fbpx Skip to content

A Kulcskarikát avagy a Keychain-t sokan nem ismerik, pedig egy rendkívül fontos szolgáltatása az Apple-nek, amit az iOS 12-ben még tovább fejlesztettek.

iCloud Kulcskarika

A Kulcskarika röviden egy felhasználónév és jelszó kezelő alkalmazás, segítségével automatikusan, biztonságosan létrehozhatunk jelszót az egyes szolgáltatásokhoz, amit aztán az iOS vagy a macOS el is ment nekünk. Mindezt a felhőben tárolja, így akármikor aktiváljuk Kulcskarikát, automatikusan szinkronizálódnak a jelszavaink és már használhatjuk is a másik eszközünkön. Az Apple a legújabb reklámjában is az iCloud Kulcskarikáé a főszerep.

Tehát ahogy írtuk, a Kulcskarika segítségével létrehozhatunk és tárolhatjuk a bejelentkezési adatainkat, amit aztán egyszerűen kitölt az iOS 11 a Safarin belül (az iOS 12 pedig már rendszer szinten az alkalmazásokban is) és még csak meg se kell jegyeznünk ezeket a jelszavakat. Ez több szempontból is biztonságos. Egyrészt minden szolgáltatáshoz más és más jelszót használunk, másrészt ezek azért jóval hosszabbak és bonyolultabbak is, mert tartalmaznak kis- illetve nagybetűket, számokat, valamint speciális karaktert is, ezáltal a megfejtésük is nehezebb. Ezeket egyébként általában már megkövetelik fizetéskor a komolyabb webáruházak, weboldalak is.

A Kulcskarika bekapcsolása az iPhone-on, iPaden

Lépjünk be a Beállításokba, majd legfelül nyomjunk rá a nevünkre az iCloud beállításokhoz. Ezután koppintsunk rá az iCloud menüre és görgessünk le egészen a Kulcskarikáig. Kapcsoljuk be, majd kövessük az utasításokat.

iOS Kulcskarika

A Kulcskarika bekapcsolása után ha az iOS-en vagy macOS-en regisztrálunk, vagy bejelentkezünk egy weboldalon, akkor a rendszer vagy kitölti a jelszó mezőt, vagy pedig felajánlja, hogy elmenti az adatokat. Így végeredményben bármikor elkezdhetjük használni a szolgáltatást, szép lassan az összes felhasználónevünk és jelszavunk “elmentődik” majd a Kulcskarikába.

Az Apple szolgáltatása mellett természetesen használhatunk mást is, mi például a 1Password alkalmazást szoktuk ajánlani, de ingyenes alternatívája a LastPass. Többek között az iCloud Kulcskarika is ingyenes, megér egy próbát, kapcsoljátok be, és használjátok biztonságosabb jelszavakat!

Részletesebben ide kattintva tudtok olvasni erről a szolgáltatásról.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.