fbpx Skip to content

A WWDC-n az Apple bemutatta az új Keresés alkalmazást, mely egybeolvasztja az iPhone keresése és a Barátok alkalmazást és a Project Catalyst-nak köszönhetően ez az alkalmazás macOS-en is elérhető lesz.

A nyitóprezentáció során elhangzott, hogy offline eszközökkel is működni fog az új Keresés alkalmazás, ami csodálatosan hangzik, de mégis hogyan fog ez működni?

Szerencsére az Apple felfedett néhány információmorzsát a WIRED számára arról, hogy miként kell elképzelni ezt a “varázslatot”:

Tegyük fel, hogy valaki ellopja a MacBookod. Hiába csukja le a tolvaj és csatlakoztatja le a világhálóról, a laptopod egy gyakran változó nyilvános kulcsot sugároz Bluetooth-on keresztül. Ezt a jelet egy közeli ismeretlen iPhone-ja mindenféle felhasználói interakció nélkül észreveszi, ellenőrzi a saját helyzetét, majd titkosítja a helyadatokat a laptoptól kapott nyilvános kulcs használatával. Mivel ez a nyilvános kulcs nem tartalmaz azonosításhoz szükséges információkat és gyakran változik, így az idegen iPhone-ja nem tudja, hogy merre járt korábban a laptop.

Végül az idegen iPhone-ja két dolgot továbbít fel az Apple szerverei felé: a titkosított helyzetet és a laptop nyilvános kulcsának hash-ét, ami azonosítóként fog szolgálni. Mivel az Apple nem rendelkezik a privát kulccsal, így nem ők se tudják feloldani a helyadatokat.

Elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet, hogy miről van szó, de összességében ez azt jelemti, hogy az Apple ezt az új Keresés alkalmazást és a hozzá tartozó eszközbemérési funkciót úgy tervezte, hogy az kifejezetten biztonságos legyen és ügyeljen a felhasználók adatvédelmére is.

Mások iPhone-jai segíthetnek bemérni ellopott vagy elhagyott eszközödet, de közben ők ebből semmit se tudnak meg és az Apple se kapja meg az eszközöd helyzetét. Hiszen az egyetlen ember, akire tartozik eszközöd helyzete, az te vagy.

Ahhoz, hogy ez az újdonság működjön, csak legalább két, iOS 13-at vagy macOS Catalina-t futtató eszközre van szükséged, mivel csak a te eszközeid képesek feloldani más eszközeid helyadatait.

A WIRED megkérdezte Matthew Green-t, aki egy, a Johns Hopkins University-n dolgozó titkosítási szakértő, hogy ez mennyire lehet megbízható:

Azt mondanám, hogy 90% eséllyel jól fogja az Apple ezt megcsinálni. (…) Soha nem láttam még ehhez hasonlót egy milliárd ember számára elérhetővé tenni. A használt technológiák tudományos körökben már régóta ismertek, de a tényleges implementáció igazán lenyűgöző lesz.

Az Apple természetesen azt is hozzátette, hogy a fent leírt működés egy egyszerűsítés és hogy a funkció őszi megjelenéséig még változtathatnak a mechanizmuson.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.