iOS 12: rendszerszintű jelszó kezelés

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iOS 12-ben megváltozik a Keychainhez avagy a Kulcskarikához való hozzáférésünk. Most már nem kell külön még a fejlesztőnek is támogatnia ezt a jelszó kezelést, hanem rendszerszinten, mindenhol elérhetjük a jelszavainkat.

 

A Kulcskarika a macOS, iOS beépített jelszókezelője, amit az iCloudon belül tudunk bekapcsolni a felhasználói fiókunk alatt. Miután bekapcsoltuk, macOS-en és iOS-en is egyaránt elmentésre kerülnek a jelszavaink, és adott esetben a rendszer automatikusan kitölti, ha újra szükségünk lenne rá. Ez azért is jó, mert így nem ugyanazt a jelszót használjuk mindenhol, hanem egy legenerált egyedit, biztonságosabbat (ugye te sem használod ugyanazt a jelszót mindenütt?). Ezeket aztán meg sem kell jegyeznünk, mert a rendszer megteszi helyettünk. Nyilván ha valamiért ez nem működne, akkor még mindig kérhetünk jelszó emlékeztetőt az adott szolgáltatástól. Miben változott ez a funkció az iOS 12-ben?

Az iOS 12-ben a Kulcskarikához rendszerszinten hozzáférünk, tehát ahol a billentyűzet elérhető, és olyan mezőt “lát” az iOS, ahova felhasználónevet, vagy jelszót  lehet beilleszteni, akkor fel is ugrik, ahogyan az látható.

Amennyiben csak egy jelszót mentettünk el az adott weboldalon, alkalmazásban, akkor úgy akkor automatikusan ki is tölti azt, ez főleg a Safari alapú bejelentkezéseknél működik. Így most már a Kulcskarikában elmentett jelszavainkat bármikor használhatjuk, nem kell keresgetni, külön belépni a jelszót kezelőbe, amit a Beállítások / Jelszavak és fiókok alatt találunk meg.

(Ide kattintva megnézheted működés közben)

A kétlépcsős ellenőrzéssel és a kétlépéses hitelesítéssel már mindenki találkozott. Egy ideje már az Apple is megköveteli ennek használatát az Apple ID esetén, ha használni akarjuk a szolgáltatásait. Mikor beállítjuk az iCloudot, akkor általában automatikusan kitöltődik a kétlépéses hitelesítésnél kapott kód, ami az iOS 12 esetén ugyancsak rendszerszintű lesz, legalábbis erre utaló jelek vannak. A fenti két képen látható, hogy nálam a Dropboxnál már felismerte a kódot, a jobb oldali képen pedig a külföldi kollégánál ki is töltötte automatikusan. Ez rendkívül megkönnyíti ezen szolgáltatás használatát a jövőben.

Az Apple még a következőket írja az Adatvédelem és biztonság kapcsán:

 • Továbbfejlesztett követésmegelőzés

A fejlesztéseknek köszönhetően a Safariban nem követhetnek a jóváhagyásod nélkül a weboldalak Megosztás gombjai és komment­widgetjei. A Safari azt sem engedi, hogy a reklámozók begyűjtsék a készüléked egyedi jellemzőit, így nem tudnak később célzott hirdetésekkel bombázni, miközben netezel.

 • Automatikus erős jelszavak

Automatikusan hozhatsz létre, írhatsz be és tárolhatsz erős jelszavakat a Safariban és az iOS‑appok­ban. A rendszer az iCloud‑kulcskarikán tárolja a jelszavakat, melyek így mindegyik készü­lékeden elérhetők.

 • Ismétlődő jelszavak figyelése

A rendszer megjelöli a listában azokat a jel­szavakat, amelyeket többször is felhasználtál. Így könnyebb gyorsan felkeresni az érintett appokat, webhelyeket, és erős automatikus jelszóra cserélni újrahasznosított jelszavadat.

 • Biztonsági kódok az automatikus kitöltési javaslatok között

Mostantól az SMS-ben kapott egyszer használatos kódok is megjelennek auto­matikus kitöltési javaslatként – a jövőben tehát nem kell hirtelen memorizálnod, és emlé­kezetből beírnod őket.

 • Jelszómegosztás

A közeledben lévő iOS‑eszkö­zökkel egyszerűen cserélhetsz jelszavakat megosztással. A küldés iOS‑készü­lékedről Mac-re és Apple TV‑re is működik.

 • Jelszókezelő API

Az appokban és a Safariban is közvetlenül a QuickType sávról érheted el a külső fejlesztők jelszókezelőiben tárolt jelszavakat (amennyiben a külső fejlesztő lehetővé teszi a megoldás használatát).

Ez is egy olyan fejlesztés, ami rendkívül hasznos lesz majd a felhasználók számára. Az iOS 12 cikkeinket ide kattintva tudod elolvasni, és már feltelepíthető a nyilvános béta is.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Jelenleg nekem minden automatikus kitöltés előtt touch id-val kell megerősítenem. Van erre valami opció hogy ne kérjen folyton hitelesítést, minden bejelentkezésnél csak simán töltse ki mint eddig? Köszi (public bétát használok)

 2. Erre szerintem nem lesz opció, mivel szenzitív adatról van szó, hitelesítés kell előtte.

 3. Ez világos, csak eddig nem kellett, elég volt egyszer hitelesíteni amikor feloldottam a telót. Minden más a safariban ki volt töltve.

 4. Most is van ilyen menüpont a Beállítások / Jelszókezelés alatt. Elvileg ki kéne töltenie automatikusan, és ki is tölti, maximum hitelesítened kell magad.

  Szerintem így biztonságosabb, azaz 1 másodperc megéri, mondjuk nekem a Face ID-val kényelmesebbnek tűnik, Touch ID lehet idegesítőbb, hogy oda kell nyúlni.

  Végleges verzióig még változhat.

 5. Jadeye says:

  tudtommal ez azért változott meg, mert lett olyan adathalászat, ahol az oldal úgy lopta el a felhasználónevet és jelszót, hogy számodra valójában nem is dobott fel rá mezőt, de a böngésző persze látta ezeket, és automatikusan ki is töltötte. azóta nincs minden nélküli automatikus kitöltés.

 6. pici says:

  Ez csak safarinal fog mukodni?
  Hogy lehet masnal is pl operanal ezt bekapcsolni? Csak azert kerdezem mert pl a bank ahol netbankom van az olyan flash kiegeszitoket hasznal hogy a safaribol pl nem tudok utalni…

 7. Jadeye says:

  nincs a bankodnak iOS-es appja? mert ha van, abban általában ezt megoldják. 2018 közepén meg már eléggé abszurd a Flash, főleg egy banknál, ahol kifejezetten fontos a biztonság.

  ettől függetlenül ha az adott alkalmazás fejlesztői használják ezt az új API-t, akkor az ő alkalmazásukban is elérhetővé válhat.

 8. Bob says:

  Uristen melyik bank ez? Nagyon le vannak maradva:(

 9. pici says:

  Regi neven fhb bank :slight_smile: de tegnap karbantartas miatt nem volt elerheto az oldal…hatha​:slight_smile:️

 10. tzolesz says:

  Arra kellene valami opció, hogy szinkronban lehessen tartani a kulcskarikás jelszavakat a google accountban tárolt jelszavakkal. Hogy amit pl windows alól chrome-al megjegyeztetek, azt ismerje a safari, és fordítva…

 11. Ha letöltöd a Chrome-ot iOS-re, akkor nincsenek benne a jelszavaid?

 12. tzolesz says:

  De a guglis jelszavak benne vannak persze. Én a szinkronizálásról beszélek. Amit a chrome megjegyez, a safari is tudja, és persze ugyanez visszafele…

 13. Jadeye says:

  amit írsz, az inkább a platformok közötti oda-vissza szinkronizálás. erre jelenleg nincs mód úgy, ahogyan azt te szeretnéd.

 14. Valaki tud segíteni? Most kezdtem használni ezt a jelszó kezelő funkciót az ios12-ben. A Onedrive jelszavam szépen le is generáltam vele safariban a webws oldalon (persze az általa generált jelszót se tudtam teljesen láthatóvá tenni, hogy feljegyezzem). Most a macbookon be akarnám állítani a Onedrive alkalmazáshoz is a jelszót hogy szinkronozálja a mappákat de az előbbiek miatt nem tudom a jelszót itt pedig nem teszi lehetővé, hogy beillessze az általa generált jelszót. Agyf@szt kapok ettől… Remélem érthető amit leírtam. Köszi előre is.

 15. Jadeye says:

  a Beállítások, Fiókok és jelszavak alatt tudod megnézni a mentett jelszavakat.

 16. Bocs elírtam. A macbookon van vele gondom macOs High Sierra.
  Viszont így hogy leírtad az iPhonon keresztül magtaláltam a jelszót. Köszönöm szépen a gyors segítséget!

 17. Jadeye says:

  Mac-en a Safari beállításaiban a Jelszavak alatt, illetve a Kulcskarika appban találod őket amúgy. :slight_smile:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!