Megjelent a watchOS 5.1.2 – EKG a Series 4 esetén és egyebek

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bő négy héttel a watchOS 5.1 hibája miatt kényszerűségből kiadott watchOS 5.1.1 megjelenése után az Apple elérhetővé tette a watchOS 5.1.2-es frissítést.

Az új verzió elsősorban a Series 4-et használók számára érdekes az amerikai felhasználóknak elérhető EKG miatt, de ezek mellett természetesen más apróságokat és hibajavításokat is tartalmaz.

Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord a cikkben ezeket: Telepítés.

Újdonságok

A hivatalos információkban az Apple a következőket írja:

Ez a frissítés új funkciókat, fejlesztéseket és hibajavításokat tartalmaz:

 • Új EKG alkalmazás az Apple Watch Series 4 eszközön (csak az Egyesült Államokban és az Egyesült Államok területein)
  • Lehetővé teszi, hogy egy egyelektródás EKG-hoz hasonló EKG-t készítsen;
  • Jelezheti, hogy az Ön szívritmusa pitvarfibrilláció jeleit mutatja-e, amely a szabálytalan szívritmus egyik súlyos formája, vagy szinuszritmus jeleit mutatja, ami azt jelenti, hogy a szíve normál ütemben ver;
  • Elmenti az EKG-hullámformát, a besorolást és az esetlegesen jelzett tüneteket egy PDF-be az iPhone-on lévő Egészség alkalmazásban, amelyet megoszthat az orvosával.
 • Lehetővé teszi, hogy értesítést kérjen arról, ha pitvarfibrillációra jellemző szabálytalan szívritmus észlelhető (csak az Egyesült Államokban és az Egyesült Államok területein).
 • Közvetlen hozzáférést biztosít a támogatott mozijegyekhez, kuponokhoz és pontgyűjtő kártyákhoz a Walletban, ha egy érintésnélküli olvasó közelébe helyezi.
 • Értesítéseket és gratuláló animációkat kap, ha eléri a napi maximális pontszámot egy adott nap során a Tevékenység alkalmazásban lévő versenyeken.
 • Új infógrafikai komplikációkat használhat a Mail, a Térképek, az Üzenetek, a Barátok keresése, az Otthon, a News, a Telefon és a Remote alkalmazáshoz.
 • A Vezérlőközpontból kezelheti az elérhetőségét az Adóvevő esetében.

A Series 4 esetén több újdonság is megtalálható. Ezek egyike, hogy hét új komplikáció is kiválasztható már az Infógrafikon és Moduláris Infógrafikon számlapok esetén.

Végre külön kapcsolót kapott az óra vezérlőközpontjában az Adóvevő, így az elérhetőségi állapotunk átkapcsolásához már nem kell külön elindítani az Adóvevő appot:

EKG funkció a Series 4 esetén

A legfontosabb azonban talán mégis az EKG funkció megjelenése. Ez azonban jelenleg csak az USA esetén érhető el hivatalosan!

Az Apple Watch Series 4 és az EKG kapcsolatáról hamarosan bővebben is írunk – úgy tűnik ugyanis, hogy a korábbi hírekkel ellentétben hiába állítjuk át az óra régióját az Egyesült Államokra, nem jelenik meg az EKG app! Ez arra utalhat, hogy a regionális beállítások helyett az Apple mondjuk az óra sorozatszámát veszi alapul, így elképzelhető, hogy csak az eredetileg az amerikai piacra szánt modelleken fog ez egyelőre menni, nem lehet trükközni vele, ami sajnálatos. (Más szempontból azonban a kicsit is aggódós felhasználók számára ez a sok egészségügyi érzékelő csak további aggodalmakat szülhet az eszközök által mért, és szakember helyett laikusok és az internet által “elemzett” adatokból kifolyóan.)

A szabálytalan szívritmussal kapcsolatos értesítések beállításának lehetősége viszont megjelenik megfelelő regionális beállításokkal – ám természetesen az Apple volt annyira “kedves”, hogy ennek használatát meg az aktuális helyzetünkhöz kötötte, tehát ha a GPS szerint nem vagyunk amerikai felségterületen, akkor ez a funkció sem érhető el számunkra.

Ezekről bővebben: Gyakori kérdések: EKG az Apple Watch Series 4-ben

Telepítés

A hivatalos verzió buildje 16S46. A frissítés az iPhone-on a Watch appon belül az Általános / Szoftverfrissítés menüpontban érhető el, tehát OTA frissítésként.

Lehetséges hibák

Ha esetleg azt tapasztalnánk, hogy a frissítési folyamat megszakadt, akkor várjunk, ha pedig az óra már a piros felkiáltójelet mutatja, akkor az ebben a támogatási dokumentumban található lehetőségeket lehet megpróbálni az óra szervizbe vitele előtt:

Mint minden frissítés után, itt is elképzelhető, hogy lesznek hibák. Így amennyiben gyorsabb merülést, vagy furcsa dolgokat produkál az Apple Watch, érdemes visszaállítani és újra beállítani.

Kérdésem van!

Ha kérdésed merül fel, érdemes elsőként a Gyakran Ismételt Kérdések cikkünket végiglapozni: Gyakran Ismételt Kérdések

Linkgyűjtemény

A watchOS 5-ről szóló összes cikkünk megtalálható a watchOS 5 címke alatt

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Dark mód beállításakor a cikk fele olvashatattlan!

  Lesz konkrét teszt az EKG itthoni működéséről? Sokan várjuk szerintem ezt, hogy váltsunk… Köszi!

 2. Tervezzük, mert óra van, de úgy tűnik jelenleg csak az USA-ban vásárolt órákkal működik.

 3. pAnk says:

  Van arra vonatkozó információ, hogy meddig tárolja az adatokat pitvarfibrilláció után? Mert inkább az lehet érdekes mintsem a tény, hogy éppen van. Az adott esetben hosszabb időtartamút ugyanis - sajnos - nem annyira nehéz észrevenni, hogy óra kelljen hozzá. Ezt tapasztalatból mondom - tavaly Szeptember óta 3 is volt, 2 hete volt szívműtétem emiatt - és szerintem ez inkább a kardiológusnak lenne használhatóbb információ nem a felhasználónak. Amúgy mindenképpen jó dolog, de az is tudni kell, hogy van amikor csak pár másodpercig tart, ez esetben inkább csak megrémítheti a “tapasztalatlan” felhasználót mint segíti, ilyenkor jönne jól a hosszú távú információtárolás. Még egyszer hangsúlyozom ez egy jó dolog - ha pontosan működik - senkit nem akarok lebeszélni róla, örülök, hogy a hétköznapi életbe is “beszivárognak” az ilyen eszközök.

 4. Szerintem ahogy sok minden mast is, a Health appban ez is historikusan visszanezheto lesz.

 5. Jadeye says:

  ahogyan a cikk is írja, a mért adatok az Egészség appba kerülnek, ahonnan csak akkor törlődnek, amikor te kitörlöd őket. ezeket utána PDF-ként is tudod exportálni, és oda lehet adni a kardiológusnak.

 6. Észrevettétek, hogy aktualizálták a Watch app ikonját az iOS-ben?

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!