fbpx Skip to content

Az Apple kedd este, tőzsdezárás után tette közzé az előző negyedéves (2019. január-márciusi, Q2) számait. A számok gyengébbek lettek, mint egy évvel ezelőtt, de az elemzői várakozásokat meghaladták.

Apple TV+

Az már ismert volt, hogy az Apple két negyedévvel ezelőtt elérte a csúcsot, de az még csak találgatás tárgya, hogy a jövőbeni csökkenés mekkora mértékű lesz. Korábbi saját becslésük szerint a negyedéves bevételt 55-59 milliárd dollár közé tették, végül ez a szám 58 milliárd lett, tehát a sáv felső felét sikerült elérniük. Egy évvel ezelőtt a teljes bevétel 61 milliárd volt.

Mivel a cég idén már nem tesz közzé értékesített darabszámot, csak forgalmi adatokat, ezért nehezebb az összehasonlítás. Nézzük a fő bevételi forrásokat:

  • iPhone: 31,05 milliárd dollár, ami darabszámban az IDC elemzése szerint -30%.
  • Szolgáltatások: 11,45 milliárd dollár,
  • Mac: 5,51 milliárd dollár,
  • Viselhető eszközök, otthon és kiegészítők: 5,13 milliárd dollár, ami a karácsonyi időszakot leszámítva a legjobb negyedévre sikerült. Egy évvel ezelőtt 3,94 milliárd volt a bevétel. Az óra vásárlóinak ¾-e új vásárló.
  • iPad: 4,87 milliárd dollár,
  • A negyedéves profit 11,6 milliárd lett, ami az előző évi 13,8 milliárdról esett be. Ha a termékkategóriák változását vizsgáljuk meg, akkor látható, hogy az Apple vezető terméke – mely a bevétel 54%-áért felelős – 17%-ot esett. Kiemelkedő volt az iPad értékesítése, mely az újonnan megjelent iPad mini 5-nek és az iPad Air 3-nak volt köszönhető. Tim Cook az eredmények közzétételét követő konferenciabeszélgetésen ki is emelte, hogy a táblagép szempontjából a negyedév az elmúlt hat év legerősebbje volt.

Apple revenue change

De még ennél is büszkébbek a Szolgáltatások címszó alatt megjelenő bevételekre, amely minden idők legnagyobb bevétele volt és a felhasználói bázis, valamint új szolgáltatások bevezetésével ez lehet az Apple egyik új „húzóterméke”. Mint ismert, a cég márciusban jelentett be új szolgáltatásokat: kisebb, független játékfejlesztőknek az Apple Arcade játékcsomagot, ezen felül az Apple TV+ eredeti tartalomszolgáltatást, és az Apple Cardot, amely egy hitelkártya.

A konferenciabeszélgetésen elhangzott érdekességek:

  • már 1,4 milliárd aktív készülék van,
  • 11,2 milliárd dollár cash flow-t termelt a cég,
  • 27 milliárd dollárt visszajuttattak a részvényeseknek osztalék és részvényvisszavásárlás formájában,
  • az igazgatóság jóváhagyott egy újabb, ezúttal 75 milliárdos részvényvisszavásárlási programot,
  • nagyon elégedettek a Qualcomm-megállapodással, ez mindkét fél számára előnyös. Viszont Cook kitért a válasz elől, amikor azt kérdezték, hogy a megállapodás mennyire befolyásolja az 5G-s chip iPhone-ban való megjelenését. Annyit mondott, hogy az 5G elég drága és az Apple az összesített, mindent magába foglaló költséggel számol. Ez alapján valószínűsíthető, hogy az idei telefonban még nem lesz 5G-s chip.

A részvényárfolyam 5%-ot emelkedett, mivel az elemzők ennél rosszabb eredményre, 57 milliárdos bevételre számítottak és ezzel az árfolyamemelkedéssel a cég értéke újra elérte az 1000 milliárd dolláros értékhatárt.

Az Apple június elején rendezi fejlesztői konferenciáját, a WWDC-t, melyen szoftveres újdonságokat mutat be: az iOS 13-at, a watchOS 6-ot, a tvOS 13-at és a macOS 10.15-öt, mely nyit az iOS felé. Izgatottan várjuk, mi van a csőben.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok