fbpx Skip to content

Mindenkinek ismerős a helyzet, amikor új felhasználói fiókot hoz létre és ki kell választania a megfelelő jelszót. Tudjuk jól, hogy egy erős jelszót kellene használni, viszont sokszor a nagy sietségben és hogy minél hamarabb túllegyünk az egészen, egy gyenge, könnyen megjegyezhető jelszót írunk be, mert végül is ezt is elfogadja az adott alkalmazás. 

(Apple reklám az idei CES-en – bár a kiötlője láthatóan elfelejtette, hogy például az iCloud használatával a fenti szlogen rögtön nem igaz.)

Az Apple pont erről a rossz szokásról igyekszik leszoktatni a felhasználóit. Ricky Mortello a PasswordCon-on tartott előadásában arról beszélt, hogy milyen újdonságokat vezettek be az új iOS rendszerben a felhasználók védelme érdekében.

Ricky Mortello, az iCloud Kulcskarika és a Jelszókezelő fejlesztője úgy véli, hogy ha a Jelszókezelő átláthatóbb és megbízhatóbb lesz, akkor több felhasználó fogja azt használni, a könnyen megjegyezhető, többszörösen újrahasznosított jelszavak helyett.

Na de mi is az a Kulcskarika?

A Kulcskarika röviden egy felhasználónév és jelszó kezelő alkalmazás, mely segítségével automatikusan, biztonságosan létrehozhatunk jelszót az egyes szolgáltatásokhoz, amit aztán az iOS vagy a macOS el is ment nekünk. Mindezt a felhőben tárolja, így akármikor aktiváljuk a Kulcskarikát, automatikusan szinkronizálódnak a jelszavaink és már használhatjuk is a másik eszközünkön. A Kulcskarika használatával meg tudunk adni nehezebb és kevésbé megjegyezhető, viszont egyben biztonságos jelszavakat is, ezzel védve a személyes adatainkat. A Kulcskarikáról bővebben a következő cikkünkben tudtok olvasni: iCloud Kulcskarika, avagy a jelszavaink tárolása a felhőben.

Egészen az iOS 11.3-ig a Kulcskarika segítségével tárolt bejelentkezési adataink automatikusan kitöltésre kerültek a Safarin belül, amelynek esetlegesen lehettek hátulütői is, ha más kezébe került a készülékünk. Az iOS 12 megjelenésével viszont a Kulcskarikához rendszerszinten hozzáférünk, tehát ahol a billentyűzet elérhető, és olyan mezőt “lát” az iOS, ahova felhasználónevet, vagy jelszót lehet beilleszteni, akkor fel is ugrik, ahogyan az látható:

A Jelszókezelő viszont már megköveteli a kétlépéses hitelesítést, így a jelszó csak a Face ID / Touch ID hitelesítése után kerül kitöltésre. A beépített jelszógenerátor rögtön felugrik, amennyiben új helyre regisztrálnánk, ezzel is megakadályozva azt, hogy esetlegesen egy gyenge jelszót használjunk.

Megváltoztatták az iOS által generált jelszavak összetételét is, mely régebben mindig 4 tagból (melyben több nagybetű és szám is volt) és 3 kötőjelből állt, például: EvM-S2T-j3E-1xN. Viszont Ricky egyik munkatársa az egyik workshop alkalmával megjegyezte, hogy volt már, hogy megbánta az jelszógenerátor használatát, mikor az Xbox fiókjába kellett belépnie, ahol nem elérhető a Kulcskarika és a Jelszókezelő sem, így a kontrollerrel kellett beírnia a fentihez hasonló, generált jelszavát. Aki járt már így, az tudja jól, mekkora szenvedés folyamatosan átváltani a billentyűzetek között a kontrollerrel. Ricky és csapata ez után előállt egy új jelszóformátummal, ami többnyire kisbetűkből áll és szótagszerűek, mássalhangzó-magánhangzó-mássalhangzó mintában, így könnyeb beírni, bármilyen eszközt is használunk. Ezzel a fejlesztéssel 20 karakteres jelszavakat tud javasolni a jelszógenerátor, melyet a 19 mássalhangzó, a 6 magánhangzó, egy szám és két kötőjel használatával hoz létre. Ricky azt is elárulta, hogy a jelszóban található szám csak a kötőjel bármely oldalára, vagy a jelszó végére kerülhet. Ilyen lehet például a funrus-Hommez-kajzo7 jelszó.

Természetesen beépítettek egy szűrőt is az oda nem illő szavak használata ellen. Az Apple szolgáltatása mellett használhatunk mást is, mi például a 1Password alkalmazást szoktuk ajánlani, de ingyenes alternatívája a LastPass, illetve maga az iCloud Kulcskarika is ingyenes.

A Jelszókezelő továbbá figyeli az ismétlődő jelszavak előfordulását is, így a rendszer megjelöli a listában azokat, amelyeket többször is felhasználtunk. Amennyiben ilyen jelölést látunk, érdemes felkeresni az érintett appokat, webhelyeket, és erős, generált jelszóra cserélni ezeket.

Kifejezetten ajánlom Ricky Mondello előadását, hiszen sok érdekességet megosztott a jelszavakról és a Kulcskarika működéséről, illetve hogy hogyan próbálják fejleszteni és leszoktatni a felhasználókat a könnyű, rövid jelszavak használatáról.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!