, mikor adják ki. előző évben augusztus 30-án küldték ki a meghívót a szeptember 12-i eseményre, tehát bőven időben vannak – illetve ezen a héten akkor meg is érkezhet a meghívó.

  @Agent_H: nem valószínű, szokott jönni rendesen GM, általában a keynote napján, múlt évben is így volt.

 5. Itt csak az a szépséghiba, hogy nem főverzió váltáskor voltak szimultán béták. Simán befrissített egy csomó ember, abban a hitben, hogy a béta 9 kapja meg és csak elírás a 13.1. Carrier Bundle is tovább ugrott 13.1, így valószinű ez nem egy elírt nevű báta 9. A verziószám is sokkal magasabb. Amint kijön a GM akkor ki fog tudni frissíteni, ha minden bétás már 13.1-en van? Eddig kijött a GM és egy héttel később jött a publikus kiadás. Most ez elmarad? Nem vagyok túl boldog, hogy csak restore lehet majd a GM-et felrakni, amennyiben marad a “régi” menetrend.

  Telenor VOLTE változatlan nem műkődik a 38-as Carrier Bundle alatt sem. Van aktív VOLTE képes kártyám és sajnos csak Telekom és Vodafone működik változaatlan.

 6. Jadeye says:

  ahogy a cikkben is írtuk, egyrészt a jóval magasabb build szám, másrészt az a tény is azt igazolja, hogy ez nem iOS 13 beta 9 (amit a 9to5Mac is csak betippelt!), hogy a fejlesztői központban ott van külön, egymás mellett az iOS 13.1 beta 1 és az iOS 13 beta 8 is.

  mivel a 13.1 beta 1 már magasabb verziójú, mint a sima 13 (13.0), így ha valaki most frissített a 13.1 beta 1-re, annak értelemszerűen már nem fogja feldobni a 13.0 GM-verzióját sem, hiszen már annál magasabb verzió van a készülékén.

  a Telenor és a VoLTE kapcsolatát passzolom, az opció ott van rá, hogy bekapcsolhatom, aktív is, de kb feleslegesen, mert a dual SIM mellett az adatforgalmam a másik kártyán van, így amikor a telenoros számomon hívnak, eleve nincs adatkapcsolatom a DSDS (Dual SIM Dual Standby) miatt.

 7. kchris says:

  hat cs.sszek meg. igy most toltsem le kulon es ugy telepitsem? csak azert mert van ujabb beta is?? OTA ugrott?

 8. Czo says:

  Mit kell letolteni kulon? milyen ota ugrott? Mit szeretnel telepiteni?

 9. Jadeye says:

  nem ugrott. ha a 13.0-ra akarsz majd frissíteni, akkor egyszerűen a béta profilt kell letörölni, és ne frissíts a 13.1 beta 1-re.

 10. Ha meg véletlenül frissítettél, akkor sajnos a végleges ios 13 iTunes és telefon recovery módban mehet csak teljes gyalulás mellett. Ez azért nem tuk szép a cégtől. Sokan a gm-re akartak ugrani és nem egy béta 1-re velem együtt.

 11. Nem kötelező felrakni… Szóval a “nem túl szép a cégtől” kicsit erős szerintem. :slight_smile:

 12. Plusz ez egy fejlesztői béta, minden döntésed a tied, Te rakod fel, te frissítesz. Még az is lehet, hogy rögtön a 13.1 lesz a végleges szeptemberben amúgy.

  Ezért van a nyilvános béta, hogy ne fussanak bele az átlagemberek ilyenekbe.

 13. Mindegy. Így jártam. Amúgy a 13.1 béta eléggé bugos sajnos. Több helyen tapasztalok grafikai problémát, pl memojik megjelenítése. A mozgás alatt marad a statikus kép is. Volt több hívás megszakadásom is ma már és néhány alkalommal gyenge térerő után “beragadt” 3G a telefon. 12.4 vagy 13 béta alatt ilyen gondok nem voltak. Xs tapasztalom a hibákat. És most vagyok gondba, hogy jöhet a recovery + iTunes este. Sajnos beugrottam, hogy ez bizony a béta 9.

 14. Jadeye says:

  hát de letöltöd a 13.0 beta 8-as IPSW-t, recovery-be teszed a telefonodat, és betallózod az iTunes-nak a letöltött IPSW-t frissítésként.

  mi sehol nem írtunk olyat, hogy ez beta 9 lenne, épp az ellenkezőjét írtuk le, a build szám és a fejlesztői központban párhuzamosan kint lévő beta 8 okán. de fejlesztőként ezt magad is láthattad a fejlesztői központban.

 15. Mac alatt nem kezdi el frissíteni, próbáltam már. Windowsos gépem meg nincs, csak céges, amin iTunes sem lehet felrakni, mert tilos. Kézzel kiválasztani engedi csak, de a 13as béta telepítést nem kezdi el recoveryben sem. Valamiért csak a hivatalos verziókat engedi. A béta is ota tudtam egyedül felrakni. A Mac-emre meg béta szoftvert nem rakok, mert ott nem szoktam játszani ezzel. Úgyhogy marad a 12es recovery és public béta, amíg az nem ugrik 13.1re. Jobb ötletem nincs.

 16. Czo says:

  Ha elolvastad a release notest, akkor abban kerek perec le van irva, hogy csak Xcode beta telepitese utan fogod tudni 10.14 alatt telepiteni a beta iOS-t. Tehat rakd fel az Xcodeot is. A beta - nem beta Xcode megfer szepen egymas mellett.

 17. Köszi, valóban ezt nem néztem meg.

 18. kchris says:

  Gondoltam meg beta9re tudok OTA frissiteni. De igy a kov lepes a 13.1… GMre persze megoldhato lesz profiltorlessel… Egy modszer jutott eszembe, a public beta profilt kell letoltenem ha kijon a dev beta9-re…

 19. Jadeye says:

  szerintem már nem jön beta 9, de megkockáztatom, hogy így, a 13.1 beta 1 után már GM sem, hiszen az is a fejlesztőknek lenne, akiket meg az Apple ezzel a lépéssel már átdobott a 13.1-re.

 20. Valószínű akkor a Keynote után jöhet is a végleges. Pozitív hír viszont, hogy egy reset után az ios 13.1 béta általam irt hibái eltűntek. Lehet célszerű másnak is ezt megtenni, aki frissített csak ota.

 21. Jadeye says:

  a keynote napján előző évben a GM jött. hogy idén mi lesz, az hamarosan kiderül.

 22. Zotya71 says:

  Nekem valamiért nem szinkronizál böngészőben elmentettem kedvenceket, mappákat, olvasási listákat iMac és iPhone között, pedig mindkét eszközön ki van pipálva az iCloud mentés/szinkronizálás. Bármennyire is bosszant nem jövök rá az okára. Van valaki hasonló cipőben, vagy tudja valaki esetleg az okát? A telefonon béta 13.1 fut, de beta 13 alatt se szinkronizált.

 23. A publikus béta tesztelők is megkaptak a 13.1 béta. Hol marad a13??? Teljes keresztrejtvény… Lehet később lesz a Keynote és egyből 13.1 indulnak az új készülékek?

 24. Jadeye says:

  ez pár napon belül úgyis kiderül, addig kár és felesleges is találgatni, az Apple-ön kívül senki nem tudja, miért van ez most így. tény, hogy új főverzió esetén ez eddig példátlan, de hát azt csinál az Apple, amit akar ugye.

 25. hiper says:

  Újra van a Térképben ‘Érkezési idő megosztása’ hihi…

 26. zolty says:

  Ha frissítettem 13.1re hogy kapok majd Hivatalosat? Csak letörlöm a beta profilt és megvárom amíg lesz egy hivatalos 13.1.2 ?(Csak példa) :slight_smile:

  Köszi a választ! :wink:

 27. Czo says:

  Ha letorlod a beta profilt, akkor csak a stabil agbol fogsz frissitest kapni es minden olyan frissites meg fog jelenni, amelynek nagyobb a build verzioszama, mint ami a keszulekeden van. Tehat ha felfrissitessz a 13.1 betara, akkor a 13.1 GM/vegleges verziot is meg fogod kapni.

  Szerk: viszont en ha frissitenek 13.1 betara, akkor addig nem torolnem le a beta profilt, amig a beta 13.1-es agon van illetve amig meg nem jelenik a vegleges.

 28. zolty says:

  Értem,köszi a választ!

 29. Kivéve, ha a béta build száma tök ugyanaz, mint a GM-é.

  Szerk.: azt nem mondta, melyik béta ágon van (dev / public)

 30. Czo says:

  Ha a build ugyonaz, akkor a verzio is ugyonaz :slight_smile: Legalabbis ez az igy volt az elmult 15 evben Apple fronton

 31. Itt csak az a probléma, hogy aki bétázik jelenleg (13.1), nem kapja meg a stabil ios 13, csak teljes törléssel és eddig ezt az Apple nem csinálta. Erre az egészre az a logikus magyarázat, hogy később lesz az idei Keynote és a 13.1 lesz az induló szoftver. Mi másért engedte volna el az Apple hamarabb az új béta, mintsem az első főverziót.

 32. Czo says:

  Ha nem raktad fel a 13.1-et (en pl nem raktam fel), akkor nekem jonni fog a 13 stabil kiadaskent. Nem kotelezo telepiteni, mindenki, aki telepiti, tisztaban van a dolgokkal. Ebbol semennyire nem tudsz kovetkeztetni, hogy mi lesz a stabil nem stabil szoftver verzioszama.

 33. Jadeye says:

  hogy az Apple mit és miért tesz, azt ezekből a bétákból nem lehet megállapítani, és csinált már ilyet, hogy párhuzamosan több béta is futott. bár főverzióval még nem csinálta. de ha bétázol, akkor bétázol, és akkor a következő bétát is feltennéd valószínűleg, ezért ez az alapértelmezett az Apple szemszögéből, és nem az, hogy csak egy hivatalos verzióig bétáznál.

  de ha az utóbbit tennéd, és feldobta, hogy frissíts a 13.1 beta 1-re, akkor egyszerűen letörlöd a béta profilt, újraindítod a készüléked, és akkor már nem fog ott zavarogni, hogy frissíts a 13.1 beta 1-re, és majd fel fogja neked dobni a 13.0 hivatalos verzióját.

  ha már frissítettél 13.1 beta 1-re, mert X okból azt hitted, hogy az valójában nem 13.1 beta 1, hanem 13.0 beta 9, akkor pedig tedd recovery-be, és iTunes-ban tallózd be frissítésként a legutóbbi 13.0 beta IPSW-jét, és ne tegyél fel béta profilt.

 34. Sikeresen belefutottam abba, hogy nem figyeltem/nem volt kiirva, hogy milyen verziora fog frissiteni, igy a public beta profillal felment az iPadOS 13.1 beta.
  Ez szamomra fura, mert nem gondoltam volna, hogy a 13.0 megjelenese elott public profillal kijon a 13.1 betaja.

  Korabban azert tettem fel a PB-t iPad-re, mert a 13-ban jelenik meg az audio sharing, vagyis hogy pl. egy eszkozhoz egyszerre 2 AirPods-ot tudok csatlakoztatni, ami utazasnal jott jol (egy kijelzo, egy film, de ket ember hallja sztereoban a hangot).

  Igy az lesz a megoldasom, hogy torlom a beta profilt, es amikor kijon a 13.1 GM, akkor frissitek majd arra.

 35. Czo says:

  Ki van irva, tehat biztos, hogy figyelmetlen voltal.

  Viszont en nem torolnem a beta profilt addig, amig nem jon a vegleges, mert a beta2-beta3-stb javithat hibakat, amik ebben a betaban benne vannak.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!