fbpx Skip to content

Az iOS 12-ben megváltozik a Keychainhez avagy a Kulcskarikához való hozzáférésünk. Most már nem kell külön még a fejlesztőnek is támogatnia ezt a jelszó kezelést, hanem rendszerszinten, mindenhol elérhetjük a jelszavainkat.

 

A Kulcskarika a macOS, iOS beépített jelszókezelője, amit az iCloudon belül tudunk bekapcsolni a felhasználói fiókunk alatt. Miután bekapcsoltuk, macOS-en és iOS-en is egyaránt elmentésre kerülnek a jelszavaink, és adott esetben a rendszer automatikusan kitölti, ha újra szükségünk lenne rá. Ez azért is jó, mert így nem ugyanazt a jelszót használjuk mindenhol, hanem egy legenerált egyedit, biztonságosabbat (ugye te sem használod ugyanazt a jelszót mindenütt?). Ezeket aztán meg sem kell jegyeznünk, mert a rendszer megteszi helyettünk. Nyilván ha valamiért ez nem működne, akkor még mindig kérhetünk jelszó emlékeztetőt az adott szolgáltatástól. Miben változott ez a funkció az iOS 12-ben?

Az iOS 12-ben a Kulcskarikához rendszerszinten hozzáférünk, tehát ahol a billentyűzet elérhető, és olyan mezőt “lát” az iOS, ahova felhasználónevet, vagy jelszót  lehet beilleszteni, akkor fel is ugrik, ahogyan az látható.

Amennyiben csak egy jelszót mentettünk el az adott weboldalon, alkalmazásban, akkor úgy akkor automatikusan ki is tölti azt, ez főleg a Safari alapú bejelentkezéseknél működik. Így most már a Kulcskarikában elmentett jelszavainkat bármikor használhatjuk, nem kell keresgetni, külön belépni a jelszót kezelőbe, amit a Beállítások / Jelszavak és fiókok alatt találunk meg.

(Ide kattintva megnézheted működés közben)

A kétlépcsős ellenőrzéssel és a kétlépéses hitelesítéssel már mindenki találkozott. Egy ideje már az Apple is megköveteli ennek használatát az Apple ID esetén, ha használni akarjuk a szolgáltatásait. Mikor beállítjuk az iCloudot, akkor általában automatikusan kitöltődik a kétlépéses hitelesítésnél kapott kód, ami az iOS 12 esetén ugyancsak rendszerszintű lesz, legalábbis erre utaló jelek vannak. A fenti két képen látható, hogy nálam a Dropboxnál már felismerte a kódot, a jobb oldali képen pedig a külföldi kollégánál ki is töltötte automatikusan. Ez rendkívül megkönnyíti ezen szolgáltatás használatát a jövőben.

Az Apple még a következőket írja az Adatvédelem és biztonság kapcsán:

  • Továbbfejlesztett követésmegelőzés

A fejlesztéseknek köszönhetően a Safariban nem követhetnek a jóváhagyásod nélkül a weboldalak Megosztás gombjai és komment­widgetjei. A Safari azt sem engedi, hogy a reklámozók begyűjtsék a készüléked egyedi jellemzőit, így nem tudnak később célzott hirdetésekkel bombázni, miközben netezel.

  • Automatikus erős jelszavak

Automatikusan hozhatsz létre, írhatsz be és tárolhatsz erős jelszavakat a Safariban és az iOS‑appok­ban. A rendszer az iCloud‑kulcskarikán tárolja a jelszavakat, melyek így mindegyik készü­lékeden elérhetők.

  • Ismétlődő jelszavak figyelése

A rendszer megjelöli a listában azokat a jel­szavakat, amelyeket többször is felhasználtál. Így könnyebb gyorsan felkeresni az érintett appokat, webhelyeket, és erős automatikus jelszóra cserélni újrahasznosított jelszavadat.

  • Biztonsági kódok az automatikus kitöltési javaslatok között

Mostantól az SMS-ben kapott egyszer használatos kódok is megjelennek auto­matikus kitöltési javaslatként – a jövőben tehát nem kell hirtelen memorizálnod, és emlé­kezetből beírnod őket.

  • Jelszómegosztás

A közeledben lévő iOS‑eszkö­zökkel egyszerűen cserélhetsz jelszavakat megosztással. A küldés iOS‑készü­lékedről Mac-re és Apple TV‑re is működik.

  • Jelszókezelő API

Az appokban és a Safariban is közvetlenül a QuickType sávról érheted el a külső fejlesztők jelszókezelőiben tárolt jelszavakat (amennyiben a külső fejlesztő lehetővé teszi a megoldás használatát).

Ez is egy olyan fejlesztés, ami rendkívül hasznos lesz majd a felhasználók számára. Az iOS 12 cikkeinket ide kattintva tudod elolvasni, és már feltelepíthető a nyilvános béta is.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!