fbpx Skip to content

A WWDC-n az Apple bemutatta az új Keresés alkalmazást, mely egybeolvasztja az iPhone keresése és a Barátok alkalmazást és a Project Catalyst-nak köszönhetően ez az alkalmazás macOS-en is elérhető lesz.

A nyitóprezentáció során elhangzott, hogy offline eszközökkel is működni fog az új Keresés alkalmazás, ami csodálatosan hangzik, de mégis hogyan fog ez működni?

Szerencsére az Apple felfedett néhány információmorzsát a WIRED számára arról, hogy miként kell elképzelni ezt a “varázslatot”:

Tegyük fel, hogy valaki ellopja a MacBookod. Hiába csukja le a tolvaj és csatlakoztatja le a világhálóról, a laptopod egy gyakran változó nyilvános kulcsot sugároz Bluetooth-on keresztül. Ezt a jelet egy közeli ismeretlen iPhone-ja mindenféle felhasználói interakció nélkül észreveszi, ellenőrzi a saját helyzetét, majd titkosítja a helyadatokat a laptoptól kapott nyilvános kulcs használatával. Mivel ez a nyilvános kulcs nem tartalmaz azonosításhoz szükséges információkat és gyakran változik, így az idegen iPhone-ja nem tudja, hogy merre járt korábban a laptop.

Végül az idegen iPhone-ja két dolgot továbbít fel az Apple szerverei felé: a titkosított helyzetet és a laptop nyilvános kulcsának hash-ét, ami azonosítóként fog szolgálni. Mivel az Apple nem rendelkezik a privát kulccsal, így nem ők se tudják feloldani a helyadatokat.

Elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet, hogy miről van szó, de összességében ez azt jelemti, hogy az Apple ezt az új Keresés alkalmazást és a hozzá tartozó eszközbemérési funkciót úgy tervezte, hogy az kifejezetten biztonságos legyen és ügyeljen a felhasználók adatvédelmére is.

Mások iPhone-jai segíthetnek bemérni ellopott vagy elhagyott eszközödet, de közben ők ebből semmit se tudnak meg és az Apple se kapja meg az eszközöd helyzetét. Hiszen az egyetlen ember, akire tartozik eszközöd helyzete, az te vagy.

Ahhoz, hogy ez az újdonság működjön, csak legalább két, iOS 13-at vagy macOS Catalina-t futtató eszközre van szükséged, mivel csak a te eszközeid képesek feloldani más eszközeid helyadatait.

A WIRED megkérdezte Matthew Green-t, aki egy, a Johns Hopkins University-n dolgozó titkosítási szakértő, hogy ez mennyire lehet megbízható:

Azt mondanám, hogy 90% eséllyel jól fogja az Apple ezt megcsinálni. (…) Soha nem láttam még ehhez hasonlót egy milliárd ember számára elérhetővé tenni. A használt technológiák tudományos körökben már régóta ismertek, de a tényleges implementáció igazán lenyűgöző lesz.

Az Apple természetesen azt is hozzátette, hogy a fent leírt működés egy egyszerűsítés és hogy a funkció őszi megjelenéséig még változtathatnak a mechanizmuson.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen az ötlet jó, csak hát mi van ha kikapcsolja a tolvaj? Azt miért is nem lehet végre beletenni, hogy kikapcsolni is csak azonosított tulajdonos legyen képes, ergo amikor a tolvaj/ rosszindulatú megtaláló, kikapcsolja akkor hagyja neki és úgy is néz ki mintha, de ugyakkor mégsem és mehet azonnal ez a funkció és ha tud a net és stb. Mivel eSIM van benne és aki azt használja azt ugye nem tudja az illető eltávolítani, ha hagyományos SIM van benne mert régebbi a vas akkor meg indulhat amit itt a cikk bemutat szintén, de azonnal. A FID-s vasaknál a kikapcsolás közben amugy is látja aki kikapcsolja és vagy azonosítja és valós kikapcs történik, vagy nem azonosít és akkor megy a kamu kikapcs plusz egy fotó az illetőről amit el is küldhet ha még van net.
    Tudom aki okos az azonnal becsomagolja pl alufóliába és úgy viszi tovább, de mint a közmondás is tartja, “alkalom szüli a tolvajt”, hát kicsi a %-os esélye hogy lesz nála vmi árnyékoló anyag, marad a kikapcs. És igen most jön az, hogy ha ezt tudják az emberek akkor rákészülnek esetleg, de még úgy is visszatartó erő lehetne talán kicsit és nem hinném, hogy olyan bonyolult lenne ezt a szoftverbe építeni.

  2. Ha lefagy a telefonod foglalsz időpontot az iStyleba két hét múlvára?

    Szerk: pont az alkalom szülte tolvaj bukik le mindig.

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez a kikapcsolni csak így meg úgy lehessen két dolgon bukik meg. az egyik az, hogy a reset hardveres szintű, tehát azt nem tudod letiltani, és igazából értelmetlen is lenne, mert akkor a szoftver esetleges lefagyása esetén megszívnád.

    a másik, hogy az ellen szintén semmit nem tudsz tenni, hogy magától kikapcsoljon a gép, hiszen ha lemerül, akkor lemerül.

  4. Igazából az lenne a szép, ha lemerült állapotban is küldené a beacon-t egy darabig (nyilván az akksi keretein belül). Erre megvan a technika, hiszen az Xs ill. Xr készülékek is használhatóak Express Transit módban, akár lemerülve is, szóval nagy akadályát nem látom hardveresen.

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    azért az Express Transit kicsit más szerintem, ott szerintem az NFC chipbe teszi bele az alapértelmezett kártyát, ahhoz meg az NFC “természetéből” adódóan nem kell töltöttség utána.

  6. Kicsit gugliztam meg beszéltem édesapámmal és nagy valószínűséggel az lehet a passzív NFC hátterében, hogy máshogy van az antenna kialakítva, ezért működhet az újabb készülékeken is lemerült állapotban (passzív és aktív NFC) hiszen más a hardver kialakítás. A passzív NFC chip csak adni képes.

    A témához visszatérve, ettől függetlenül ha nagyon akarná az Apple, meg tudná szerintem oldani. Fent kellene tartani az akksiban egy “biztonsági” zónát, amikor a gép müködéséhez már nem képes kellő áramot biztosítani a telep, de egy ilyen jellegű kommunikációt megvalósító chipet még el tudna látni.

    Na mindegy, majd kiderülnek a részletek, de már így is hatalmas előrelépés lesz.

    Szerk.: beszéltem apukámmal = vagy 20 éve beléptető rendszerekkel dolgozik és van némi halovány fogalma, hogy a proximity kártyák hogyan működnek technológiai vonalon is.

  7. Hétvégén vidéken voltam, nálam volt az iPhone-om és az iPadem is, mindkettőn az iOS 13 betája fut. Az iPadet egyáltalán nem használtam, még csak fel sem oldottam egyszer sem, a táskámban maradt végig, mert nem volt a közelemben wifi. Teljesen véletlenül nyitottam meg az új Find My alkalmazást a telefonomon, és meglepve tapasztaltam, hogy abban a pillanatban frissült is az addig teljesen offline állapotban lévő iPad helyzete. Ezek alapján a funkció már most remekül működik, elismerésre méltó, hogy egy ilyen bonyolult dolgot meg tudott oldani az Apple.

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Biztos voltam abban, hogy azonnal lesznek akik eleve elkaszálják az ötletet és nem továbbgondolják, mert biztosan meg lehet oldani vhogyan gondolva a buktatókra és egyeb felsoroltakra. De hát ez már csak így megy. A lefagyással mit is szoktál csinálni? Csak azért kérdem mert az én telóimat az elmúlt években a beta frissítéseken kívül egy kezemen elfér ahányszor újra kellett indítani a gombokkal, ergo az kb évi 1db- nál is kevesebbre jönne ki. A reset után meg automatikusan újraindul ha jól emléxem, ezért azt pl lehetővé tenném, itt a kikapcsoláson a hangsúly.
    Persze a lemerülés az bökkenő, de amennyiben adott körülmények között takarékra teszi magát és csak kizárólag a megkereséshez tartozó funkciókat hagyja működni és azokat is vmi okos módon akkor azért igencsak megnőne a megtalálási esély. Persze mivel ez egy hirtelen ötlet és nálam sokkal okosabbak oldanák meg, gondolva a lehetséges buktatókra, akkor kivitelezhetővé válhatna, persze teljesen biztos védelem nem létezik ilyen esetekben, viszont ezt is írtam, hogy ha már megcsappanna a próbálkozók száma akkor is jól járna mindenki ezzel.
    Az autó tolvajok is keresnek másikat ha vmi nem olyan amit ismernek és biztosan fel tudják oldani a védelmet. Volt alkalmam ameddig riasztóztam és előtte is, hogy a másik oldallal beszélgessek erről arról. Sok érdekes dolgot tudhat meg az ember ilyenkor.
    Na de mindegy mert többen is azonnal elvetettétek, így biztosan nem lehet megoldani ha ti mondjátok. :flushed:

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    lehet nyomogatni addig a resetet, ameddig már nem indul újra magától.

    az elveszett mód egyben alacsony töltöttségű módba is teszi az iOS 9 óta már a készüléket, hogy az a lehető legtovább bírja.

  10. Avatar for gunar gunar says:

    Na erről beszélek, az elsőt ki kell vhogyan küszöbölni, a másodikra pedig nem értem a koncepciót, mert pont ha kikapcsolják és ki tudják akor ha még nincsen elveszettben akkor hogyan is teszed be? Ám ha azt megoldanák amit nagy vonalakban felvázoltam és a buktatóit minimalizálják, akkor elveszettbe lehet tenni ameddig le nem merül, vagy nem teszik árnyékoló csomagba.
    Pont a napokban volt a főnököm elhagyta a telóját i7max és még 2x kicsörgött majd többet nem, pedig fel volt töltve rendesen. Na amit vázoltam az lehet gyógyír lett volna erre
    Ja és még amit jónak tartanék, ha lenne módja bármely telefonról pl. egy adott üzenettel adott készüléket elveszett módba tenni

  11. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem lett volna rá gyógyír. resetelték volna, vagy becsavarják alufóliába, és majd lemerül magától. azonnal elveszett módba kellett volna tennie, nem hívogatni. ha fizikai SIM volt benne, azt egyszerűen kivették. ja és ha PIN-t kér a SIM, akkor egy reset után hiába indul újra a készülék, a jelkód nélkül még akkor sem tudod beírni a PIN-t, ha azt amúgy tudnád. de azt már a leghülyébb tolvaj is régen megtanulta, hogy a kártyát azonnal kiveszi…

    de ha ez ennyire fontos számodra (noha hiába, hiszen a reset ellen értelemszerűen nem véd, és nem is védhet), akkor küldj róla feedbacket az Apple-nek, mert az az egyetlen módja, hogy ez változzon. sajnos annak semmi haszna, hogy minden alkalommal, amikor ez szóba kerül, mindig megemlíti valaki, hogy bezzeg ha nem lehetne kikapcsolni – de a reset ellen még mindig nem véd, a resetet meg már szintén ismerik sokan. a hülye tolvaj meg egyébként is lebukik, aki meg nem hülye, az ellen egy kikapcsolhatatlanság sem véd.

  12. Avatar for gunar gunar says:

    Nem vitázni akarok, de a reset mit is csinál pontosan? Mit is resetel?
    A hülye tolvaj is tudja ki kell kapcsolni és SIM-et kivenni, amint vmit kerít amivel a tálcát ki tudja pattintani ok, de én pl nem hordok magammal olyant ami oda befér, ezért kicsit nehezebben tenném, de lehet módja tú mentes kiszedésnek biztosan, ekkor jöhet a cikkben leírt új funkció amennyiben nem tudja kikapcsolni.
    Na meg ott van az eSIM amivel nem tud mit kezdeni, persze ha szolgáltató támogatja. Azzal restorolhatja is az akkor is benne marad.
    Ja mivel is lehet pl az utcán másik apple cucc nélkül elveszettbe tenni?

  13. A végigondolás nálad hiányzik. A-ból B-be nem csak egy üton lehet eljutni. Attól mert lezárod az egyiket semmivel nem vagy előrébb, adsz egy pofont a szarnak.

  14. Avatar for denike denike says:

    Ha ellopnak egy telefont és rögtön kiveszik a simet, mielőtt én elveszetté tudnám jelölni, akkor hogyan fogja megtudni a telefon, hogy Ő most elveszett módban van?

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem érted. de egyszerűen gondold végig logikusan a dolgot. ez a funkció már akkor aktívvá válik, amikor bejelentkezel az Apple ID-dal az iCloud menüpontban, és engedélyezed az iPhone keresése funkciót. ezt nem az elveszett mód aktiválja, hiszen annak semmi értelme nem lenne, mert azt utólag állítod be, és csak akkor aktivizálódik az érintett készüléken, ha az az interneten keresztül megkapja erre az utasítást – amit ugye nyilván offline állapotában nem fog tudni megkapni. (bár nem tartom azt elképzelhetetlennek, hogy később ne tenné azt is lehetővé az Apple, hogy a Bluetooth beacon-t sugárzó eszköz oda-vissza kommunikálhasson, ha a rendszer észleli, hogy a készüléket a tulajdonosa elveszett módba tette már online, de az még nem érkezett meg a készülékre, mert az offline volt, és így akkor végül megkapja a készülék az elveszett módot még offline is.)

    tehát továbbra is irreleváns, hogy ki tudja-e kapcsolni a készüléket, vagy sem, mert a reset ellen nincs védelem, viszont az internet-mentesség, az offline állapot ellenére ez a Bluetooth beacon jelzés működik.

    arról szintén nincs információ jelenleg, hogy na és akkor mi van, ha bedobja helyreállítási módba, és restore-olja, de logikusan végiggondolva várhatóan ekkor a jelküldés már nem fog menni a restore miatt – viszont ilyenkor meg már ott van az aktiválási zár, amit ugye nem tud kikerülni. ha pedig közben még az elveszett módot is rányomtad bármely böngészőben belépve az iCloud.com-ra, akkor még az illegálisan működő, aktiválási zárat leszedő oldalak sem tudják elintézni a zárolás leszedését.

    de változatlanul: ezek egyike ellen sem védene az, ha a kikapcsolhatósága lenne letiltva. (egyébként azzal, hogy folyton ezen megy a feszülés, és rendszeresen el kell magyarázni, miért nem megoldás, csak újabb és újabb ötleteket adsz azoknak, akik lopnak, hogy hogyan kerüljék ezt ki…)

  16. Avatar for denike denike says:

    Köszi a tájékoztatást, eszerint én is félreértettem, mert azt hittem csak elveszett módban aktiválják. Jó volna ha fent tartanának x% akksit azért, hogy kikapcsolt / lemerült állapotban is még egy ideig tudja küldeni a beaconöket. Kitudja, lehet a véglegesben benne lesz :slight_smile:

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @denike: az előbbit @gunar kollégának címeztem, a te kérdésedre a válasz jelenleg annyi, hogy ez már akkor aktív, amikor bejelentkezel az iCloudba, és engedélyezed az iPhone keresését, hiszen másképp értelme sem lenne, pont azért, amit írsz, hiszen offline módban nem érkezne meg rá, hogy elveszett. ez épp ezt előzi meg azzal, hogy a beacon már alapból, és így azelőtt aktív, hogy a készülék elveszne.

  18. Avatar for gunar gunar says:

    Értem amit mondasz, de a reset javíts ki ha rosszul tudom, viasszaállítja a vasat alaphelyzetre azaz szűzre az IOS-t nem? Amikor végez akkor a vas bekapcsolt állapotba kerül automatikusan, eddig ugye jól tudom?

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem. a reset az a kényszerített újraindítás. ami mindent nullára állít, az a restore.

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Ja ezt eddig is tudtam, akkor amit írtam fentebb az üzenettel küldeni rá bármely telefonról egy megfelelő tartalommal bíró parancsot amiben egyedi kód van és az ha még él a teló kapcsolata elveszett módba teszi azt, célszerűbb megoldás lenne. Persze 1xi kóddal amit ha netán visszakerül a teló másikat kell megadni vmi szabály keretén belül. Azt nem tudom mennyire kivitelezhető IOS alatt ez, de sok eszköz amik nyomkövetésre alkalmasak tudna sms parancsokra reagálni, sót androidos appok is amik hasonló célúak, így nem hiszem ez olyan nagy gond lenne megvalósításában. Bár ki tudja. De ennél 1xűbbet nem hiszem, hogy pl külföldön bóklászva is mikor észreveszed hogy esetlegesen elveszett/ellopták/ott felejtetted a telódat ki lehetne találni, mert az icloud az utcán ha gyorsan akarsz cselekedni nem éppen baráti lehetőség. Sztem egy sms-t bárki, de 10-ből 3-an engedni fognak, ha jobban ért vki az emberekhez akkor nagyobb az esély hogy enged, míg azt hogy mobilnetezz és még az ő telójára benyomkodod a kódjaidat ami vagy megmarad azon vhol vagy nem, hát így elsőre nem tűnik túl bíztatónak.

  21. Az SMS-t már ott buktad, hogy kell hozzá aktív GSM kapcsolat, ami nagy valószínűséggel a tolvaj az első tizedmásodpercben kihajít. Ráadásul amit sokan nem tudnak, hogy az SMS nem transzport garantált protokoll, így a telco cég simán mondhatja egy nem kézbesített üzenetre, hogy bocs, evvan.

  22. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor az egy reboot és most már nem értem tényleg mi a gond vele ha csinál egyet és utána pl az eSIM visszacsatlakozik a hálózatra teszem azt rejtve addig ameddig fel nem oldják a vasat (mert ugye a fizikai SIM-et közben kiveszi) mivel minden benne marad a feloldó kód is, ha tehát lefagyott és tolsz egy hardresetet akkor utána amennyiben elindul akkor feloldod és műxik mert a gazdája vagy, ha nem akkor nem tudod feloldani logikusan és nem látja hogy hálózaton van a vas.

  23. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem. a reboot az, amikor rendesen kikapcsolod meg vissza. olvasd el még egyszer, amiket írtam eddig. továbbra sincs semmi értelme a kikapcsolhatóságot korlátozni, mert a reset (kényszerített újraindítás) ellen nem véd. a többi, hogy a fizikai SIM-et kiveszi, vagy hogy kér-e PIN-kódot az eSIM, az már ezen felül lévő dolog, ahogyan az alufóliába csavarás is.

    de ezzel, hogy még mindig nem érted, hogy miért nincs értelme a kikapcsolhatóságot korlátozni, továbbra is arra kényszerítesz, hogy csak azoknak adjak ötleteket, akik lopnának…

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Vazze ez egy 1xűen használható lehetőség, írtam nem? "ha még él a teló kapcsolata " Ha meg nem él akkor az iclouddal is kitörölhetem, ergo marad ez az új megoldás ha eljut a fentebb más által felvetett oda-vissza kommunikációig Bt-n.
    Az sms után még mindig ránézhet a tulaj amint van rá normális módja az icloudon, hogy mi a szösz van a telóval esetleg látszik-e még. Én csak ezt elérhetőbbnek érzem vadidegen környezetben, de főleg gyorsabbnak és nem azt mondtam, hogy ha gyorsan tud icloudozni akkor is inkább ezt használja.
    Csak hát látom az ellenállás nagy, a lehurrogás is még nagyobb, pedig csak egy alapötlet volt amit már más is felvetett itt régebben, csak ő előbb feladta mikor látta falba ütközött, mivel senki sem gondolta tovább hogy esetleg vhogy mégis megoldható lenne persze csak az apple részéről ha az IOS része a dolog.
    Továbbgondolás alatt értem azt amikor vki leírja, hogy van egy reset amit meg kell oldania az apple-nek hogy ez működhessen és van még X dolog amit ki kellene küszöbölniük.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha meg él a telefon kapcsolata, akkor az iCloud is működik, hiszen internetkapcsolata is lesz. ha nincs mobilnetje, akkor meg ott lesz ez a Bluetooth beacon.

    de akkor gondold végig logikusan: ha szerinted ennyire piszok egyszerű lenne a megoldás, akkor az Apple szerinted miért nem ezt választotta?

    de mint már számtalanszor említettem, ha szerinted valami nem jó, vagy nem úgy jó, ahogyan van, akkor vegyél fel róla hibajegyet, vagy küldj feedbacket. azzal, hogy itt kötöd az ebet a karóhoz tucatnyi hozzászólásban, hogy szerinted ezért vagy azért nem jó, és ezt vagy azt kellene tenni, meg más megoldás szerinted jobb, semmi nem fog változni. ha azt akarod, hogy változzon, akkor hibajegy vagy feedback. semmi más nem működik.

    hogy van egy reset amit meg kell oldania az apple-nek hogy ez működhessen és van még X dolog amit ki kellene küszöbölniük.

    de ha nem érted, hogy a reset sokkal alacsonyabb szinten van benne a rendszerben, tehát “erősebb”, mint a kikapcsolhatóság, így nincs értelme az utóbbit korlátozni, hiszen bármikor felülbírálod a resettel, akkor ezen darálhatjuk a fűrészport még évekig.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Persze mert a reset után is újra bekapcsol és nem teszi kikapcsolt módba a vasat, akkor miért is nem ér semmit a kikapcsolási védelem? A tolvajnak meg amugy is ott van az internet meg az átvevői kör akik értenek hozzá és kioktatják hogyan csinálja. Az alkalom szülte tolvajra gondolok, ezek számát lehetne megtizedelni egy jó megoldással, mint pl ez a Bt-s megoldás a cikkben azt is továbbgondoltátok, de annak is csak a kikapcsolással szabhatnak határt, pont ezért kellene azt vhogy megoldhatóvá tenni, mert anélkül ez az új dolog sem ér semmit még a továbbgondolt kétirányú módon sem, ami szintén jó dolog lenne.

  27. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    jó, nekem erre már tényleg nincs több energiám.

    vegyél fel róla hibajegyet vagy küldj be feedbacket.

  28. Avatar for gunar gunar says:

    Hát ja, ez a leg1xűbb, kiszállni és nem műszakilag leírni mi is az abszolút ellenérv az ötletre.
    Állandóan a hardresettel jöttél de nem az ellen kell hanem a kikapcsolás ellen védeni a vasat és mivel utána is bekapcsol, így folyamatosan nyomogatja majd a resetet? Na ezért nem vágom mi is benne a buktató.Meg a pin kód és társaival hát ezt fel sem vetettem, mert annyira evidens, hogy ha van pinkód akkor nincsen hálózat, hogy kár is lett volna szánni rá egy sort is.
    Már párszor leírtam én nem fejlesztő vagyok csak simán híradástechnikát végeztem és azt is eléggé régen, de sokat olvasok és gondolkodom is hogy legalább nagyjából képben maradjak.
    Viszont így akkor tényleg ne ragozzuk tök hülyeség volt hogy ezt elkezdtem, holott várható volt ez a reakció többektől. Peace.

  29. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ne idegesítsél már fel… leírtam, miért nem opció. nem érted. ennél többet nem tudok tenni az ügyben. ezért említettem, hogy akkor vegyél fel róla hibajegyet. senki más nem fogja tudni azt megoldani, amit akarsz, csak az Apple.

  30. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor csak még egy választ várok és leszálltam erről. A reset után bekapcsol normális esetben a vas vagy sem? csak iegy igen vagy egy nem elég válasznak és köszönöm

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem feltétlen kapcsol be. hogy miért? egyrészt mert például DFU-ba tudod átlökni, vagy recovery-be…

    de ezzel most megint csak újabb ötleteket adattál velem a tolvajoknak.

  32. Avatar for Czo Czo says:

    Azt akarod, hogy NE lehessen kikapcsolni a keszuleket, csak feloldas utan. Tehat, ha pl. a keszulek lefagy (eddig ilyet 2x tudtam produkalni, egyszer egy OpenGL alkalmazas fejlesztese kozben sikerult elcrasheltetni a GPU-t, igy megallt a kijelzo frissitese a masik esetnel pedig BETA volt az iOS es egyszercsak ugy nezett ki, mint ami megallt). Ha innen csak jelkoddal lehetne tovabbjutni, akkor mivel megallt az OS, ezert battyoghattam volna be a szervizbe, hogy “megcsinaljak”. De nem kellett szerviz, mert ujra tudtam inditani a kenyszeritett ujrainditassal. Ha erre nem lenne lehetoseg, nem hiszem, hogy ilyen keszuleket hasznalnek. Azert hozom ezt a peldat, mert ha nem akarod engedni a kikapcsolast, akkor a kenyszeritett ujrainditast sem szabad engedni.

    Az eSIM es az aktivalasi zarnal ez a BTle feletti mukodes szerintem megoldja, hogy egy GSM halozatot el nem ero (igy ugye internet nelkul ragado) keszuleket is meg lehessen talalni vagy elveszett modba rakni.

    Pl. szerintem az SMS-es lezarhatosagot megcsinalni folosleges lenne (az Apple is siman tudna implementalni, ugyonolyan silent smskent, ahogy a facetime/imessage is aktivalodik) hiszen ha a keszulek nem eri el a GSM halozatot, akkor SMS-t sem tud kapni (nincs SIM vagy a SIM-et PIN vedi), ha viszont eleri a halozatot, akkor eleri az internetet is akkor pedig megy az iCloud is.

    A BT beacon pedig megtalalja a keszuleket GSM mentes kornyezetben is. Most pl kiprobaltam, hogy abban az irodahazban, ahol jelenleg vagyok, van tobb ember is BTle hatotavon belul telepitett beta operacios rendszerrel, mert mukodik a telefon keresese ugy, hogy kivettem a SIM-et, toroltem az eSIM-et a WiFi AP-n pedig kitiltottam az eszkozt. Tehat szerintem urbanizalt kornyezetben kb lehetetlen, hogy ne legyen hatotavon belul masik iOS 13 eszkoz.

  33. Avatar for gunar gunar says:

    Hidd el aki erre szakosodik az tudja ahol majd leadja attól. Aki meg nem erre az felét sem vágja. DFU-ba amugy is be lehet tolni közvetlenül nem ? De nem is a rákészült profik elleni funkciónak szántam, hanem már az elején úgy kezdtem, hogy az alkalmiak ellen. Akik pl találnak egy telót és elteszik kikapcsolva és stb. Akik azt sem tudják mit is lehet vele kezdeni igazából mert nem is ismerik az iphone-t, csak annyit tudna ki kell kapcsolni és ha kicsit félősebb akkor kiveszi a SIM-et, ezek eléggé sokan vannak a profikhoz képest, ellenük ez jó lehetne.
    A profik ellen nem véd sok minden, de inkább semmi igazán, mert megint csak autós példa, mert évtizedekig abban mozogtam mint kereskedő és stb, Amikor nem tudnak elvinni egy újabb típust nemes 1xűséggel kiküldik az igényt kínába és onnan megkapják a megoldást idővel, csak egy példas régebbről, amikor a H astra nem volt már csak túl bonyolultan vihető, akkor hallottam erről először, kínából vettek kütyüt hozzá és azt simán az OBD-re dugva megoldotta a gondjukat. Sejtéseim szerint ez a mai napig hasonlóan működik és lehet már itthoni források is vannak ilyen kikerülő megoldásokra jó pénzért.

  34. Avatar for Czo Czo says:

    Honnan tudod, hogy ha ki van kapcsolva az eszkoz, akkor nem aktiv a BT radio? Nem tudjuk, hogy nem-e hallgat ilyenkor is az eterben. Az Apple sehol sem emlitette, hogy ehhez az eszkoznek bekapcsolva kell lenniuk. Egyebkent meg, ha barmit akarnak kezdeni az eszkozzel, akkor be kell kapcsolni hozza, akkor pedig beacon alapu lokalizalas mar megtalalhatja.

  35. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor ugy 1xre
    1 a hardreset után elvben ha nem hozzáértő (alkalmi) az eltulajdonító akkor visszakapcsol a vas, de nem is tud a többség hardresetet csinálni, ergo az ellen persze nem lehet védeni és fölösleges is, már itt kiesne sok alkalmi “megtaláló” hogy nála meglenne a teló.
    2 sms mint írtam gyors szükséges és könnyebben elérhető bizonyos esetekben, (kikapcsoltnál mindegy van-e sms lehetőség vagy icloud lehetőség, mert egyiket sem lehet használni, bár az sms még megjön sok esetben mikor már sem net, sem beszélgetni is alig lehet) ha nem nagyon melós a megvalósítás az apple-nek, hát nem lenne hátrány, hiszen csak plusz biztonságot adhat.
    3. igen ezt nem tudhatjuk hogy a Bt-s újdonsággal kikapcsolt esetben mi a szitu, de akik profik azok úgy is bemérik majd, nekik nem kell az apple leírja-e hogyan működik, vagy mindig van náluk árnyékoló tasak és olyan helyen szedik majd szét v csinálnak vele bármit ahol esélye sincsen kapcsolódni sehová. Tehát megint csak az alkalom szülöttei ellen véd ez is.

  36. Avatar for Czo Czo says:
    1. Mar miert ne tudna csinalni? A telefon manualjaban is benne van es a google is pikk-pakk elarulja, hogy hogyan kell ujrainditani.

    2. Nade, ha az SMS megerkezik a keszulekre, akkor van mobilhalozat, ha van mobilhalozat, akkor elerheto az iCloud is. En KIMONDOTTAN NEM SZERETNEM, hogy mindenfele tobb lepcsos hitelesites es azonositas nelkul a telefonom, ha kap egy SMS-t egy specialis contettel, akkor arra dolgokat hajtson vegre. Ha ez a content kitudodik, akkor ba…hatom. Tehat az SMS NEM JO megoldas.

    3. esetben se az SMS megoldasod nem segit, se a kikapcsolhatatlansagod.

    Nem ertem, hogy ezen miert gondolkodunk egyaltalan.

  37. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a 2. opció nem feltétlen van így, sokan használnak mobilnet nélkül is iPhone-t.

  38. Avatar for gunar gunar says:
    1. Erre csak annyit hogy én csak sok embert ismerek és sokkal rtartok kapcsolatot, el sem tudjátok képzelni, mennyire nem vágják az iphone-t, de soxor volt már kérdés hogy mit tud csinálni egy talált iphonenel, amit persze kikapcsolt, ja és hogy azt úgy be lehet-e mérni ha sim nincsen már benne. Na ez az átlag a sok, mert képzelem akik ilyeneket vesznek oda hányat visznek be hasonlók , mikor sokáig még a hardveraprón is lhetett hirdetni, hogy ilyen vasakat vesznek (zárolt és stb)
    2. Na ugye lenne létjoga, ez pl nekem sem fordult meg a fejemben, mivel a GPRS bevezetése óta használom a mobilnetet, WAP-oltam az elején, azt hiszem :smiley: Ja meg az EU-n kívül sokan nem fognak netet használni.
    3. ott semmi nem segít

    Az sms meg nem kötelező mint ahogyan a többi sem, hanem használható ha lesz valaha.
    Az emberek amugy meg néha nagyon meglepően tudnak buták lenni, csak egy példa, az egyik jól menő nagykeres ismerősömnek az első óta iphone-ja van és az icloud-tól kezdve sok évek óta létező okosság neki nemrégiben még új volt, hogy mikre lehet használni. Meglepő hogy mennyi ilyen szaladgál iphonenal mégis. Valószinű ezért is vannak a dolgok alapból bekapcsolva az IOS-ben, mert számítanak rájuk is.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for denike Avatar for jojo-chan Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen az ötlet jó, csak hát mi van ha kikapcsolja a tolvaj? Azt miért is nem lehet végre beletenni, hogy kikapcsolni is csak azonosított tulajdonos legyen képes, ergo amikor a tolvaj/ rosszindulatú megtaláló, kikapcsolja akkor hagyja neki és úgy is néz ki mintha, de ugyakkor mégsem és mehet azonnal ez a funkció és ha tud a net és stb. Mivel eSIM van benne és aki azt használja azt ugye nem tudja az illető eltávolítani, ha hagyományos SIM van benne mert régebbi a vas akkor meg indulhat amit itt a cikk bemutat szintén, de azonnal. A FID-s vasaknál a kikapcsolás közben amugy is látja aki kikapcsolja és vagy azonosítja és valós kikapcs történik, vagy nem azonosít és akkor megy a kamu kikapcs plusz egy fotó az illetőről amit el is küldhet ha még van net.
    Tudom aki okos az azonnal becsomagolja pl alufóliába és úgy viszi tovább, de mint a közmondás is tartja, “alkalom szüli a tolvajt”, hát kicsi a %-os esélye hogy lesz nála vmi árnyékoló anyag, marad a kikapcs. És igen most jön az, hogy ha ezt tudják az emberek akkor rákészülnek esetleg, de még úgy is visszatartó erő lehetne talán kicsit és nem hinném, hogy olyan bonyolult lenne ezt a szoftverbe építeni.

  2. Ha lefagy a telefonod foglalsz időpontot az iStyleba két hét múlvára?

    Szerk: pont az alkalom szülte tolvaj bukik le mindig.

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez a kikapcsolni csak így meg úgy lehessen két dolgon bukik meg. az egyik az, hogy a reset hardveres szintű, tehát azt nem tudod letiltani, és igazából értelmetlen is lenne, mert akkor a szoftver esetleges lefagyása esetén megszívnád.

    a másik, hogy az ellen szintén semmit nem tudsz tenni, hogy magától kikapcsoljon a gép, hiszen ha lemerül, akkor lemerül.

  4. Igazából az lenne a szép, ha lemerült állapotban is küldené a beacon-t egy darabig (nyilván az akksi keretein belül). Erre megvan a technika, hiszen az Xs ill. Xr készülékek is használhatóak Express Transit módban, akár lemerülve is, szóval nagy akadályát nem látom hardveresen.

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    azért az Express Transit kicsit más szerintem, ott szerintem az NFC chipbe teszi bele az alapértelmezett kártyát, ahhoz meg az NFC “természetéből” adódóan nem kell töltöttség utána.

  6. Kicsit gugliztam meg beszéltem édesapámmal és nagy valószínűséggel az lehet a passzív NFC hátterében, hogy máshogy van az antenna kialakítva, ezért működhet az újabb készülékeken is lemerült állapotban (passzív és aktív NFC) hiszen más a hardver kialakítás. A passzív NFC chip csak adni képes.

    A témához visszatérve, ettől függetlenül ha nagyon akarná az Apple, meg tudná szerintem oldani. Fent kellene tartani az akksiban egy “biztonsági” zónát, amikor a gép müködéséhez már nem képes kellő áramot biztosítani a telep, de egy ilyen jellegű kommunikációt megvalósító chipet még el tudna látni.

    Na mindegy, majd kiderülnek a részletek, de már így is hatalmas előrelépés lesz.

    Szerk.: beszéltem apukámmal = vagy 20 éve beléptető rendszerekkel dolgozik és van némi halovány fogalma, hogy a proximity kártyák hogyan működnek technológiai vonalon is.

  7. Hétvégén vidéken voltam, nálam volt az iPhone-om és az iPadem is, mindkettőn az iOS 13 betája fut. Az iPadet egyáltalán nem használtam, még csak fel sem oldottam egyszer sem, a táskámban maradt végig, mert nem volt a közelemben wifi. Teljesen véletlenül nyitottam meg az új Find My alkalmazást a telefonomon, és meglepve tapasztaltam, hogy abban a pillanatban frissült is az addig teljesen offline állapotban lévő iPad helyzete. Ezek alapján a funkció már most remekül működik, elismerésre méltó, hogy egy ilyen bonyolult dolgot meg tudott oldani az Apple.

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Biztos voltam abban, hogy azonnal lesznek akik eleve elkaszálják az ötletet és nem továbbgondolják, mert biztosan meg lehet oldani vhogyan gondolva a buktatókra és egyeb felsoroltakra. De hát ez már csak így megy. A lefagyással mit is szoktál csinálni? Csak azért kérdem mert az én telóimat az elmúlt években a beta frissítéseken kívül egy kezemen elfér ahányszor újra kellett indítani a gombokkal, ergo az kb évi 1db- nál is kevesebbre jönne ki. A reset után meg automatikusan újraindul ha jól emléxem, ezért azt pl lehetővé tenném, itt a kikapcsoláson a hangsúly.
    Persze a lemerülés az bökkenő, de amennyiben adott körülmények között takarékra teszi magát és csak kizárólag a megkereséshez tartozó funkciókat hagyja működni és azokat is vmi okos módon akkor azért igencsak megnőne a megtalálási esély. Persze mivel ez egy hirtelen ötlet és nálam sokkal okosabbak oldanák meg, gondolva a lehetséges buktatókra, akkor kivitelezhetővé válhatna, persze teljesen biztos védelem nem létezik ilyen esetekben, viszont ezt is írtam, hogy ha már megcsappanna a próbálkozók száma akkor is jól járna mindenki ezzel.
    Az autó tolvajok is keresnek másikat ha vmi nem olyan amit ismernek és biztosan fel tudják oldani a védelmet. Volt alkalmam ameddig riasztóztam és előtte is, hogy a másik oldallal beszélgessek erről arról. Sok érdekes dolgot tudhat meg az ember ilyenkor.
    Na de mindegy mert többen is azonnal elvetettétek, így biztosan nem lehet megoldani ha ti mondjátok. :flushed:

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    lehet nyomogatni addig a resetet, ameddig már nem indul újra magától.

    az elveszett mód egyben alacsony töltöttségű módba is teszi az iOS 9 óta már a készüléket, hogy az a lehető legtovább bírja.

  10. Avatar for gunar gunar says:

    Na erről beszélek, az elsőt ki kell vhogyan küszöbölni, a másodikra pedig nem értem a koncepciót, mert pont ha kikapcsolják és ki tudják akor ha még nincsen elveszettben akkor hogyan is teszed be? Ám ha azt megoldanák amit nagy vonalakban felvázoltam és a buktatóit minimalizálják, akkor elveszettbe lehet tenni ameddig le nem merül, vagy nem teszik árnyékoló csomagba.
    Pont a napokban volt a főnököm elhagyta a telóját i7max és még 2x kicsörgött majd többet nem, pedig fel volt töltve rendesen. Na amit vázoltam az lehet gyógyír lett volna erre
    Ja és még amit jónak tartanék, ha lenne módja bármely telefonról pl. egy adott üzenettel adott készüléket elveszett módba tenni

  11. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem lett volna rá gyógyír. resetelték volna, vagy becsavarják alufóliába, és majd lemerül magától. azonnal elveszett módba kellett volna tennie, nem hívogatni. ha fizikai SIM volt benne, azt egyszerűen kivették. ja és ha PIN-t kér a SIM, akkor egy reset után hiába indul újra a készülék, a jelkód nélkül még akkor sem tudod beírni a PIN-t, ha azt amúgy tudnád. de azt már a leghülyébb tolvaj is régen megtanulta, hogy a kártyát azonnal kiveszi…

    de ha ez ennyire fontos számodra (noha hiába, hiszen a reset ellen értelemszerűen nem véd, és nem is védhet), akkor küldj róla feedbacket az Apple-nek, mert az az egyetlen módja, hogy ez változzon. sajnos annak semmi haszna, hogy minden alkalommal, amikor ez szóba kerül, mindig megemlíti valaki, hogy bezzeg ha nem lehetne kikapcsolni – de a reset ellen még mindig nem véd, a resetet meg már szintén ismerik sokan. a hülye tolvaj meg egyébként is lebukik, aki meg nem hülye, az ellen egy kikapcsolhatatlanság sem véd.

  12. Avatar for gunar gunar says:

    Nem vitázni akarok, de a reset mit is csinál pontosan? Mit is resetel?
    A hülye tolvaj is tudja ki kell kapcsolni és SIM-et kivenni, amint vmit kerít amivel a tálcát ki tudja pattintani ok, de én pl nem hordok magammal olyant ami oda befér, ezért kicsit nehezebben tenném, de lehet módja tú mentes kiszedésnek biztosan, ekkor jöhet a cikkben leírt új funkció amennyiben nem tudja kikapcsolni.
    Na meg ott van az eSIM amivel nem tud mit kezdeni, persze ha szolgáltató támogatja. Azzal restorolhatja is az akkor is benne marad.
    Ja mivel is lehet pl az utcán másik apple cucc nélkül elveszettbe tenni?

  13. A végigondolás nálad hiányzik. A-ból B-be nem csak egy üton lehet eljutni. Attól mert lezárod az egyiket semmivel nem vagy előrébb, adsz egy pofont a szarnak.

  14. Avatar for denike denike says:

    Ha ellopnak egy telefont és rögtön kiveszik a simet, mielőtt én elveszetté tudnám jelölni, akkor hogyan fogja megtudni a telefon, hogy Ő most elveszett módban van?

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem érted. de egyszerűen gondold végig logikusan a dolgot. ez a funkció már akkor aktívvá válik, amikor bejelentkezel az Apple ID-dal az iCloud menüpontban, és engedélyezed az iPhone keresése funkciót. ezt nem az elveszett mód aktiválja, hiszen annak semmi értelme nem lenne, mert azt utólag állítod be, és csak akkor aktivizálódik az érintett készüléken, ha az az interneten keresztül megkapja erre az utasítást – amit ugye nyilván offline állapotában nem fog tudni megkapni. (bár nem tartom azt elképzelhetetlennek, hogy később ne tenné azt is lehetővé az Apple, hogy a Bluetooth beacon-t sugárzó eszköz oda-vissza kommunikálhasson, ha a rendszer észleli, hogy a készüléket a tulajdonosa elveszett módba tette már online, de az még nem érkezett meg a készülékre, mert az offline volt, és így akkor végül megkapja a készülék az elveszett módot még offline is.)

    tehát továbbra is irreleváns, hogy ki tudja-e kapcsolni a készüléket, vagy sem, mert a reset ellen nincs védelem, viszont az internet-mentesség, az offline állapot ellenére ez a Bluetooth beacon jelzés működik.

    arról szintén nincs információ jelenleg, hogy na és akkor mi van, ha bedobja helyreállítási módba, és restore-olja, de logikusan végiggondolva várhatóan ekkor a jelküldés már nem fog menni a restore miatt – viszont ilyenkor meg már ott van az aktiválási zár, amit ugye nem tud kikerülni. ha pedig közben még az elveszett módot is rányomtad bármely böngészőben belépve az iCloud.com-ra, akkor még az illegálisan működő, aktiválási zárat leszedő oldalak sem tudják elintézni a zárolás leszedését.

    de változatlanul: ezek egyike ellen sem védene az, ha a kikapcsolhatósága lenne letiltva. (egyébként azzal, hogy folyton ezen megy a feszülés, és rendszeresen el kell magyarázni, miért nem megoldás, csak újabb és újabb ötleteket adsz azoknak, akik lopnak, hogy hogyan kerüljék ezt ki…)

  16. Avatar for denike denike says:

    Köszi a tájékoztatást, eszerint én is félreértettem, mert azt hittem csak elveszett módban aktiválják. Jó volna ha fent tartanának x% akksit azért, hogy kikapcsolt / lemerült állapotban is még egy ideig tudja küldeni a beaconöket. Kitudja, lehet a véglegesben benne lesz :slight_smile:

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @denike: az előbbit @gunar kollégának címeztem, a te kérdésedre a válasz jelenleg annyi, hogy ez már akkor aktív, amikor bejelentkezel az iCloudba, és engedélyezed az iPhone keresését, hiszen másképp értelme sem lenne, pont azért, amit írsz, hiszen offline módban nem érkezne meg rá, hogy elveszett. ez épp ezt előzi meg azzal, hogy a beacon már alapból, és így azelőtt aktív, hogy a készülék elveszne.

  18. Avatar for gunar gunar says:

    Értem amit mondasz, de a reset javíts ki ha rosszul tudom, viasszaállítja a vasat alaphelyzetre azaz szűzre az IOS-t nem? Amikor végez akkor a vas bekapcsolt állapotba kerül automatikusan, eddig ugye jól tudom?

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem. a reset az a kényszerített újraindítás. ami mindent nullára állít, az a restore.

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Ja ezt eddig is tudtam, akkor amit írtam fentebb az üzenettel küldeni rá bármely telefonról egy megfelelő tartalommal bíró parancsot amiben egyedi kód van és az ha még él a teló kapcsolata elveszett módba teszi azt, célszerűbb megoldás lenne. Persze 1xi kóddal amit ha netán visszakerül a teló másikat kell megadni vmi szabály keretén belül. Azt nem tudom mennyire kivitelezhető IOS alatt ez, de sok eszköz amik nyomkövetésre alkalmasak tudna sms parancsokra reagálni, sót androidos appok is amik hasonló célúak, így nem hiszem ez olyan nagy gond lenne megvalósításában. Bár ki tudja. De ennél 1xűbbet nem hiszem, hogy pl külföldön bóklászva is mikor észreveszed hogy esetlegesen elveszett/ellopták/ott felejtetted a telódat ki lehetne találni, mert az icloud az utcán ha gyorsan akarsz cselekedni nem éppen baráti lehetőség. Sztem egy sms-t bárki, de 10-ből 3-an engedni fognak, ha jobban ért vki az emberekhez akkor nagyobb az esély hogy enged, míg azt hogy mobilnetezz és még az ő telójára benyomkodod a kódjaidat ami vagy megmarad azon vhol vagy nem, hát így elsőre nem tűnik túl bíztatónak.

  21. Az SMS-t már ott buktad, hogy kell hozzá aktív GSM kapcsolat, ami nagy valószínűséggel a tolvaj az első tizedmásodpercben kihajít. Ráadásul amit sokan nem tudnak, hogy az SMS nem transzport garantált protokoll, így a telco cég simán mondhatja egy nem kézbesített üzenetre, hogy bocs, evvan.

  22. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor az egy reboot és most már nem értem tényleg mi a gond vele ha csinál egyet és utána pl az eSIM visszacsatlakozik a hálózatra teszem azt rejtve addig ameddig fel nem oldják a vasat (mert ugye a fizikai SIM-et közben kiveszi) mivel minden benne marad a feloldó kód is, ha tehát lefagyott és tolsz egy hardresetet akkor utána amennyiben elindul akkor feloldod és műxik mert a gazdája vagy, ha nem akkor nem tudod feloldani logikusan és nem látja hogy hálózaton van a vas.

  23. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem. a reboot az, amikor rendesen kikapcsolod meg vissza. olvasd el még egyszer, amiket írtam eddig. továbbra sincs semmi értelme a kikapcsolhatóságot korlátozni, mert a reset (kényszerített újraindítás) ellen nem véd. a többi, hogy a fizikai SIM-et kiveszi, vagy hogy kér-e PIN-kódot az eSIM, az már ezen felül lévő dolog, ahogyan az alufóliába csavarás is.

    de ezzel, hogy még mindig nem érted, hogy miért nincs értelme a kikapcsolhatóságot korlátozni, továbbra is arra kényszerítesz, hogy csak azoknak adjak ötleteket, akik lopnának…

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Vazze ez egy 1xűen használható lehetőség, írtam nem? "ha még él a teló kapcsolata " Ha meg nem él akkor az iclouddal is kitörölhetem, ergo marad ez az új megoldás ha eljut a fentebb más által felvetett oda-vissza kommunikációig Bt-n.
    Az sms után még mindig ránézhet a tulaj amint van rá normális módja az icloudon, hogy mi a szösz van a telóval esetleg látszik-e még. Én csak ezt elérhetőbbnek érzem vadidegen környezetben, de főleg gyorsabbnak és nem azt mondtam, hogy ha gyorsan tud icloudozni akkor is inkább ezt használja.
    Csak hát látom az ellenállás nagy, a lehurrogás is még nagyobb, pedig csak egy alapötlet volt amit már más is felvetett itt régebben, csak ő előbb feladta mikor látta falba ütközött, mivel senki sem gondolta tovább hogy esetleg vhogy mégis megoldható lenne persze csak az apple részéről ha az IOS része a dolog.
    Továbbgondolás alatt értem azt amikor vki leírja, hogy van egy reset amit meg kell oldania az apple-nek hogy ez működhessen és van még X dolog amit ki kellene küszöbölniük.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha meg él a telefon kapcsolata, akkor az iCloud is működik, hiszen internetkapcsolata is lesz. ha nincs mobilnetje, akkor meg ott lesz ez a Bluetooth beacon.

    de akkor gondold végig logikusan: ha szerinted ennyire piszok egyszerű lenne a megoldás, akkor az Apple szerinted miért nem ezt választotta?

    de mint már számtalanszor említettem, ha szerinted valami nem jó, vagy nem úgy jó, ahogyan van, akkor vegyél fel róla hibajegyet, vagy küldj feedbacket. azzal, hogy itt kötöd az ebet a karóhoz tucatnyi hozzászólásban, hogy szerinted ezért vagy azért nem jó, és ezt vagy azt kellene tenni, meg más megoldás szerinted jobb, semmi nem fog változni. ha azt akarod, hogy változzon, akkor hibajegy vagy feedback. semmi más nem működik.

    hogy van egy reset amit meg kell oldania az apple-nek hogy ez működhessen és van még X dolog amit ki kellene küszöbölniük.

    de ha nem érted, hogy a reset sokkal alacsonyabb szinten van benne a rendszerben, tehát “erősebb”, mint a kikapcsolhatóság, így nincs értelme az utóbbit korlátozni, hiszen bármikor felülbírálod a resettel, akkor ezen darálhatjuk a fűrészport még évekig.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Persze mert a reset után is újra bekapcsol és nem teszi kikapcsolt módba a vasat, akkor miért is nem ér semmit a kikapcsolási védelem? A tolvajnak meg amugy is ott van az internet meg az átvevői kör akik értenek hozzá és kioktatják hogyan csinálja. Az alkalom szülte tolvajra gondolok, ezek számát lehetne megtizedelni egy jó megoldással, mint pl ez a Bt-s megoldás a cikkben azt is továbbgondoltátok, de annak is csak a kikapcsolással szabhatnak határt, pont ezért kellene azt vhogy megoldhatóvá tenni, mert anélkül ez az új dolog sem ér semmit még a továbbgondolt kétirányú módon sem, ami szintén jó dolog lenne.

  27. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    jó, nekem erre már tényleg nincs több energiám.

    vegyél fel róla hibajegyet vagy küldj be feedbacket.

  28. Avatar for gunar gunar says:

    Hát ja, ez a leg1xűbb, kiszállni és nem műszakilag leírni mi is az abszolút ellenérv az ötletre.
    Állandóan a hardresettel jöttél de nem az ellen kell hanem a kikapcsolás ellen védeni a vasat és mivel utána is bekapcsol, így folyamatosan nyomogatja majd a resetet? Na ezért nem vágom mi is benne a buktató.Meg a pin kód és társaival hát ezt fel sem vetettem, mert annyira evidens, hogy ha van pinkód akkor nincsen hálózat, hogy kár is lett volna szánni rá egy sort is.
    Már párszor leírtam én nem fejlesztő vagyok csak simán híradástechnikát végeztem és azt is eléggé régen, de sokat olvasok és gondolkodom is hogy legalább nagyjából képben maradjak.
    Viszont így akkor tényleg ne ragozzuk tök hülyeség volt hogy ezt elkezdtem, holott várható volt ez a reakció többektől. Peace.

  29. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ne idegesítsél már fel… leírtam, miért nem opció. nem érted. ennél többet nem tudok tenni az ügyben. ezért említettem, hogy akkor vegyél fel róla hibajegyet. senki más nem fogja tudni azt megoldani, amit akarsz, csak az Apple.

  30. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor csak még egy választ várok és leszálltam erről. A reset után bekapcsol normális esetben a vas vagy sem? csak iegy igen vagy egy nem elég válasznak és köszönöm

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem feltétlen kapcsol be. hogy miért? egyrészt mert például DFU-ba tudod átlökni, vagy recovery-be…

    de ezzel most megint csak újabb ötleteket adattál velem a tolvajoknak.

  32. Avatar for Czo Czo says:

    Azt akarod, hogy NE lehessen kikapcsolni a keszuleket, csak feloldas utan. Tehat, ha pl. a keszulek lefagy (eddig ilyet 2x tudtam produkalni, egyszer egy OpenGL alkalmazas fejlesztese kozben sikerult elcrasheltetni a GPU-t, igy megallt a kijelzo frissitese a masik esetnel pedig BETA volt az iOS es egyszercsak ugy nezett ki, mint ami megallt). Ha innen csak jelkoddal lehetne tovabbjutni, akkor mivel megallt az OS, ezert battyoghattam volna be a szervizbe, hogy “megcsinaljak”. De nem kellett szerviz, mert ujra tudtam inditani a kenyszeritett ujrainditassal. Ha erre nem lenne lehetoseg, nem hiszem, hogy ilyen keszuleket hasznalnek. Azert hozom ezt a peldat, mert ha nem akarod engedni a kikapcsolast, akkor a kenyszeritett ujrainditast sem szabad engedni.

    Az eSIM es az aktivalasi zarnal ez a BTle feletti mukodes szerintem megoldja, hogy egy GSM halozatot el nem ero (igy ugye internet nelkul ragado) keszuleket is meg lehessen talalni vagy elveszett modba rakni.

    Pl. szerintem az SMS-es lezarhatosagot megcsinalni folosleges lenne (az Apple is siman tudna implementalni, ugyonolyan silent smskent, ahogy a facetime/imessage is aktivalodik) hiszen ha a keszulek nem eri el a GSM halozatot, akkor SMS-t sem tud kapni (nincs SIM vagy a SIM-et PIN vedi), ha viszont eleri a halozatot, akkor eleri az internetet is akkor pedig megy az iCloud is.

    A BT beacon pedig megtalalja a keszuleket GSM mentes kornyezetben is. Most pl kiprobaltam, hogy abban az irodahazban, ahol jelenleg vagyok, van tobb ember is BTle hatotavon belul telepitett beta operacios rendszerrel, mert mukodik a telefon keresese ugy, hogy kivettem a SIM-et, toroltem az eSIM-et a WiFi AP-n pedig kitiltottam az eszkozt. Tehat szerintem urbanizalt kornyezetben kb lehetetlen, hogy ne legyen hatotavon belul masik iOS 13 eszkoz.

  33. Avatar for gunar gunar says:

    Hidd el aki erre szakosodik az tudja ahol majd leadja attól. Aki meg nem erre az felét sem vágja. DFU-ba amugy is be lehet tolni közvetlenül nem ? De nem is a rákészült profik elleni funkciónak szántam, hanem már az elején úgy kezdtem, hogy az alkalmiak ellen. Akik pl találnak egy telót és elteszik kikapcsolva és stb. Akik azt sem tudják mit is lehet vele kezdeni igazából mert nem is ismerik az iphone-t, csak annyit tudna ki kell kapcsolni és ha kicsit félősebb akkor kiveszi a SIM-et, ezek eléggé sokan vannak a profikhoz képest, ellenük ez jó lehetne.
    A profik ellen nem véd sok minden, de inkább semmi igazán, mert megint csak autós példa, mert évtizedekig abban mozogtam mint kereskedő és stb, Amikor nem tudnak elvinni egy újabb típust nemes 1xűséggel kiküldik az igényt kínába és onnan megkapják a megoldást idővel, csak egy példas régebbről, amikor a H astra nem volt már csak túl bonyolultan vihető, akkor hallottam erről először, kínából vettek kütyüt hozzá és azt simán az OBD-re dugva megoldotta a gondjukat. Sejtéseim szerint ez a mai napig hasonlóan működik és lehet már itthoni források is vannak ilyen kikerülő megoldásokra jó pénzért.

  34. Avatar for Czo Czo says:

    Honnan tudod, hogy ha ki van kapcsolva az eszkoz, akkor nem aktiv a BT radio? Nem tudjuk, hogy nem-e hallgat ilyenkor is az eterben. Az Apple sehol sem emlitette, hogy ehhez az eszkoznek bekapcsolva kell lenniuk. Egyebkent meg, ha barmit akarnak kezdeni az eszkozzel, akkor be kell kapcsolni hozza, akkor pedig beacon alapu lokalizalas mar megtalalhatja.

  35. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor ugy 1xre
    1 a hardreset után elvben ha nem hozzáértő (alkalmi) az eltulajdonító akkor visszakapcsol a vas, de nem is tud a többség hardresetet csinálni, ergo az ellen persze nem lehet védeni és fölösleges is, már itt kiesne sok alkalmi “megtaláló” hogy nála meglenne a teló.
    2 sms mint írtam gyors szükséges és könnyebben elérhető bizonyos esetekben, (kikapcsoltnál mindegy van-e sms lehetőség vagy icloud lehetőség, mert egyiket sem lehet használni, bár az sms még megjön sok esetben mikor már sem net, sem beszélgetni is alig lehet) ha nem nagyon melós a megvalósítás az apple-nek, hát nem lenne hátrány, hiszen csak plusz biztonságot adhat.
    3. igen ezt nem tudhatjuk hogy a Bt-s újdonsággal kikapcsolt esetben mi a szitu, de akik profik azok úgy is bemérik majd, nekik nem kell az apple leírja-e hogyan működik, vagy mindig van náluk árnyékoló tasak és olyan helyen szedik majd szét v csinálnak vele bármit ahol esélye sincsen kapcsolódni sehová. Tehát megint csak az alkalom szülöttei ellen véd ez is.

  36. Avatar for Czo Czo says:
    1. Mar miert ne tudna csinalni? A telefon manualjaban is benne van es a google is pikk-pakk elarulja, hogy hogyan kell ujrainditani.

    2. Nade, ha az SMS megerkezik a keszulekre, akkor van mobilhalozat, ha van mobilhalozat, akkor elerheto az iCloud is. En KIMONDOTTAN NEM SZERETNEM, hogy mindenfele tobb lepcsos hitelesites es azonositas nelkul a telefonom, ha kap egy SMS-t egy specialis contettel, akkor arra dolgokat hajtson vegre. Ha ez a content kitudodik, akkor ba…hatom. Tehat az SMS NEM JO megoldas.

    3. esetben se az SMS megoldasod nem segit, se a kikapcsolhatatlansagod.

    Nem ertem, hogy ezen miert gondolkodunk egyaltalan.

  37. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a 2. opció nem feltétlen van így, sokan használnak mobilnet nélkül is iPhone-t.

  38. Avatar for gunar gunar says:
    1. Erre csak annyit hogy én csak sok embert ismerek és sokkal rtartok kapcsolatot, el sem tudjátok képzelni, mennyire nem vágják az iphone-t, de soxor volt már kérdés hogy mit tud csinálni egy talált iphonenel, amit persze kikapcsolt, ja és hogy azt úgy be lehet-e mérni ha sim nincsen már benne. Na ez az átlag a sok, mert képzelem akik ilyeneket vesznek oda hányat visznek be hasonlók , mikor sokáig még a hardveraprón is lhetett hirdetni, hogy ilyen vasakat vesznek (zárolt és stb)
    2. Na ugye lenne létjoga, ez pl nekem sem fordult meg a fejemben, mivel a GPRS bevezetése óta használom a mobilnetet, WAP-oltam az elején, azt hiszem :smiley: Ja meg az EU-n kívül sokan nem fognak netet használni.
    3. ott semmi nem segít

    Az sms meg nem kötelező mint ahogyan a többi sem, hanem használható ha lesz valaha.
    Az emberek amugy meg néha nagyon meglepően tudnak buták lenni, csak egy példa, az egyik jól menő nagykeres ismerősömnek az első óta iphone-ja van és az icloud-tól kezdve sok évek óta létező okosság neki nemrégiben még új volt, hogy mikre lehet használni. Meglepő hogy mennyi ilyen szaladgál iphonenal mégis. Valószinű ezért is vannak a dolgok alapból bekapcsolva az IOS-ben, mert számítanak rájuk is.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for denike Avatar for jojo-chan Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for gunar